Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

Моя версія ТН із кондиціонера

volomoto

Рекомендовані повідомлення

Тут на форумі вже неодноразово піднімались теми про теплові насоси повітря-вода, які є переробками із звичайних кондиціонерів. Я початково скептично ставився до цього, бо на той час мені це виглядало як дуже багато роботи, якого в мене не було. Але коли в мене накопичилось більше знань, з'явилось трохи більше часу та було прийняте чітке рішення, що європейські, японські на корейські виробники ТН зажрались, я таки вирішив зробити собі ТН з кондиціонера.

Я вже кілька років прожив з електрокотлом 9 кВт і маю дуже детальну статистику споживання енергії, тому 24к BTU для мене буде достатньо як для опалення, так і для нагріву води в бойлері. В мене споживання електрики на опалення 5-6 тис. кВт*год на рік, а на гарячу воду – 3.5 тис. кВт*год, тому відразу видно, що треба робити нагрів води від ТН, щоб пришвидшити його окупність та збільшити утилізацію. На щастя, БНН відразу був встановлений з урахуванням ТН, тому з тим проблем не було.

Тепер треба знайти донора і я поставив собі такі критерії вибору:

1. Це має бути новий кондиціонер.
  2. Від хорошого виробника.
  3. Найбільший розмір зовнішнього теплообмінника на 24к BTU.
  4. Призначений для нагріву при низьких температурах.

Далі буде.

Змінено користувачем volomoto
  • Лайк 10
  • Дякую 2
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Забув відразу вказати, що події почали відбулась пізньою зимою 2024 року, тому ТН вже працює і навіть є певна статистика роботи на нагрів води влітку, бо запуск в експлуатацію відбувся вкінці квітня, але вже потрохи починається опалювальний сезон і мені цікаво ділитись досвідом роботи ТН саме на обігрів.

Отже, донором був вибраний Tosot Lyra Two Stage, який задовольняє всі пункти та ще й недорого мені обійшовся. Це чистокровний Gree і той самий зовнішній блок використовується в різних кондиціонерах. Блок важить 65 кг, має трьохрядний ТО, рекупераційний ТО, два EEV, ТЕН в піддоні, а не нагрівальний кабель, та компресор в товстому кожусі:

Прихований текст

IMG_1273.thumb.jpeg.906c435feac1a239c07220b7e64d80cd.jpegIMG_1274.thumb.jpeg.6e9c2d260d5221ca7c5e6b15d660d77a.jpegIMG_1275.thumb.jpeg.9db09001461de0173096c1842f14bd60.jpeg

Яко внутрішній ТО спочатку хотів використовувати внутрішній блок шляхом занурення його в "бочку", але після кількох днів в солідворксі стало ясно, що будуть труднощі, з якими мені не хочеться мати справу, тому повернувся до старого доброго рішення із ППТО. Оскільки в мене нема ні обладнання, ні прямих рук, щоб паяти твердим припоєм, то купив відразу ППТО з напаяними ніпелями та ревізійним віконечком:

Прихований текст

IMG_1234.thumb.jpeg.392de758cf1b416b057cc046e1965d9b.jpegIMG_1235.thumb.jpeg.958329669d34e1b47eb864b0b0ad8c61.jpeg

Це SWEP B25TH на 40 пластин сумарної площею більше 2 кв. м. Це перерозмірений ТО для моїх задач, але різниця в ціні порівняно з 30 пластин була невеликою, тому вже як є.

• Лайк 16
Посилання на коментар

11 годин тому, Vasul Metro сказав:

Для перегляду повної версії оформіть платну підписку...

Якби ж то :)
Банально нема часу.

Посилання на коментар

Система опалення в мене відразу проектувалась під тепловий насос, але на той час я не бачив в ньому економічного сенсу, тому замість ТН був заінстальований електрокотел. Система дуже проста: 

Теплогенератор напряму працює напряму на теплу підлогу, яка складається з двох колекторів на кожному із поверхів. Ніяких додаткових насосів, змішувальних вузлів, гідрострілок, буферів і тому подібного, що в моєму випадку тільки б крало ефективність та ускладнювало та здорожувало систему. Для ГВП є бойлер непрямого нагріву на 300л із теплообмінником площею 2 кв. м, а перемикання між опаленням та нагрівом води реалізована на 3-ходовому клапані.

