Alex_00 Опубліковано: 13 січня 2023 Поділитись Опубліковано: 13 січня 2023 Всім доброго дня. Накидав схему електрики для свого двоповерхового будинку (він на стадії будівництва). Вже заведено 3Ф + N на 15 кВт на ділянку, встановлено вхідний автомат і лічильник. Електрик сказав, що заземлення треба робити окремо, тому одразу вимальовується схема ТТ. Від лічильника до будинку приблизно 25 м, прокладка буде ВВГ в землі. На цьому ж шляху (посередині) буде пізніше гараж, тому від будинку до гаражу одразу планую вивести окремо кабель в трубі для живлення гаражу/воріт, і з гаражу в будинок ще кабель для резервного живлення від генератору. Біля будинку планується контур заземлення, до котрого будуть підводи і від блискавкозахисту з даху. На вводі хочу зробити кремий щиток на ПЗІП, а поряд з цим вже основний щит. Опалення буде електро, орієнтовно 10-12 кВт. Освітлення планую заземлити тільки у вологих кімнатах. Якщо у когось є бажання покритикувати мою схему і дати поради - буду вдячний! 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
volomoto Опубліковано: 13 січня 2023 Поділитись Опубліковано: 13 січня 2023 26 хвилин тому, Alex_00 сказав: Електрик сказав, що заземлення треба робити окремо, тому одразу вимальовується схема ТТ. Оце зовсім не зрозуміло: окремо від чого? 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Телесистемы Опубліковано: 13 січня 2023 Поділитись Опубліковано: 13 січня 2023 выбор приоритета фазы вручную? ) ДА на котел и варповерхность - излишняя роскошь питание пульт сигн вынести за все УЗО разобраться, как выше заметили с системой заземления т.к. ТТ применяется в случаях уж со всем старой внутриквартальной сетью, в случае невозможности построения системы TN ну и, рекомендовал бы аварийную группу выделить, для питания от ДБЖ, раньше у мен ее в проектах единицы заказывали, теперь благодарят за то, что предложил запроектировать 3 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
InSAn Опубліковано: 13 січня 2023 Поділитись Опубліковано: 13 січня 2023 6 часов назад, Alex_00 сказал: Освітлення планую заземлити тільки у вологих кімнатах. Десь років вісім-десять тому на цьому форумі (нажаль, не пам'ятаю в кого) при монтажі воздуховодів шурупом зацепили кабель. ПЗВ на лінії не було, на "землю" не стікало - вентиляційна труба через металопрофіль "розігрілась до красна" і майже не спричинила пожежу... Чи варта економія 0,1% від віртості будівництва шансу залишитись без будинку? 4 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
murava Опубліковано: 13 січня 2023 Поділитись Опубліковано: 13 січня 2023 ТТ переводится в ТН одной перемычкой не делайте из еды культа 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
InSAn Опубліковано: 13 січня 2023 Поділитись Опубліковано: 13 січня 2023 PS: На плиту і котел ДА 4P, що роз'єднують N? Перед ПЗІП модульний запоюіжник, сподіваюсь, нейтраль не розмикає? 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Firetuf Опубліковано: 13 січня 2023 Поділитись Опубліковано: 13 січня 2023 7 минут назад, InSAn сказал: Десь років вісім-десять тому на цьому форумі (нажаль, не пам'ятаю в кого) при монтажі воздуховодів шурупом зацепили кабель. ПЗВ на лінії не було, на "землю" не стікало - вентиляційна труба через металопрофіль "розігрілась до красна" і майже не спричинила пожежу... Чи варта економія 0,1% від віртості будівництва шансу залишитись без будинку? Не дарма ж Нормами ПЗВ вимагається у вологих приміщеннях, а в інших вітається і заохочується) ПС. На рахунок пробою металевих конструкцій. А якби при вводі в експлуатацію, та були б проведені всі необхідні електричні заміри, таке б відбулося? І навіщо тими клятими Правилами і Нормами вимагається замір цілостеоості ізоляції??? ))) 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Телесистемы Опубліковано: 13 січня 2023 Поділитись Опубліковано: 13 січня 2023 Только что, InSAn сказал: PS: На плиту і котел ДА 4P, що роз'єднують N? Перед ПЗІП модульний запоюіжник, сподіваюсь, нейтраль не розмикає? система ТТ, заземление , не разрывается 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
