Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

недорогий ТН чи газ

NBB

Рекомендовані повідомлення

Взнав у сусідів про газ, підключення 60 тис грн вийшло, це ніби недорого....ну ще котел 35-60 тис грн, димар, ввід в будинок 10-20 тис грн, тобто десь 120-150 тис грн. І це повноцінна альтернатива електроопаленню ( звичайно при наявності газу взагалі). За ті ж гроші можна встановити ТН але тільки на теплу підлогу першого поверху, бо дорогі рішення на радіатори і воду це вже близько 350-450 тис грн. ТН потребує обслуги і це  технологічна штука. Але за газ треба платити і неясно який буде тариф. Пдікажіть хтось порівняював ці варіанти? який вигідніше? дякую

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

11 годин тому, NBB сказав:

десь 120-150 тис грн

За поточними тарифами окупляться, але через 50-60 років

Посилання на коментар

Ми обрали газ в подібній ситуації. Якщо труба іде по вулиці то гріх не скористатися. Це банально альтернатива електроопалення і це завжди плюс. З підрахунками окупності і т.д. все дуже умовно. Зараз хороший великий диван коштує майже 100 тис, і він точно ніколи не окупиться))

• Лайк 2
Посилання на коментар

Ви уточніть у них, за що це 60т. Тому що кінцевий кошторис може бути під 200+.

Хоча, якщо тепла підлога тільки на першому поверсі, може і варто викласти 200.

Посилання на коментар

7 часов назад, Crs сказал:

Ви уточніть у них, за що це 60т. Тому що кінцевий кошторис може бути під 200+.

Хоча, якщо тепла підлога тільки на першому поверсі, може і варто викласти 200.

за все, крім пуску

Посилання на коментар

5 часов назад, normal сказал:

А як впливає відсутність ТП на другому? Щось незрозумів логіку...

мається на увазі, що ТН для радіаторів не буде ефективним на відміну від газового котла ( я так зрозумів)

Змінено користувачем NBB
Посилання на коментар

Конденсаційний котел теж на радіатори не ефективний, при подачі 80° ККД падає на 13.5% (до рівня звичайного котла), від конденсаційного 1кВт*год коштує 1грн, від звичайного 1.15грн, від нічного електроопалення 1.3грн, від ТН незнаю

Змінено користувачем normal
  • Лайк 2
Посилання на коментар

51 хвилину тому, normal сказав:

Конденсаційний котел теж на радіатори не ефективний, при подачі 80° ККД падає на 13.5% (до рівня звичайного котла), від конденсаційного 1кВт*год коштує 1грн, від звичайного 1.15грн, від нічного електроопалення 1.3грн, від ТН незнаю

ну це дивлячись як розрахована СО
в мене конденсаційник чудово працює на радіатори (алюміній) - при 35 -40 град 
просто вони більшого розміру

• Лайк 4
Посилання на коментар

В 22.10.2024 в 10:57, normal сказал:

тариф електроопалення не актуальний. бо в 2000 не вписується -)

тобто 2,16 грн за кВт, поки що така ціна-)

а навіщо тоді брати конденсаційний? якщо ціна майже така сама

Посилання на коментар

Конденсаційний десь на 10000 дорожче, економить 1350 на рік, значить окупиться десь за 7.4 роки і ГВП в нього краще (модуляція)

• Лайк 1
Посилання на коментар

22 години тому, NBB сказав:

а навіщо тоді брати конденсаційний?

Я вибирав на початку року котел – то не конденсаційних просто ніде не було. Продавець в магазині сказав що їх вже не роблять ¯\_(ツ)_/¯ 

Посилання на коментар

21 час назад, normal сказал:

Конденсаційний десь на 10000 дорожче, економить 1350 на рік, значить окупиться десь за 7.4 роки і ГВП в нього краще (модуляція)

Этого нельзя утверждать однозначно. :)

Зависит от размера дома, его энергоэффективности (дома) и общих расходов на отопление. 

Реальный пример из жизни: дом на 100 м2 в в относительно холодную зиму - расход газа (турбированный котел) на отопление - чуть менее 900 м3. Реальная эффективность конденсационника - в лучшем случае на 7-8 % экономичнее - с учетом того, что в морозные дни и ночи (ниже минус 10) он будет работать как обычный котел по причине необходимости повышения температуры теплоносителя.

Итого экономия 600-700 грн или окупаемость 13-15 лет ! Если котел столько проживёт :)

При нынешних относительно теплых зимах срок окупаемости только увеличивается 

Посилання на коментар

49 хвилин тому, tayatlas сказав:

эффективность конденсационника - в лучшем случае на 7-8 % экономичнее

Це в найгіршому випадку, а в найкращому на 20.5% - конденсаційник з теплою підлогою легко працює на мінімальній потужності (~3.5кВт) при максимальному ККД (111%), це виходить 3.5*24=84кВт*год на добу (що для будинку 100м2 овердофіга навіть при -10), а тепер відкриваємо паспорт на якийсь Italtherm City Class 24 C і читаємо максимальний ККД 90.5% і більше ніяк не вижати - різниця 20.5% як з куща і окупність до 5 років!

