Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

Питання з електрики, які не потребують окремої теми

sanykrimea

Рекомендовані повідомлення

11 хвилин тому, Vikctor сказав:

Пише клоун чувак з Кипру, який і півгодини не сидів без світла)))

Ну, наразі, в Дніпрі. А що до того, що не сиджу без світла - тут ви праві. І я написав чому. 

P.S. Мені завжди подобались люди, для яких головне не те, що каже інший, а їх власне відношення до співбесідника. 

Змінено користувачем Humanite
  • Лайк 2
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

54 хвилини тому, Vikctor сказав:

Так що краще передбачити їхне підключення через перемикачи 1-0-2.

Точно! Це - варіант. Зовсім забув про цей пристрій.

Посилання на коментар

13 минут назад, Humanite сказал:

P.S. Мені завжди подобались люди, для яких головне не те, що каже інший, а їх власне відношення до співбесідника. 

Неможливо відстороненно чути думки людини, про яку ти щось знаєш. Ну тобто скажемо умовний шарій може написати промову рівня Діогена, але сприймати її відстороненно навряд в когось вийде.

• Лайк 1
  • Хаха 1
  • Дізлайк 1
Посилання на коментар

Тобто з технічного боку нема що сказати (в технічній темі), то хоча б плюну в співрозмовника? 😂

Як на мене, то флуду вже достатньо...

• Лайк 1
Посилання на коментар

3 часа назад, Ihor Chumak сказал:

Думаю, чи варто розділяти електричні лінії? Розетки, освітлення, кухню - через інвентор, щоб було резервне живлення. А всі нагрівачі та вентиляцію

да, лучше энергоемкие потребители отдельной линией ( линиями) делать

Посилання на коментар

6 минут назад, Humanite сказал:

Тобто з технічного боку нема що сказати (в технічній темі), то хоча б плюну в співрозмовника? 😂

Як на мене, то флуду вже достатньо...

Я просто коротенько написав своє відношення до думки людини, що порадила іншому замість СЕС встановити ТП котел, бо писати ще це дичіна значно довше. Бо тім хто пережив минуле літо не треба пояснювати, що наявність електрики в будинку важлівіше за все інше. І лишень ті, хто іноді приїздить з Кіпру і лишень  чув про блекаути, здається що можна комфортно роками жити в умовах, коли пралка/кондиціонер зайві і вважає, що 2кВтг резервування достатнє в умовах 2г-7г-2г-7г. Бо такий режим вже був і тривав пару місяців точно.

Особливо потішила думка, що після закіньчення гарячой фази війни європейці міттєво відмовляться продавати нам електрику за ринковими цінами й саме тому ніколи власна генерація не буде дешевше ніж роками жити без резервування в умовах перманентних блекаутів. Бо всім відомо ТП котел краще за будь-яки панелі.

• Дізлайк 1
Посилання на коментар

6 хвилин тому, igorrius сказав:

да, лучше энергоемкие потребители отдельной линией ( линиями) делать

Чим більш розгалужена система тим більше можливості в конфігуруванні. 

24 хвилини тому, Ihor Chumak сказав:

Точно! Це - варіант. Зовсім забув про цей пристрій.

А ще є цікавій пристрій автоматичного вводу резерву.

А ще є замінники звичайних автоматів на розумні, ще й з енергомоніторингом...

• Лайк 1
  • Дізлайк 1
Посилання на коментар

1 хвилину тому, Humanite сказав:

Чим більш розгалужена система тим більше можливості в конфігуруванні. 

Так, це зрозуміло. В цьому плані все зроблено нормально - до кожного блоку розеток/вимикачів протягнув окрему лінію. Питання тільки, як його скомутувати у щитку.

1 хвилину тому, Humanite сказав:

А ще є цікавій пристрій автоматичного вводу резерву.

А ще є замінники звичайних автоматів на розумні, ще й з енергомоніторингом...

От правильно підказали. Ручний перемикач 1-0-2 - саме те, що потрібно. Влітку, коли буде достатня генерація, перемкнути на лінію від інвентора. А на зиму - на лінію без резерву. Відключиться електрика - можна обійтися без потужних споживачів. Цього цілком достатньо.

• Дізлайк 1
Посилання на коментар

3 хвилини тому, Vikctor сказав:

порадила іншому замість СЕС встановити ТП котел

Резервування вимагає не менше двох незалежних джерел енергії. Електроопалення та ТТ є таким резервуванням. З 20 кВт СЕС взимку якщо отримаєте 2-3 кВт*год на добу, то зігрітися буде замало. А от влітку 200 кВт*год на добу навіть з постійним заряджанням тесли буде забагато.

9 хвилин тому, Vikctor сказав:

можна комфортно роками жити в умовах, коли пралка/кондиціонер зайві

Не зайві, а використовуються в той час, коли є зовнішня електрика. Це різні речі.

