Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

Прошу допомоги: рекуператор чи вологоприймач?

оп-ля

Рекомендовані повідомлення

Доброго всем  дня! 

Имею цокольный этаж. Монолит плита 25см, + монолит стена 40 см (обмазана битумной мастикой), утеплена 2 см ППС, глиняный замок отсыпка. Ливнеака есть.Помещение 3*7 высота 2м , окна на противоположных  узких стенах + с одной узкой стены поворотная  лестница на 1 этаж . Вентиляции в помещении нет, так как цоколь предложили строители оставить , а не засыпать песком (я так планировала вначале стройки), а насчёт вент канала не подсказали. Пока дом был сырой, я так думала, после работ было влажно. Открывала окна для проветривания ( дом то уже высох с 17 года), но летом заходит горячий воздух и линолеум становится влажным. Перестала открывать окна. Но все равно замечаю, что пол и в одном углу появляется незначительный налет плесени. Открывать окна в холод - не экономично (цены на отопление...! ) 

Рекуператор поможет справиться? Цена то кусючая (смотрела прана )! И если зимой входящий воздух нагревается за счёт выходящего, то летом то как? С улицы будет заходить горячий и опять будет конденсат оседать?  Добавить к рекуператору уловитель влаги?

Посоветуйте  блондинке  😉 что делать?

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

1 година тому, оп-ля сказав:

Открывала окна для проветривания... Перестала открывать окна

Ви або все, або нічого... А потрібен постійний невеличкий повітрообмін, без протягів! Гаряче повітря саме в яму не спуститься, а ось протягом нагнати може, поставте гребінки на вікно і підберіть такі положення, щоб повітря не задувало і не застоювалось, або спробуйте  відкривати тільки одне вікно з підвітренного боку

Змінено користувачем normal
Посилання на коментар

Дякую за відповідь. Але гаряче повітря заходить та змішується з прохолодним цокольним повітрям і осідає конденсад. Хоч одне вікно, хоч протяг - так є завжди. 

Гребінки на вікно: з часом псується вікно від них. ( Так читала та бачила.

Посилання на коментар

Гребінку сплутала з приточним клапаном ))) 

Але ж це обмежувач відкривання. Це заходить взимку всеодно холодне повітря. А літом гаряче.

Посилання на коментар

1 година тому, оп-ля сказав:

гаряче повітря заходить та змішується з прохолодним цокольним повітрям і осідає конденсад. Хоч одне вікно, хоч протяг - так є завжди

Гаряче не може зайти у те вікно, воно може зайти тільки по сходах з першого поверху, а у вікно вийде холодне. Значить літом і двері і вікно відчинені на всю і є протяг

Посилання на коментар

По законам фізики холодне повітря внизу, а тепле підіймається догори.

Я ж кажу, що пробувала і протяг, і трошки на щілину відкривати одне вікно. 

Взимку провітрювання  несе холод.

Посилання на коментар

3 години тому, оп-ля сказав:

По законам фізики холодне повітря внизу, а тепле підіймається догори

Правильно, а як тепле у вас дістає підлоги цоколя і утворює конденсат? Чи в цоколі є інші двері\ворота на вулицю на рівні підлоги? Як тепле туди спустилось? По законам холодне витікає вниз в статиці, а в динаміці ще є протяг та дифузія

3 години тому, оп-ля сказав:

Взимку провітрювання  несе холод

Взимку і вночі цоколь несе тепло, влітку та вдень дає прохолоду, процесс день\ніч працює і в міжсезоння, проблему створюєте ви коли взимку опалюєте і перекриваєте вентиляцію, а влітку навпаки відчиняєте, як результат земля в цоколі холодніща ніж на вулиці, а тут ви з теплим повітрям +23 з першого поверху...

Робіть помірний постійний повітрообмін, щоб згладжувати ці всі процеси і не було різкого шоку, коли ви вирішили вимкнути опалення і відчинити двері чи вікна, вгазалі правильно було утеплити стелю і зачиняти на зиму сходи у цоколь, ви це робили?

Посилання на коментар

57 минут назад, normal сказал:

Правильно, а як тепле у вас дістає підлоги цоколя і утворює конденсат? Чи в цоколі є інші двері\ворота на вулицю на рівні підлоги? Як тепле туди спустилось? По законам холодне витікає вниз в статиці, а в динаміці ще є протяг та дифузія

Взимку і вночі цоколь несе тепло, влітку та вдень дає прохолоду, процесс день\ніч працює і в міжсезоння, проблему створюєте ви коли взимку опалюєте і перекриваєте вентиляцію, а влітку навпаки відчиняєте, як результат земля в цоколі холодніща ніж на вулиці, а тут ви з теплим повітрям +23 з першого поверху...