Перевіряємо (чи я не збрехав ККД): беремо з паспортів споживання газу і теплопродуктивність

• 3.8кВт / 0.36м3·ч = 10.5кВт·год/м3
  • 23.3кВт / 2.72м3·ч = 8.5кВт·год/м3

Різниця ті самі 20%

• Лайк 2
Посилання на коментар

1 час назад, normal сказал:

Це в найгіршому випадку, а в найкращому на 20.5% - конденсаційник з теплою підлогою легко працює на мінімальній потужності (~3.5кВт) при максимальному ККД (111%),

:) Увидев на клетке с тигром надпись обезьяна - не верь глазам своим..... (К. Прутков - автор афоризмов 19 века)

Это я про КПД 111 %. Реальная цифра эм... несколько ниже.

Продавцы конденсационников хитрят: в качестве КПД они указывают не реальный КПД, а сравнительный. Т.е. цифру в сравнении с обычными котлами (связано это с разными методиками подсчета).

Поэтому реальные цифры, рассчитанные по одинаковой методике дадут несколько иную картину: обычные котлы - 80-85 %, турбинники 85-88 %, конденсационники - до 95 %.

Но с учетом поправки на более широкую модуляцию у конденсационных котлов - реальная разница может доходить до + 10 % в сравнении с турбинниками. Это так

Однако, есть один фактор, который цифру преимущества в 10 % делает невозможной. Это - морозы. 

Конденсационный котел может работать с наивысшим КПД только на низкотемпературных режимах с условием обратного конденсирования отработанных газов (именно за счет этого дает "дополнительное" тепло). Это приблизительно температура теплоносителя около 42 градусов (я рассматриваю именно применительно к пользовательскому режиму). При более высоких температурах конденсация прекращается и котел работает фактически как обычный. Но при морозах от минус 10 и ниже подобной температуры будет недостаточно (даже при весьма хорошо утепленном доме) - вот и считайте: сколько времени в хорошую зиму конденсационник работает в условно "неэкономном" режиме.... Поэтому реальное превышение эффективности даже в 7-8 процентов над турбинниками затруднено, а уж про 20 % 

А цифры в паспортах, как я выше уже писал - манипуляция маркетологов.

Продавцы обычных котлов указывают теплопроизводительность по МИНИМАЛЬНОЙ теплоте сгорания газа. А производители конденсационников - по МАКСИМАЛЬНОЙ ! Но газ в вашей газовой сети (его теплотворная способность) есть величина одинаковая независимо от типа котла !!! Поэтому разницы в 20 % никак не будет :)

• Лайк 1
Посилання на коментар

2 години тому, tayatlas сказав:

при морозах от минус 10 и ниже подобной температуры будет недостаточно

Короткочасні нічні морози не грають ніякої ролі, важлива середньодобова або середньомісячна температура, яка не опускається нижче десь -2(Київ)+2(Одеса), в мене ніколи котел не працював цілодобово і за місяць не брав більше 180м3, просто при -10 працював не 8 годин, а 16 і все. Ніяке зниження ККД під час просто тривалішої роботи неможливе. Можу залити вибірку почасових метеоданих з 01.02.2005 по 06.05.2024, там дні з -10 можна на пальцях перерахувати

Продавцы обычных котлов указывают теплопроизводительность по МИНИМАЛЬНОЙ теплоте сгорания

Ну так це легко перевірити 24кВт розділивши на показники лічильника і воно співпаде з паспортом - 8.5кВт·год/м3

производители конденсационников - по МАКСИМАЛЬНОЙ

Можу перевірити сам на мінімальній потужності якщо розкажете як, по лічильнику я вже давно перевіряв і витрити точно співпадають з паспортом, думаєте кВт від фонаря проставили?

1.jpg

Но газ в вашей газовой сети (его теплотворная способность) есть величина одинаковая независимо от типа котла

Мені у платіжках навіть пишуть 10.5кВт·год/м3, хоча напевно буває і всі 11.2кВт·год/м3

• Лайк 1
Посилання на коментар

20 часов назад, normal сказал:

Можу перевірити сам на мінімальній потужності якщо розкажете як,

Мені у платіжках навіть пишуть 10.5кВт·год/м3, хоча напевно буває і всі 11.2кВт·год/м3

В бытовых условиях сделать правильные замеры к сожалению не получится - и именно потому что вы верно указали - реальная теплотворная способность газа может колебаться в относительно широких пределах.

