Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

Трошки про Грузiю

Propeller

Рекомендовані повідомлення

Зараз у нас взагалі немає хабарництва. Те, що відбувається сьогодні в Грузії, справді схоже на демократію західного зразка", - каже мій приятель Міхо, який приїхав на кілька тижнів до Києва з Тбілісі. І я йому вірю. Тому що грузинські чиновники у випадку отримання хабара ризикують не тільки на довгі роки потрапити до в'язниці, але й наразитися на конфіскацію усього свого майна. Інфу про таке майно - чи то нерухомість, чи то приватні підприємства, тощо - можна легко отримати з публічного реєстру майна. Завдяки появі цього реєстру Грузія тепер посідає 11-те місце у світі за легкістю ведення бізнесу. Але це - лише частина наслідків проведеної у країні реформи. Зі слів свого друга розповім і про інші зміни, які відчутно вплинули на життя простих громадян.

 

Працівники патруля - це аналог українських даішників - не беруть хабарів. Нам це здається чимось фантастичним, але це справді так. При цьому, вони отримують на місяць близько 900 доларів зарплатні - така сума для пристойного життя в Тбілісі більш ніж достатня, не кажучи вже про провінцію. Та що там казати - думаю, українські даішники теж не відмовилися б від такої зарплатні.

 

Щоб зареєструвати аналог нашого ПП, в Грузії знадобиться один день. Ви просто звертаєтеся до публічного реєстру, подаєте всі необхідні документи, чекаєте, поки підприємство зареєструють і - вуаля, з наступного дня ви офіційний бізнесмен. Я не знаю точно, скільки часу та нервів знадобиться, аби стати підприємцем в Україні - думаю, в коментарях мені підкажуть. Але підозрюю, що це далеко не один день, і потрібно відвідати далеко не одну установу, полаятися далеко не з одним чиновником і згаяти час далеко не в одній черзі.

 

Те саме - із закордонними паспортами. Коли я сказала, що термінове вироблення закордонного паспорту в Україні триває тиждень, Міхо сміявся вголос. Для грузинського громадянина терміново - означає і справді терміново. Звернувшись до публічного реєстру, грузин зможе виробити собі закордонний паспорт за ДВІ ГОДИНИ (!!!). Щоправда, коштує ця послуга недешево - 120 доларів, але наш терміновий паспорт за тиждень коштує приблизно так само. Чим довше чекаєш, тим більше здешевлюється послуга - паспорт за два дні обходиться в 90 доларів, за п'ять днів - у 35 доларів, а за десять робочих днів - у 20 доларів. Останній, найдешевший варіант, є одночасно і найтривалішим. У нас "нетермінове" вироблення паспорту розтягнеться на місяць.

 

Після впровадження публічного реєстру нерухомість у Грузії стала дешевшою, а операції з нею - прозорішими. Один з прикладів: житло у новобудові грузин може купувати ще на стадії котловану - і без жодного страху, що забудовник його "кине". Ще на цій стадії забудовник подає проектну документацію до публічного реєстру, і поки що віртуальні квадратні метри, за які заплатив покупець, в реєстрі офіційно записуються, як його власність! Отже, держава є гарантом цієї власності, і в разі невиконання договору покупець зможе повернути собі свої кошти. Порівнюємо з Україною: купівля житла на стадії котловану означає, що ви підписуєте інвестиційний договір або договір дольової участі, і якщо вас "кинуть", то вам буде дуже важко отримати свої гроші через суд, тому що, як інвестор або дольовик, ви несете однакові з забудовником ризики. Але й це ще не все. Мені розповідали про висотку в Ірпені: забудовник продав квартири, збудував будинок, але "кинув" інвесторів на стадії введення житла в експлуатацію - мовляв, хабарі за проектування та підведення комунікацій (газу, води) в будинок - непідйомні для його кишені. Горе-інвестори змушені були об'єднатися, зібрати кошти на хабарі, узгодити проекти газифікації та водопостачання, оплатити працю підрядників... В результаті, вони заплатили за свої квадратні метри значно більше, ніж планували спочатку. Годі й казати, що в Грузії така ситуація неможлива в принципі. Тому що немає хабарів, а є обов'язкові для всіх правила. А житло коштує дешевше тому, що в його вартість не входять непередбачувані відкати за виділення земельних ділянок та узгодження всіх проектних документів: забудовник купує або бере в оренду земельну ділянку за немалою, але чітко визначеною ціною, а проекти (типові або нетипові) узгоджуються в короткі терміни, зі сплатою визначеного мита за узгодження...

