Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

Может бензогенератор накрутить счетчик?

Victor Levchenko

Рекомендовані повідомлення

Доброе время суток.

Помогите разобраться с ситуацией.

В старом частном доме установлен на улице однофазный счетчик NIK НІК 2102-02 М2.

После счетчика установлен двойной автомат на 16А ,после автомата идет старая проводка.

В конце июля переоформлялся лицевой счет в РЭС-е и через три-четыре дня увидели что выставлен счет за 3500 кВт.

До этого каждый месяц исправно оплачивались счета через Приват24 и потребление составляло 250-350 кВт в месяц.

Последние снятие показаний контролером было в апреле месяце и после до переоформления были расчетные показатели.

После обращения в РЭС и сверки показателей выяснилось,что эти 3500кВт набежали за три месяца - май,июнь,июль.

Учитывая что еще в добавок на протяжении этого периода было потребление (которое выставлялось к оплате) чуть больше 1000кВт в сумме составляет 4500кВт за три месяца.

По логике такое потребление не возможно так-как в эти месяца были отключения по 12 часов в сутки, а что-бы накрутить 4500кВт за три месяца нужно 24/7 потреблять по 2кВт/ч.

Самостоятельная проверка счетчика показала, что он считает верно,показатели все совпадают, подключение соседей не возможно.

Так-же в период отключения електричества активно использывался бензогенератор,который подключался просто в резетку в гараже и запитывал все домохозяйство.

Естественно перед включением генератора автомат возле счетчика выключался.

Было замечено,что при отсутствии электричества из общей сети и работе в это время генератора, индикатор импульсов на счетчике горит. Автомат в это время выключен.

Этому не придавали значения.

Вопрос-может ли генератор накрутить показания счетчика если електрики подключили через автомат только один из проводов ноль или фазу , а второй пустили напрямую?

Если да , то как быть в такой ситуации с РЭС-ом ?

Проверку подключения счетчика заказали, так-как увидеть что идет через автомат не возможно- все закрыто и опломбировано.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

не може лічильник при відсутності напруги з мережі і відключеному автоматі, що встановлений після нього накрутити від генератора. Автомат точно після лічильника стоїть чи все таки до лічильника. Якісь фото щоб побачити вашу схему можете викласти

• Лайк 1
  • Дізлайк 1
Посилання на коментар

Беріть електрика розумного, з корочками, з правом писати офіційні листи, і він нехай шукає.

• Дізлайк 1
Посилання на коментар

5 часов назад, Shturman1 сказал:

не може лічильник при відсутності напруги з мережі і відключеному автоматі, що встановлений після нього накрутити від генератора. Автомат точно після лічильника стоїть чи все таки до лічильника. Якісь фото щоб побачити вашу схему можете викласти

Подвійний (спарений) автомат стоїть після лічильника, але перевірити скільки проводів заходить в автомат нема можливості - все в боксі і опломбовано.

Дзвонив в тех-підтримку виробника лічильника - спеціаліст підтвердив що цей лічильник рахує як спожиту єлектроенергію так може і рахувати генерацію коли хоч один із проводів (нуль або фаза) не розриваються автоматом котрий стоїть після лічильника при вимкненні.

Він зазначив що лічильник може вести облік як по нулю так і по фазі - де більший струм те і рахує.

Сьогодні був в РЕС-і уточнив що заявка на перевірку підключення зафіксована.

Також я згадав що при роботі генератора коли були відключення влітку звичаний безперебійник живлення для компьютера не бачив що є 220 в мережі від генератора коли було ввімкнено тільки освтлення в будинку .

Але якщо я вмикав мікрохвильовку чи якийсь більш потужний пристрій він переключався на мережу . Думаю що це пов'язено з невірною синусоідою від генератора яка можливо при навантажені якимсь чином вирівнювалась, або через завищену частоту струму при невеликому навантажені, яка занижалася до норми при більшому навантежені на генератор.