Хорошо, давайте так. Какой расход газа за отопление у вас был за прошедший год ? Разумеется отминусуйте от общего расхода усредненную цифру на подогрев ГВС.

Напишу сразу: по моим грубым подсчетам (с учетом площади вашего дома около 100 м2 и факта, что дом хорошо утеплен) за 23 год расходы такого дома на обогрев должны равняться приблизительно (согласно ваших цифр сравнительной эффективности) где-то порядка :

- при эффективности на 20 % выше - в районе 650 м3 за год
   - при эффективности на 10 % выше - в районе 735-740 м3 за год
   - при эффективности равной обычному котлу - в районе 825 - 830 м3 за год
         при средней температуре в помещениях дома в 22-22,5 градуса

Вопрос просто для интереса без подвоха. Я понимаю, что на реальный расход может влиять ещё немало и других факторов. Это так, ответ мне важен  просто для общего понимания и изучения вопроса работы котлов различных типов.

Посилання на коментар

У мене теж конденс стоїть ,ось споживання за початок опал.сезону 23го року і 24 го разом з плитою ,гвс підключив тільки 7 го липня 24 року 

Площа 50м/кв ,утеплення відносно нормальне .хата поділена на 2 сімї ,тобто стіна 1на спільна внутрішня 

Температура на термостаті 21.5 ,гістерезіс 1 градус,

Тільки теплий пол

Screenshot_20241026-002108_Chrome.jpg

Screenshot_20241026-002136_Chrome.jpg

Змінено користувачем Asot
Посилання на коментар

при эффективности на 10 % выше - в районе 735-740 м3 за год

В мене виходить на цьому рівні, але будинок не дуже утеплений: саманно-цегляний після реконструкції, 10см ППС по стінам, під підлогою 2см ЕППС, перекриття 20см вати, 100м2 перший поверх опалювальний ТП, над ним частково 80м2 утеплена мансарда, але на зиму металопластикові двері на сходинковій клітині зачиняю і там тримається близько +10 без опалення, коротше це все дуже ненадійне порівняння, краще по пашпортам, або по лічильнику і може якось заміряти реальну теплотворність, тільки як...

Посилання на коментар

Зробив замір за такою схемою:

• виставив в сервісному меню потужність котла для ГВП на мінімум (по паспорту 3.8кВт)
  • відкрив на кухні кран гарячої води і виставив протік рівно на 8л/хв по датчику котла
  • перевірив секундоміром, відром і мірною ємністю - вийшло навіть на 0.2л більше
  • поставив невеличку ємність і кинув в неї термометр для води
  • пропускав воду хвилин 15, щоб на 100% виключити вплив застійної води в трубах
  • заміряв до якої температури котел нагріває воду (по датчику самого котла, по термометру і пірометром) - вийшло 24°
  • заміряв витрати по лічильнику - вийшло точно як по паспорту 0.006м3\хв (я це і раніше перевіряв неодноразово)
  • не закриваючи кран - вимкнув ГВП, почекав коли котел вистигне, злив воду з ємності і так само заміряв яка була вода на вході - вийшло 16° (це нормально для водогіну і цієї пори року)

Вбив результати у калькулятор і знайшов потужність - вийшло 4.4кВт

• Температура холодной воды, °C: 16 °C
  • Температура нагретой воды, °C: 24 °C
  • Объём или масса нагреваемой воды, л или кг: 8 литров (кг)
  • КПД нагревателя, %: 100 %
  • Мощность нагревателя, кВт: 4.4 кВт   (4400 Вт)
  • Время нагрева: 0 ч 1 мин 0 с

І навіть з похибкою в 1 градус виходять цифри не менше ніж паспортні:

• 4.4кВт / 0.36м3·ч = 12.2кВт·год/м3
  • 3.9кВт / 0.36м3·ч = 10.8кВт·год/м3
  • Лайк 2
Посилання на коментар

20.10.2024 в 22:51, NBB сказав:

35-60 тис грн

Спілкувався зі знайомим з одного КМ в Київській області.

Під'єднання до газової мережі - приблизно ₴250 тис.

Посилання на коментар

9 часов назад, Mr. D сказал:

ну то котеджні містечка-)

Змінено користувачем NBB
Посилання на коментар

В суботу товариш на рибалці скаржився, що за газ заломили 7500$ тому ставить ТН які працюватимуть і на тепло і на холод. 
Каже, що так буде дешевше.

Змінено користувачем Фрай
Посилання на коментар

26.10.2024 в 13:26, Mr. D сказав:

Мне газ обошёлся в 100тис и пол года) с осени 2023 до февраля 2024, киевская область 

Это проекты, копание, монтаж, подключение, ввод в эксплуатацию. Это я вообще не бегал. Я только пару раз подписал документы. 

Газ вдоль участка, до дома до 20м

Змінено користувачем ЯД
Посилання на коментар

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз
  • Створити...