Ivan Zakharov Опубліковано: 18 березня Поділитись Опубліковано: 18 березня Вихідні дані: - приватний будиночек на 60м2 (приблизна траса 50 метрів в дві труби); - котел АТОН АОГВМНД-10Е (15 літрів об'єм); - батареї чугунні (45 секцій); - систем гравітаційна. З електроживленням проблем немає, а от здоровенні труби під стелею дуже заважають. Система опалення лед "жевріє", бо вже дуже багато рокві не чистилася. Е бажання вирізати усі грубі труби та замінити їх на пластик 25мм (самостійно). Батареї планую вимити, відвезти на піскоструй почистити, та пофарбувати. Вже якийсь час багато читаю форумів та дивлюсь відео як все це має працювати. Пробував розрахувати запобіжний клапан, та розширювальний бак, гравітаційний насо, і тут виявляється що мій котел можливо доведеця міняти, а це вже зовсім інші кошти. По паспорту максимальний тиск у контурі опалення 100кПа, тобто близко 1атмосфери. З цього виходить що робочі тиск має бути десь у 0,5 бар. А при такому тиску можуть бути проблеми у роботі циркуляційного насоса. В мережі знайшов єдине відео під назвою "моя система отопления парапетный котёл атон термотехник аогвмнд 7е часть 2", де власник майже такого самого котла адаптував його під примусову циркуляцію. Одна тільки річ, що по паспорту у 7кВт котла максимальний тикск у контурі допускається 150кПа. Тоб то 1,5 бар. Може хто з тикався з роботой такої системи при малих тисках? Підкажить будь ласка або дайте хоть керунок куди копати. Дякую. Пс. Ще вагаюсь зі схемою підключення батарей, або робити тритрубну (пласке кільце) або двотрубну, а по середені для підняття тиску переходити з 25-ї на 20-у трубу. Або взагалі при такій короткій трасі прсто зробити двотрубну з 25-ї труби (20-та на підводи до батарей). Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Ivan Zakharov Опубліковано: 18 березня Автор Поділитись Опубліковано: 18 березня Ще таки питання для знаючих. Перебрав багато моделей АТОНів і більшість ідуть з робочім тиском у 1бар. Виникає така мисль, що при звужені труби тиск збільшується а при розширенні зменшується. У цих котлів підвод 1,5 дюйма, орієнтовно 40 мм. Для підключення системи опалення я буду використовувати перехід з одного діаметру на інший. А точніше на 25 мм. Тобто якщо у системі опалення наприклад буде тиск 3 бари, то у котлі з більшим діаметром наприклад 1 бар. Це не точно, можли є які калькулятори або формули... Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
murava Опубліковано: 18 березня Поділитись Опубліковано: 18 березня Додайте насос - і все наладиться. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Дорофеев Сергей Опубліковано: 18 березня Поділитись Опубліковано: 18 березня 5 часов назад, Ivan Zakharov сказал: Може хто з тикався з роботой такої системи при малих тисках? Не волнуйтесь, котел будет прекрасно работать. Никакого предохранительного клапана вам не надо. Поставите/оставите расширительный бачок открытого типа. В домашних условиях вы радиаторы не промоете. У вас не будет того напора. Полилася грязная вода - это самоуспокоения. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Дорофеев Сергей Опубліковано: 18 березня Поділитись Опубліковано: 18 березня 2 часа назад, Ivan Zakharov сказал: Ще таки питання для знаючих. Перебрав багато моделей АТОНів і більшість ідуть з робочім тиском у 1бар. Виникає така мисль, що при звужені труби тиск збільшується а при розширенні зменшується. У цих котлів підвод 1,5 дюйма, орієнтовно 40 мм. Для підключення системи опалення я буду використовувати перехід з одного діаметру на інший. А точніше на 25 мм. Тобто якщо у системі опалення наприклад буде тиск 3 бари, то у котлі з більшим діаметром наприклад 1 бар. Це не точно, можли є які калькулятори або формули... Было. Лопнула рубашка котла Атон. Поэтому только открытый бачок. Перед бачком поставите кран (потом снимете барашек) иначе долго и нудно будете заполнять радиаторы. И насос не поднимайте высоко от котла Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Ivan Zakharov Опубліковано: 19 березня Автор Поділитись Опубліковано: 19 березня 17 годин тому, murava сказав: Додайте насос - і все наладиться. Дякую за відповідь. Спочатку було у мене таке бажання, але головне - це труби під стелею треба прибирати. Планую натяжні стелі, а з трубами ніяк не виходить... Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Ivan Zakharov Опубліковано: 19 березня Автор Поділитись Опубліковано: 19 березня (змінено) 17 годин тому, Дорофеев Сергей сказав: Не волнуйтесь, котел будет прекрасно работать. Никакого предохранительного клапана вам не надо. Поставите/оставите расширительный бачок открытого типа. В домашних условиях вы радиаторы не промоете. У вас не будет того напора. Полилася грязная вода - это самоуспокоения. Выше писал что буду переделывать систему, так что есть огромное желание избавиться от бака открытого типа (был печальный опыт). У меня в планах на радиаторы поставить zegbee головки что бы иметь возможность автоматического управления. Сейчас все наглухо заварено. Так что по любому надо будет их срезать. По этому если срежу, то промою, отпескострую и покрашу. Понятное дело что не вымою полностью, но может какой осадок уйдет что бы его потом из грязевика не доставать. Змінено 19 березня користувачем Ivan Zakharov Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Ivan Zakharov Опубліковано: 19 березня Автор Поділитись Опубліковано: 19 березня (змінено) 17 годин тому, Дорофеев Сергей сказав: Было. Лопнула рубашка котла Атон. Поэтому только открытый бачок. Перед бачком поставите кран (потом снимете барашек) иначе долго и нудно будете заполнять радиаторы. И насос не поднимайте высоко от котла Перед этим котлом был АТОН 7Е. Этот же бак с выведенной на улицу трубой для перелива бака. Мы еще не жили в этом доме и я не до конца представлял как это все работает. Предыдущая хозяйка пожаловалась что плохо греет и попросила добавить воду в систему, пока не побежит на улице из трубы. Я добавил. Результат - через два часа весь дом с потолков бежит вода - бак розорвало, в кухне где стоял котел, тоже вода - рубашку котла порвало. Вызвали сантехников - замена котла, поварка бака - и куча гемора.... Так что мне более спокойно будет если я поставлю не один а два взрывных клапана. ПС. Вчера вечером пообщался со знакомым который прошлым летом так же переделывал в доме систему отопления из самотечной на замкнутую. Котел похожий АТОН 12Е с таким же давлением в 1бар. Такой же переход из 1,5 дюймовых выходов из котла на трубу 25мм. Буду узнавать подробности и возможно что то применять у себя. ППС. Кстати есть желание на вторые выходы котла вместо заглушек поставить манометр и второй взрывник. Понимаю что для многих это может показаться параноей, но мне так будет просто спокойнее))) Змінено 19 березня користувачем Ivan Zakharov Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
tolik86 Опубліковано: 19 березня Поділитись Опубліковано: 19 березня (змінено) 25 минут назад, Ivan Zakharov сказал: Насос ставте в низу, на подачу до котла. Як є можливість та місце розташувати бачок відкритого типу, то нащо той герметичний) Як є в планах керувати кожною батарею, то може зробити коло трубою та зробити нижнє підключення кожної батарей? зверни увагу на 32-гу трубу, не треба звужувати діаметри, це не дуже добре впливає в цілому. Змінено 19 березня користувачем tolik86 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Ivan Zakharov Опубліковано: 19 березня Автор Поділитись Опубліковано: 19 березня (змінено) 8 хвилин тому, tolik86 сказав: Насос ставте в низу, на подачу до котла. Як є можливість та місце розташувати бачок відкритого типу, то нащо той герметичний) Як є в планах керувати кожною батарею, то може зробити коло трубою та зробити нижнє підключення підключення батарей? Місця на кухні дійсно буде мало. Насос так і планував перед котлом на обратку ставити. Для відкритого бака в кухні місця не має, а 10-и літровий думаю знайду де повісити. Зараз бак саморобний літрів на "дуже багато" лежить на даху в кучі мінеральної вати, а до ньго ідут труби через стелю((( Коло трубою нажаль не вийде, бо тоді прийдеця йти коридором без опалення та щей вхідні двері якось обходити. То скоріш за все буде двотрубна система з підключенням по діагоналі. Головка (термо) з верху на подачу, шаровий кран знизу на обратку. Змінено 19 березня користувачем Ivan Zakharov Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