InSAn Опубліковано: 13 січня 2023 Поділитись Опубліковано: 13 січня 2023 Только что, Firetuf сказал: А якби при вводі в експлуатацію Не завжди шурупи в стіни вкручуються лише до вводу в експлуатацію. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
InSAn Опубліковано: 13 січня 2023 Поділитись Опубліковано: 13 січня 2023 1 минуту назад, Телесистемы сказал: система ТТ, заземление , не разрывается Вадим, перечитав двічі - не зрозумів, поясни Заземлення при любій системі не розривається. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Телесистемы Опубліковано: 13 січня 2023 Поділитись Опубліковано: 13 січня 2023 4 минуты назад, murava сказал: ТТ переводится в ТН одной перемычкой не делайте из еды культа по которой потекут все токи соседей при старой прогнившей внутриквартальной схеме Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Телесистемы Опубліковано: 13 січня 2023 Поділитись Опубліковано: 13 січня 2023 Только что, InSAn сказал: Вадим, перечитав двічі - не зрозумів, поясни Заземлення при любій системі не розривається. Андрей, по схеме ТТ оно и не разрывается. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Firetuf Опубліковано: 13 січня 2023 Поділитись Опубліковано: 13 січня 2023 Только что, InSAn сказал: Не завжди шурупи в стіни вкручуються лише до вводу в експлуатацію. Згоден. А то я ще почну розповідати, що після будь-яких будівельних-монтажних робіт повинні перевіряти електропроводки.... До сих пір пам'ятаю вираз однієї людини, (Ігор Берізка, нач.відділу банківської безпеки УДСО) : "технічні засоби охорони - це підсилення фізичного посту, а також унеможливлення впливу людського фактору" 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
murava Опубліковано: 13 січня 2023 Поділитись Опубліковано: 13 січня 2023 Я тут в квартире недавно щиток собирал, даже все запустились и весело заработало. Все красивые автоматики на 200+ модулей. А потом пришел электрик из волшебного облэнерго и в общем коридорном щитке на вводном кабеле закомутировал забытую землю .... Вы нипаверите... 1 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
InSAn Опубліковано: 13 січня 2023 Поділитись Опубліковано: 13 січня 2023 Только что, Телесистемы сказал: Андрей, по схеме ТТ оно и не разрывается. Так і я про те. А на схемі @Alex_00N проходить через запобіжник. Хоча повнна бути мимо нього. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
murava Опубліковано: 13 січня 2023 Поділитись Опубліковано: 13 січня 2023 5 минут назад, Телесистемы сказал: по которой потекут все токи соседей при старой прогнившей внутриквартальной схеме Ну бывает. ГШЗ будет тихо гудеть 50гц 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
InSAn Опубліковано: 13 січня 2023 Поділитись Опубліковано: 13 січня 2023 3 минуты назад, murava сказал: Вы нипаверите... Мої модулі витримали? 😎 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Телесистемы Опубліковано: 13 січня 2023 Поділитись Опубліковано: 13 січня 2023 Только что, InSAn сказал: Так і я про те. А на схемі @Alex_00N проходить через запобіжник. Хоча повнна бути мимо нього. Таму него отдельный PE, который не разрывается, согласно всем ПУЕ и требованиям наркопросвета) Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
InSAn Опубліковано: 13 січня 2023 Поділитись Опубліковано: 13 січня 2023 6 часов назад, Alex_00 сказал: Якщо у когось є бажання покритикувати мою схему і дати поради - буду вдячний! А роль ПЗВ на 100мА перед перемикачем вводу - яка? Протипожежне? Тоді краще на 300мА (ІМХО). І обов'язково "S" 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
