Shturman1 Опубліковано: 2 січня 2023 Поділитись Опубліковано: 2 січня 2023 11 минут назад, laritus сказал: ось поясніть мені чи будь-якій простій людині Я особисто не знаю чому саме 1,5 мм2, я просто приймаю це значення і все. І ніхто до мене не доколупається, що я щось зробив не так. Так само як і ви ніяк не доведете, що січення скажімо 0,75 мм2 вистачає для стаціонарної проводки освітлення з механічної міцності. Це тільки ваша суб'єктивна думка нічим не підкріплена. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
laritus Опубліковано: 2 січня 2023 Поділитись Опубліковано: 2 січня 2023 37 минут назад, Shturman1 сказал: що гак для їх підвішування ізольований я ж кажу вимоги з часів СРСР :), ще й про гачок мова йде :). Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
laritus Опубліковано: 2 січня 2023 Поділитись Опубліковано: 2 січня 2023 (змінено) 2 минуты назад, Shturman1 сказал: Я особисто не знаю чому саме 1,5 мм2, я просто приймаю це значення і все. дякую за чесну відповідь. 2 минуты назад, Shturman1 сказал: Це тільки ваша суб'єктивна думка нічим не підкріплена. звичайно моя і звичайно суб'єктивна :), тому, що я щось робив сам , але моя думка підкріплена тим, що наприклад 0,5 мм2 витримає струм 12 А, або навантаження більше 2,5 кВт. Для розуміння у мене весь перший поверх світодіодного світла біля 270 Вт , навіть пів кВт не буде :). Як приклад можу навести також, що в розетку підключений телевизор, роутер, медіа конвертр і інколи мобільний і це все разом більше 100 Вт не споживає, хоча розетка розрахована на 16 А за кабелем 2,5 мм2. Змінено 2 січня 2023 користувачем laritus Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Shturman1 Опубліковано: 2 січня 2023 Поділитись Опубліковано: 2 січня 2023 6 минут назад, laritus сказал: ще й про гачок мова йде ну монтаж на гаках і сьогодні використовують багато де (адміністративно-офісні, складські, виробничі приміщення). Просто ви, я так зрозумів, переносите все на свій будинок чи там дачу. Ну ви взагалі електромонтажник? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
DimaF Опубліковано: 2 січня 2023 Поділитись Опубліковано: 2 січня 2023 15 минут назад, laritus сказал: У мого знайомого будинок 16х18 метрів, тобто один поверх приблизно 288 м2 , не всі живуть у маленьких будинках Такие люди обычно не задают таких вопросов. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Shturman1 Опубліковано: 2 січня 2023 Поділитись Опубліковано: 2 січня 2023 18 минут назад, laritus сказал: Для розуміння у мене весь перший поверх світодіодного світла біля 270 Вт , навіть пів кВт не буде якщо ви робите для себе, то звичайно можете робити як самі захочете і як вважаєте за потрібне. Ніякі норми тут вам нічого не заборонять. Але якщо ви робите для когось, то будь ласка виконуйте вимоги норм, бо повторюсь, норми написані не просто так, і ми просто можемо не розуміти чому саме так написано. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
laritus Опубліковано: 2 січня 2023 Поділитись Опубліковано: 2 січня 2023 39 минут назад, Shturman1 сказал: норми написані не просто так, і ми просто можемо не розуміти чому саме так написано. Чомусь згадав притчу 😄: Молодий монах прийняв постриг, і в монастирі першим його завданням було допомагати решті ченців переписувати від руки церковні укладання, псалми та закони. Попрацювавши так тиждень, чернець звернув увагу, що всі переписують ці матеріали з попередньої копії, а не з оригіналу. Здивувавшись цьому, він звернувся до батька-настоятеля: — Падре, адже якщо хтось припустився помилки в першій копії, вона ж повторюватиметься вічно, і її ніяк не виправити, бо нема з чим порівняти! — Сину