Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

Енерговтрати і перекриття потреб

Diesel Draft

Рекомендовані повідомлення

Я тут намагаюсь розібратись в розрахунках, які робила інженерна компанія. І в мене спочатку склалось відчуття, що вони занадто перестрахувались і взяти за потужне обладнання.

Отже дано:
Будинок з 400мм газоблоку зовні і цегла в середині
Площа забудови 228м2
Будівельний обєм 1190м3

Компанія порахувала 5960+3660 =9 620 Вт енерговтрат
Внутрішня температура задана 22С для жилих, 25С для санвузлів, 18С для технічних і 10С для гаража
Зовнішня температура -19С
Основне джерело тепла - тепловий насос потужністю 13,38кВт (опалення і ГВС)
Буде буферна ємність 200л

Тому зразу ряд питань:
1) 3х фазний насос чи 1о фазний?
2) Я за останні 10 років не пригадую, щоб довше 2х днів було -15С. Чи є сенс закладати -19С?
3) Чи не простіше робити розрахунок на -6С (середня температура) і перекривати решту електрокотлом?
4) Чи буде вигідніше, якщо я кину на кришу один сонячний колектор? 

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

1) а що, бувають однофазні 16 квт-ники?

2) ок, через 20 років буде похолодання, будете все переробляти?

3) ваше право

4) а що він зробить взимку?

Посилання на коментар

14 годин тому, shneider_vova сказав:

1) а що, бувають однофазні 16 квт-ники?

там 13 кВт - це теплова потужність, отже, електрична, скажімо, 3 максимум 10 кВт повітря-вода або до 4 кВт грунт-вода

3-фазний більш дружній з інвертором, але за винятком випадків, коли вони мають внутрішній 1-в-3-фазний інвертор для керування 3-фазним компресором

16 годин тому, Diesel Draft сказав:

2) Я за останні 10 років не пригадую, щоб довше 2х днів було -15С. Чи є сенс закладати -19С?
3) Чи не простіше робити розрахунок на -6С (середня температура) і перекривати решту електрокотлом?

з підписаним підтвердженням інсталяторам, що ви берете на себе всю відповідальність і не маєте жодних претензій до них

це трохи зменшить витрати на енергію, що використовується для підігріву води в сонячні дні. тому просто пора***те сонячні дні у вашій місцевості. немає "вигідніше" - лише додаткове збереження

краще навіть більше до 0,5 - 1 м3

Змінено користувачем vbb
Посилання на коментар

Во время ГВС и во время разморозки не работает отопление. А это реально часто и долго. Особенно, когда 0С и влажность 100%. Поэтому тепловой запас лишним не будет.

• Лайк 2
Посилання на коментар

10 хвилин тому, vbb сказав:

там 13 кВт - це теплова потужність, отже, електрична, скажімо, 3 максимум 10 кВт повітря-вода або до 4 кВт грунт-вода

я то розумію, але все одно.

ось грунт-вода на 14 квт теплової - підключення 400 (380) В

shop.alterair.ua/product/flexotherm-exclusive-vwf-157-4/

з повітря вода ще складніше, бо там потужність падає з зменшенням температури назовні

Посилання на коментар

В початковий розрахунок було закладено насос грун-вода. Але Через війну сильно врізаємо бютжет, тому йдемо з повітряним. 

3 часа назад, deemage сказал:

Во время ГВС и во время разморозки не работает отопление. А это реально часто и долго. Особенно, когда 0С и влажность 100%. Поэтому тепловой запас лишним не будет.

Тепло акумулятор це встигає перекривати? Скільки часу йде розморозка? 

Посилання на коментар

1 час назад, Diesel Draft сказал:

Тепло акумулятор це встигає перекривати? Скільки часу йде розморозка? 

Разморозка-ГВС-Разморозка-ГВС = пару часов отопления может не быть. Что бы компенсировать это мощность потребуется больше отдать.

Теплоакумулятор нужен не для того, что бы перекрыть отсутствие отопления, а для эффективной разморозки с протоком >2м3/ч. В нём температура градиентом 35-30, поэтому для дома тепло запасать не получится.

• Лайк 1
Посилання на коментар

22 години тому, Diesel Draft сказав:

1) 3х фазний насос чи 1о фазний?

То більше питання до електриків, ніж сюди, бо інверторному ТН пофіг. Однофазний буде універсальніше, бо можна заживити від 1ф генератора чи інвертора, а для 3ф треба відповідний інвертор чи генератор. Я б брав 1ф.

