Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

Питання з електрики, які не потребують окремої теми

sanykrimea

Рекомендовані повідомлення

Я б ще розумів, якщо треба пару метрів закопати, але чому такий срач на десяток постів у простому питанні? Для прокладання в ґрунті є цілком нормальний кабель АВБбШв (алюміній, для економних) або ВБбШв (мідний) спеціально призначений для прокладання в траншеях відкритим способом, без всяких трубок. Вартість у порівнянні із АВВГ або ВВГ менша, ніж з врахуванням трубки, параметри не гірші, строк експлуатації не менший, гемору з прокладанням набагато менше. Чому люди вперто видумують якісь схеми та потім їх з піною в роті обсмоктують замість того, щоб користуватись речами, спеціально призначеними для певних умов?

• Лайк 2
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

34 минуты назад, Vikctor сказал:

Кран напевно ж металевий? Я свої демонтую на зиму. А ось пластик чомусь весь витримує та не псується.

Я сантехник. Кладу 20% что пластиковая труба от замерзания лопнет. Она расширится, что не желательно. Но как гильза для кабеля не критично. На объекте, ума не хватило сфотографировать, 16-я труба из пола. Сосулька см 10 вверх, уперлась в коллектор и см 5 вниз. Весной все нормально.

Потом пришли кацапы и стало неактуально.

Помогите. На этой странице я вопрос задавал с фотографией

• Дізлайк 1
Посилання на коментар

Кран можна залишати на зиму на трубі без води, але обовʼязково у закритому положенні, на дачі кожну весну міняв кран на баку

звернув увагу, що репає саме там де мізер прошарку води між кулькою і стінкою крана, залишив так і все ок

Посилання на коментар

13 часов назад, AndryG сказал:

- Так ваш майстер ось написав, що я повинен придбати вхідний автомат на 16А, де ж тут 5кВт
- Не перейматеся, 16А теж підходить
- Як підходить? Я в школі вчився, там казали, про струм, потужність, напругу...
- Я вам кажу, що лічильник обмеження буде мати 5кВт, все нормально.

купите на 25 ампер. И дайте мастеру.

А вообще - должно быть в техусловиях, в проекте или паспорте (хрен его знает где) прописано какой автомат.

Я заказывал 3Ф 19,5 кВт. Это должно быть 40А автомат. А приехали счетчик ставить - 32 автомат достают. Я возмутился, мастер позвонил девочке, котрая выписывала ему наряд - в проекте действительно был 32 автомат, хотя, когда оформляли счет на оплату -показывали таблицу, где четко написано от трехфазное подключение 19,5 кВт до (не помню) автомат 40 ампер. Девочма по  телефону это подтвердила и сказала, что надо переделать проект и разрешила мастеру поставить автомат 40А, который я поедусмотрительно купил.

Змінено користувачем Dendnepr
Посилання на коментар

вот такой документ был. И жена даже подпись поставила. Потом переделали на 40А. Нехотя - типа - ну Вам же правильный автомат поставили? А схема то такое. 

-Ага, такое. До первой проверки

Переделали в итоге. там сейчас 40А написано

1331123949_.thumb.jpg.ad7c2ea189cae2d3c3b6525d182c7672.jpg

Змінено користувачем Dendnepr
Посилання на коментар

10 хвилин тому, Фрай сказав:

Кран можна залишати на зиму на трубі без води, але обовʼязково у закритому положенні

Завжди тримаю відкритим, щоб залишки води висихали - нічого не лопає

• Лайк 4
Посилання на коментар

8 хвилин тому, normal сказав:

Завжди тримаю відкритим, щоб залишки води висихали - нічого не лопає

кран кульковий треба лишати напівзакритим на зиму. Закриєш - накапає потроху з хати в трубу і лопає, відкриєш - у кульці вода лишається і лопає.
Власнй досвід.

• Лайк 4
Посилання на коментар

Я в будинку перекриваю, а на вулиці відкриваю, хз як воно може з хати накапати... Роблю один раз десь у кінці жовтня перед першими морозами на всю зиму

Змінено користувачем normal
  • Лайк 3
Посилання на коментар

27 хвилин тому, normal сказав:

Я в будинку перекриваю, а на вулиці відкриваю

Робив так раніше, але потім доступ до другого крану став трохи обмеженим, а через старість крану без допоміжних ричагів, типу ключа, його вже не провернути. Тому просто забив і раз в декілька років міняю кран)

Змінено користувачем beavis
  • Хаха 2
Посилання на коментар

5 часов назад, AndryG сказал:

Закриєш - накапає потроху з хати в трубу і лопає, відкриєш - у кульці вода лишається і лопає.
Власнй досвід.