Робіть помірний постійний повітрообмін, щоб згладжувати ці всі процеси і не було різкого шоку, коли ви вирішили вимкнути опалення і відчинити двері чи вікна, вгазалі правильно було утеплити стелю і зачиняти на зиму сходи у цоколь, ви це робили?

Влітку: в цоколі температура стабільна + 20, взимку теж  температура стабільна +14, в великі морози +11.  Цю кімнату не опалюю. Але коли приїжджає подруга,  то включаю масляну батарею. Набирало тільки до +16. Хоча на 1 поверсі каміна топка, та тепла водяна підлога, яка утеплена , щоб не гріти підлогу. Це я до чого? Що якби зверху спускалося тепле повітря, то в цоколі було б тепло. Зачиняти сходи у цоколь не вийде - це не ляда у підвал 😉

Вибачте, що сперечаюся, але хочу істини 😉

Посилання на коментар

От завтра зроблю заміри до опалення 1 поверху і коли розпалю камін. Аж цікаво- як тепле повітря спуститься донизу. 

Посилання на коментар

І от ще згадала, коли спиш біля каміну, а під ранок він вже затух, то добре відчуваєш як холодне повітря заходить з цоколю по сходинці, аж неприємно і ніяк не навпаки з 1 поверху пішло тепле повітря гуляти цоколем :)

Посилання на коментар

50 хвилин тому, оп-ля сказав:

Влітку: в цоколі температура стабільна + 20, взимку теж  температура стабільна +14, в великі морози +11.  Цю кімнату не опалюю

Якщо стабільна, то опалюєте, бо в кінці лютого неопалювальний цоколь зазвичай має близько 0°, тобто з вересня до березня там стабільно падає з 22° на 0°, потім починається зворотній процес

на 1 поверсі каміна топка, та тепла водяна підлога, яка утеплена

Це гуд, вже плюс

Зачиняти сходи у цоколь не вийде - це не ляда у підвал

А енто мін-уууууус, бо все утеплення на смарку, взимку холодне повітря з вентиляції будинку спускається у цоколь (в цоколі +14, а на вулиці -10)

47 хвилин тому, оп-ля сказав:

От завтра зроблю заміри до опалення 1 поверху і коли розпалю камін. Аж цікаво- як тепле повітря спуститься донизу

Холодне залетить у підвал, а тепле вилетить в камін, взимку цоколь охолоджується, влітку нагрівається і на цей процесс ви не вплинете ніяк, задача тільки притормозити від різких коливань і конденсату відповідно

26 хвилин тому, оп-ля сказав:

коли спиш біля каміну, а під ранок він вже затух, то добре відчуваєш як холодне повітря заходить з цоколю по сходинці, аж неприємно і ніяк не навпаки з 1 поверху пішло тепле повітря гуляти цоколем

А ви топили влітку камін і спали біля нього? Звісно ні, а процесс навпаки таки іде! :)

Посилання на коментар

Якщо стабільна, то опалюєте, бо в кінці лютого неопалювальний цоколь зазвичай має близько 0°, тобто з вересня до березня там стабільно падає з 22° на 0°, потім починається зворотній процес

Ніяк не опалюється і стабільна температура 14, 11. Я тільки зараз хочу купити туди керамічну батарею ) І хочу вирішити питання з провітрювачем. 

Посилання на коментар

На зиму треба просто зробити вікно на мінімум, щоб не було зайвого притоку і вихолодження, ще подивіться під лінолеум, чи немає там вологи\плісняви

• Лайк 1
Посилання на коментар

Якщо стабільна, то опалюєте, бо в кінці лютого неопалювальний цоколь зазвичай має близько 0°, тобто з вересня до березня там стабільно падає з 22° на 0°, потім починається зворотній процес

Відповідь: хоч топлю камін , хоч нє - зараз температура в цоколі +15. Це я про ваш алгоритм, що теплий воздух спускається донизу )))

Посилання на коментар

Так то літом, а не зимою! Коли на вулиці +30, а в цоколі +15, то холодне повітря витікає з цоколя (стелиться по землі), а замість нього заходить тепле (спускається донизу!), тобто в залежності від різниці температур цоколь\вулиця, цей напрямок змінюється і в міжсезоння навіть кожен день\ніч - треба було спостерігати місяці два назад, а тепер вже чекайте на літо...

