andrey_ka Опубліковано: 2 листопада Поділитись Опубліковано: 2 листопада 01.11.2024 в 19:20, normal сказав: За 8 років у i570 вилізла перша несправність: став пропускати повітря шнур дверцяти і від того коптитися скло в правому нижньому вуглу, для заміни потрібен керамічний шнур 8мм довжиною до 2.5м і треть тюбика термостійкого силікону (червоний до +350) Просто думки вголос. Якщо шнур пропускає повітря в камеру згоряння , то чого б то коптилось скло? Може все навпаки , гази намагаються покинути камеру згоряння через нещільність шнура ? Звідси і закопчення скла! Тоді виникає логічне припущення , що в камері має присутній надлишковий тиск (недостатня тяга). Це , або неправильно підібрані , висота та діаметр димоходу , або штучно придушена тяга (занадто перекрили шибер). 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
normal Опубліковано: 3 листопада Поділитись Опубліковано: 3 листопада 14 годин тому, Vikctor сказав: В епіку 6мм, тоді як оригінальний 6,4мм. Може отіх 0,4мм якраз і не вистачить щоб герметично всі щілини закрити Я брав 8мм, дверцята зачиняються важче ніж раніше, але наче все норм 14 годин тому, andrey_ka сказав: Якщо шнур пропускає повітря в камеру згоряння , то чого б то коптилось скло? Я так думаю за цієї причини: Стекло начинает подкапчиваться в первую очередь там, где сильнее всего охлаждается. Задача современных производителей каминов состоит в том, чтобы сделать процесс горения максимально контролируемым. Правильно разделить, распределить и направить холодный и горячий воздух внутри топки и камеры горения. Сделать примыкание дверцы со стеклом, как можно более плотным, чтобы не допустить проникновения более холодного воздуха из помещения. Направить к и вдоль поверхности стекла подогретый воздух, чтобы создать температурную завесу и избежать налипания сажи 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
andrey_ka Опубліковано: 3 листопада Поділитись Опубліковано: 3 листопада 5 годин тому, normal сказав: Я так думаю за цієї причини: Стекло начинает подкапчиваться в первую очередь там, где сильнее всего охлаждается. Задача современных производителей каминов состоит в том, чтобы сделать процесс горения максимально контролируемым. Правильно разделить, распределить и направить холодный и горячий воздух внутри топки и камеры горения. Сделать примыкание дверцы со стеклом, как можно более плотным, чтобы не допустить проникновения более холодного воздуха из помещения. Направить к и вдоль поверхности стекла подогретый воздух, чтобы создать температурную завесу и избежать налипания сажи Якось не логічно. Наприклад , як працює система "чисте скло" : повітря надходить у верхню частину камери згоряння , опускається вздовж скла дверцят (охолоджуючи його) і при цьому воно ж не коптиться. ІМХО. Скло коптиться не від його охолодження , (бо якщо перекрити систему "чистого скла" то воно і в гарячому стані успішно закоптиться ), а від неправильного вибору режиму горіння. Бо користувачі металевих топок намагаються всидіти на двох стільцях одночасно (і вогнем помилуватись , і щоб воно дрова якомога повільніше спалювало) І тому душать його , недостачею повітря , перекриттям шибера , тощо.. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
normal Опубліковано: 3 листопада Поділитись Опубліковано: 3 листопада (змінено) 3 години тому, andrey_ka сказав: опускається вздовж скла дверцят (охолоджуючи його) і при цьому воно ж не коптиться Там рівномірно падає гаряче повітря з порталу (більше 70°), а не сіфонить 22° з кута, чому ж тоді коптиться в одному місці? 