Яким то чином у фторопластовій вкладці опиниться вода при відкритому положенні? "Лопають" дешеві крани, їм байдуже те положення, досить просто кількох морозних днів.

Посилання на коментар

1 час назад, Vladdi сказал:

Яким то чином у фторопластовій вкладці опиниться вода при відкритому положенні? "Лопають" дешеві крани, їм байдуже те положення, досить просто кількох морозних днів.

В открытом положении остатки влаги испарятся раньше чем наступят морозы

• Лайк 1
Посилання на коментар

18 хвилин тому, Дорофеев Сергей сказав:
1 година тому, Vladdi сказав:

Яким то чином у фторопластовій вкладці опиниться вода при відкритому положенні?

В открытом положении остатки влаги испарятся раньше чем наступят морозы

Каким образом испарятся, методом диффузии?

1 година тому, Vladdi сказав:

"Лопають" дешеві крани, їм байдуже те положення, досить просто кількох морозних днів.

Валтек та аналогічні,  і я б не казав про "байдуже" положення, має значення.

Дізнаєшся лише після того як САМ поміняєш кілька разів і зацікавишся питанням. 

Посилання на коментар

7 годин тому, Фрай сказав:

Кран можна залишати на зиму на трубі без води, але обовʼязково у закритому положенні, на дачі кожну весну міняв кран на баку

звернув увагу, що репає саме там де мізер прошарку води між кулькою і стінкою крана, залишив так і все ок

маю на дачі 9 шарових кранів в системі поливу, на зиму зливаю воду з системи. Крани завжди залишаю відкритими. За майже 20 років жодний не вийшов з ладу.

• Лайк 4
Посилання на коментар

Як сказав Vladdy, можливо такі крани, бо у мене один гарденовський вже стільки років стоїть і кожну весну переживаю, а він ок.

А от Валтек новий знятий на зиму і залишений у неопалюваному приміщенні репнув, навіть десь фото робив.

Але мені здається, що ми флудимо не в тій темі.

Посилання на коментар

В 04.12.2024 в 16:06, Vikctor сказал:

Тобто ти дві фази взагалі тільки для котла залишив? Напевно це якась більш-менш стандартна схема для однофазного інвертору при трьохфазному вводі, але не можу її повністю домислити. Та й не треба. Аби все працювало.

в мене так само

• Лайк 2
Посилання на коментар

Трохи флуду по темі :)
Коли голосом людині кажеш, що хочеш збільшити потужність, то тобі кажуть, що в країні війна, вони постійно на аварійних відключеннях і взагалі НАМ ЗАБОРОНИЛИ! Варто написати листа і тобі пояснюють, що треба виконати звичайну процедуру: написати заяву, отримати уимов і т.п. 

заява.jpg

заява-відповідь.jpg

• Лайк 2
Посилання на коментар

В 10.12.2024 в 21:09, Дорофеев Сергей сказал:

Вопрос по фотографии.

Это какое то спец тех условие? Вводной автомат дублирует автомат в щиту счетчика, и автомат в доме

ну в нас ресовці коли ставлять ті стійки з лічильниками часто не узгоджуючи з замовником просто приїжають коли замовника нема вдома, ліплять ту стійку з лічильником, випускають 1 м кабеля АВВГ-4х10 і зразу пломбують. А далі роби як знаєш. Якщо замовник підведе свій кабель завчасно, то можуть підключити зразу в щит обліку.

Ну ставимо автомат в додатковому щитку і нема гемора з розпломбуванням щоб завести кабель від хати напряму до лічильника. Плюс такого рішення ще в тому що біля стійки можна організувати заземлюючий пристрій і в тому додатковому щитку розділити PEN на N i PE. тут як би нема якогось спец завдання просто виходимо з того що є. Можна замість автомата поставити наприклад розподільчі силові клеми

• Лайк 2
  • Дякую 1
Посилання на коментар

7 часов назад, Shturman1 сказал:

Якщо замовник підведе свій кабель завчасно, то можуть підключити зразу в щит обліку.

