Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

Охолодження будинку ємністю води в землі - реально?

xandr xandr

Рекомендовані повідомлення

Друзі, є "брєдова ідея", яка потребує вашої критики та порад.

У мене на ділянці від минулого власника залишився герметичній бетонний колодязь ємністю близька 9 м.куб. (3 м глибини, 2 м. діаметр) в землі.

Є дуже нагальна потреба охолодження приміщень влітку. Чим дешевше, тим краще.

Ідея полягаю в тому, щоб заповнити колодязь водою, занурити туди теплообмінник і через нього охолоджувати приміщення чимось назразок повітряної гармати, або фанкойла.

Розраховував тепловтрати будинку при +20 всередині та -15 ззовні, вони склали близька 6 квт/год. (це весь будинок, 200 м.кв.) Дельта 35 градусів. Літо ще не рахував детально, але якщо: всередині +20, ззовні +35 .... дельта 15 градусів. Для приблизних прорахунків візьму літні тепловтрати рівними зимовим, тобто 6 квт/год.

Температура води в колодязі припустим буде 15 градусів на початку охолоджувального сезону. Максимально воду можна нагріти, припустимо, до +20 градусів, (більше буде вже не охолодження будинку, а нагрів). Що б 9 м.куб. води нагріти з 15 до 20 градусів треба витратити 52 квт/год єлектроенергії (калькулятивно). припустимо, що будинок це нагрівач 6 квт/год, який гріє воду в колодязі (похибки, тепловтрати на шляху і т.д. поки що пропускаю). Отже таким нагрівачем воду можна нагріти до +20 градусів приблизно за 9 годин.

А от далі можливість охолодження басейну землею прорахувати я не знаю як (хоча б приблизно). 

Підозрюю, що я не в темі і припускаюсь багатьох помилок ... яле дуже хочу зрозуміти - чи можливо взагалі охолоджувати так приміщення, чи є в цьому сенс?

Дуже прошу допомогти порадою, або тикнути мене носом, куди шукати.

Буду радий адекватній критиці, бо вже подумую просто засипати цей колодязь :)

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

3 минуты назад, DimaF сказал:

Ну например можно гонять холодную воду по трубам ТП.

практика говорит, что это очень не комфортно, увы ... обычно охлаждают стенами или потолками  (трубы в стенуи на верх мотают) ... ТП будут, но сугубо для подогрева.

Вопрос больше в достаточности теплообмена связки грунт-колодец-дом. Хочется понять не нагреет ли дом воду и близлижащий грунт за неделю и на этом закончится все охлаждение :)

• Лайк 1
Посилання на коментар

2 часа назад, xandr xandr сказал:

Вопрос больше в достаточности теплообмена связки грунт-колодец-дом.

Как будет осуществляться теплообмен, при помощи чего? 

Посилання на коментар

6 годин тому, xandr xandr сказав:

3 м глибини

Мілко, в серпні (коли сама спека) земля і вода там буде +23, якщо мати поли по грунту і цегляні стіни то непотрібно ніяких колодязів і теплообмінників, до серпня там буде ітак прохолодно (я в червні ще навіть камін розпалював), а от друга половина серпня\перша вересня земля вже на 3м сильно прогрівається, тому в будинку підіймається на +25, не буде великої дельти...

Посилання на коментар

5 часов назад, DimaF сказал:

Как будет осуществляться теплообмен, при помощи чего? 

Теплообменник в колодец, к нему трубы теплого пола в дом, к ним фанкойлы, циркуляционник прокачивает теплоноситель. Но сомневаюсь, что хватит "холодопроизводительности".

Посилання на коментар

2 часа назад, normal сказал:

Мілко, в серпні (коли сама спека) земля і вода там буде +23, якщо мати поли по грунту і цегляні стіни то непотрібно ніяких колодязів і теплообмінників, до серпня там буде ітак прохолодно (я в червні ще навіть камін розпалював), а от друга половина серпня\перша вересня земля вже на 3м сильно прогрівається, тому в будинку підіймається на +25, не буде великої дельти...

Скоріш за все ви праві. Сьогодні знайшов інфу, що на глибині 1 м на півдні температура грунту до +18 може підійматись у серпні, в пік спеки фактично. Добавити туди спеку з будинку перенесену і буде так як ви кажете.

Підлога в мене буде: насипний грунт (високий цоколь) - чорнова плита несуча на палях - утеплювач - плита ТП ... Фактично буду відсічений від прохолоди землі.

Отже доведеться, судячи з усього ставити кондішики просто ... нажаль ...

Посилання на коментар

11 часов назад, xandr xandr сказал:

Отже доведеться, судячи з усього ставити кондішики просто ... нажаль ...

зато ими можно и в межсезонье топить. с хорошим коэффициентом

Посилання на коментар

7 часов назад, Dendnepr сказал:

зато ими можно и в межсезонье топить. с хорошим коэффициентом

Согласен. Плюс сушить воздух.