3 години тому, andrey_ka сказав: Скло коптиться не від його охолодження , (бо якщо перекрити систему "чистого скла" то воно і в гарячому стані успішно закоптиться ), а від неправильного вибору режиму горіння З режимом все нормально, не існує такого, який би не давав копоті чи диму, поки топка холодна вона чорніє, а коли виходить у номінальний режим, то сажа вигорає і все самоочищується (навіть скло), але той кут холодніший і не може набрати потрібну для самоочищення температуру, а може і конденсує та притягує сажу 3 години тому, andrey_ka сказав: користувачі металевих топок намагаються всидіти на двох стільцях одночасно (і вогнем помилуватись , і щоб воно дрова якомога повільніше спалювало) І тому душать його , недостачею повітря , перекриттям шибера Шиберу в мене немає і подача повітря стоїть завжди 100%, там нічого не потрібно регулювати, на заводі вже все налаштовано, щоб і не коптило і зайве тепло в трубу не летіло, просто дверку відчинив\підкинув\зачинив і все. Звісно можна поставити подачу на мінімум і буде більше сажі, але нафіга кочегарити в такому режимі цілу добу, коли краще в номіналці протопити ввечері 3-4 години і отриматі ті самі кВт*год Змінено 3 листопада користувачем normal Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
andrey_ka Опубліковано: 3 листопада Поділитись Опубліковано: 3 листопада 12 хвилин тому, normal сказав: Там рівномірно падає гаряче повітря з порталу (більше 70°), а не сіфонить 22° з кута, чому ж тоді коптиться в одному місці? Ну , взагалі то гаряче повітря повинно йти вгору , а не навпаки. Я так розумію , під словом "сіфонить" ви маєте на увазі надходження повітря в топку. Тоді , як же воно може коптитись якщо цей потік повітря перешкоджає доступу димових газів до цього кутка. А от якщо все навпаки.... Бачили може у відкритих камінах закопчений верх порталу або у закритих , місце над дверцятами. Це наслідок намагання димових газів покинути межі порталу/топки. От та сама ситуація і з цим кутком ІМХО. ПС... ТО у вас цей куток закопчується чи закопчується все скло , а цей куток не самоочищається? 31 хвилину тому, normal сказав: З режимом все нормально, не існує такого, який би не давав копоті чи диму, поки топка холодна вона чорніє, а коли виходить у номінальний режим, то сажа вигорає і все самоочищується (навіть скло), але той кут холодніший і не може набрати потрібну для самоочищення температуру, а може і конденсує та притягує сажу Чому ж не існує. Я , коли наприклад розпалюю відкритий камін , то ніякої копоті чи диму за межі порталу. І незалежно холодний камін чи ні. Чому не робити те саме і з топкою. Закрити подачу повітря , привідкрити дверцята , щоб потік повітря не давав димовим газам доступу до скла , а коли дрова розгоряться , димохід прогріється все повернути в штатний режим. 38 хвилин тому, normal сказав: Шиберу в мене немає і подача повітря стоїть завжди 100%, там нічого не потрібно регулювати, на заводі вже все налаштовано, щоб і не коптило і зайве тепло в трубу не летіло, просто дверку відчинив\підкинув\зачинив і все Ящо все налаштовано , то чому ж вона доки холодна коптить та чорніє? Не думаю , що у всіх металевих топок без виключення така ситуація. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
normal Опубліковано: 3 листопада Поділитись Опубліковано: 3 листопада (змінено) 1 година тому, andrey_ka сказав: взагалі то гаряче повітря повинно йти вгору , а не навпаки Воно гаряче відносно кімнатного повітря, але холодне відносно топочного і тому падає, на цьому відео добре показано який потік 1 година тому, andrey_ka сказав: під словом "сіфонить" ви маєте на увазі надходження повітря в топку Саме так, в закритих топках така тяга, що дверку сама притуляє і димоход смокче повітря з найменших щілин як пилосмок 1 година тому, andrey_ka сказав: у вас цей куток закопчується чи закопчується все скло , а цей куток не самоочищається? Скло практично чисте, буває закопчуються різні кути і потім самоочищаються, а цей перестав і так залишається чорним 1 година тому, andrey_ka сказав: Чому не робити те саме і з топкою Так і я розпалюю з привідкритою дверкою, а коли розгоряється то зачиняю, бо нафіга мені сидіти і караулити чи не вилетить жаринка або не стрельне в око )) 1 година тому, andrey_ka сказав: Ящо все налаштовано , то чому ж вона доки холодна коптить та чорніє? Не думаю , що у всіх металевих топок без виключення така ситуація За всіх незнаю, але я 99% палю сухою сосною і як не намагайся, але чорніє (поки не вийде в