У меня там только автомат 3 фазы, и автомат 1 фаза для переноски. Разделение наверно в домашнем щите происходит.

Пломба отгнила. Всё равно РЭС вызываю. Хочу за разом и времянку выбросить. Дякую.

Посилання на коментар

А є тут люди, що в курсі законодавства електричного? Сьогодні три години провів в обленерго. Як завжди посилають один до другого. Поки не почав записувати призвища і посади на аркуш, всім було цікаво тільки послати до іншого.
Збільшити одну фазу ми можемо тільки до 7,0 кВт і не більше. І з 3кВт до 5кВт теж тільки платно збільшити, бо війна. 

Написав я ту заяву на збільшення потужності, хай і до 7 замість 8. Причому заява про тимчасове приєднання. (хоча зараз почитав, пишуть, що вона не стусується підняття потужності, а тільки приєднання). Вже по дорозі додому дзвонять: "Ваше село не в зоні бойових дій - тимчасове приєднання не потрібно. Приїздіть переписувати". Ну і тепер ми можемо конкретніше про ціни сказати: доп. потужність 2122,8грн/кВт, проект біля 7500грн і монтаж 12000грн. + программування лічильника ще скількись там + 700 грн підключення.

Що означають монтажні роботи? Це викопати яму для "конструкції" під лічильник і перекинути дріт з стіни будинку до нового місця його встановлення? Ці роботи тільки вони мають право проводити? В обленерго ніфіга ніхто пояснити не може.

Те саме заземлення обов'їязково вони повинні монтувати і перевіряти чи можна самому забити і фопа з ліцензією покликати? Бісить ця блядська манера організації стрижки бидла...

Я в шоці. Мені газ завести із флігеля в будинок коштувало в два рази дешевше зі всіма роботами і папірцями.

www.nerc.gov.ua/calculator-standart?&location=2&power=7&operator_id=18&category=3&voltage_level=1&faza=1 Калькулятор на сайті пише  незрозуміло. Ціна за кВт то довідкова і вона врахована в сумі приєднання чи то додавати ще треба?
і це нове приєднання. А мені збільшення на срані 4кВт нарахували більше.

1.png

Змінено користувачем AndryG
Посилання на коментар

Трохи сумна ситуація... Є контролер на базі ESP32 (Kincony A2, www.kincony.com/download/KC868-A2-schematic.pdf), на шину I2C через мультиплексор TCA9548A підключено 4 датчики SHT30 (температура і вологість), два були підключені ще раніше, два підключав сьогодні. В кожного датчика по 4 проводи, 16 проводів від датчиків і ще 4 проводи до контролера, і це все на мультиплексор. Відповідно там жмут проводів назбирався і це було підключено "тимчасово" на клеми швидкого монтажу. Коли сьогодні підключав нові датчики то, якось так сталося, що наплутав в проводах живлення (3.3В) яке йде від контролера, тобто якийсь з проводів DC- підключив до клеми DC+... 😕 Подав живлення і бачу що немає зв'язку з датчиками, оновив прошивку і все рівно нічого, в логах пише що немає зв'язку з TCA9548A. Пішов дивитися і побачив що неправильно підключені дроти... 🙈 Підключив по нормальному в надії що нічого страшного не сталося і заодно замінив TCA9548A, спочатку ту саму помилку видавало, але включив/виключив блок живлення на хвилину-дві, після цього появився зв'язок і датчики почали надсилати дані.

Відповідно питання, у такій ситуації що може статися, пострадають датчики, чи мультиплексор, чи може сам контролер? Живлення від контролера розгалужується на всі датчики і мультиплексор. Контролер наче працює як і працював, оглянув плату візуально, нічого підозрілого/паленого не помічено. На рахунок мультиплескора який був в той момент не знаю, не перевіряв чи він робочий. Датчики наче шлють дані, але один з датчиків постійно показує 100% вологості, значить він таки постраждав, але температуру при цьому показує, хоча я вже не впевнений що то вірні показники, але близькі до розрахункових. Інші три датчики показують і то, і то.

Не зрозуміло чи щось критичне сталося чи ні, окрім того що один датчик по вологості показує 100%.

Посилання на коментар

14 годин тому, AndryG сказав:

А є тут люди, що в курсі законодавства електричного? Сьогодні три години провів в обленерго. Як завжди посилають один до другого. Поки не почав записувати призвища і посади на аркуш, всім було цікаво тільки послати до іншого.
Збільшити одну фазу ми можемо тільки до 7,0 кВт і не більше. І з 3кВт до 5кВт теж тільки платно збільшити, бо війна. 