мій, — відповів батько-настоятель, — ми так робили взагалі століттями. Але, в принципі, у твоїх міркуваннях є щось! І з цими словами він спустився в підземелля, де у величезних скринях зберігалися першоджерела, які століттями не відкривалися. І зник. Коли минула майже доба з часу його зникнення, стурбований чернець спустився в ті самі підвали на пошуки святого отця. Він знайшов його одразу. Той сидів перед величезним розкритим томом з телячої шкіри, бився головою об гостре каміння підземелля і щось нероздільно мукав. По вкритому брудом і ссадинами обличчю його текла кров, волосся сплуталося, і погляд був божевільним. — Що з вами, святий отче? — вигукнув приголомшений юнак. - Що трапилося? — Celebrate*, — простогнав батько-настоятель, — слово було: «celebrate», а не «celibate»**! Коментар: Celebrate* - Святкувати. celibate** - Целібат. Доповнення до притчі: Целібат (celibate) - (від латинського - "неодружений") - обов'язкове безшлюбність духовенства в католицтві та чернецтва у православ'ї. Тобто, був завіт святкувати і радіти (celebrate) а не завіт безшлюбності (celibatе)! 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Shturman1 Опубліковано: 2 січня 2023 Поділитись Опубліковано: 2 січня 2023 за притчу залік)))) Якщо ви доб'єтесь зміни норм, і буде написано, що мінімальний переріз згідно механічної міцності буде скажімо 0,75 мм2, то будемо так і проектувати і монтувати))) 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Energon Опубліковано: 2 січня 2023 Поділитись Опубліковано: 2 січня 2023 10 часов назад, Antrate сказал: Наскільки критично зробити проводку на освітлення не 2х1,5 а 2х1 ? На що це повпливає? В квартирі зроблено 2х1,5 зараз необхідно зробити на дачі, а враховуючі теперішні ціни - виникають такі запитання. Колись читав інформацію, що всі дослідження які були, проводились на кабелі і проводах січенням 1,5мм2 і вище. Я так думаю, ніхто не знає як себе поведе кабель чи провід січенням 1мм2 при нагріванні чи КЗ. Шукайте знижки на кабельно провідникову продукцію, там різниця не суттєва між 1 чи 1.5мм2. 1 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Игорь&Ира Опубліковано: 2 січня 2023 Поділитись Опубліковано: 2 січня 2023 Чи можна зарядним пристроєм для мобілки на 5 В зарядити акумулятор ліхтарика, для якого зарядка на 12 В? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Dendnepr Опубліковано: 2 січня 2023 Поділитись Опубліковано: 2 січня 2023 Можно накачать насосом с максимальным давлением 3 атмосферы колесо от КАМАЗа до 8 атмосфер? 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
delic Опубліковано: 2 січня 2023 Поділитись Опубліковано: 2 січня 2023 26 хвилин тому, Игорь&Ира сказав: Чи можна зарядним пристроєм для мобілки на 5 В зарядити акумулятор ліхтарика, для якого зарядка на 12 В? Якщо мова про кабель USB з перетворенням 5В-12В, то потрібно порівняти потужність зарядки з потужністю ліхтарика при зарядці. І ще штекер 12В з того що є в продажу до ліхтарика може не підійти. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Игорь&Ира Опубліковано: 2 січня 2023 Поділитись Опубліковано: 2 січня 2023 Загубив зарядку від ліхтарика на 12 В. Чи можна використати зарядку від мобілок на 5 В? Товариш в попередньому пості дуже дохідливо все пояснив. Дякую. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Игорь&Ира Опубліковано: 2 січня 2023 Поділитись Опубліковано: 2 січня 2023 1 годину тому, delic сказав: І ще штекер 12В з того що є в продажу до ліхтарика може не підійти. Дійсно, там дуже тоненький штекер. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
