xandr xandr Опубліковано: В п'ятницю в 13:40 Поділитись Опубліковано: В п'ятницю в 13:40 Друзья, подскажите плз ... Ввожу канализацию в дом, пробил фундамент - обязательно ли ставить закладную (обсадную) гильзу? УГВ более 25 м, цоколь высокий, подсос влаги не пугает. Как я понимаю гильза нужна для упреждения вероятных повреждений пласт. трубы из-за осадок фундамента и др. механических воздействий в зоне фундамента. Фундамент толщиной 55 см из бута, отверстие в нем перфоратором я пробивал 4,5 часа, камень очень крепкий. Но есть ньюанс. Каналюга у меня состоит из 2 веток: 110 труба - грязные стоки, плюс 50 труба - чистые стоки (водоочистка и конденсат с кондеев). Грязные стоки в септик, чистые сразу в дреннажное поле. Проектно 50 труба выходит на 19 см выше каналюги из дома. Если объединить эти труба - отверстие получится большое как по мне. Для понимания - на фото кружок чуть выше и правее отверстия с гильзой - это и есть 50 труба. Данная отметка взята с расчетом уклона 3 см на метр. В пробитое отверстие можно впихнуть обе трубы, НО без гильзы. Уклон 50 трубы прийдется приравнять к уклону 110, т.е. 2 см на метр. Для чистой воды, думаю не критично. Но можно ли НЕ ставить обсадную гильзу и не иметь потом геморняка??? Поделитесь опытом плз. Может просто обмазать пробитое отверстие цементом (наростить оболочку, аналог трубы типа обсадной) и ввести сразу обе ветки каналюги, а пустоты запенить и с улицы замазать герметиком? Такой вариант применим? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
normal Опубліковано: В п'ятницю в 17:35 Поділитись Опубліковано: В п'ятницю в 17:35 3 години тому, xandr xandr сказав: Фундамент толщиной 55 см из бута, отверстие в нем перфоратором я пробивал 4,5 часа Напоркуа? Вай нот не подкопать э little bit lower? Я проводить так две 110 трубы - ноу проблема Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
normal Опубліковано: В п'ятницю в 18:38 Поділитись Опубліковано: В п'ятницю в 18:38 4 години тому, xandr xandr сказав: Но можно ли НЕ ставить обсадную гильзу и не иметь потом геморняка??? Так у вас вона міцніша за фундамент, якщо уявити якийсь рух каналізації, то гільза з металу перша порве трубу, там краще просто запінити і вірогідність осідання грунту більше в траншеї ніж у фундаменті, тож ще буде потрібне її трамбування піском, чи ви робите, а потім питаєте? Або я пропустив тему.... Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
xandr xandr Опубліковано: В п'ятницю в 19:15 Автор Поділитись Опубліковано: В п'ятницю в 19:15 1 час назад, normal сказал: Напоркуа? Вай нот не подкопать э little bit lower? Я проводить так две 110 трубы - ноу проблема Нижче не можливо підкопати, оскільки пластиковий біосептик є нульовою точкою і далі труба від нього до будинку іде з ухилом 2 см/м. Упирається влна в будинок на глибині 75 см, а фундамент має глибину 120 см. Ну а 2 труби тому, що для септика промивна вода з зворотнього осмосу не є гуд і її виводять одразу в дренаж. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
xandr xandr Опубліковано: В п'ятницю в 19:25 Автор Поділитись Опубліковано: В п'ятницю в 19:25 (змінено) 2 часа назад, normal сказал: Так у вас вона міцніша за фундамент, якщо уявити якийсь рух каналізації, то гільза з металу перша порве трубу, там краще просто запінити і вірогідність осідання грунту більше в траншеї ніж у фундаменті, тож ще буде потрібне її трамбування піском, чи ви робите, а потім питаєте? Або я пропустив тему.... Трамбування піском буде обов'язково. Я зупинився на стадії пробиття отвору у фундаменті, що б порадитись з форумчанами і обдумати варіанти. Ще один варіант придумався. Що б не сильно одразу прослабляти фундамент - зробити роботи в 2 заходи. 1 - "вмурувати" гільзу для 110 каналюги і залишити на 2 тижня, що б розчин набрав хоча б 60-70% міцності. 2 - пробити отвір для 50 труби там де потрібно проектно і вмурувати туди гільзу. Таким чином пробиваючи другой отвір, перший вже буде більш-менш застиглий і по металевій гільзі навантаження від будинку будуть більш гармонічно розподілятись по фундаменту ... Тобто один отвір не буде сильно ослаблювати інший. Змінено В п'ятницю в 20:50 користувачем xandr xandr Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
