Privet Опубліковано: 10 серпня 2023 Поділитись Опубліковано: 10 серпня 2023 В 07.08.2023 в 09:50, Фрай сказал: Слабенька і мертве світло Як на мене, усе там гаразд. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Фрай Опубліковано: 10 серпня 2023 Поділитись Опубліковано: 10 серпня 2023 Ви не звертайте уваги, кожен підбирає речі під себе і пішли всі в сад! то була не критика, а всього лише мій погляд на холодне світло. 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
roverspam Опубліковано: 10 серпня 2023 Поділитись Опубліковано: 10 серпня 2023 (змінено) доброго дня. Хочу робити освітлення на 2-му поверсі, перекриття дерев'яне, планую все одно класти в металевих трубах (я розумію, що вже давно ніхто так не робить, навіть від гризунів достатньо металорукава, але по-перше труби вже є, а по-друге, так ПУЕ рекомендує). Тепер щодо заземлення. Треба заземляти як самі труби, так і люстри. Чи можна заземлити труби від розподільчих коробок (а з коробок - вже до спільного заземлення), а самі люстри вже заземлити від труб? Це буде вірне і пожежобезпечне рішення? Дякую заздалегідь! Змінено 10 серпня 2023 користувачем roverspam Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
shneider_vova Опубліковано: 11 серпня 2023 Поділитись Опубліковано: 11 серпня 2023 6 часов назад, roverspam сказал: самі люстри вже заземлити від труб Не спеціаліст, але хочу запитати - обґрунтуйте своє бажання. Чому не можна люстру заземлити на землю кабеля, що підходить до люстри? Чи ви плануєте розвести світло кабелем 2*1.5? Так це теж не по пуе Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
roverspam Опубліковано: 11 серпня 2023 Поділитись Опубліковано: 11 серпня 2023 5 часов назад, shneider_vova сказал: Не спеціаліст, але хочу запитати - обґрунтуйте своє бажання. Чому не можна люстру заземлити на землю кабеля, що підходить до люстри? Чи ви плануєте розвести світло кабелем 2*1.5? Так це теж не по пуе Ну, по-перше, розгалуджену сітку з труб можна заземлити в багатьох місцях, де вони підходять до стіни, це легко і зручно і можна бути впевненим, що заземлено надійно. По-друге так, тягнути 2*1.5, він менший за діаметром і легше входить в труби. А в випадку двійного вимикача на люстру - не потребує 4х жил (ака 2 по 2*1,5) Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
standov Опубліковано: 11 серпня 2023 Поділитись Опубліковано: 11 серпня 2023 2 часа назад, roverspam сказал: По-друге так, тягнути 2*1.5, він менший за діаметром і легше входить в труби. А в випадку двійного вимикача на люстру - не потребує 4х жил (ака 2 по 2*1,5) чого тільки люди не придумають, подвійний вимикач наче і не потребує 4х жил наче, трьома обходилися завжди 🤧 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
roverspam Опубліковано: 11 серпня 2023 Поділитись Опубліковано: 11 серпня 2023 6 часов назад, standov сказал: чого тільки люди не придумають, подвійний вимикач наче і не потребує 4х жил наче, трьома обходилися завжди 🤧 а як, по-Вашому, підключити 2 групи лампочок в люстрі, використовуючи 3х жилку включно з заземленням? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
BugS Опубліковано: 11 серпня 2023 Поділитись Опубліковано: 11 серпня 2023 (змінено) 39 хвилин тому, roverspam сказав: а як, по-Вашому, підключити 2 групи лампочок в люстрі, використовуючи 3х жилку включно з заземленням? за класичною схемою, через розподільчу коробку. Хоча ні, із заземленням не вийде. Змінено 11 серпня 2023 користувачем BugS Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
igor_d70 Опубліковано: 12 серпня 2023 Поділитись Опубліковано: 12 серпня 2023 11 часов назад, BugS сказал: за класичною схемою, через розподільчу коробку. Хоча ні, із заземленням не вийде. У человека землей планируются трубы. Нафига ему жила 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
roverspam Опубліковано: 13 серпня 2023 Поділитись Опубліковано: 13 серпня 2023 18 часов назад, igor_d70 сказал: У человека землей планируются трубы. Нафига ему жила я так і не зрозумів, чим моє рішення погане? Усі токопроводні елементи треба заземлювати, люстру треба заземлювати, тобто вони всі в одному ланцюгу, а ось чому не можна заземлювати лампу від самих заземлених труб? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