14.11.2024 в 17:01, оп-ля сказав:

По законам фізики холодне повітря внизу, а тепле підіймається догори

Це у замкненому просторі, а коли відчинені вікна\двері, то напрямок залежить від вуличної температури і де саме що відчинено. Наприклад яма\колодязь з одним люком вентилюється тільки восени вночі та взимку (коли земля ще тепла), а весною вдень та літом (коли земля ще холодна) там повітря практично застоюється (без вітру не рухається)

• Лайк 1
Посилання на коментар

Гаряче не може зайти у те вікно, воно може зайти тільки по сходах з першого поверху, а у вікно вийде холодне. Значить літом і двері і вікно відчинені на всю і є протяг

Так то літом, а не зимою! Коли на вулиці +30, а в цоколі +15, то холодне повітря витікає з цоколя (стелиться по землі), а замість нього заходить тепле (спускається донизу!), тобто в залежності від різниці температур цоколь\вулиця, цей напрямок змінюється і в міжсезоння навіть кожен день\ніч - треба було спостерігати місяці два назад, а тепер вже чекайте на літо...

Я це спостерігаю вже 7 років ))) Просто ви вижче писали , що в цоколі +0, що я значить опалюю 😉

Нарешті з'ясовується істина, про яку я писала: що влітку випадає конденсат в цоколі від провітрювання! А якщо не провітрювати, то теж застой і пліснява.

Змінено користувачем оп-ля
Посилання на коментар

34 хвилини тому, оп-ля сказав:

Нарешті з'ясовується істина, про яку я писала: що влітку випадає конденсат в цоколі від провітрювання! А якщо не провітрювати, то теж застой і пліснява

Так з цим ніхто і не сперечався, я ж одразу написав - треба відрегулювати провітрення, щоб у холодний цоколь не потрапляло багато теплого повітря, але і щоб не було накопичення вологи через його застій, треба дивитись під лінолеум, може ще є проблема зайвої вологи з землі

Посилання на коментар

Не вижу никаких проблем, если просто взять за правило простой алгоритм.

1) Ежедневное проветривание независимо от температуры уличного воздуха (10 минут зимой и до 20 минут летом будет вполне достаточно открыть окна в режиме проветривания)

2) Весной и осенью когда уличная температура приблизительно равна температуре в цоколе - можно проветривать и весь день.

3) Также уже звучал верный совет: в теплое время года нужно на окнах выставить режим микропроветривания (на новых окнах он присутствует, на старых - можно поиграться с ручкой закрывания, если не хотите вставлять специальные гребенки) - это до тех пор когда влажность помещения придет в норму

Да, возможно первоначально и появится конденсат на полу.... но он уйдет за 1-2 дня и скорее всего навсегда..... 

И купите на Алишке простенький гигрометр - так легче контролировать ситуацию. Его цена там 50-70 грн.

Конденсат - это естественное следствие отсутствия вентиляции. 

• Лайк 1
Посилання на коментар

Мда.. 10 мин. холода зайдет прилично :( летом буду играться с микропроветриванием .

И всё же никто так и не написал отзыв о рекуператору Прана. Как он в работе? Доволен кто этим девайсом?

Посилання на коментар

В 18.11.2024 в 21:50, tayatlas сказал:

И купите на Алишке простенький гигрометр - так легче контролировать ситуацию. Его цена там 50-70 грн.

Подскажите какой процент влажности норм?

Посилання на коментар

50 минут назад, оп-ля сказал:

Подскажите какой процент влажности норм?

Тут каждому свое.

Кому то комфортно при сухом воздухе, кому то при более влажном.

18 часов назад, оп-ля сказал:

отзыв о рекуператору Прана. Как он в работе? Доволен кто этим девайсом?

Думаю они мало друг от друга отличаются.

При заданных ТТХ, выполняют свою функцию.

Посилання на коментар

20 минут назад, DimaF сказал:

Тут каждому свое.

Так я поняла, что мне советуют его приобрести , чтоб контролировать влажность, дабы не было плесени. А какой она должна быть 🤔

Посилання на коментар

Для житлових приміщень 40-60%, для інших менша за 90% і чим нижча, тим маловірогідний конденсат, але він може з'явитися і при 50% (шукайте таблицю точка роси), треба уникати холодних поверхонь, тобто гігрометром та пірометром ви можете побачити проблемні ділянки і заздалегідь щось виправити, пліснява утворюється там, де конденсат не висихає протягом кілька днів

• Лайк 1
Посилання на коментар

4 часа назад, оп-ля сказал:

Так я поняла, что мне советуют его приобрести ,

Перечитал ваш начальный пост)

У вас проблема - отсутствие вентиляции в цокольном этаже, и просто рекуператор вам может совсем не помочь.

Появится приток, но воздуху некуда уходить.

В 14.11.2024 в 11:40, оп-ля сказал:

поворотная  лестница на 1 этаж .

Лестница с дверью на 1-й этаж!?

Посилання на коментар

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз
  • Створити...