Прихований текст

IMG_5400.thumb.jpeg.95fbd7457de0595d83d4e74ca44be975.jpegIMG_5403.thumb.jpeg.f9c8bd137f371686b7709a4b22052b4b.jpegIMG_5404.thumb.jpeg.ebcc0179d29ea18c483459b3d4b9c041.jpeg

ТН я вирішив підключити паралельно до ЕК, розв'язавши їх зворотніми клапанами. І ЕК, і ТН мають свій 3-ходовий для нагріву бойлера і може бути таке, що одночасно ЕК працює на нагрів води, а ТН – на опалення. Крім того, можлива навіть одночасна робота ЕК на нагрів ГВП, а в той час ТН охолоджує будинок через підлогу. Цей тип охолодження я також протестував влітку і про нього ще детально розповім.

Прихований текст

IMG_1748.thumb.jpeg.dbc7741947ff8d04baf6bac00878356b.jpeg

На схемі ТН – це внутрішній теплообмінник і біля нього є окремий насос та 3-ходовий. Насос з отакий і має частотне регулювання по зовнішньому ШІМ сигналу, але я цього не використовую і він завжди крутить на макс. оборотах:

Прихований текст

IMG_1256.thumb.jpeg.2a07f3ec8700cccb790e1da5f120f9b2.jpegIMG_1257.thumb.jpeg.0e1debfd030b3a0d9965040baf500e05.jpeg

• Лайк 6
Посилання на коментар

Правильно я понял, буферной емкости под отопление ТН не будет? 

Какая площадь отопления? Только теплые полы?

Посилання на коментар

24 хвилини тому, Ле*** сказав:

Правильно я понял, буферной емкости под отопление ТН не будет? 

Правильно зрозуміли.

24 хвилини тому, Ле*** сказав:

Какая площадь отопления? Только теплые полы?

Так, тільки ТП і десь 160 кв. м сумарна площа.

• Лайк 1
Посилання на коментар

8 минут назад, volomoto сказал:

Так, тільки ТП і десь 160 кв. м сумарна площа.

Ух, а 24ки не будет мало? Дом очень хорошо утеплен?

Очень интересно увидеть ваш результат, потому что думаю или брать готовый или делать так же самому

Змінено користувачем Лехуй
Посилання на коментар

1 хвилину тому, Ле*** сказав:

Ух, а 24ки не будет мало? Дом очень хорошо утеплен?

Не буде, бо і будинок добре утеплений, і в мене є подобова статистика витрат на опалення з врахуванням температури за бортом.

Ось середня температура за січень 2024 року:

image.thumb.png.faf3a6f8e7b93c7a846e248444e6cc18.png

А це мої витрати енергії на опалення (підлога і трохи кондиціонерів):

image.thumb.png.91270f7b868d6d6b5e637b3e62645d69.pngʼ

Згрубша треба 60 кВт*год на добу при середньомудобовій -12ºC, з чим без проблем справиться той кондиціонер, при тому він буде працювати переважно вночі. Температура подачі в найхолодніші дні не перевищувала 32ºC при тому що котел працював переважно вночі:

image.thumb.png.a24a1b3db2a96404afa4008ad70a75c6.png

Оті піки температури подачі і зворотки на голубому фоні – це робота на нагрів бойлера.

• Лайк 4
Посилання на коментар

я правильно зрозумів, що отой теплообмінник до траси кондиціонера підʼєднаний і до води? А що залишилося від внутрішнього блоку? Чи його і не було?

Посилання на коментар

В 18.10.2024 в 12:14, volomoto сказал:

Забув відразу вказати, що події почали відбулась пізньою зимою 2024 року, тому ТН вже працює і навіть є певна статистика роботи на нагрів води вліту

Ну наконец-то. Не томите - нормально мы переживем зиму 24го? :)

nazad-u-majbutnye.jpg

Змінено користувачем eam
  • Хаха 8
Посилання на коментар

Карты не врут? )

У мене сьогодні було заплановано фарбування фасаду, по прогнозу все ок, а в реалі хмарність, вологість і ще на додачу вітер. 
Отак і зима не завжди відповідає прогнозам.
ввечері згадав, що багато хто з вас гріє хату кондиціонером, запустив свій. Ну, таке, щось мені його тепло не дуже подобається.

Якось задушно у порівнянні з батареями

Змінено користувачем Фрай
Посилання на коментар

12 годин тому, eam сказав:

Ну наконец-то. Не томите - нормально мы переживем зиму 24го? :)

Блін, а як реально назвати лютий 2024 року? :)

Посилання на коментар

13 годин тому, razzil сказав:

я правильно зрозумів, що отой теплообмінник до траси кондиціонера підʼєднаний і до води?