naupv Опубліковано: 19 березня Поділитись Опубліковано: 19 березня Нічого у вас складного і страшного немає, всього 7 радіаторів. Вирізайте усе як надамали. Якщо робите ППР, то до 3 радіатора 32мм, від ньго до 5-го 25мм і до останнього 20мм. До радіатора у ванній 20мм. Радіатори у діагональ. На зворотку у кутел насос 25/130-180/4, РБ, групу безпеки. В систему заправляєте тиск 1Атм, ставите скидний клапан на 1,5Атм і все працює. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Ivan Zakharov Опубліковано: 19 березня Автор Поділитись Опубліковано: 19 березня (змінено) 2 години тому, naupv сказав: Нічого у вас складного і страшного немає, всього 7 радіаторів. Вирізайте усе як надамали. Якщо робите ППР, то до 3 радіатора 32мм, від ньго до 5-го 25мм і до останнього 20мм. До радіатора у ванній 20мм. Радіатори у діагональ. На зворотку у кутел насос 25/130-180/4, РБ, групу безпеки. В систему заправляєте тиск 1Атм, ставите скидний клапан на 1,5Атм і все працює. Дякую. Трохи перемалював схему Змінено 19 березня користувачем Ivan Zakharov Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Дорофеев Сергей Опубліковано: 19 березня Поділитись Опубліковано: 19 березня (змінено) 2 часа назад, naupv сказал: В систему заправляєте тиск 1Атм, ставите скидний клапан на 1,5Атм і все працює. Предохранительные клапаны должны защищать котлы от превышения в них давления более чем на 10% расчетного (разрешенного) значения. Клапан запобіжний підривний WATTS MSV 1/2 " ВР 1 бар Змінено 19 березня користувачем Дорофеев Сергей Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Дорофеев Сергей Опубліковано: 19 березня Поділитись Опубліковано: 19 березня 5 часов назад, Ivan Zakharov сказал: Для відкритого бака в кухні місця не має, а 10-и літровий думаю знайду де повісити. Зараз бак саморобний літрів на "дуже багато" лежить на даху Я делал эти котлы с мембранными баками. То что не сработает автоматика на котле нужно опасаться в последнюю очередь. Опаснее всего когда вы сами будете подпитывать/заполнять систему, тем более при хорошем давлении в водопроводе. Хозяин магазина сам "взорвал" свой котел подпитывая. Я вам предлагаю раскошелиться на редуктор давления на подпитку (настроив его на 1 атм) Вы хоть посмотрите в интернете что собой представляют бачки открытого типа на 10 литров. Он по размерам не больше мембранного. А проблемы закроет все Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Сергей 31 Опубліковано: 19 березня Поділитись Опубліковано: 19 березня Только что, Ivan Zakharov сказал: Дякую. Трохи перемалював схему Разделите систему на две ветки, на одной 3 радиатора на другой 4. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Дорофеев Сергей Опубліковано: 19 березня Поділитись Опубліковано: 19 березня 2 минуты назад, Сергей 31 сказал: Разделите систему на две ветки, на одной 3 радиатора на другой 4. Слева еще радиатор 3 ветки. Три ветки - дом 60 квадратов. Нецелесообразно. Я опять о своём тут однотрубка уместна 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Ivan Zakharov Опубліковано: 20 березня Автор Поділитись Опубліковано: 20 березня 17 годин тому, Дорофеев Сергей сказав: Я вам предлагаю раскошелиться на редуктор давления на подпитку (настроив его на 1 атм) Я Вас услышал. Поставлю. 