Пристроів щоб це все перевірити у мене не має, а нормального електрика в місті теж нема - уже всіх перепитав.

Ввечері після роботи хочу зробити експеримент - вимкнути автомат, запустити генератор і ввімкнути щось на 2кВт.

Якщо лічильник почне рахувати - то все стане ясно.

Але залишається питання яким чином змусити РЕС скасувати ті 3500кВт,вони скажуть ви повинні були забезпечити вірне підключення генератора самостійно згідно правил.

На цьому зображенні вірна схема підключення лічильника і автоматів

електросчетчик1.jpg

А в мене немає автомата перед лічильником і я підозрюю що нуль іде мимо автомата.

електросчетчик2.jpg

І ось через цей нуль можливо лічильник і рахував...

Змінено користувачем Victor Levchenko
Посилання на коментар

10 годин тому, Victor Levchenko сказав:

А в мене немає автомата перед лічильником і я підозрюю що нуль іде мимо автомата.

А його і не має бути.

У мене був то при перевірці лічильника все перепакували.

• Дізлайк 1
Посилання на коментар

16 хвилин тому, Фрай сказав:

А його і не має бути

Ну хз, у нас ставят автомат до счетчика, в боксе на столбе. 

• Лайк 1
Посилання на коментар

Цитата

Ну хз, у нас ставят автомат до счетчика, в боксе на столбе. 

Завтра посмотрю у соседа, у него на столбе, там может и можно, а у меня на доме.
Я тоже упорствовал, не хотел менять схему, но логически все правильно, имея автомат «До» вы имеете возможность воровать э/энергию.

В глазах жуликов из облэнерго у нас же вся страна сплошные воры. ((

хотя как безопасно снять/поменять тот же счетчик при отсутствии автомата? 

Змінено користувачем Фрай
  • Дізлайк 1
Посилання на коментар

28 хвилин тому, Фрай сказав:

Завтра посмотрю у соседа, у него на столбе, там может и можно, а у меня на доме.
Я тоже упорствовал, не хотел менять схему, но логически все правильно, имея автомат «До» вы имеете возможность воровать э/энергию.

Там же все в бокса, от автомата и до счетчика. В бокс идёт линия и вывод после счётчика.

Но автомат до. Его выключить - счётчик тухнет

• Лайк 1
Посилання на коментар

7 часов назад, Фрай сказал:

А його і не має бути.

У мене був то при перевірці лічильника все перепакували.

Згідно правил улаштування електроустановок Глава 1.5.27 "УСТАНОВКА СЧЕТЧИКОВ И ЭЛЕКТРОПРОВОДКА К НИМ" п.7 сказано:

"Для безопасной установки и замены счетчиков в сетях напряжением до 380 В должна предусматриваться возможность отключения счетчика установленными до него на расстоянии не более 10 м коммутационным аппаратом или предохранителями. Снятие напряжения должно предусматриваться со всех фаз, присоединяемых к счетчику.

А наші РЕС-овці кожен сам встановлює своі правила.

Вчора консультувався у юриста на предмет оов'язкового встановлення лічильника на фасаді будинку, або на стовбі - немає ніяких нормативних актів в яких чітко вказано , що лічильник потрібно встановлювати саме так.

Єдине що знайшов в ПУЕ розділ "ПУНКТЫ УСТАНОВКИ СРЕДСТВ УЧЕТА ЭЛЕКТРОЭНЕРГИИ" п.1.5.6. сказано:

"Счетчики для расчета электроснабжающей организации с потребителями электроэнергии рекомендуется устанавливать на границе раздела сети (по балансовой принадлежности) электроснабжающей организации и потребителя."

Знов РЕС-овці трактують це по своєму - в правилах сказано РЕКОМЕНДУЄТЬСЯ, а вони кажуть ПОТРІБНО.