delic Опубліковано: 2 січня 2023 Поділитись Опубліковано: 2 січня 2023 6 хвилин тому, Игорь&Ира сказав: Дійсно, там дуже тоненький штекер. В мене така сама ситуація 😉 Але тимчасово вийшов з неї переставивши акумулятор в інший ліхтар, який вже з роз'ємом micro-USB. Зарядив і переставив назад. В обох ліхтарях використовуються акумулятори 18650. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Игорь&Ира Опубліковано: 2 січня 2023 Поділитись Опубліковано: 2 січня 2023 11 хвилин тому, delic сказав: В мене така сама ситуація 😉 Але тимчасово вийшов з неї переставивши акумулятор в інший ліхтар, який вже з роз'ємом micro-USB. Зарядив і переставив назад. В обох ліхтарях використовуються акумулятори 18650. В мене в другому ліхтарі роз'єм micro-USB за три тижні провалився всередину - здав по гарантії в Розетці, чекаю вердикту. Але до того ліхтарика є подовжувач від автомобільного прикурювача. Можна докупити зарядку-перехідник з розетки. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Dendnepr Опубліковано: 3 січня 2023 Поділитись Опубліковано: 3 січня 2023 Посмотрите блок питания от роутера. Они часто 12 вольтовые 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Lounger Опубліковано: 3 січня 2023 Поділитись Опубліковано: 3 січня 2023 (змінено) Почитал дискуссию про 1,5 кв.мм и "совковые нормы". Как дети малые ... Есть науки которые везде и всегда, а не только в СССР, были нагружены идеологией - например, история, социология, психология. Ещё для промывания мозгов иногда использовали биологию и генетику. Электротехника не относится к идеологически нагруженным наукам, поэтому советские электротехнические нормы всегда координировались с европейскими нормами. Тут выше была хорошая притча, я тоже одну добавлю )) Иностранец приехал в Палестину и ему так понравилась местная жизнь, что он решил остаться и принять иудаизм. Пришёл он к раввину и говорит ему - можешь ли ты быстро обратить меня в иудаизм, например, за такое время которое я смогу простоять на одной ноге? Раввин на него накричал, обвинил в богохульстве и выгнал. Он пошёл к другому раввину, но история повторилась. И так он ходил, и все его выгоняли, пока кто-то из местных не посоветовал ему обратиться к одному старому и очень уважаемому раввину. Этот раввин согласился по-быстрому разъяснить ему суть религии и сказал, что суть в том, чтобы не делать людям такое, чего не желаешь себе, а всё остальное (куча всяких талмудов) - это просто толкования. Змінено 3 січня 2023 користувачем Lounger 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
DimaF Опубліковано: 3 січня 2023 Поділитись Опубліковано: 3 січня 2023 7 минут назад, Lounger сказал: Почитал дискуссию про 1,5 кв.мм и "совковые нормы". Как дети малые ... Есть науки которые везде и всегда, а не только в СССР, были нагружены идеологией - например, история, социология, психология. Ещё для промывания мозгов иногда использовали биологию и генетику. Электротехника не относится к идеологически нагруженным наукам, поэтому советские электротехнические нормы всегда координировались с европейскими нормами. Вот вот) Законам Ома глубоко плевать чо там марксизм-ленинизм вещает) Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Lounger Опубліковано: 3 січня 2023 Поділитись Опубліковано: 3 січня 2023 29 минут назад, DimaF сказал: Вот вот) Законам Ома глубоко плевать чо там марксизм-ленинизм вещает) Им и на свободную торговлю плевать )) Сечение слишком маленькое при большой длине линии - может не сработать автомат. 1 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Shturman1 Опубліковано: 3 січня 2023 Поділитись Опубліковано: 3 січня 2023 1 час назад, Lounger сказал: Сечение слишком маленькое при большой длине линии - может не сработать автомат. Мова йшла про механічну міцність і мінімальний переріз кабеля. До чого тут автомати і довжини ліній? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