2кВтг резервування достатнє в умовах 2г-7г-2г-7г

Так. На освітлення, безпеку та холодильники достатньо 2 кВт потужності.

12 хвилин тому, Vikctor сказав:

Особливо потішила думка, що після закіньчення гарячой фази війни європейці міттєво відмовляться продавати нам електрику за ринковими цінами й саме тому ніколи власна генерація не буде дешевше ніж роками жити без резервування в умовах перманентних блекаутів. Бо всім відомо ТП котел краще за будь-яки панелі.

А мене ця думка, нажаль, не тішить навідміну від вас.  А стосовно ТТ для опалення, то дійсно, він кращий за панелі.

Посилання на коментар

А порадьте ще тоді клемники для щитка. На дін-рейку. Для з'єднання 2*10 мм кв. + 3*6мм кв. Але щоб поменше місця займали.

Чи існує такий клемник шириною в 1 модуль? Якщо таке можна реалізувати 2-ма модулями і з'єднати їх перемичкою, теж буде ок.

Запитую конкретні назви моделей. Бо щось не гуглиться нічого путнього.

• Дізлайк 1
Посилання на коментар

13 хвилин тому, Ihor Chumak сказав:

Так, це зрозуміло. В цьому плані все зроблено нормально - до кожного блоку розеток/вимикачів протягнув окрему лінію. Питання тільки, як його скомутувати у щитку.

0-02-05-8958d3de0ca438151dc275e396ffb2b121b38b4bae9d2eb09891e493caea9e0d_81dc550aacbec59.thumb.jpg.e967d2d3b7b1a9f0c5328e651f96ae59.jpg

• Дізлайк 1
Посилання на коментар

6 хвилин тому, Ihor Chumak сказав:

А порадьте ще тоді клемники для щитка. На дін-рейку. Для з'єднання 2*10 мм кв. + 3*6мм кв. Але щоб поменше місця займали.

Чи існує такий клемник шириною в 1 модуль? Якщо таке можна реалізувати 2-ма модулями і з'єднати їх перемичкою, теж буде ок.

Запитую конкретні назви моделей. Бо щось не гуглиться нічого путнього.

Ви про таке? 

Блок розподільчий на DIN-рейку 80A LMA2663

image.png.98eea63429ce0c30c7b61b91d694f44a.png

• Дякую 1
  • Дізлайк 1
Посилання на коментар

26 минут назад, Humanite сказал:

З 20 кВт СЕС взимку якщо отримаєте 2-3 кВт*год на добу, то зігрітися буде замало. А от влітку 200 кВт*год на добу навіть з постійним заряджанням тесли буде забагато.

Так приємно спілкуватися зі знавцем у всіх питаннях. На фото показники моєї генерації за сьогодні на цю мить. В мене менше 10кВт СЕС і стрінгі і близько не на південь, що саме в цю пору року великий мінус. У вас як там сьогодні сонячно? Бо мій будинок в 10-12км від вашого. Стосовно літа - 20кВт СЕС людина при тямі без підключення ЗТ не встановлюватиме.

Спойлер

777312901_.thumb.png.6a2faa344bd51757d0849914d40dc88a.png

Не зайві, а використовуються в той час, коли є зовнішня електрика. Це різні речі.

А тепер уявить, що не у відпустку сюди приїхали, а постійно мешкаєте. Ну рік отак пристосовуватися, ну два, а потім все ж думки дійдуть до того, що на хвилі максимально низьких цін на ліфер та панелі можна зарезервувати більше 2кВтг  і не задовільнитися тільки світлом та холодильником.

Так. На освітлення, безпеку та холодильники достатньо 2 кВт потужності.

Я так прожив майже рік. Манав я таку достатність.

А стосовно ТТ для опалення, то дійсно, він кращий за панелі.

Та і для світла краще - головне встановити його посередині вітальні і дверцята не зачиняти.

Змінено користувачем Vikctor
  • Дізлайк 1
Посилання на коментар

1 година тому, Vikctor сказав:

Неможливо відстороненно чути думки людини, про яку ти щось знаєш.

Так він, як і той, що йому лайкнув (igorrius), намагаються, щоби форум забув, що обидва завжди були за  рузький мир. І зараз нічого не змінилось. Ну може патякати став українською мовою.

7 хвилин тому, Vikctor сказав:

головне встановити його посередині вітальні і дверцята не зачиняти.

Не звертайте уваги на цю істоту. Мені воно , взагалі, щось лопотало про європейськи борделі. Не намагайтесь почути  розумну думку від істоти.

Перши два тижня навали ми прожили на тому, що давала нам СЕС (10кВт). і це було набагато менше за 2кВт. Але СЕС+ піч-камін дали можливість пережити ті страшні часи. Тому  максимальна автономність дає змогу бути в достатньому комфорті. Згодна, що мова не за 2кВт, а більше.