Вчора ввечері відключив автомати вдома, запустив генератор, нагрузив трохи більше 2кВт - лічильник стоїть, не рахує.

Буду чекати монтерів з РЕС-у щоб перевірили підключення лічильник.

Посилання на коментар

18 часов назад, Victor Levchenko сказал:

спеціаліст підтвердив що цей лічильник рахує як спожиту єлектроенергію так може і рахувати генерацію коли хоч один із проводів (нуль або фаза) не розриваються автоматом котрий стоїть після лічильника при вимкненні.

якось дивно все одно. Якщо зі сторони міста нема напруги, а автомат післяобліковий вимкнутий навіть, якщо розривається тільки один провід, то яким чином взагалі можлива робота лічильника? 

Посилання на коментар

7 часов назад, Фрай сказал:

Немного не так. Автомат стоит ДО счсетчика, но при этом он в боксе вместе со счетчиком. под пломбой. Доступ только к рычагу выключения. Контактов не видно

Посилання на коментар

Трохи не в тему...

Позавчора замовив багатотарифний лічильник NIK2100AP6T.2000.MC.11 в Епіцентрі (сьогодні його вже заберу)

Вчора поїхав знов в РЕС і запитав про процедуру заміни лічильника з однотарифного на двотарифний.

Вони мені розповіли що потрібно принести лічильник до них сплатити за первинну параметризацію і потім вони відправлять його в Обленерго на налаштування, а там далі знов плати за заміну , потім новий договір.

Дзвоню в Обленерго і запитую скільки буде коштувать параметризація - кажуть первинна для побутових споживачів безкоштовно...

Капець..., знов РЕС щось мутить.

Посилання на коментар

48 минут назад, Shturman1 сказал:

якось дивно все одно. Якщо зі сторони міста нема напруги, а автомат післяобліковий вимкнутий навіть, якщо розривається тільки один провід, то яким чином взагалі можлива робота лічильника? 

Мене теж здивувало що коли були відключення влітку по 12 годин на добу і я користувався генератором , на лічильнику світився індикатор імпульсів, але щоб в цей час лічильник рахував я не помітив...

Змінено користувачем Victor Levchenko
Посилання на коментар

8 минут назад, Dendnepr сказал:

Немного не так. Автомат стоит ДО счсетчика, но при этом он в боксе вместе со счетчиком. под пломбой. Доступ только к рычагу выключения. Контактов не видно

Ну я так-же видел автоматы до счетчика стоящие снаружи отдельно, опломбированные двумя пломбами - крышечка контактов ввода и крышечка контактов вывода.

Логически по техники безопасности так и должно быть, должна быть возможность обесточить ВСЕ электроприборы, а счетчик так-же электроприбор.

РЭС с своими параноидальными подходами делают что хотят.

Посилання на коментар

8 часов назад, Фрай сказал:

но логически все правильно, имея автомат «До» вы имеете возможность воровать э/энергию.

Яким то боком? Якщо автомат встановлений в опломбованому боксі? Це нічим не заборонена ситуація. У мене теж так зроблено. Інша справа, що вихідний автомат на вводі в будинок доведеться ставити на ввідному щитку в будинку, але це не важко.

Посилання на коментар

39 хвилин тому, Vladdi сказав:
8 годин тому, Фрай сказав:

но логически все правильно, имея автомат «До» вы имеете возможность воровать э/энергию.

Яким то боком? Якщо автомат встановлений в опломбованому боксі?

Змалював свою ситуацію при заміні ввідного автомату, у мене опломбовано тільки лічильник, бокс старого зразка на будинку,

як і у більшості в нашому селі.

Посилання на коментар

Опломбований автомат перед засобом обліку це нормально і з точки зору нормативів і з точки зору здорового глузду.