laritus Опубліковано: 3 січня 2023 Поділитись Опубліковано: 3 січня 2023 (змінено) 1 час назад, Shturman1 сказал: Мова йшла про механічну міцність і мінімальний переріз кабеля. До чого тут автомати і довжини ліній? так ніхто не розуміє (впевнений, що включаючи і вас також :)), про яку механічну міцність йдеться і за яких умов вона є достатньою або до чого мінімальний переріз кабеля, що це таке (яке це має відношення до моножили)?!? Я можу накидати ролики з Китаю, де місцеві електрики використовують кабель 1 мм2. І це доведе, що наши норми якісь застаріли. Потрібно? До речі ось відео реального монтажа, зверніть увагу, що китайці не використовують гофру, а використовують труби для захисту (вони більш надійні), також зверніть увагу на кабель... а саме на те, що вони не використовують здвоєний кабель і для них цієї ізоляції достатньо. www.bilibili.com/video/BV1ZE411F7Wz?t=11.2 www.bilibili.com/video/BV1xr4y1q72R?t=95.1 www.bilibili.com/video/BV1SR4y177KP?t=177.9 www.bilibili.com/video/BV1rJ411e7n3?t=305.5 www.bilibili.com/video/BV1g94y1U7Qj?t=7.8 www.bilibili.com/video/BV1JW411r7X3?t=20.2 www.bilibili.com/video/BV1Cy4y137x6?t=32.3 卧室双控线放什么颜色?插座怎么放?电工分享家装经验,简单实用|02|19-05-2021|NA.mp4 Змінено 3 січня 2023 користувачем laritus Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Energon Опубліковано: 3 січня 2023 Поділитись Опубліковано: 3 січня 2023 44 минуты назад, laritus сказал: І це доведе, що наши норми якісь застаріли. 卧室双控线放什么颜色?插座怎么放?电工分享家装经验,简单实用|02|19-05-2021|NA.mp4 9 \u041c\u0411 · 0 загрузок Ну проштробіть в монолітному пілоні (багатоквартирний будинок, як приклад) штробу під 16 або 20мм трубу, горизонтально і вертикально, і подивитись що Вам хлопці з управляючої компанії цього житлового комплексу скажуть) Р.С хоча підозрюю, що на відео труба менша діаметром. Бо ніби як проблеми з протягуванням проводу є. Питання, чого не протягнути при повній прокладці труби. А інше питання, чого 1мм2 використовують. Думаю, проблема в тому шо їх там дуже багато, бум будівництва. І використовувати нормальні січення фінансово дорого і економічно не ефективно, або брак ресурсів. То моє ІМХО. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
delic Опубліковано: 3 січня 2023 Поділитись Опубліковано: 3 січня 2023 5 хвилин тому, Energon сказав: А інше питання, чого 1мм2 використовують. Думаю, проблема в тому шо їх там дуже багато, бум будівництва. І використовувати нормальні січення фінансово дорого і економічно не ефективно, або брак ресурсів. То моє ІМХО. В Китаї взагалі квартири будували бо нікуди більше було інвестувати кошти. І якщо є цілі міста новобудов, в яких ніхто не живе, то яка різниця який там перетин жил?... Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Dendnepr Опубліковано: 3 січня 2023 Поділитись Опубліковано: 3 січня 2023 Почему-то тут постоянно сравнивают сечение провода к настольной лампе, но почему-то не вспоминают про длинну этого провода. Например в том же эпицентре продаются абсолютно одинаковые переноски (сама колодка, вилка, сечение провода). Но!! Переноска 1,5 метра - идёт с маркировкой 16 ампер , а такая же но с длиной провода 4 метра - уже 10 ампер. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Рекомендовані повідомлення
Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування
Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар
Створити акаунт
Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!
Зареєструвати акаунтУвійти
Вже зареєстровані? Увійдіть тут.
Увійти зараз