 

"Раніше і в Грузії панував хаос, а на вулицях було повно кримінальних розборок, - розповідає Міхо. - Якщо певну справу не можна було вирішити в межах закону, зверталися до злодіїв у законі, яких в нашій країні завжди було багато. Якщо, наприклад, двоє бізнесменів не могли дійти згоди у певній справі - вони йшли до злодіїв у законі. Ті виступали у ролі таких собі суспільних суддів, і судили вони якщо й не по закону, то по справедливості - кожна зі сторін у результаті отримувала належне. Жити так було більш-менш зручно, всі до цього звикли, а злодійський менталітет був ознакою грузинів протягом століть. Саакашвілі зруйнував цей віковий уклад протягом трьох років. І хоч Саакашвілі - козел, який за кілька днів втратив великий шмат споконвічних грузинських територій, за те, що на решті території він таки навів лад - ми можемо його поважати, і мусимо його підтримувати", - каже, хоч і трохи знехотя, мій друг.

 

Я запитую його про те, які зміни після введення публічного реєстру він особисто вважає найбільш відчутними. Трохи подумавши, Міхо відповідає, що найважливішим здобутком, напевне, є прогнозованість. "Раніше люди не знали, на якому вони світі, як їм правильно діяти, і що з ними станеться завтра, або за рік. Зараз кожен може з великою часткою ймовірності прогнозувати своє життя. Якщо я розпочинаю бізнес у Грузії - я знаю, як мені діяти, щоб залишатися в межах закону, і можу передбачити, скільки часу та коштів мені знадобиться на ті чи інші поточні справи. Я можу розраховувати свої прибутки та витрати - і, швидше за все, не зустріну на своєму шляху непередбачених перепон, окрім здорової конкуренції. А відповідно, я знаю, що зможу утримувати мою родину, і як мені необхідно жити та як працювати, щоб моя родина жила в достатку і в майбутньому", - каже Міхо.

 

Я ставлю питання, яке особисто мені здається найважливішим: чи зіткнувся грузинський президент, який, власне, був ініціатором реформ, зі спротивом чиновництва. Адже грузинські чиновники добре розуміли (як розуміють це зараз їхні українські колеги), що після проведення реформ їм доведеться викорінити в собі "столітній злодійський менталітет" - і діяти чесно та по закону. Чи готові вони були показати своє майно, щоб потім ним ризикувати? Міхо каже, що спротив грузинських чиновників був досить потужним, але Саакашвілі не зважав на нього - він просто запровадив реформи силоміць, а пропрезидентська більшість у парламенті була змушена ці реформи підтримати. Отже, прогрес у Грузії став можливим завдяки політичній волі одного-єдиного політика. Питання про те, чи здатний до таких реформ український президент, повисає в повітрі. "Звісно, політична воля - це дуже важливо, і якщо вона справді є - вважай, що половину справи вже зроблено, - каже Міхо. - Але зваж також і на те, що населення Грузії складає трохи більше, ніж чотири мільйони людей. Україна значно більша - і територіально, і за кількістю населення. І навіть за наявності політичної волі, на вирішення суто технічної сторони справи вам знадобиться значно більше часу та зусиль..."