Так

13 годин тому, razzil сказав:

А що залишилося від внутрішнього блоку? Чи його і не було?

Залишились тільки мозги із температурними датчиками, та двигун вентилятора. Про це буде детальніше.

• Лайк 3
Посилання на коментар

4 години тому, volomoto сказав:

Блін, а як реально назвати лютий 2024 року? :)

Лижний зимовий сезон 23/24, у грудні 24-го розпочнеться cезон 24/25.

21 годину тому, volomoto сказав:

Не буде, бо і будинок добре утеплений, і в мене є подобова статистика витрат на опалення з врахуванням температури за бортом.

А яка площа?

Посилання на коментар

17 часов назад, Фрай сказал:

Якось задушно у порівнянні з батареями

если бы наружный блок дул снизу , как ветродуй - было бы лучше .

тоже ощущаю духоту , потому как воздух горячий сверху в основном при обогреве кондишном

Посилання на коментар

10 минут назад, igorrius сказал:

тоже ощущаю духоту , потому как воздух горячий сверху в основном при обогреве кондишном

Это как в машине если дует в лицо из дифлектора то душно и жарко либо холодно и сопли :-) Если дует в окна и потолок то все хорошо

Так же и с кондиционером он у меня дует вдоль потолка, тоесть люди не находятся в его потоке, соответственно и не душно и не сухо, да и когда он выходит в режим он не дует горячим воздухом, а чуть теплее комнатной температуры

Посилання на коментар

Хоч в мене система опалення і була спроектована під ТН, але нормальної точки врізки я не передбачив на етапі початкового монтажу котельні. Проте там багато місця, зокрема вільна стіна навпроти котла, то як мінімум туди можна примостити гідромодуль ТН або просто теплообмінник з обв'язкою, а вже звідти протягнути труби і з'єднати з існуючою системою. Але якщо йти таким шляхом, то виходить дуже багато мідної труби 28мм (не мідь релігія не дозволяє) і все то буде йти під стелею і перетинатись з вентиляцією. А якщо прокладати по стіні, то феєрично багато мідної труби виходить, тому не варіант.

В результаті вирішив, що все треба якось втиснути на тій же стіні, що й електрокотел:

IMG_1282.thumb.jpeg.67cf421a7513bb8d4e250cdd222c6f8e.jpeg

ППТО закріпили до стіни з допомогою саморобного кронштейна:

Прихований текст

IMG_1284.thumb.jpeg.2fe53ec31923bd97414b991506dc728a.jpeg

А потім пішла жара:

Прихований текст

IMG_1287.thumb.jpeg.0bf1dee80607ce7b043fc9b08094e4f1.jpegIMG_1290.thumb.jpeg.7d166a47a330e82378ec92dc871d6b8f.jpegIMG_1291.thumb.jpeg.bc52e81dcb7b2ee15cfccd2ec5b9c0f2.jpeg

В кінцевому результаті вийшло отак:

IMG_1292.thumb.jpeg.8f355045f47464830f4d4d2b24248176.jpeg

Також тато мені зварив підставку під зовнішній блок:

Прихований текст

IMG_1300.thumb.jpeg.a43698a563bf7376d2ecd92e37c7fc54.jpeg

І я домовився з кондиціонерщиками, щоб проклали фреонову трасу, яка має йти отак в металевому коробі:

Прихований текст

30eb18ac6c227db49f8f50ab7a43c3c4.thumb.jpeg.adc1a6b8be81c1e95a7ced447d39e830.jpeg

• Лайк 11
Посилання на коментар

2 часа назад, volomoto сказал:

я домовився з кондиціонерщиками, щоб проклали фреонову трасу, яка має йти отак в металевому коробі

укоротить трассу как то можно ?

по полу никак не пустить трассу ?

Посилання на коментар

Бачу велику перевагу такого рішення в тому, що його легше інтегрувати в існуючу систему опалення, якщо місця не багато. Теплообмінник досить компактним виглядає. Електронну частину внутрішнього блоку, десь окремо можно сховати.

Дуже цікаво, чекаю на продовження!

• Лайк 4
Посилання на коментар

12 годин тому, igorrius сказав:

укоротить трассу как то можно ?

по полу никак не пустить трассу ?

Ні, це найкоротший шлях.

Посилання на коментар

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз
  • Створити...