Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

Расчет мелко заглубленного фундамента под дом из газобетона

builderoff

Рекомендовані повідомлення

ДБН В.2.1 -10-2009

 

14 ВИМОГИ ДО ПРОЕКТУВАННЯ ОСНОВ І ФУНДАМЕНТІВ БУДІВЕЛЬ ТА СПОРУД РІЗНИХ КОНСТРУКТИВНИХ ТИПІВ

 

 

Фундаменти для малоповерхового будівництва

14.1 Для малоповерхових житлових і садових будинків, громадських і виробничих сільськогосподарських будівель, гаражів та інших споруд слід застосовувати малозаглиблені та мілкого закладання фундаменти:

- на природній основі - збірні, монолітні або збірно-монолітні стрічкові у вигляді суцільних, переривчастих, перехресних стрічок (іноді стрічок під колони), стовпчасті, плитні, щільові тощо.

У сухих зв'язних грунтах (за обґрунтування) стрічкові фундаменти можуть виконуватись методом "стіна в грунті" або у витрамбуваних котлованах без опалубки;

- на ущільнених основах - у витрамбуваних котлованах, пробитих свердловинах з наступним заповненням ґрунтобетоном, бетоном або залізобетоном, забиванням блоків;

- з коротких паль, у т.ч. із влаштуванням у нижній частині свердловини розширення з втрамбованого щебеню, зануренням лідера забиванням, віброзануренням, віброштампуванням тощо.

14.2 Проектування малозаглиблених фундаментів у грунтах, здатних до здимання, необхідно виконувати згідно з підрозділом 9.7.

 

 

 

9.7 Проектування на здимальних грунтах

9.7.1 Фундаменти на основах, які складені здимальними грунтами, необхідно проектувати з урахуванням впливів сил та/чи деформацій морозного здимання на фундаменти і заглиблені чи підземні частини об'єктів.

Впливи виникають внаслідок здатності здимальних грунтів змінюватись в об'ємі: збільшу*ватися при сезонному промерзанні і зменшуватись - при відтаванні.

Впливи проявляються: підняттям поверхні грунту і виникненням дотичних сил морозного здимання при замерзанні; осіданням, знещільненням та зниженням несучої здатності грунту - при відтаванні.

9.7.2 Здимальні ґрунти характеризуються: величинами повної та відносної деформації морозного здимання; питомим значенням дотичної сили морозного здимання, яка діє вздовж бічної поверхні фундаментів та заглиблених чи підземних частин об'єктів.

Характеристики здимальних ґрунтів слід встановлювати з урахуванням прогнозних змін гідрогеологічних умов.

9.7.3 Розрахунок фундаментів на основах, складених здатними до морозного здимання грунтами, слід виконувати з урахуванням впливів згідно з 9.7.1.

9.7.4 При закладанні фундаментів нижче розрахункової глибини промерзання необхідно виконувати розрахунок стійкості фундаментів на дію дотичних сил морозного здимання.

При закладанні фундаментів вище розрахункової глибини промерзання (малозаглиблені фун*даменти) необхідно виконувати розрахунок деформацій морозного здимання грунтів основи з урахуванням дотичних та нормальних сил морозного здимання.

9.7.5 Розрахункові деформації фундаментів від дії сил морозного здимання, що обчислюють з урахуванням навантаження від споруди, не повинні перевищувати граничних значень, які допускаються згідно з підрозділом 7.9 для набрякливих грунтів (підрозділ 9.2).

9.7.6 Якщо розрахункові деформації малозаглиблених фундаментів від дії сил морозного здимання основи більше граничних або стійкість фундаментів на дію сил морозного здимання недостатня, окрім можливості зміни глибини закладання фундаменту, слід розглядати доцільність застосування інженерних заходів для зменшення сил та деформацій морозного здимання.

 

Я же планирую под фундамент 30 см уплотненного песка, и по бокам.

Это уже глубина 80 см от уровня земли. Песок еще будет выполнять функцию дренажа. Ширину фундамента определил по формуле. А то, что может утонуть, это пока что догадки.

Про расширение подошвы понял. Но, думаю, 600 мм будет много. Обоснование - несущая способность глины допускает, в моем случае, ширину подошвы фундамента 300 мм. Расширение, это уже как перестраховка в виду отсутствия геологии. С чем я, собственно, согласен.

 

Есть еще практики ?

 

P.S. to knowing не дом на двух независимых фундаментах а два примыкающих к себе здания на собственных фундаментах.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Есть еще практики .

Я практик.

Можете полюбопытствовать в моей ветке. НЗФ на подушке из песка и гравия под 1-эт здание из газобетона.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

ДБН В.2.1 -10-2009

 

Замечательно, надеюсь Вы определили расчётную глубину промерзания согласно этому документу?

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз
×
×
  • Створити...