 

Я згадую про те, як колись наївно вважала, що створити публічний реєстр в Україні технічно неможливо, бо не могла зрозуміти, як провести облік усього майна та нанести його на кадастрову карту. І як мої сумніви за п'ять хвилин розвіяла Тетяна Монтян: "Насправді, все простіше, ніж тобі здається. Діяти потрібно методом виключення: спочатку наносимо на кадастрову карту річки, гори, озера та долини - та інші місця, які не використовуються в господарській діяльності. Потім обліковуємо державні землі, та ті землі, власники яких не зацікавлені в їх приховуванні: наприклад, земельні паї, що належать селянам, та їхні обійстя, багатоквартирні будинки у містах, парки або сквери, що належать міським громадам, тощо. Це вже великий шмат роботи. І потім так само діємо з рештою земель - методом виключення встановлюємо власників. Зрештою, пазл складеться - хоча на це знадобиться й справді багато часу".

 

Але хіба можуть потенційні затрати часу та зусиль стати на перешкоді, якщо результат того вартий? Як на мене, в теперішньому безідейному українському суспільстві ідея публічного реєстру - чи не єдина з життєздатних........ (далі ссилки на статті по темі реєстрів, кому цікаво - прямуйте на першоджерело:

(ссылка устарела)

  • Лайк 8
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Вчера смотрел по СТБ репортаж оттуда.

Народ во всю восстанавливает курортную инфраструктуру.

Причем не за свои деньги.

Много инвесторов и турки в т.ч.

Всегда хотел побывать в Грузии.

Думаю через год-два поотдыхать там.

Странно, но появилось желание поддержать их усилия и потратить свои деньги именно там.

  • Лайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Вчера смотрел по СТБ репортаж оттуда.

Народ во всю восстанавливает курортную инфраструктуру.

Причем не за свои деньги.

Много инвесторов и турки в т.ч.

Всегда хотел побывать в Грузии.

Думаю через год-два поотдыхать там.

Странно, но появилось желание поддержать их усилия и потратить свои деньги именно там.

 

В одной передаче показывали хрень по продаже в Гаи номеров.Я и офигел.Стоит штука типа банкомата.Вбиваешь туда желаемый номер и тут же выскакивет свободен он или нет и сколько стоит.К примеру "7777" 100 долларов ,а "3680" 5-ть долларов! И все деньги идут в казну а не в карман гаишникам....

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

В Грузии,по моему сугубо личному интуитивному мнению,обкатывают то,что будут скоро внедрять на всея СНГ,наши народы(и я,мы,он,она....как их часть) более управляемы,чем мы думаем,и,как бы это не смешно и не обидно звучало,но посты Пропеллера это уже начало,замечу-невольной,пропаганды "новой жизни",которую будут внедрять в ехСССР...

Сказали кризис...все перестали строится/побежали забирать деньги с банков/покупать бакс по 10 грн....

Сказали конец кризиса...начали тратить деньги/строится...

Сказали,что новая модель мобилы/телека/машины круче,все поскакали покупать новую модель..

Сказали грипп поросячий/кошачий/цыплячий/собачий...все ломанулись делать прививки(отмечу,непонятно чем,какой вакциной),и шо придурки ходить в масках(извините,если кого обидел) по улицам и сметать всё в аптеках....и т.д.

Значит это кому то надо/выгодно/проплачено/указано(Сабакошвили,как и его коллеги, без свистка кнопки не нажимает)...у меня мнение такое:дисциплина в рядах рабов приносит больше прибыли,нежели бардак...стройными рядами пашем и отстёгиваем шо положено/кому положено...нам же и объяснят проникновенно,что это для нас же лучше делается,причём за наши же деньги 8-)

Ну а что будет???смотрим голливудские фантастические фильмы,там нам всё в красках расписывают...

 

П.С.Когда то г-н Мюллер из Гестапо мечтал о внедрении каждому жителю Рейха личного номера,одного на всегда,на всё жизнь,наподобие тату в концлагерях...иногда фантастика сбывается...смотрим свой инд.код....пока на бумажке...а в кино показывают вживляемые чипы,т.с. рекламируют новые технологии....всэ для людэй,шоб кращэ жилось!?!?!?вопрос кому??

П.П.С.Согласен с мнением тех,кто подумает,что я параноик...заранее согласен со всеми.

  • Лайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Да с виду все классно в Грузии, либерализация экономики, приток инвестиций.