murava Опубліковано: 13 січня 2023 Поділитись Опубліковано: 13 січня 2023 (змінено) 5 минут назад, InSAn сказал: Мої модулі витримали? 😎 Да, но я теперь знаю, что грязная и пыльная изолента проводит вполне себе ток его даже слегка влажный гипсокартон проводит Кстати с модулями есть заковыка: шото там с клемниками. Позвони - расскажу. Змінено 13 січня 2023 користувачем murava 1 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
InSAn Опубліковано: 13 січня 2023 Поділитись Опубліковано: 13 січня 2023 1 минуту назад, Телесистемы сказал: Таму него отдельный PE, который не разрывается, согласно всем ПУЕ и требованиям наркопросвета) Так PE не розривається. Я кажу про N. Який запобіжником також не повинен розриватися. Схема ПЗІП для ТТ: Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Телесистемы Опубліковано: 13 січня 2023 Поділитись Опубліковано: 13 січня 2023 Только что, murava сказал: Да, но я теперь знаю, что грязная и пыльная изолента проводит вполне себе ток его даже слегка влажный гипсокартон проводит но ток утчеки меньше 10мА и защита на него не реагирует 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Телесистемы Опубліковано: 13 січня 2023 Поділитись Опубліковано: 13 січня 2023 (змінено) 1 минуту назад, InSAn сказал: Так PE не розривається. Я кажу про N. Який запобіжником також не повинен розриватися. Схема ПЗІП для ТТ: там у форумчанина путаница с системой заземления, молниезащитой и узип это надо собирать вместе Змінено 13 січня 2023 користувачем Телесистемы 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Alex_00 Опубліковано: 13 січня 2023 Поділитись Опубліковано: 13 січня 2023 4 часа назад, Телесистемы сказал: выбор приоритета фазы вручную? ) ДА на котел и варповерхность - излишняя роскошь питание пульт сигн вынести за все УЗО разобраться, как выше заметили с системой заземления т.к. ТТ применяется в случаях уж со всем старой внутриквартальной сетью, в случае невозможности построения системы TN ну и, рекомендовал бы аварийную группу выделить, для питания от ДБЖ, раньше у мен ее в проектах единицы заказывали, теперь благодарят за то, что предложил запроектировать Дякую Вам і всім іншим форумчанам за коментарі!) 1) про вибір фази ще не вивчав питання, тільки заклав у схему. можете щось порадити? 2) котел і поверхню залишити на АВ? чи поставити ПЗВ перед автоматами? 3) по моїй схемі перед АВ охорони тільки протипожежний ПЗВ на вході. це ж нормально?) 4) у нас район зі старим приватним сектором і ми будуємо новий дім на ділянці з будинком 49 року...) в цьому році стовп задів наш танк, тому стовп навпроти ділянки новий. і, мабуть, це єдине, що є нового в системі електрпостачання. в системах заземлення я не експерт, тому буду вдячний за будь-які поради! 5) що можете порадити в цю групу? охорону, частину освітлення (в самих "важливих") кімнатах, частину розеток? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
InSAn Опубліковано: 13 січня 2023 Поділитись Опубліковано: 13 січня 2023 2 минуты назад, Alex_00 сказал: що можете порадити в цю групу? охорону, частину освітлення (в самих "важливих") кімнатах, частину розеток? Винести за ПЗВ лише те, що стосується життєздатності будинку. Сигналізація, відеоспостереження. Дехто ще виносить холодильники - але особисто я за протипожежний ПЗВ не радив би виносити холодильник: краще нехай продукти зісуються, ніж підсмажаться. 2 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Рекомендовані повідомлення
Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування
Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар
Створити акаунт
Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!
Зареєструвати акаунтУвійти
Вже зареєстровані? Увійдіть тут.
Увійти зараз