xandr xandr Опубліковано: 9 січня Поділитись Опубліковано: 9 січня Друзі, є "брєдова ідея", яка потребує вашої критики та порад. У мене на ділянці від минулого власника залишився герметичній бетонний колодязь ємністю близька 9 м.куб. (3 м глибини, 2 м. діаметр) в землі. Є дуже нагальна потреба охолодження приміщень влітку. Чим дешевше, тим краще. Ідея полягаю в тому, щоб заповнити колодязь водою, занурити туди теплообмінник і через нього охолоджувати приміщення чимось назразок повітряної гармати, або фанкойла. Розраховував тепловтрати будинку при +20 всередині та -15 ззовні, вони склали близька 6 квт/год. (це весь будинок, 200 м.кв.) Дельта 35 градусів. Літо ще не рахував детально, але якщо: всередині +20, ззовні +35 .... дельта 15 градусів. Для приблизних прорахунків візьму літні тепловтрати рівними зимовим, тобто 6 квт/год. Температура води в колодязі припустим буде 15 градусів на початку охолоджувального сезону. Максимально воду можна нагріти, припустимо, до +20 градусів, (більше буде вже не охолодження будинку, а нагрів). Що б 9 м.куб. води нагріти з 15 до 20 градусів треба витратити 52 квт/год єлектроенергії (калькулятивно). припустимо, що будинок це нагрівач 6 квт/год, який гріє воду в колодязі (похибки, тепловтрати на шляху і т.д. поки що пропускаю). Отже таким нагрівачем воду можна нагріти до +20 градусів приблизно за 9 годин. А от далі можливість охолодження басейну землею прорахувати я не знаю як (хоча б приблизно). Підозрюю, що я не в темі і припускаюсь багатьох помилок ... яле дуже хочу зрозуміти - чи можливо взагалі охолоджувати так приміщення, чи є в цьому сенс? Дуже прошу допомогти порадою, або тикнути мене носом, куди шукати. Буду радий адекватній критиці, бо вже подумую просто засипати цей колодязь Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
DimaF Опубліковано: 9 січня Поділитись Опубліковано: 9 січня Ну например можно гонять холодную воду по трубам ТП. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
xandr xandr Опубліковано: 9 січня Автор Поділитись Опубліковано: 9 січня 3 минуты назад, DimaF сказал: Ну например можно гонять холодную воду по трубам ТП. практика говорит, что это очень не комфортно, увы ... обычно охлаждают стенами или потолками (трубы в стенуи на верх мотают) ... ТП будут, но сугубо для подогрева. Вопрос больше в достаточности теплообмена связки грунт-колодец-дом. Хочется понять не нагреет ли дом воду и близлижащий грунт за неделю и на этом закончится все охлаждение 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
DimaF Опубліковано: 9 січня Поділитись Опубліковано: 9 січня 2 часа назад, xandr xandr сказал: Вопрос больше в достаточности теплообмена связки грунт-колодец-дом. Как будет осуществляться теплообмен, при помощи чего? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
normal Опубліковано: 9 січня Поділитись Опубліковано: 9 січня 6 годин тому, xandr xandr сказав: 3 м глибини Мілко, в серпні (коли сама спека) земля і вода там буде +23, якщо мати поли по грунту і цегляні стіни то непотрібно ніяких колодязів і теплообмінників, до серпня там буде ітак прохолодно (я в червні ще навіть камін розпалював), а от друга половина серпня\перша вересня земля вже на 3м сильно прогрівається, тому в будинку підіймається на +25, не буде великої дельти... Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
xandr xandr Опубліковано: 9 січня Автор Поділитись Опубліковано: 9 січня 5 часов назад, DimaF сказал: Как будет осуществляться теплообмен, при помощи чего? Теплообменник в колодец, к нему трубы теплого пола в дом, к ним фанкойлы, циркуляционник прокачивает теплоноситель. Но сомневаюсь, что хватит "холодопроизводительности". Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
xandr xandr Опубліковано: 9 січня Автор Поділитись Опубліковано: 9 січня 2 часа назад, normal сказал: Мілко, в серпні (коли сама спека) земля і вода там буде +23, якщо мати поли по грунту і цегляні стіни то непотрібно ніяких колодязів і теплообмінників, до серпня там буде ітак прохолодно (я в червні ще навіть камін розпалював), а от друга половина серпня\перша вересня земля вже на 3м сильно прогрівається, тому в будинку підіймається на +25, не буде великої дельти... Скоріш за все ви праві. Сьогодні знайшов інфу, що на глибині 1 м на півдні температура грунту до +18 може підійматись у серпні, в пік спеки фактично. Добавити туди спеку з будинку перенесену і буде так як ви кажете. Підлога в мене буде: насипний грунт (високий цоколь) - чорнова плита несуча на палях - утеплювач - плита ТП ... Фактично буду відсічений від прохолоди землі. Отже доведеться, судячи з усього ставити кондішики просто ... нажаль ... Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Dendnepr Опубліковано: 10 січня Поділитись Опубліковано: 10 січня 11 часов назад, xandr xandr сказал: Отже доведеться, судячи з усього ставити кондішики просто ... нажаль ... зато ими можно и в межсезонье топить. с хорошим коэффициентом Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