normal Опубліковано: В п'ятницю в 21:45 Поділитись Опубліковано: В п'ятницю в 21:45 Нічого тому фундаменту і каналізації не буде - викинути гільзу, просунути обидві труби, засипати піском і все... Якби щось колись просідало, то з'явились би тріщини, буває метрами виймають бутовий фундамент і замість нього заливають бетон, а ви переживаєте за один отвір... 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
xandr xandr Опубліковано: В суботу в 06:27 Автор Поділитись Опубліковано: В суботу в 06:27 8 часов назад, normal сказал: Нічого тому фундаменту і каналізації не буде - викинути гільзу, просунути обидві труби, засипати піском і все... Якби щось колись просідало, то з'явились би тріщини, буває метрами виймають бутовий фундамент і замість нього заливають бетон, а ви переживаєте за один отвір... Дякую, напевно так і зроблю 👍 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
delic Опубліковано: В суботу в 06:33 Поділитись Опубліковано: В суботу в 06:33 То коли труба іде під фундаментом, тоді потрібна гільза. А коли труба іде через фундамент, то потрібно забезпечити щоб вона була рухома в межах усадки. І то це лише для нового будинку має сенс. 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
xandr xandr Опубліковано: В суботу в 10:35 Автор Поділитись Опубліковано: В суботу в 10:35 (змінено) 4 часа назад, delic сказал: То коли труба іде під фундаментом, тоді потрібна гільза. А коли труба іде через фундамент, то потрібно забезпечити щоб вона була рухома в межах усадки. І то це лише для нового будинку має сенс. В мене коробка будинку стоїть з 2014 року (будував минулий власник). Тріщин по стінам і фундаменту немає. Вважаю, що будинок всівся і напруження збалансувались. Напевно зроблю так: - в середині будинку і з вулиці, в зоні проходки зроблю "підпорки" п- подібні з планок з ухилом 2 см/м ... тимчасові, для монтажу труби, після попередньої обсипки демонтую їх, що б не продавили труби - прокладу труби кріз фундамент по цим підпоркам, піднимусь стояком до плити 1 поверху, зафіксую стояк до фундаменту на шпилькові кріплення, що б виключити його просідання - в місці переходу із стояка в лежак - копну невеличкий приямок під колінами труби, залью цементним розчином і посаджу коліна (3*30°) у розчин так, що б не було в подальшому рухливості в цьому вузлі (вверх-вниз, вліво-вправо, взад-вперед) ... фактично виконаю підпірну п'ятку і жорстку фіксацію кутників ... десь у рекомендаціях бачив, здається у остендорфа. - далі запіню отвір між трубою і отвором в фундаменті піною у 2 площинах ... на початку входу в фундамент і на виході ... кожен щар завтовшки сантиметрів 5 ... Що б вийшло щось на зразок фіксуючих кілець, які будуть тримати трубу і в той же час їх можна буде зім'яти трубою, якщо вона не дай боже буде рухатись (на випадок усадки в зоні проходу) - піну на вході і виході з фундаменту гідроізолюю віконним герметиком (стіз а), він є в наявності ще трохи - траншеї пообсипаю піском як має бути (піщана подушка, проливка, рівень 2 см/м) Гільзи ніякі ставити не буду. Таким чином вийде вузол гідроізольований, фіксований і в одночас зможе сприймати незначні можливі усадки за рахунок продавлювання пінних кілець. Питання - чи прийнятний такий варіант? І чи варто робити бетонну п'ятку навколо кутників? Змінено В суботу в 10:48 користувачем xandr xandr Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Рекомендовані повідомлення
Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування
Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар
Створити акаунт
Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!
Зареєструвати акаунтУвійти
Вже зареєстровані? Увійдіть тут.
Увійти зараз