Но будущее туманно как мне кажется, ведь распродали все, абсолютно все, вроде еще остались в госсобственности почта и железная дорога, но и они готовятся на приватизацию.

Да и то КАКИМ образом они избавлялись от воров в законе демократическим методом никак назвать нельзя.

Практически все чиновники молодые до 40 лет и все учились заграницей (замминистра внутренних дел девочка 27 лет).

Смена чиновников на молодых это конечно хорошо, но в некоторых областях ведь и опыт должен быть.

Прям какой-то глобальный эксперимент в Грузии происходит.

Есть перегибы в политике, надеюсь они не будут катастрофичными для грузинских граждан в будущем.

  • Лайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Я думаю у них хватает опытных советников.

 

Это те гады, которые после Великой Отечественной японцам и немцам понасоветовали своими "планами М.....а" и видите что с этими странами сейчас.....народ еле -еле сводит концы с концами.

  • Лайк 2
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Я думаю у них хватает опытных советников.

 

Это те гады, которые после Великой Отечественной японцам и немцам понасоветовали своими "планами М.....а" и видите что с этими странами сейчас.....народ еле -еле сводит концы с концами.

 

Не те ли это спасители-помощники, которые сейчас в Ираке и Афганистане активно помощь оказывают, которые закон распространения демократии придумали и распространяют совершенно забыв спросить а нужна ли она тем кому они ее распространяют. А не они ли через организацию Фридомхаус определяют кто достаточно демократический, а кто угрозой является. Ну и не та ли это страна, в которой потребление намного превосходит производство, за чей счет покрывается эта разница этой альтруистской страны интересно.

  • Лайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Не те ли это спасители-помощники, которые сейчас в Ираке и Афганистане активно помощь оказывают

 

Они самые, гады такие - все посевы опиумного мака сьели своими "неведомыми болезнями", сволочи.

 

которые закон распространения демократии придумали и распространяют совершенно забыв спросить а нужна ли она тем кому они ее распространяют.

 

Ну действительно, кому нужна какая-то там буржуазная демократия. По всей планете должно распространять исключительно мир. В крайнем случае к нему можно принудить, если не хотят. :grin:

 

Ну и не та ли это страна, в которой потребление намного превосходит производство, за чей счет покрывается эта разница этой альтруистской страны интересно.

 

Если интересно - поделюсь, почему нет.

 

(ссылка устарела)

 

Долги США - место расхожее и кто тут только не потоптался. Но это прежде всего проблема финансовой системы. Она есть. А народ в основном кушает то, что производит. Посчитаем?

 

Вот официальные данные:

 

(ссылка устарела)

 

(ссылка устарела) То есть 11,7 трлн. Пересчитываем дефицит торгового баланса (617 млрд) относительно ВВП - 5.2%! Конечно, ВВП США слегка натянут, это известный факт и некоторые экономисты натяжки оценивают в 10% ВВП. Учтя рост торгового дефицита за три года (примерно до 725 млрд (ссылка устарела)) и эти натяжки и получим примерно 6%, эту цифру я обычно использую (ссылка устарела) по проблемам экономики США.

 

Общемировой ВВП (ссылка устарела)., то есть США производят 25% от всего мира. Потребляют они свой ВВП + дисбаланс внешней торговли = 11,667 + 617 = 12,228 млрд долларов. Это 28% от общемирового ВВП. Никак не 40%!

 

Вопрос остаётся лишь с потреблением 35-42%. Откуда взяли? Это цифра мне знакома только по СЫРЬЮ, а не общему потреблению, куда кроме сырья ещё очень много всего входит. США производят 10 млн автомобилей в год и сырьё для этого нужно. Как сталь - чтобы сделать, так и нефть, чтобы ездить. Иначе говоря потребляют они много не потому что грабят весь мир, а потому что работают. На том же конвейере Форда. Если мы хотим потреблять столько же, то надо не обвинять США, а строить те же конвейеры. Разница в потреблении есть следствие разницы в "производительности труда", что есть на самом деле производительность средств производства. ((ссылка устарела))