17 годин тому, Дорофеев Сергей сказав: Я опять о своём тут однотрубка уместна Я бы с удовольствием, и однотрубную и кольцевую (подаче к первой батарее, обрака к последней), но. Проблема в плане дома. Соеденить батарею в ванной с последней батареей в зале можно только если пробйти через стену зал-столовая, подняться и обойти входную дверь в столовую, по стене до ванной и потом через стену столовая-ванна. А это во первых подъем трубы метра на 2 вверх, а во вторых это будет верхняя точка системы и даже если штробить в стену, то надо все одно спускной воздушный клапан ставить. Низом тоже скорее всего не вариант так как придется снимать ламинат, и срывать деревянный пол.... Хотя если честно то идея однотрубной системы мне нравится))) ПС. Второй вариант пройти через корридор, но там тоже проблема. Первое - он не отапливается и хоть там и стоят солнечные батареи, но температура может опускаться почти до нуля. Тогда ставить еще один маленький радиатор и отапливать еще это помещение. Второе - это входная дверь. Тоже срывать деревянный пол или обходить верхом, чего бы не очень хотелось. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Дорофеев Сергей Опубліковано: 20 березня Поділитись Опубліковано: 20 березня (змінено) 39 минут назад, Ivan Zakharov сказал: Я Вас услышал. Поставлю. Я бы с удовольствием, и однотрубную и кольцевую (подаче к первой батарее, обрака к последней), но. Проблема в плане дома. Соеденить батарею в ванной с последней батареей в зале можно только если пробйти через стену зал-столовая, подняться и обойти входную дверь в столовую, по стене до ванной и потом через стену столовая-ванна. А это во первых подъем трубы метра на 2 вверх, а во вторых это будет верхняя точка системы и даже если штробить в стену, то надо все одно спускной воздушный клапан ставить. Низом тоже скорее всего не вариант так как придется снимать ламинат, и срывать деревянный пол.... Хотя если честно то идея однотрубной системы мне нравится))) ПС. Второй вариант пройти через корридор, но там тоже проблема. Первое - он не отапливается и хоть там и стоят солнечные батареи, но температура может опускаться почти до нуля. Тогда ставить еще один маленький радиатор и отапливать еще это помещение. Второе - это входная дверь. Тоже срывать деревянный пол или обходить верхом, чего бы не очень хотелось. Я против подъема трубы на 2 метра. На уровне порога коридора никак? Учтите вся труба должна быть 32-я Змінено 20 березня користувачем Дорофеев Сергей Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Ivan Zakharov Опубліковано: 20 березня Автор Поділитись Опубліковано: 20 березня 11 хвилин тому, Дорофеев Сергей сказав: Я против подъема трубы на 2 метра. На уровне порога коридора никак? Разве что только срывать часть деревянного поло, уходить под пол, потом подниматься. Ну и конечно утеплить и прикрыть трубу полом. 12 хвилин тому, Дорофеев Сергей сказав: Учтите вся труба должна быть 32-я Я правильно понимаю что вся 32-я кроме отводов на батареи и байпасов на батареи, там 20-25мм? 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
naupv Опубліковано: 20 березня Поділитись Опубліковано: 20 березня (змінено) 1 година тому, Ivan Zakharov сказав: Хотя если честно то идея однотрубной системы мне нравится))) Навіщо ви створюєте собі лишній геморой? Поради з дому давати можна всім, коли не бачиш, що фізично там майже не можливо цю "ідею" втУлити у життя, або зламати пів хати. У вас ця СО виїденого яйця не вартує, все там буде працювати, робіть як у вас зроблено зараз.Було б радіаторів15-20, тоді да, можна було б голову поламати на окремі гілки. У мене вдома у квартирі 7 радіаторів сидять на 20х2,5 трубі, двотрубка одна гілка. Ніякого дискомфорту не відчуваємо, все тепле, вже другий десяток років. Змінено 20 березня користувачем naupv Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Дорофеев Сергей Опубліковано: 20 березня Поділитись Опубліковано: 20 березня (змінено) 47 минут назад, Ivan Zakharov сказал: правильно понимаю что вся 32-я кроме отводов Да. Байпасы тоже 32. Тройники 32×20. У вас котел проходной. Подключайте его как радиатор Змінено 20 березня користувачем Дорофеев Сергей Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Ivan Zakharov Опубліковано: 20 березня Автор Поділитись Опубліковано: 20 березня 10 хвилин тому, naupv