standov Опубліковано: 13 серпня 2023 Поділитись Опубліковано: 13 серпня 2023 В 11.08.2023 в 22:11, roverspam сказал: а як, по-Вашому, підключити 2 групи лампочок в люстрі, використовуючи 3х жилку включно з заземленням? А шо ви заземлюєте в вимикачі і як? Трижилкв з розподільчої де 1 жила це загальний, дві інші на вимикачі, земля транзитом на лампу. Якщо у вас заземленв труба/рукав то в розподілюючій і заземлюєте. Мабуть не буває вимикачів з заземленням (я не бачив, може і бувають) Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
standov Опубліковано: 13 серпня 2023 Поділитись Опубліковано: 13 серпня 2023 (змінено) 4 часа назад, roverspam сказал: я так і не зрозумів, чим моє рішення погане? Усі токопроводні елементи треба заземлювати, люстру треба заземлювати, тобто вони всі в одному ланцюгу, а ось чому не можна заземлювати лампу від самих заземлених труб? Заземлювати мабуть можна але по нормам пє має нерозривним і не мати комутацій. У випадку із трубою то мабуть не вийде, наврядчи ви будете заварювати цільну структуру з труб на весь будинок...хоча хто знає) Змінено 13 серпня 2023 користувачем standov Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
ЭлектроМеханиК Опубліковано: 13 серпня 2023 Поділитись Опубліковано: 13 серпня 2023 Для тих хто нічого не бачив... 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
igor_d70 Опубліковано: 13 серпня 2023 Поділитись Опубліковано: 13 серпня 2023 10 часов назад, roverspam сказал: я так і не зрозумів, чим моє рішення погане? Усі токопроводні елементи треба заземлювати, люстру треба заземлювати, тобто вони всі в одному ланцюгу, а ось чому не можна заземлювати лампу від самих заземлених труб? Я не говорил что оно плохое Он standov уточнил в чем может быть загвоздка, так что учтите что все трубы в вашем случае должны быть соединены в единый контур 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
standov Опубліковано: 13 серпня 2023 Поділитись Опубліковано: 13 серпня 2023 (змінено) Del Змінено 13 серпня 2023 користувачем standov Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
roverspam Опубліковано: 13 серпня 2023 Поділитись Опубліковано: 13 серпня 2023 (змінено) 7 часов назад, standov сказал: А шо ви заземлюєте в вимикачі і як? а де я казав про заземлення вимикача? Я казав про заземлення лампи/люстри/світильника... 7 часов назад, standov сказал: Трижилкв з розподільчої де 1 жила це загальний, дві інші на вимикачі, земля транзитом на лампу. Якщо у вас заземленв труба/рукав то в розподілюючій і заземлюєте. Ось ця "земля транзитом на лампу" і є 4-та жила. Я хочу її уникнути і використовувати замість неї металеві труби, які використовуються як захист від КЗ під дерев'яній поверхнею... 7 часов назад, standov сказал: Мабуть не буває вимикачів з заземленням (я не бачив, може і бувають) Змінено 13 серпня 2023 користувачем roverspam Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
roverspam Опубліковано: 13 серпня 2023 Поділитись Опубліковано: 13 серпня 2023 7 часов назад, standov сказал: Заземлювати мабуть можна але по нормам пє має нерозривним і не мати комутацій. У випадку із трубою то мабуть не вийде, наврядчи ви будете заварювати цільну структуру з труб на весь будинок...хоча хто знає) комутацій - це з'єднань? Тобто загвоздка тільки в тому, як з'єднати трубу з жилкою PE, яка потім піде в розподільчу коробку ? Добре, прийняв до уваги. Але, на мою думку, затиснути хомутом можна надійно. Тільки трохи бентежить те, що труби сталеві, а жилка - мідь. З часом як воно себе поведе? Чому я так впираюся : в деяких випадках 4 жилки просто в трубу не пролізе, а ще одну кидати поруч - ну, таке... Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