номінал, потім очищається)... Змінено 3 листопада користувачем normal 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Vikctor Опубліковано: 3 листопада Поділитись Опубліковано: 3 листопада 2 часа назад, andrey_ka сказал: Чому не робити те саме і з топкою. Закрити подачу повітря , привідкрити дверцята , щоб потік повітря не давав димовим газам доступу до скла , а коли дрова розгоряться , димохід прогріється все повернути в штатний режим. Може тому, що це непритоманно для закритих топок? Хотів би я наприклад в подібному режимі топити та висмоктувати повітря в приміщенні з топкою, то так і робив би. Але я тому й обрав топку з підводом зовнішнього повітря, що не хочу щоб топка споживала повітря вітальні. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
andrey_ka Опубліковано: 3 листопада Поділитись Опубліковано: 3 листопада 1 годину тому, normal сказав: Саме так, в закритих топках така тяга, що дверку сама притуляє і димоход смокче повітря з найменших щілин як пилосмок І навіщо йому смоктати з дверцят , якщо в нього є спеціально розрахована труба припливного повітря ? Чи може все ж таки щось сконструйовано не так. Я не кажу за топку , а скоріше димохід занадто високий , що створює надмірну тягу , якій вистачає дурі тягнути одночасно з усіх щілин , включаючи припливну трубу. ПС.. А як у вас скло кріпиться до дверок ? Просто по периметру дверок приклєний керамічний шнур , до нього притулене скло і прижате чотирмя пластинками. Якщо так , то ні про яку герметичність не може бути й мови. 18 хвилин тому, Vikctor сказав: Може тому, що це непритоманно для закритих топок? Хотів би я наприклад в подібному режимі топити та висмоктувати повітря в приміщенні з топкою, то так і робив би. Навіщо , у цьому немає сенсу. Вся суть дверцят , зробити з каміна щось на подобі опальвального прилада але при цьому бачити вогонь. ПС.. Я не кажу про топити , я про розтоплювати , коли топка та димохід ще холодні. На короткий час. 22 хвилини тому, Vikctor сказав: Але я тому й обрав топку з підводом зовнішнього повітря, що не хочу щоб топка споживала повітря вітальні. Чому ? , це ж корисно. Постійний повітрообмін , постійно свіже повітря у вітальні. Чи не хочу , тому що це завадить роботі ПВУ ? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Vikctor Опубліковано: 4 листопада Поділитись Опубліковано: 4 листопада 8 часов назад, andrey_ka сказал: Чому ? , це ж корисно. Постійний повітрообмін , постійно свіже повітря у вітальні. Чи не хочу , тому що це завадить роботі ПВУ ? Напевно якась користь в цьому дійсно є, але я доклав деяки зусилля, щоб повітрообмін в будинку був контрольованим і топка точно не входить в цей процес. 8 часов назад, andrey_ka сказал: ПС.. Я не кажу про топити , я про розтоплювати , коли топка та димохід ще холодні. На короткий час. В мене саме в цей час продокується велика кількість диму і є шанс що його частина потрапить у вітальню, чого я зрозуміло не хочу. І як описував пан normal вище - під час розтопки стекла топки закопчуються. Іноді доволі сильно, хоча використовую виключно сухі дрова твердих порід. А коли топка виходить на нормальний режим, то скло очищується. Очищення відбувається незалежно від того чи зменшуєш ти приток повітря чи ні. Напевно це просто особливість чавунних топок. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
normal Опубліковано: 4 листопада Поділитись Опубліковано: 4 листопада (змінено) 9 годин тому, andrey_ka сказав: І навіщо йому смоктати з дверцят , якщо в нього є спеціально розрахована труба припливного повітря ? Там хоч для притоку йдуть дві труби по 80мм, АЛЕ сам регулятор не пропускає більше ніж десь 20мм, там просто з десяток мілких дірочок для притоку і все, рівно стільки - скільки потрібно повітря для горіння дров на 20кВт 9 годин тому, andrey_ka сказав: скоріше димохід занадто високий , що створює надмірну тягу , якій вистачає дурі тягнути одночасно з усіх щілин Димохід керамічний 200мм висотою 6м і нічого поганого в надмірній тязі немає, навпаки добре, що не кидає димом при