Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

Выход канализации БЕЗ закладной гильзы - возможно?

xandr xandr

Рекомендовані повідомлення

Друзья, подскажите плз ... Ввожу канализацию в дом, пробил фундамент - обязательно ли ставить закладную (обсадную) гильзу?

УГВ более 25 м, цоколь высокий, подсос влаги не пугает. Как я понимаю гильза нужна для упреждения вероятных повреждений пласт. трубы из-за осадок фундамента и др. механических воздействий в зоне фундамента.

Фундамент толщиной 55 см из бута, отверстие в нем перфоратором я пробивал 4,5 часа, камень очень крепкий.

Но есть ньюанс. Каналюга у меня состоит из 2 веток: 110 труба - грязные стоки, плюс 50 труба - чистые стоки (водоочистка и конденсат с кондеев). Грязные стоки в септик, чистые сразу в дреннажное поле.

Проектно 50 труба выходит на 19 см выше каналюги из дома. Если объединить эти труба - отверстие получится большое как по мне. Для понимания - на фото кружок чуть выше и правее отверстия с гильзой - это и есть 50 труба. Данная отметка взята с расчетом уклона 3 см на метр.

В пробитое отверстие можно впихнуть обе трубы, НО без гильзы. Уклон 50 трубы прийдется приравнять к уклону 110, т.е. 2 см на метр. Для чистой воды, думаю не критично.

Но можно ли НЕ ставить обсадную гильзу и не иметь потом геморняка??? Поделитесь опытом плз.

Может просто обмазать пробитое отверстие цементом (наростить оболочку, аналог трубы типа обсадной) и ввести сразу обе ветки каналюги, а пустоты запенить и с улицы замазать герметиком?

Такой вариант применим?

1730468306908.jpg

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

3 години тому, xandr xandr сказав:

Фундамент толщиной 55 см из бута, отверстие в нем перфоратором я пробивал 4,5 часа

Напоркуа? Вай нот не подкопать э little bit lower? Я проводить так две 110 трубы - ноу проблема

Посилання на коментар

4 години тому, xandr xandr сказав:

Но можно ли НЕ ставить обсадную гильзу и не иметь потом геморняка???

Так у вас вона міцніша за фундамент, якщо уявити якийсь рух каналізації, то гільза з металу перша порве трубу, там краще просто запінити і вірогідність осідання грунту більше в траншеї ніж у фундаменті, тож ще буде потрібне її трамбування піском, чи ви робите, а потім питаєте? Або я пропустив тему....

Посилання на коментар

1 час назад, normal сказал:

Напоркуа? Вай нот не подкопать э little bit lower? Я проводить так две 110 трубы - ноу проблема

Нижче не можливо підкопати, оскільки пластиковий біосептик є нульовою точкою і далі труба від нього до будинку іде з ухилом 2 см/м. Упирається влна в будинок на глибині 75 см, а фундамент має глибину 120 см.

Ну а 2 труби тому, що для септика промивна вода з зворотнього осмосу не є гуд і її виводять одразу в дренаж.

Посилання на коментар

2 часа назад, normal сказал:

Так у вас вона міцніша за фундамент, якщо уявити якийсь рух каналізації, то гільза з металу перша порве трубу, там краще просто запінити і вірогідність осідання грунту більше в траншеї ніж у фундаменті, тож ще буде потрібне її трамбування піском, чи ви робите, а потім питаєте? Або я пропустив тему....

Трамбування піском буде обов'язково. Я зупинився на стадії пробиття отвору у фундаменті, що б порадитись з форумчанами і обдумати варіанти.

Ще один варіант придумався. Що б не сильно одразу прослабляти фундамент - зробити роботи в 2 заходи. 1 - "вмурувати" гільзу для 110 каналюги і залишити на 2 тижня, що б розчин набрав хоча б 60-70% міцності. 2 - пробити отвір для 50 труби там де потрібно проектно і вмурувати туди гільзу. 

Таким чином пробиваючи другой отвір, перший вже буде більш-менш застиглий і по металевій гільзі навантаження від будинку будуть більш гармонічно розподілятись по фундаменту ... Тобто один отвір не буде сильно ослаблювати інший.

Змінено користувачем xandr xandr
Посилання на коментар

Нічого тому фундаменту і каналізації не буде - викинути гільзу, просунути обидві труби, засипати піском і все... Якби щось колись просідало, то з'явились би тріщини, буває метрами виймають бутовий фундамент і замість нього заливають бетон, а ви переживаєте за один отвір...

• Лайк 1
Посилання на коментар

8 часов назад, normal сказал:

Нічого тому фундаменту і каналізації не буде - викинути гільзу, просунути обидві труби, засипати піском і все... Якби щось колись просідало, то з'явились би тріщини, буває метрами виймають бутовий фундамент і замість нього заливають бетон, а ви переживаєте за один отвір...

Дякую, напевно так і зроблю 👍

Посилання на коментар

То коли труба іде під фундаментом, тоді потрібна гільза. А коли труба іде через фундамент, то потрібно забезпечити щоб вона була рухома в межах усадки. І то це лише для нового будинку має сенс.

• Лайк 2
Посилання на коментар

4 часа назад, delic сказал:

То коли труба іде під фундаментом, тоді потрібна гільза. А коли труба іде через фундамент, то потрібно забезпечити щоб вона була рухома в межах усадки. І то це лише для нового будинку має сенс.

В мене коробка будинку стоїть з 2014 року (будував минулий власник). Тріщин по стінам і фундаменту немає. Вважаю, що будинок всівся і напруження збалансувались.

Напевно зроблю так:

- в середині будинку і з вулиці, в зоні проходки зроблю "підпорки" п- подібні з планок з ухилом 2 см/м ... тимчасові, для монтажу труби, після попередньої обсипки демонтую їх, що б не продавили труби

- прокладу труби кріз фундамент по цим підпоркам, піднимусь стояком до плити 1 поверху, зафіксую стояк до фундаменту на шпилькові кріплення, що б виключити його просідання

- в місці переходу із стояка в лежак - копну невеличкий приямок під колінами труби, залью цементним розчином і посаджу коліна (3*30°) у розчин так, що б не було в подальшому рухливості в цьому вузлі (вверх-вниз, вліво-вправо, взад-вперед) ... фактично виконаю підпірну п'ятку і жорстку фіксацію кутників ... десь у рекомендаціях бачив, здається у остендорфа.

- далі запіню отвір між трубою і отвором в фундаменті піною у 2 площинах ... на початку входу в фундамент і на виході ... кожен щар завтовшки сантиметрів 5 ... Що б вийшло щось на зразок фіксуючих кілець, які будуть тримати трубу і в той же час їх можна буде зім'яти трубою, якщо вона не дай боже буде рухатись (на випадок усадки в зоні проходу)

- піну на вході і виході з фундаменту гідроізолюю віконним герметиком (стіз а), він є в наявності ще трохи

- траншеї пообсипаю піском як має бути (піщана подушка, проливка, рівень 2 см/м)

Гільзи ніякі ставити не буду. Таким чином вийде вузол гідроізольований, фіксований і в одночас зможе сприймати незначні можливі усадки за рахунок продавлювання пінних кілець.

Питання - чи прийнятний такий варіант? І чи варто робити бетонну п'ятку навколо кутників?

Змінено користувачем xandr xandr
Посилання на коментар

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз
  • Створити...