16 хвилин тому, Vikctor сказав:

Стосовно літа - 20кВт СЕС людина при тямі без підключення ЗТ не встановлюватиме.

Навіть 10кВт СЕС без ЗТ немає сенсу встановлювати, бо влітку це забагацько, навіть при наявності Тесли чи іншого електромобіля.

• Лайк 3
  • Дізлайк 2
Посилання на коментар

48 хвилин тому, Vikctor сказав:

Ну рік отак пристосовуватися, ну два, а потім все ж думки дійдуть до того, що на хвилі максимально низьких цін на ліфер та панелі можна зарезервувати більше 2кВтг  і не задовільнитися тільки світлом та холодильником.

Ну то за відсутності сонця взимку в Україні нема сенсу в сонячному резервуванні. Це дійсно не на Кіпрі де 330 днів сонячно. Там - сенс є. Та і електрика там набагато дорожча.

А багато хто не мав і того. жив і свічкою. Я повинен вам співчувати чи їм?

Та і для світла краще - головне встановити його посередині вітальні і дверцята не зачиняти.

Я і зробив. Стоїть JOTUL. От тільки дверцята зачиняю, бо підведено повітря ззовні.

Посилання на коментар

1 час назад, Humanite сказал:

Ну то за відсутності сонця взимку в Україні нема сенсу в сонячному резервуванні. Це дійсно не на Кіпрі де 330 днів сонячно. Там - сенс є. Та і електрика там набагато дорожча.

Вас наче ніхто не переконує встановлювати СЕС. Але якщо таки подивитись вгору, то може помітите як на дахах навколо за останні півроку раптом з'явилися панелі. Причому ніколи раніше такої динамики я не бачив. І ми якось без ваших порад вирішимо чи вартувало їх встановлювати чи ні.

1 час назад, Humanite сказал:

А багато хто не мав і того. жив і свічкою. Я повинен вам співчувати чи їм?

Взагалі то я вважав, що ви тільки зажмуреним свинособакам співчуваєте. В будь-якому разі мені  ваші співчуття точно не потрібні. Але запропонувати тим хто живе зі свічкою встановити ТП котел це оригінально. Бо всім відома нереальна дешевизна ТП  та їх обв'язки.

• Лайк 2
  • Дізлайк 1
Посилання на коментар

2 години тому, Vikctor сказав:

І ми якось без ваших порад вирішимо чи вартувало їх встановлювати чи ні.

А може дасте посилання де я саме вам щось радив? Питання було від дописувача що ЗГОДОМ ЗБИРАЄТЬСЯ встановлювати СЕС. Він питав поради зовсім по іншому питанню. Хоча яке це для вас має значення...

Взагалі то я вважав, що ви тільки зажмуреним свинособакам співчуваєте.

Вибачте. Саме так, тому і співчуваю вам. Коли навчитесь в технічних темах не переходити на срач, перестану співчувати.

Бо всім відома нереальна дешевизна ТП  та їх обв'язки.

Виключно для вас - ТП це не тільки пічка, що гріє воду, це також і опалювальний КАМІН і навіть булерьян. У  мене як резервне опалення саме і встановлено опалювальний камін потужністю в 17 кВт фірми JOTUL. Звісно, якщо це вам так цікаво.

• Лайк 2
Посилання на коментар

5 годин тому, allanek сказав:

Ну може патякати став українською мовою

Ейнштейн мастурбував і розмовляв ворожою, тут є люди, що раніше такого не робили? Я його особисто не знав, але флуд точно більше шкоди приносить і часу забирає

Змінено користувачем normal
  • Дізлайк 1
Посилання на коментар

13 годин тому, Ihor Chumak сказав:

Панове, потрібна порада. Не хочеться плодити зайву тему, і ніякої підходящої теж не знайшов. Запитаю тут.

Я зараз на етапі прокладання кабелів. У будинку електричне опалення, електрична плита. Буде примусова вентиляція - вентмашина та обігрівач, кондиціонери. Планую колись поставити СЕС на 20 кВт.

Думаю, чи варто розділяти електричні лінії? Розетки, освітлення, кухню - через інвентор, щоб було резервне живлення. А всі нагрівачі та вентиляцію - відразу до ввідного кабелю повз інвентор. Все одно акумуляторів не них вистачить. Якщо пропаде електрика - воно вимкнеться саме і не треба буде бігати все вимикати вручну у разі блекауту. Хоча, здається, війна йде до завершення. І блекаутів, сподіваюся, вже не буде. Але ж хто його зна, що може ще трапитися?..

З іншого боку, має сенс підключати вентмашину та кондиціонери до інвентора, щоб влітку не витрачати на них електроенергію з мережі.