2 часа назад, Victor Levchenko сказал:

користувався генератором , на лічильнику світився індикатор імпульсів

ну блін як таке можливо? Мережі нема, ви кажете, що в цей час автомат після лічильника вимкнений. Ну не може той індикатор світитись за таких умов. Я думаю що у вас цей автомат все таки до лічильника стоїть

• Лайк 1
Посилання на коментар

Цікаво, до речі, така історія, якщо все ж струм проходив через лічильник у бік загальної мережі по якомусь з проводів, можлива також й з інвертором? Не обов'язково теоретично генератор міг би накрутити лічильник.

Нагадайте, ще, будь ласка, одна з фаз генератора була заземлена?

Змінено користувачем Mr. D
Посилання на коментар

вот и обоснование для использования двухполюсных перекидных переключателей 1-0-2 (или четырех для трехфазной)

• Лайк 1
  • Хаха 2
Посилання на коментар

5 годин тому, Victor Levchenko сказав:

Трохи не в тему...

Позавчора замовив багатотарифний лічильник NIK2100AP6T.2000.MC.11 в Епіцентрі (сьогодні його вже заберу)

Вчора поїхав знов в РЕС і запитав про процедуру заміни лічильника з однотарифного на двотарифний.

Вони мені розповіли що потрібно принести лічильник до них сплатити за первинну параметризацію і потім вони відправлять його в Обленерго на налаштування, а там далі знов плати за заміну , потім новий договір.

Дзвоню в Обленерго і запитую скільки буде коштувать параметризація - кажуть первинна для побутових споживачів безкоштовно...

Капець..., знов РЕС щось мутить.

ДТЕК нещодавно встановили двозонний лічильник.

Спочатку рази 3 - 4 дзвонили з такою пропозицією. Потім абонент порахував й вирішив, що такий варіант підходить.

Спитали, чому новий лічильник не безплатний (здається, сусіди раніше замінювали безплатно), сказали, таких інвестиційних програм зараз немає.

Далі новий лічильник встановили приблизно через два місяці після сплати послуг з монтажу та за новий лічильник. Фактична ціна лічильника була на відсотків 20% вища ринкової, тобто тої ціни за яку можливо було купити в якогось продавця в Інтернет.

Змінено користувачем Mr. D
Посилання на коментар

9 часов назад, Dendnepr сказал:

у Вас автомат на короткое срабатывает ? Бывает так , что сопротивление линии большое и ток короткого замыкания ниже тока сработки автомата .

И устроив короткое замыкание можно счетчик накрутить

Посилання на коментар

7 часов назад, Mr. D сказал:

Нагадайте, ще, будь ласка, одна з фаз генератора була заземлена?

заземляются металлические корпуса потребителей , фазы не заземляются

Посилання на коментар

7 часов назад, Shturman1 сказал:

ну блін як таке можливо? Мережі нема, ви кажете, що в цей час автомат після лічильника вимкнений. Ну не може той індикатор світитись за таких умов.

сети нет , но на счетчик поступает напряжение с инвертора или генератора или откуда угодно - и этого может быть достаточно для свечения индикатора на счетчике .

но если он не мигает - счетчик не считает , он и не должен считать , если автомат не забыли выключить ,

трехпозиционный ручной переключатель стоит копейки , зачем люди автоматом пользуются ?

Змінено користувачем igorrius
Посилання на коментар

16 минут назад, igorrius сказал:

у Вас автомат на короткое срабатывает ? Бывает так , что сопротивление линии большое и ток короткого замыкания ниже тока сработки автомата .

И устроив короткое замыкание можно счетчик накрутить

Не проверял ещё. УЗО 300 мА сразу после счетчика срабатывало в грозу пару раз. А автомат - разок срабатывал одновременно с тем, что в доме

Посилання на коментар

13 минут назад, Dendnepr сказал:

Не проверял ещё.

счастливый Вы человек .

а мне иногда приходится выходить в коридор включать автомат ,взводить после сработки , как забуду один тэн бойлера выключить , чтоб кондишном комнату нагреть 

Посилання на коментар

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз
  • Створити...