Нема сенсу і загалом це антипрактика закладати ТН на найхолоднішу п'ятиденку, бо перерозмірений ТН – це гірше, ніж недорозмірений, якщо мова йде про постійну роботу. Якщо ж буде періодична робота, наприклад тільки вночі, коли дешевша електрика, то можна брати трохи більший, але практика показує, що навіть періодично ТН всеодно не буде працювати на макс. потужності.

В мене ТН 8 кВт при розрахункових тепловтратах 5.5 кВт при -19. ТН працює 11 год на добу на опалення і десь 3-4 на нагрів води. І навіть при цьому ТН часто тактує, бо він не може модулювати теплову потужність до нуля.

Краще проводити розрахунок на -8 і видйе так, що електрокотлом майже ніколи не треба буде догрівати.

Ні, краще багато панелей поставити, ніж мати гідравліку на даху.

Якщо не буде фанкойлів і буде тільки тепла підлога, то можна відмовитись від буфера. Треба прагнути до того, щоб циркуляційний насос ТН прокачував теплоносій через всю підлогу. Це найефективніша система, бо кожна додаткова насосна група тільки з'їдає СОР. Звичайно, що проектантам легше натикати насосів, бо тоді особливо і не треба займатись проектуванням, зокрема гідравлічними розрахунками.

• Лайк 3
Посилання на коментар

• 3 тижні потому...
Цитата

Компанія порахувала 5960+3660 =9 620 Вт енерговтрат

нехай покажуть розрахунок. не тільки по стінам, але і по даху, вікнам, фундаменту. яка корисна площа будинку?

Посилання на коментар

В 28.01.2025 в 18:29, ЯД сказал:

Утепленный дом за 2 часа не заметит отсутствие отопления 

в мене прогрітий будинок до 23 падає до 18 десь в районі трьох днів при температурі вдень -3-5. потім звичайно треба то все надолужити, тому що інерційність це про комфорт, а не про тепловтрати і потужність опалення

• Лайк 2
Посилання на коментар

В 28.01.2025 в 12:37, vbb сказал:

краще навіть більше до 0,5 - 1 м3

ТН не ТТК, нема сенсу запасати низькотемпературний носій який повільно качається

Посилання на коментар

Така ідейка виникла, чисто теоретично: чи може дати позитивний ефект подача в зону обдуву зовнішнього блоку теплового насосу повітря, що продуваєеться через земляний колектор з глибини більше 1 метра? як мінімум бачу 2 позитівні моменти - повітря тепліше на кілька градусів і сухіше, що в умовах наприклад туману призведе до збільшення періоду роботи ТН без відтайки ...

Посилання на коментар

однофазні бувають, запас завжди не зайвий, горячу воду можна готувати теном в бочці косвеного нагріву, бочка має мати збільшену площу змієвика. тепловий насос буде стартувати з температури в бочці. геоколектор по бажанню, особисто я б не ставив, як і сонячні панелі. генератор однофазний, дизель 10-12 квт. 

Посилання на коментар

Якщо теплі підлоги, то не можливо раціонально використовувати тепловий насос і гвс. Бо різниця більше 20 градусів по конденсації.  Тому робіть тепловий насос повітря вода для теплих підлог. Підлоги товщиною 100 мм. А гвс або ТЕНами по нічному тарифу, або ставити маленький тепловий насос фреон-фреон, на 134 фреоні., який буде забирати тепло з рідкого фреону після конденсатора основного ТН  теплих підлог. Бо ГВС потрібно гріти мінімум до50-55 градусів. А то і вище. Для цього потрібен саме r134a

Посилання на коментар

Нормально тепловий насос повітря-вода працює із теплою підлогою і гвс. Для чого ці ускладнення?

Посилання на коментар

20.02.2025 в 13:23, shusta сказав:

Нормально тепловий насос повітря-вода працює із теплою підлогою і гвс. Для чого ці ускладнення?

Який у Вас установлено?

Посилання на коментар

Щоб не створювати нову тему продовжу тут. Мені компанія прислала кошторис. Точніше не вони, а їх підрядники. Так, за цю суму можна купити квартиру. Зразу попрошу без хейту, можливо помилка, а можливо хлопці працюють на преміум сигмент. А ще від багато речей (кондицінування, приточник і тд) ми готові відмовитись.

Просто щось ну прям дико дивні цифри як на будинок в 220м2 жилої площі. До прикладу ціна теплої підлоги в них без стяжки получилась 2000 грн за м2. При цьому я знаю, що ціни від 200 до 500грн в нашому районі.

Я туплю чи це дійсно що не то?