Хто як собі зробив?

Тим самим займаюсь. Але вже кабелі під штукатуркою. Я вирішив піти на компроміси з кабелем: розбив розетки на кілька груп, до кімнат в коробки потягнув 3*1,5. Далі до компьютерних розеток 3*1,5 і на всі інші 2*1,5. В кухню завів дві групи 3*1,5 плюс окремо холодильник, духовка, плита. Майже всі розетки по хаті без PE - я не знайшов приладів з РЕ, що туди будуть вмикатися. Так у мене вийшло доволі багато кабеля але дешевого. Не бачу приводу тягнути 2,5мм2 у спальню/дитячу. Не знаю, що там можна увімкнути на таку потужність.
Буде стояти інвертор 6кВт, сонце, акуми, три зони лічильник. Всіх "спірних" споживачів вирішив вивести через 1-0-2 перемикачі до чи після інвертора. Хочу у дворі сварку увімкнути - перемкнувся і вари... є сонце - хай все працює на підмісі, сталось так і пропало раптом світло - хай все з акумів працює, прийшли блекаути - перемкнув частину для економії заряду. Перемикачі одно полюсні - багато місця не займуть у щитку і звільнять у гаманці.
А ще світло протягнув зіркою і на вимикачи виту пару 2*2*0,5. Але це вже "закриваю гештальт" з молодості :)

І остання порада: щит, що ви вирішили взяти, малий - ставте більший, а краще два. 100%

Змінено користувачем AndryG
  • Дізлайк 2
Посилання на коментар

3 часа назад, AndryG сказал:

Майже всі розетки по хаті без PE - я не знайшов приладів з РЕ

Ух ти-ж, мамина квіточка, не знайшла вона...

Цитата

А ще світло протягнув зіркою і на вимикачи виту пару 2*2*0,5

О! Флешь-рояль!

Кунсткамера, блдь.

• Хаха 5
  • Дізлайк 3
Посилання на коментар

6 годин тому, AndryG сказав:

Я вирішив піти на компроміси

Моє глибоке переконання стосовно  компромісів - тільки не з електрикою. В нас було розбито на групи все, це дуже зручно, особливо на кухні.

6 годин тому, AndryG сказав:

Буде стояти інвертор 6кВт, сонце, акуми, три зони лічильник. Всіх "спірних" споживачів вирішив вивести через 1-0-2 перемикачі до чи після інвертора. Хочу у дворі сварку увімкнути - перемкнувся і вари... є сонце - хай все працює на підмісі, сталось так і пропало раптом світло - хай все з акумів працює, прийшли блекаути - перемкнув частину для економії заряду.

Ділянка тільки на електриці. Ставили СЕС в 2021 році. Без акумів( не було потреби), але інвертор вміє , сам по собі, при відключенні світла та наявності сонця, давати 3кВт. І це не багато.Тому вибір був ретельний, що залишити на "сонці" в разі відключення світла. З початком навали в нас відключення були, але не такі жорсткі, як в інших людей. Тож обходились без акумів. Якби не продали будинок, то додали б їх обов'язково. 

На 3кВт "сонця" "посадили" свердловину, всі вимикачі світла, розетки, звісно, що холодильники (2шт) та СВЧ, бо вона не тільки розігріває, ще і варить, і пече , тож вибір був на користь СВЧ, а не варильної поверхні. До речі, ворота теж були на тих 3кВт. І ще поставили перекидний автомат на бойлер. Якщо б так сталось, що його потрібно нагріти, то вимикається все що "сидить" на тих 3кВт та гріється бойлер, бо він тягне 2кВт.

Я це все до чого кажу? Дійсність трохи відрізняється від того, на що розраховуєш в теорії. Добре, якщо потім можна скорегувати  "хотелки" і добре, якщо ретельно продумано, що та як розбивати на групи.

• Лайк 1
Посилання на коментар

18 часов назад, Ihor Chumak сказал:

takel.ua/klema-mtb-2h25-2h16-sirij

markup_1000002139.jpg

Змінено користувачем Energon
  • Лайк 2
  • Дізлайк 1
Посилання на коментар

А нащо ті всі танці з додатковими дротами і купою автоматики? Поставив потужній інвертор гібридний на вході і хіба над залишком заряду АКБ задумуєшся коли щось потужнє вмикаєш. * ремі силові на духовку чи бойлер не заперечую. Той же кондиціонер літом використовую - компенсується сонячними панелями.

Чим простіша система - тим краще. Чи то уже суто як фетиш - хотілка з претензіями на розумний дім?

• Лайк 1
Посилання на коментар

11 часов назад, AndryG сказал:

Далі до компьютерних розеток 3*1,5

разве на розетки не 2,5 бросают ?

Посилання на коментар

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз
  • Створити...