xandr xandr Опубліковано: 10 січня Автор Поділитись Опубліковано: 10 січня 7 часов назад, Dendnepr сказал: зато ими можно и в межсезонье топить. с хорошим коэффициентом Согласен. Плюс сушить воздух. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Enot123h Опубліковано: 10 січня Поділитись Опубліковано: 10 січня А ємність же треба якось використати, засипати жалко. Можна морського котика завести чи рибу там розводити 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Фрай Опубліковано: 10 січня Поділитись Опубліковано: 10 січня 09.01.2025 в 14:43, xandr xandr сказав: У мене на ділянці від минулого власника залишився герметичній бетонний колодязь ємністю близька 9 м.куб. (3 м глибини, 2 м. діаметр) в землі Чим не напівготовий погрібець? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Дорофеев Сергей Опубліковано: 11 січня Поділитись Опубліковано: 11 січня В 09.01.2025 в 23:30, xandr xandr сказал: Теплообменник в колодец, к нему трубы теплого пола в дом У нас тепловой насос и теплый пол. Будут кондиционеры. Обычно полами охлаждают общественные помещения. Где люди гарантированно ходят обутыми. Если вы будете эффективно охлаждать пол, семья будет простужаться и болеть. Босиком кто то будет ходить. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
DimaF Опубліковано: 11 січня Поділитись Опубліковано: 11 січня 15 минут назад, Дорофеев Сергей сказал: Босиком кто то будет ходить. Тапки давно придумали) Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Фрай Опубліковано: 11 січня Поділитись Опубліковано: 11 січня 2 години тому, Дорофеев Сергей сказав: Обычно полами охлаждают общественные помещения. Где люди гарантированно ходят обутыми. Если вы будете эффективно охлаждать пол, семья будет простужаться и болеть. Тут ще звичайна фізика на допомогу, холодне повітря «падає» вниз, тепле піднімається нагору. До прикладу як працює клімат-контроль в авто? Спочатку вимикає подачу на ноги, бо охолоджувати потрібно там де тепліше, а не теплі капці купувати. ) Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
normal Опубліковано: 11 січня Поділитись Опубліковано: 11 січня (змінено) 9 годин тому, Дорофеев Сергей сказав: Если вы будете эффективно охлаждать пол, семья будет простужаться и болеть. Босиком кто то будет ходить В СЕРПНІ? Я ефективно охолоджую і ходжу босий по підлозі, майже єдиний місяць коли потрібне охолодження і непотрібна одежа чи шкарпетки і ніхто не хворіє. Чи може ви переплутали опалення підлогою взимку з охолодженням влітку? Змінено 11 січня користувачем normal Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
xandr xandr Опубліковано: 11 січня Автор Поділитись Опубліковано: 11 січня 3 часа назад, normal сказал: В СЕРПНІ? Я ефективно охолоджую і ходжу босий по підлозі, майже єдиний місяць коли потрібне охолодження і непотрібна одежа чи шкарпетки і ніхто не хворіє. Чи може ви переплутали опалення підлогою взимку з охолодженням влітку? А скажіть плз - у вас тепловий насос + ТП, я вірно розумію? ... Які є складнощі в робо і теплового насосу влітку на охолодження? Мене лякають наступним - насос "заточений" на тепло, це його домінантний режим. Якщо він працює на ГВП, то влітку можливі ситуації типу : включили на холод, сходили в душ, помили посуду і закінчилась гаряча вода. Логіка насосу- припинити холод і нагріти воду. Певний час насос "думає", перемикається, починає гріти (не дуже жваво). Нагрів, знов "подумав", почав охолоджувати. В реальності - весь вечір в спеці чекаєш поки нагрів воду, заснув в спеці, а потім насос включив холод, коли ти його не відчуваєш (бо він дууже поступово охолоджує) і спиш в теплі. Дійсно так, чи це байки продаванів кондишиків? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Дорофеев Сергей Опубліковано: 12 січня Поділитись Опубліковано: 12 січня 9 часов назад, xandr xandr сказал: А скажіть плз - у вас тепловий насос + ТП, я вірно розумію? ... Які є складнощі в робо і теплового насосу влітку на охолодження? У меня "Стелс" Нагрева ГВС нет. Два режима зима - лето. Одинаково пытается достичь заданной температуры в помещении с датчиком. В режиме зима при температуре на улице выше +15° не включится. Сложности в работе режима охлаждения нет 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
volomoto Опубліковано: 12 січня Поділитись Опубліковано: 12 січня 14 годин тому, xandr xandr сказав: А скажіть плз - у вас тепловий насос + ТП, я вірно розумію? ... Які є складнощі в робо і теплового насосу влітку на охолодження? В мене ТН+ТП+ГВП. Використовую ТП для охолодження влітку і нема ніяких конфліктів з ГВП, бо розмір бойлера підібраний правильно і система інерційна. За кілька годин роботи на ГВП в хаті жарко не стане, бо є десятки кубів бетону, які так швидко не прогріються. Важливо мати хоча б один фанкойл або кондиціонер, щоб знижувати вологість, бо без цього вона буде високою і є шанс отримати конденсат на холодних поверхнях. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Богдан Грищенко Опубліковано: 20 січня Поділитись Опубліковано: 20 січня 09.01.2025 в 14:43, xandr xandr сказав: Дуже прошу допомогти порадою Буду радий адекватній критиці, бо вже подумую просто засипати цей колодязь Моя думка, що працювати воно буде аж ніяк. Спочатку, коли вода в кололязі буде найхолодніша, а повітря в будинку найтепліше, коли дельта t буде градусів 15 - може і буде якесь охолодження. З кожним градусом зменшення різниці температури ефект буде падати. Врешті отримаєте шум від вентиляторя, майже нуль охолодження і викинуті гроші на все це обладнання Ефективніше всього охолодження кондиціонером, бо температура теплообмінника внутрішнього блоку трохи більша за 0. Отоді воно і якраз працює. А колодязь приспособте під якийсь погріб чи ще щось Але якщо надумаєте робити, то поділитесь результатом, всім буде цікаво 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Рекомендовані повідомлення
Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування
Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар
Створити акаунт
Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!
Зареєструвати акаунтУвійти
Вже зареєстровані? Увійдіть тут.
Увійти зараз