Не знавець законодавства. Просто поділюся досвідом, якщо цікаво. 2 роки тому збільшував потужність із 5кВт 1ф до 16кВт 3ф. Цін не пам'ятаю. Для збільшення потужності електромережа мала мені розробити і видати технічні умови чи вимоги, скільки коштує не памятаю, але точно не більше 2тис. 
А тепер з цікавого:
1. Це збільшення потужності є тимчасовим, а не постійним. На час воєнного стану у них всі збільшення потужності лише тимчасові (так сказали). Бойових дій тут не було і немає. На питання: "а що буде коли закінчиться війна, мені приїдуть і поміняють примусово назад на 5кВт і 1 фазу", розводили руками, мов ніхто нічого не знає що буде далі.
2. На час воєнного стану тимчасове збільшення потужності безкоштовне! Тобто якщо раніше я мав заплатити електромережі ~2000грн за збільшений кіловат, то зараз я нічого за це не заплатив.
3. Електромережа НЕ займалася ніякими роботами. Ну, це і логічно враховуючи, що в них купа роботи у звязку з обстрілами. Я маю найняти сертифіковану фірму, яка має офіційний дозвіл на проведення таких робіт. Мені дали кілька номерів тел. таких фірм там же в електромережі.
4. Звернувшись до фірми ми склали здається договір з нею якийсь, вона мені розробила проект (якшо не помиляюся десь 4000 чи 5000 грн). Взяла гроші за роботу (десь 5000) і за матеріали (лічильник, кабелі, автомати, щиток, дюбелі і т.д.). Далі коли фірма приїхала монтувати, я впізнав чуваків із електромережі 😄. І тоді поняв звідки беруться ці "сертифіковані" фірми. Вони все змонтували, завели мені до хати, поставили щиток і підключили. С***или 30м кабелю 1фазного який замінили на новий 3фазний, нагадили під хатою, забули підключили заземлення в щитку і поїхали. Потім там ще треба було побігати з документами в електромережу щоб все оформити чи що...

Отже що цікаво - електромережа в мене гроші за кіловати не брала. Але я заплитив 25 тисяч тим же чувакам з електромережі, які створили собі ФОП, і отримали сертифікат. Ще цікаво, що моє підключення тимчасове. Постійне - кажуть нікому не дають підчас війни. Може брешуть - хз. По закінченню воєнного стану ніхто не знає що буде. Але я підозрюю що держава скаже все ж заплатити за ці кіловати (11 збільшених кіловат * 2000грн а може й більше).

• Дякую 1
Посилання на коментар

@AnMig, дякую вам за інфу! Та сама фігня виявляється. Тілки тут і не паряться ФОПами. Вам за 25к хоч до хати затягнули і лічильник 3Ф вони купили. А у мене вимальовується 25к, всі матеріали мої і ніхто до будинку нічого не веде :)
Твір пишу в НКРЕКП. Подивимось, що буде. Одна відповідь "не робимо бо війна" після одного звернення зникла, може і друга зміниться...

• Сумно 1
Посилання на коментар

Добрий день,  підкажіть будь ласка,  а то мій електрик щось мовчить,  я в цьому не розуміюся,  є варочна, від щитка до неї іде кабель чотири жили, L1,L2,N1,N2, як її треба підключати,  с фазами зрозуміло,  а с N1 і N2 що робити, об'єднувати і підключати в в роз'єм N1 чи N2, чи це з щита повинен йти об'єднаний нуль?

20241219_104401.jpg

Посилання на коментар

14 хвилин тому, jordano сказав:

Добрий день,  підкажіть будь ласка,  а то мій електрик щось мовчить,  я в цьому не розуміюся,  є варочна, від щитка до неї іде кабель чотири жили, L1,L2,N1,N2, як її треба підключати,  с фазами зрозуміло,  а с N1 і N2 що робити, об'єднувати і підключати в в роз'єм N1 чи N2, чи це з щита повинен йти об'єднаний нуль?

20241219_104401.jpg

визначіться, який кабель в вас йде від щитка. чи справді там 4 жили, і куди ці 4 жили розключені в щитку...

• Лайк 1
Посилання на коментар

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз
  • Створити...