standov Опубліковано: 13 серпня 2023 Поділитись Опубліковано: 13 серпня 2023 Нічого не зрозуміло, нащо вам у вимикачі земля яку ви не плануєте використовувати Загвоздка не в тому як з'єднати а в тому що в вас пе буде зібраний з кусків, ще і різного металу, що прям зовсім не комільфо так ще і не зрозуміло що то вирішує. Хочете заземлити трубу (то ок) то і заземляйте трубу а не використовуйте як "замість" землі. Киньте в трубі трижильний кабель з землею, не шукайте пригод з електрикою Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
roverspam Опубліковано: 13 серпня 2023 Поділитись Опубліковано: 13 серпня 2023 2 часа назад, standov сказал: Нічого не зрозуміло, нащо вам у вимикачі земля яку ви не плануєте використовувати да ну забудьте про вимикач, я ніде начебто взагалі про землю в вимикачі не казав! 2 часа назад, standov сказал: Загвоздка не в тому як з'єднати а в тому що в вас пе буде зібраний з кусків, ще і різного металу, що прям зовсім не комільфо так ще і не зрозуміло що то вирішує. Хочете заземлити трубу (то ок) то і заземляйте трубу а не використовуйте як "замість" землі. Киньте в трубі трижильний кабель з землею, не шукайте пригод з електрикою якщо трижильний - то нема питань. А якщо люстра з 2-ма групами лампочок, тоді 4 жили треба ж: на першу групу, на другу групу, нульовий та земля. Хоча в першому випадку цей трижильний йде до вимикача, в якому земля не потрібна. Просто якщо я заземлюю трубу и заземлюю лампу, то тому не можна "два в одному", і заземлити трубу, і використовувати її як землю... Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
BugS Опубліковано: 13 серпня 2023 Поділитись Опубліковано: 13 серпня 2023 Поставьте вже УЗВ та забудьте про землю. Чи візьміть кабель 4х1.5. Не пам'ятаю, коли вже останній раз бачив сучасні світильники з двома окремими групами. Просте рішення, а тексту вже на кілька сторінок. Чи вам подобається сам процес) 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
standov Опубліковано: 13 серпня 2023 Поділитись Опубліковано: 13 серпня 2023 Я зараз все вірно зрозумів, ви отой весь колхоз з заземленням через трубу вигадали задля економії кабелькі на 1 жилу? 3 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
roverspam Опубліковано: 14 серпня 2023 Поділитись Опубліковано: 14 серпня 2023 5 часов назад, standov сказал: Я зараз все вірно зрозумів, ви отой весь колхоз з заземленням через трубу вигадали задля економії кабелькі на 1 жилу? я вже казав, труби вже є, в них 4 жилка не залізе, да і кабель вже також куплений. Якщо це немає різниці - навіщо тратити гроші. Якщо є і вона суттєва - буду заново купляти. Тільки для цього і запитав Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
roverspam Опубліковано: 14 серпня 2023 Поділитись Опубліковано: 14 серпня 2023 5 часов назад, BugS сказал: Поставьте вже УЗВ та забудьте про землю. Чи візьміть кабель 4х1.5. Не пам'ятаю, коли вже останній раз бачив сучасні світильники з двома окремими групами. Просте рішення, а тексту вже на кілька сторінок. Чи вам подобається сам процес) УЗВ - это грозозащита или УЗО? Если УЗО - то разве тогда земля и не нужна? Я так понимаю, даже с УЗО вполне себе "пробитый на корпус" прибор будет функционировать и УЗО этого не будет замечать, до тех пор, пока кто-то не коснётся его (ну или по другой причине утечка не пойдёт). А вот с "землёй" - УЗО сразу отловит эту утечку на землю и сработает Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
InSAn Опубліковано: 14 серпня 2023 Поділитись Опубліковано: 14 серпня 2023 5 часов назад, roverspam сказал: я вже казав, труби вже є, в них 4 жилка не залізе, да і кабель вже також куплений. Зробіть освітлення на 24В. Тоді про заземлення турбуватись не потрібно. 1 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Dendnepr Опубліковано: 14 серпня 2023 Поділитись Опубліковано: 14 серпня 2023 21 минуту назад, InSAn сказал: Зробіть освітлення на 24В. Тоді про заземлення турбуватись не потрібно. чего это? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Рекомендовані повідомлення
Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування
Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар
Створити акаунт
Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!
Зареєструвати акаунтУвійти
Вже зареєстровані? Увійдіть тут.
Увійти зараз