Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

Енерговтрати і перекриття потреб

Diesel Draft

Рекомендовані повідомлення

Я тут намагаюсь розібратись в розрахунках, які робила інженерна компанія. І в мене спочатку склалось відчуття, що вони занадто перестрахувались і взяти за потужне обладнання.

Отже дано:
Будинок з 400мм газоблоку зовні і цегла в середині
Площа забудови 228м2
Будівельний обєм 1190м3

Компанія порахувала 5960+3660 =9 620 Вт енерговтрат
Внутрішня температура задана 22С для жилих, 25С для санвузлів, 18С для технічних і 10С для гаража
Зовнішня температура -19С
Основне джерело тепла - тепловий насос потужністю 13,38кВт (опалення і ГВС)
Буде буферна ємність 200л

Тому зразу ряд питань:
1) 3х фазний насос чи 1о фазний?
2) Я за останні 10 років не пригадую, щоб довше 2х днів було -15С. Чи є сенс закладати -19С?
3) Чи не простіше робити розрахунок на -6С (середня температура) і перекривати решту електрокотлом?
4) Чи буде вигідніше, якщо я кину на кришу один сонячний колектор? 

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

1) а що, бувають однофазні 16 квт-ники?

2) ок, через 20 років буде похолодання, будете все переробляти?

3) ваше право

4) а що він зробить взимку?

Посилання на коментар

14 годин тому, shneider_vova сказав:

1) а що, бувають однофазні 16 квт-ники?

там 13 кВт - це теплова потужність, отже, електрична, скажімо, 3 максимум 10 кВт повітря-вода або до 4 кВт грунт-вода

3-фазний більш дружній з інвертором, але за винятком випадків, коли вони мають внутрішній 1-в-3-фазний інвертор для керування 3-фазним компресором

16 годин тому, Diesel Draft сказав:

2) Я за останні 10 років не пригадую, щоб довше 2х днів було -15С. Чи є сенс закладати -19С?
3) Чи не простіше робити розрахунок на -6С (середня температура) і перекривати решту електрокотлом?

з підписаним підтвердженням інсталяторам, що ви берете на себе всю відповідальність і не маєте жодних претензій до них

це трохи зменшить витрати на енергію, що використовується для підігріву води в сонячні дні. тому просто пора***те сонячні дні у вашій місцевості. немає "вигідніше" - лише додаткове збереження

краще навіть більше до 0,5 - 1 м3

Змінено користувачем vbb
Посилання на коментар

Во время ГВС и во время разморозки не работает отопление. А это реально часто и долго. Особенно, когда 0С и влажность 100%. Поэтому тепловой запас лишним не будет.

Посилання на коментар

10 хвилин тому, vbb сказав:

там 13 кВт - це теплова потужність, отже, електрична, скажімо, 3 максимум 10 кВт повітря-вода або до 4 кВт грунт-вода

я то розумію, але все одно.

ось грунт-вода на 14 квт теплової - підключення 400 (380) В

shop.alterair.ua/product/flexotherm-exclusive-vwf-157-4/

з повітря вода ще складніше, бо там потужність падає з зменшенням температури назовні

Посилання на коментар

В початковий розрахунок було закладено насос грун-вода. Але Через війну сильно врізаємо бютжет, тому йдемо з повітряним. 

3 часа назад, deemage сказал:

Во время ГВС и во время разморозки не работает отопление. А это реально часто и долго. Особенно, когда 0С и влажность 100%. Поэтому тепловой запас лишним не будет.

Тепло акумулятор це встигає перекривати? Скільки часу йде розморозка? 

Посилання на коментар

1 час назад, Diesel Draft сказал:

Тепло акумулятор це встигає перекривати? Скільки часу йде розморозка? 

Разморозка-ГВС-Разморозка-ГВС = пару часов отопления может не быть. Что бы компенсировать это мощность потребуется больше отдать.

Теплоакумулятор нужен не для того, что бы перекрыть отсутствие отопления, а для эффективной разморозки с протоком >2м3/ч. В нём температура градиентом 35-30, поэтому для дома тепло запасать не получится.

Посилання на коментар

22 години тому, Diesel Draft сказав:

1) 3х фазний насос чи 1о фазний?

То більше питання до електриків, ніж сюди, бо інверторному ТН пофіг. Однофазний буде універсальніше, бо можна заживити від 1ф генератора чи інвертора, а для 3ф треба відповідний інвертор чи генератор. Я б брав 1ф.

Нема сенсу і загалом це антипрактика закладати ТН на найхолоднішу п'ятиденку, бо перерозмірений ТН – це гірше, ніж недорозмірений, якщо мова йде про постійну роботу. Якщо ж буде періодична робота, наприклад тільки вночі, коли дешевша електрика, то можна брати трохи більший, але практика показує, що навіть періодично ТН всеодно не буде працювати на макс. потужності.

В мене ТН 8 кВт при розрахункових тепловтратах 5.5 кВт при -19. ТН працює 11 год на добу на опалення і десь 3-4 на нагрів води. І навіть при цьому ТН часто тактує, бо він не може модулювати теплову потужність до нуля.

Краще проводити розрахунок на -8 і видйе так, що електрокотлом майже ніколи не треба буде догрівати.

Ні, краще багато панелей поставити, ніж мати гідравліку на даху.

Якщо не буде фанкойлів і буде тільки тепла підлога, то можна відмовитись від буфера. Треба прагнути до того, щоб циркуляційний насос ТН прокачував теплоносій через всю підлогу. Це найефективніша система, бо кожна додаткова насосна група тільки з'їдає СОР. Звичайно, що проектантам легше натикати насосів, бо тоді особливо і не треба займатись проектуванням, зокрема гідравлічними розрахунками.

• Лайк 2
Посилання на коментар

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз
  • Створити...