сказав: Навіщо ви створюєте собі лишній геморой? Поради з дому давати можна всім, коли не бачиш, що фізично там майже не можливо цю "ідею" втУлити у життя, або зламати пів хати. Так як я це буду робити перший раз (руки ростуть правильно, та голова на місці))) то хочу розібратися у всіх варіантах щоб розуміти всі ризики та переваги. А воно так і виходить. Я не боюся важких моментів, але й даремну роботу теж не люблю робити. Якщо вибрати однотрубну схему - то самим великим недоліком для себе бачу, це 32 діаметри труби. На скільки я розумію з нею буде трошки більше гемору при монтажу. Як другий недолік, можливо менше будуть гріти останні батареї, але може й ні. Ну і у моєму випадку треба буде частину труби пустити під підлогою + купити ще не величкий радіатор у коридор. Из плюсів, це те що 32 труба більш міцна і вона буде йти одна. По друге у мене зараз у коридорі висить електричний радіатор, трохи підігрівав приміщення у морози щоб не померзли аккуми сонячної станції. Якщо робити двотрубну, тут вже можна у наглу просто ту 25 метрову трасу кинути 25-ю трубою і хай насос собі маслає. Трохи прийдеця розширити отвори у стінах між кімнатами, але не бачу у цьому проблеми. Ну і відносно від схем де треба буде піднимати частину підлогу, тут все без фанатизму))) 22 хвилини тому, naupv сказав: У вас ця СО виїденого яйця не вартує, все там буде працювати, робіть як у вас зроблено зараз.Було б радіаторів15-20, тоді да, можна було б голову поламати на окремі гілки. Згоден що бувать проєкти складніші))) 23 хвилини тому, naupv сказав: У мене вдома у квартирі 7 радіаторів сидять на 20х2,5 трубі, двотрубка одна гілка. Ніякого дискомфорту не відчуваємо, все тепле, вже другий десяток років. Товариш сам на абум (практично) зробив на аналогічно маленький будиночок минулим літом СО, де дві гілки поділив просто трійником, все зробив двома трубами в 25мм. та 20 на батареї, накачау у систему 2,5 бара на аналогічному котлі, і все дійсно поки працює. У хаті каже ташкент, хоча енерго утелення дому ще не до кінця зробив, и опалення обійшлося йому до 2тис на місяць. У мене зараз у їдальні тепліше усього 19 градусі, а у залі падає до 16. І це при тому що за газ я плачу близько 3 тисяч гривень на місяць. Так що однозначно як тільки виключу опалення піду з болгаркою різати старі труби)))) 36 хвилин тому, Дорофеев Сергей сказав: Да. Байпасы тоже 32. Тройники 32×20 ОК. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Дорофеев Сергей Опубліковано: 20 березня Поділитись Опубліковано: 20 березня 5 минут назад, Ivan Zakharov сказал: Як другий недолік, можливо менше будуть гріти останні батареї, Однотрубная система не идеальна. И считается устаревшей. Самый большой её плюс это то что радиаторы без настроек будут греть одинаково 1 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
naupv Опубліковано: 20 березня Поділитись Опубліковано: 20 березня 47 хвилин тому, Ivan Zakharov сказав: Якщо робити двотрубну, тут вже можна у наглу просто ту 25 метрову трасу кинути 25-ю трубою і хай насос собі маслає. Трохи прийдеця розширити отвори у стінах між кімнатами, але не бачу у цьому проблеми. Ну і відносно від схем де треба буде піднимати частину підлогу, тут все без фанатизму))) Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
naupv Опубліковано: 20 березня Поділитись Опубліковано: 20 березня 2 години тому, Ivan Zakharov сказав: Товариш сам на абум (практично) зробив на аналогічно маленький будиночок минулим літом СО, де дві гілки поділив просто трійником, все зробив двома трубами в 25мм. та 20 на батареї, накачау у систему 2,5 бара на аналогічному котлі, Напаркуя в цей котел накачувати 2,5Атм?!!!! Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Рекомендовані повідомлення
Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування
Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар
Створити акаунт
Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!
Зареєструвати акаунтУвійти
Вже зареєстровані? Увійдіть тут.
Увійти зараз