відкритті дверки, при кухонній витяжці теж не кидає, димохід переважає над нею, але якщо відкрити дверку, то вже буває 50/50 9 годин тому, andrey_ka сказав: Якщо так , то ні про яку герметичність не може бути й мови На попередній сторінці видно як кріпиться скло, там окремі шнури для нього і для дверки, герметичність можете побачити тут 9 годин тому, andrey_ka сказав: це ж корисно. Постійний повітрообмін , постійно свіже повітря у вітальні Закрита топка споживає ДУЖЕ мало повітря, я раніше курив біля притоку і спеціально дивився на протяги, так от їх немає і невидно взагалі, треба піднести цигарку до самої труби, щоб побачити невеликий підсос, тому я навіть відмовився від зовнішнього підводу і беру повітря з кімнати, при працюючому каміні рівень CO2 падає всього на 50-100ppm і то скоріше не від притоку, а від сильнішої конвекції в будинку та вирівнюванні CO2 між кімнатами, ну і камін топиться взимку раз на тиждень, тож використовувати його для вентиляції тупикова ідея Змінено 4 листопада користувачем normal 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
andrey_ka Опубліковано: 4 листопада Поділитись Опубліковано: 4 листопада 6 годин тому, Vikctor сказав: І як описував пан normal вище - під час розтопки стекла топки закопчуються. Іноді доволі сильно, хоча використовую виключно сухі дрова твердих порід. Ну дрова тут великої ролі не грають. Все ж таки це далеко не камін (хоч і приклеїлась до неї така назва). Звичайний опальвальний прилад , а щоб його купували виробник втулив туди дверцята і чим далі тим більші. І ще напевне в інструкціях прописав , що дверцята відкривати тільки для підкидання дров . Воно і мусить диміти , замала глибина повна відсутність димозбірника , занадто близько скло до вогню. 6 годин тому, normal сказав: Димохід керамічний 200мм висотою 6м і нічого поганого в надмірній тязі немає, навпаки добре, що не кидає димом при відкритті дверки, при кухонній витяжці теж не кидає, димохід переважає над нею, але якщо відкрити дверку, то вже буває 50/50 Ну як же немає. Маєте закопчений куток , який не може самоочиститись , швидше згоряють дрова відповідно певна кількість тепла вилітає в трубу. Поставте шибер зможете , регулювати тягу та ефективніше спалювати дрова. Перед відкриттям дверцят просто відкриєте його на повну і отримаєте перевагу надмірної тяги. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
normal Опубліковано: 4 листопада Поділитись Опубліковано: 4 листопада (змінено) Вам треба в когось наочно подивитись як працює закрита топка - там може бути величезна тяга і при цьому нічого з труби не вилітати )) Чим більше повітря на подачі, тим більше охолоджується димохід і гірша тяга, навіщо обмежувати ще шибером, коли достатньо тільки подачою Змінено 4 листопада користувачем normal Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Vikctor Опубліковано: 4 листопада Поділитись Опубліковано: 4 листопада (змінено) 1 час назад, normal сказал: ... навіщо обмежувати ще шибером, коли достатньо тільки подачою Бо пан звик до шиберу. Так працювали грубкі в його дитинстві. Так працює його камін наразі. Бо якщо для нього не зробити шибер, то з красивого "пристрою", від якого мало користі в сенсі навіть локального опалення, він заморозить весь будинок. А тут якась незрозуміла герметична топка, яка якраз може виконувати роль обігрівача (хоч локального, хоч центрального при облаштуванні примусового розподілення горячого повітря або з водяним контуром), яка не потребує шиберу і для якой навіть можливо придбати пристрий автоматичного регулювання подачі зовнішнього повітря і це все знов без шиберу. Того не може бути) Змінено 4 листопада користувачем Vikctor 3 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
andrey_ka Опубліковано: 4 листопада Поділитись Опубліковано: 4 листопада 1 годину тому, normal сказав: навіщо обмежувати ще шибером, коли достатньо тільки подачою Тому що шибером ви дійсно обмежуєте тягу , а подачею ще й спонукаєте димохід шукати додаткове джерело повітря і він його знаходить , через нещільності в топці. ІМХО. Чим більше засобів регулювання , тим краще. 2 години тому, normal сказав: там може бути величезна тяга і при цьому нічого з труби не вилітати )) Це - абсурд. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