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Ну действительно, кому нужна какая-то там буржуазная демократия. По всей планете должно распространять исключительно мир. В крайнем случае к нему можно принудить, если не хотят. :grin:

 

... но другим такого не позволяют, доктрина Кирпатрик форевер

 

Я спорить не собираюсь, нравятся Штаты - велкам, у меня другое к ним отношение

  • Лайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

... но другим такого не позволяют, доктрина Кирпатрик форевер

 

Я спорить не собираюсь, нравятся Штаты - велкам, у меня другое к ним отношение

 

А почему Вы сидите в американском интернете на компьютере американской разработки? :D

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Я думаю у них хватает опытных советников.

 

Это те гады, которые после Великой Отечественной японцам и немцам понасоветовали своими "планами М.....а" и видите что с этими странами сейчас.....народ еле -еле сводит концы с концами.

 

А до войны они же финансировали Гитлера....

  • Лайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

А до войны они же финансировали Гитлера....

 

И пшеничку ( да и не только её ) они же поставляли.:)

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

А до войны они же финансировали Гитлера....

 

Не только до, но и во время войны.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Все описанное в посте №1 - правда. И взятки не только не берут, но и НЕ ДАЮТ!!! И машину можно оставить и не волноваться за нее, и дороги строятся прекрасные, курорты горнолыжные через пару лет догонят альпийские, а черноморские догонят турецкие (написано со слов кума, сидящего рядом, который 2 месяца назад оттуда вернулся из трехгодичной командировки, а куму я верю).

П.с. сам собираюсь туда поехать, приеду - более подробно опишу.

  • Лайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Все описанное в посте №1 - правда. И взятки не только не берут, но и НЕ ДАЮТ!!! И машину можно оставить и не волноваться за нее, и дороги строятся прекрасные, курорты горнолыжные через пару лет догонят альпийские, а черноморские догонят турецкие

 

Все это прекрасно конечно, только вот принадлежать всё ЭТО будет инвесторам, а не народу. Люди будут придатком к своему рабочему месту, а сливки будут снимать западные банкиры.

 

А теперь вопрос: Что мешает всё это организовать своими силами, без привлечения инвестиций?

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Все это прекрасно конечно, только вот принадлежать всё ЭТО будет инвесторам, а не народу. Люди будут придатком к своему рабочему месту, а сливки будут снимать западные банкиры.

 

А теперь вопрос: Что мешает всё это организовать своими силами, без привлечения инвестиций?

Але інвестори можуть бути і місцевими.

Та якщо навіть інвестори закордонні, це великий плюс. Розвивається країна, розвивається туризм, працевлаштовані люди.

  • Лайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Але інвестори можуть бути і місцевими

 

???

Местные - временные ставленники не местных ;)

Вся мировая экономика подчинена кучке транснациональных банков.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Розвивається країна, розвивається туризм, працевлаштовані люди.

 

Вы, вопрос внимательно прочитали?

 

Что мешает всё это организовать без привлечения инвестиций из вне?

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

???

Местные - временные ставленники не местных ;)

Вся мировая экономика подчинена кучке транснациональных банков.

 

Ну звичайно, у нас в Криму набагато краще. Кожен житель здає кімнатки і на вулиці варять плов.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Вся мировая экономика подчинена кучке транснациональных банков.

 

И шо? У них получилось. У Вас - нет. Значит Вы слабачок ...;)

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

И шо? У них получилось. У Вас - нет. Значит Вы слабачок ...;)

 

Правда забавно :) Вас веселит то, что 46 млн. Ваших сограждан тупо нае..ли? ;) И впрямь веселуха :fool: Че Вы здесь до сих пор делаете? Помогаете нае....ть свой народ?

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Правда забавно :) Вас веселит то, что 46 млн. Ваших сограждан тупо нае..ли? ;)

 

нет меня веселит, что Вы не входите в кучку каких-то там банков, которые...

 

И впрямь веселуха :fool: Че Вы здесь до сих пор делаете? Помогаете нае....ть свой народ?

 

Я ж народ! Вы шо?!

  • Лайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз
×
×
  • Створити...