Інженерія_Солонка_18_02_25_aab07a94_79de_4c0d_bd82_c0c99223dcc5 (1).pdf

П.С. так виглядає будинок зараз 

Змінено користувачем Diesel Draft
  • Конфуз 1
Посилання на коментар

25 хвилин тому, Diesel Draft сказав:

Щоб не створювати нову тему продовжу тут. Мені компанія прислала кошторис. Точніше не вони, а їх підрядники. Так, за цю суму можна купити квартиру. Зразу попрошу без хейту, можливо помилка, а можливо хлопці працюють на преміум сигмент. А ще від багато речей (кондицінування, приточник і тд) ми готові відмовитись.

Просто щось ну прям дико дивні цифри як на будинок в 220м2 жилої площі. До прикладу ціна теплої підлоги в них без стяжки получилась 2000 грн за м2. При цьому я знаю, що ціни від 200 до 500грн в нашому районі.

Інженерія_Солонка_18_02_25_aab07a94_79de_4c0d_bd82_c0c99223dcc5 (1).pdf 2 \u041c\u0411 · 1 завантаження

П.С. так виглядає будинок зараз 

Ціни на матеріали порівнювали з цінами в інтернеті?

Посилання на коментар

18 часов назад, Dr.Yura сказал:

Ціни на матеріали порівнювали з цінами в інтернеті?

так, на гарні матеріали приблизно так і є. Питання ціни за роботу. Мені тут сказали, що 200-500 грн за м2 робота + матеріал але без стяжки. Це реальні цифри?

Посилання на коментар

3 хвилини тому, Diesel Draft сказав:

так, на гарні матеріали приблизно так і є. Питання ціни за роботу. Мені тут сказали, що 200-500 грн за м2 робота + матеріал але без стяжки. Це реальні цифри?

я в цінах на роботи не орієнтуюсь.

по стяжках на підлогу тут на формі є @мастерок

https://www.stroimdom.com.ua/profile/2881-masterok/?wr=eyJhcHAiOiJmb3J1bXMiLCJtb2R1bGUiOiJmb3J1bXMtY29tbWVudCIsImlkXzEiOjM3MjM5LCJpZF8yIjo3MTcxMDh9

ось його тема 

цікаво питання терміну окупності цього теплового насосу і системи яка будується.

73 тис євро матеріали і  15 тис роботи :-)

дійсно можна мабуть ще один будинок збудувати :-)

• Лайк 5
  • Дізлайк 1
Посилання на коментар

13 косых евро за вентиляху
блин, а я думал 2к то уже овердофига и выжимал скидку) хотя может у вас она золотая

у меня 170м2
теплый пол + котельня +  вода + канаха - 10к. это материалы и работа, причем не самые дешевые. но у меня газовый будерус, хоть и с автоматикой и погодой. И мне в принципе сразу и озвучивали, что по итогу будет около 50 евро за квадрат (вышло дороже тк делали еще то, что должны были сделать другие но не сделали)

• Лайк 1
Посилання на коментар

23.02.2025 в 23:45, Diesel Draft сказав:

а можливо хлопці працюють на преміум сигмент

Можливо хлопців порадив дизайнер на відкаті? )

Просто пригадую десь років з 14 тому почав ремонт в квартирі (100м) перший в житті. Теж стикнувся з цілою горою космонавтів. Особливо якісь кондиціонерщики порадували (дизайнер радив) з подвійними цінами на обладнання і з потрійними на роботу.
Завдяки форуму в тому числі всіх цих персонажів вчасно відфільтрував, мало де влетів, по мінімуму )

Я би радив прорахувати як мінімум в 2-3 фірмах і не зациклюватися на якомусь виробнику типу uponor.

Останній ремонт в 1к квартирі у Львові робив в 2020 році то ціни на стяжку машинну і сантехніку , теплі підлоги і т.п. було ну якось так як на скріні.
Тепла підлога десь 35м, вода, каналізація (12к грн за роботу заплатив в 1к квартирі за це все).

Стяжка машинна по 240 грн була вже під ключ (0679348498, 0638403551 оці хлопці лили, які зараз ціни без поняття, чотко все зробили, пару годин і готово, я дуже задоволений був, бо як згадаю на першій квартирі ото ручне заливання стяжки ну це жесть).

Загалом все ок, все працює )

image.png.f9da9966e0896dae7238be305a8d17b7.png

Змінено користувачем vovarpd
  • Лайк 1
Посилання на коментар

23.02.2025 в 23:45, Diesel Draft сказав:

То для "багатих".

Тепловий насос повітря-вода - 13104,00 євро

Тільки обвязка з тепловим - 37 000 USD

І є лохи люди, які на то ведуться.

P.S. Мені на виставці станцію на 50кВт інвертор + 100кВт/год батарею пропонували за 57 000євро. При цьому, ціна її з доставкою в Україну ледьве сягає 20 000$. 

• Лайк 2
Посилання на коментар

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз
  • Створити...