ks6 Опубліковано: 4 листопада Поділитись Опубліковано: 4 листопада 1 час назад, andrey_ka сказал: Тому що шибером ви дійсно обмежуєте тягу , Во многих современных топках изначально придушена тяга формой дефлектора. Там достаточно регулировки подачи кислорода. Если в топках конца 90-х, начала 00-х больше стояла задача понизить тягу , даже за счет дополнительных приблуд, то сейчас наоборот. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
normal Опубліковано: 4 листопада Поділитись Опубліковано: 4 листопада 11 хвилин тому, andrey_ka сказав: Тому що шибером ви дійсно обмежуєте тягу Ми починаємо топити однаково, просто після розгоряння ви перекриваєте шибер, а я зачиняю дверку і так обмежуємо тягу 12 хвилин тому, andrey_ka сказав: подачею ще й спонукаєте димохід шукати додаткове джерело повітря і він його знаходить , через нещільності в топці І що в цьому поганого? Нехай бере повітря з подачі, ніж через величезну діру з якої стреляють іскри 26 хвилин тому, andrey_ka сказав: Це - абсурд Чому... Тяга це сила, а потік повітря залежить від розміру щілини, який в закритій топці регулюється в дуже мілкому діапазоні типу 5-30мм, там як не старайся, а зайве тепло не вилетить, а шибер регулюється в діапазоні 5-200мм, причому я зробив подачу на максимум один раз в житті і все, а вам щоразу потрібно крутити шибер і вгадувати щілину - це якщо не зайві тепловтрати, то як мінімум зайві рухи точно 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
andrey_ka Опубліковано: 4 листопада Поділитись Опубліковано: 4 листопада 1 година тому, normal сказав: І що в цьому поганого? Нехай бере повітря з подачі, ніж через величезну діру з якої стреляють іскри Ну хоча б потраплянням несанкціонованого повітря в камеру згоряння. Воно добре , коли все абсолютно герметично. А в реальності , там чугун криво залили , там шнур недоклеїли. ПС.. Не топіть сосною (хвойними), не буде стріляти. 1 година тому, normal сказав: Чому... Тяга це сила, А... ось ви про що. Бо я уявляю собі тягу , як потік повітря через димохід. Величезна тяга , величезний потік повітря(тепла) в нікуди. 1 година тому, normal сказав: причому я зробив подачу на максимум один раз в житті і все, а вам щоразу потрібно крутити шибер і вгадувати щілину - це якщо не зайві тепловтрати, то як мінімум зайві рухи точно Овва! Ви вже мене поставили на чолі відкритого каміна. Так у відкритих камінах взагалі ніхто шибер не крутить , бо одразу отримає дим у пику. Там він якщо і є (не завжди), то використовується тільки на вкл.-викл. ПС.. Стосовно шибера , то я ж писав , що його доцільно мати коли в димоході надмірна тяга. Бо виробник , щоб добитись максимального КПД розраховує свої топки на певний діаметр та певну висоту димоходу , зазвичай це 5м. А будинки всі різні і чим вищий димохід , тим сильніша буде тяга , що не є добре. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
newbee2020 Опубліковано: 5 листопада Поділитись Опубліковано: 5 листопада (змінено) Хороша тяга це добре. Регулюємо подачею повітря. Контроллер горіння це вєщ. Розпал на Макс подачі повітря, сигнал коли дров підкинути треба, можна самому встановити потрібну інтенсивність горіння яка буде підтримуватист автоматично. Хочеш домну, хочеш піролізний, Режим випалювання залишків перед вимкненням. Перекриття подачі повітря в аварійному випадку. І багато інших наворотів без яких життя було б складніше. Шибер то для грубок Змінено 5 листопада користувачем newbee2020 3 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Рекомендовані повідомлення
Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування
Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар
Створити акаунт
Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!
Зареєструвати акаунтУвійти
Вже зареєстровані? Увійдіть тут.
Увійти зараз