Посилання на коментар

А ємність же треба якось використати, засипати жалко. Можна морського котика завести чи рибу там розводити

• Хаха 2
Посилання на коментар

09.01.2025 в 14:43, xandr xandr сказав:

У мене на ділянці від минулого власника залишився герметичній бетонний колодязь ємністю близька 9 м.куб. (3 м глибини, 2 м. діаметр) в землі

Чим не напівготовий погрібець?

Посилання на коментар

В 09.01.2025 в 23:30, xandr xandr сказал:

Теплообменник в колодец, к нему трубы теплого пола в дом

У нас тепловой насос и теплый пол. Будут кондиционеры.

Обычно полами охлаждают общественные помещения. Где люди гарантированно ходят обутыми. Если вы будете эффективно охлаждать пол, семья будет простужаться и болеть. Босиком кто то будет ходить. 

• Лайк 1
Посилання на коментар

15 минут назад, Дорофеев Сергей сказал:

Босиком кто то будет ходить. 

Тапки давно придумали)

Посилання на коментар

2 години тому, Дорофеев Сергей сказав:

Обычно полами охлаждают общественные помещения. Где люди гарантированно ходят обутыми. Если вы будете эффективно охлаждать пол, семья будет простужаться и болеть.

Тут ще звичайна фізика на допомогу, холодне повітря «падає» вниз, тепле піднімається нагору.

До прикладу як працює клімат-контроль в авто? Спочатку вимикає подачу на ноги, бо охолоджувати потрібно там де тепліше, а не теплі капці купувати. )

Посилання на коментар

9 годин тому, Дорофеев Сергей сказав:

Если вы будете эффективно охлаждать пол, семья будет простужаться и болеть. Босиком кто то будет ходить

В СЕРПНІ? Я ефективно охолоджую і ходжу босий по підлозі, майже єдиний місяць коли потрібне охолодження і непотрібна одежа чи шкарпетки і ніхто не хворіє. Чи може ви переплутали опалення підлогою взимку з охолодженням влітку?

Змінено користувачем normal
Посилання на коментар

3 часа назад, normal сказал:

В СЕРПНІ? Я ефективно охолоджую і ходжу босий по підлозі, майже єдиний місяць коли потрібне охолодження і непотрібна одежа чи шкарпетки і ніхто не хворіє. Чи може ви переплутали опалення підлогою взимку з охолодженням влітку?

А скажіть плз - у вас тепловий насос + ТП, я вірно розумію? ... Які є складнощі в робо і теплового насосу влітку на охолодження?

Мене лякають наступним - насос "заточений" на тепло, це його домінантний  режим. Якщо він працює на ГВП,    то влітку можливі ситуації типу : включили на холод, сходили в душ, помили посуду і закінчилась гаряча вода. Логіка насосу- припинити холод і нагріти воду. Певний час насос "думає", перемикається, починає гріти (не дуже жваво). Нагрів, знов "подумав", почав охолоджувати.

В реальності - весь вечір в спеці чекаєш поки нагрів воду, заснув в спеці, а потім насос включив холод, коли ти його не відчуваєш (бо він дууже поступово охолоджує) і спиш в теплі. 

Дійсно так, чи це байки продаванів кондишиків?

Посилання на коментар

9 часов назад, xandr xandr сказал:

А скажіть плз - у вас тепловий насос + ТП, я вірно розумію? ... Які є складнощі в робо і теплового насосу влітку на охолодження?

У меня "Стелс" Нагрева ГВС нет. Два режима зима - лето. Одинаково пытается  достичь заданной температуры в помещении с датчиком. В режиме зима при температуре на улице выше +15° не включится. Сложности в работе режима охлаждения нет

• Лайк 1
Посилання на коментар

14 годин тому, xandr xandr сказав:

В мене ТН+ТП+ГВП. Використовую ТП для охолодження влітку і нема ніяких конфліктів з ГВП, бо розмір бойлера підібраний правильно і система інерційна. За кілька годин роботи на ГВП в хаті жарко не стане, бо є десятки кубів бетону, які так швидко не прогріються.

Важливо мати хоча б один фанкойл або кондиціонер, щоб знижувати вологість, бо без цього вона буде високою і є шанс отримати конденсат на холодних поверхнях.

• Лайк 1
Посилання на коментар

• 2 тижні потому...
09.01.2025 в 14:43, xandr xandr сказав:

Дуже прошу допомогти порадою

Буду радий адекватній критиці, бо вже подумую просто засипати цей колодязь :)

Моя думка, що працювати воно буде аж ніяк. 

Спочатку, коли вода в кололязі буде найхолодніша, а повітря в будинку найтепліше, коли дельта t буде градусів 15 - може і буде якесь охолодження. З кожним градусом зменшення різниці температури ефект буде падати. Врешті отримаєте шум від вентиляторя, майже нуль охолодження і викинуті гроші на все це обладнання 

Ефективніше всього охолодження кондиціонером, бо температура  теплообмінника внутрішнього блоку трохи більша за 0. Отоді воно і якраз  працює. 

А колодязь приспособте під якийсь погріб чи ще щось

Але якщо надумаєте робити, то поділитесь результатом, всім буде цікаво 

• Лайк 1
Посилання на коментар

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз
  • Створити...