TaurosRMK Опубліковано: 2 жовтня Поділитись Опубліковано: 2 жовтня Є набірна приточно витяжна система вентиляції, тобто окремо вентилятори, нагрівачі, регулятори і тд. Спочатку (в 2022-у році) вентиляцією керував "нерозумний" контролер, який немав ніякого зв'язку з інтернетом і щоб подивитися якісь показники чи щось налаштувати, то потрібно це робити на невеликому екрані контролера, а щоб щось змінити в прошивці, то її приходилося кожного разу заливати в контролер через USB кабель. Звичайно це не дуже зручно, ніякого моніторингу і циферок, хоча працювало все стабільно. В тому ж році відкрив для себе Home Assistant, а за ним і ESPHome. І за допомогою ESP32 і невеликої плати для зв'язку по RS485 той "нерозумний" контролер став розумним і всі дані були показані в НА, звідти і відбувалося керування вентиляцією. На той момент система вентиляції була трохи іншою, з іншим обладнанням, а з початку 2024-го була перероблена, замінено багато обладнання, додано нове. Також зміни потерпів щит керування вентиляцією, "нерозумний" контролер залишився в якості модуля аналогових/дискретних входів/виходів, а вся робота покладена на контролер на базі ESP32 - Kincony A2, який без проблем інтегрувався в НА через ESPHome і керує всіма пристроями. Я не програміст, хоча частково з цим зв'язаний і колись щось пробував, тому все написання коду відбувається методом проб та помилок. Багато чого ESPHome пропонує в готовому вигляді, залишається тільки змінити під свої потреби. Зараз є базововий функціонал, зчитуються дані всіх датчиків, регулюються вентилятори та нагрівачі, але автоматизації як такої поки що немає. Тобто це працює в напів ручному та неповноцінному режимі, дещо вкл/викл вручну через інтерфейс, деяка автоматизація записана в НА, але це не покриває весь задуманий функціонал. Буду писати всю автоматизацію в коді прошивки ESPHome, щоб не бути прив'язаним до НА, фактично в НА просто буде інтерфейс управління вентиляцією. Є бажання щоб система працювала автоматично, слідкувала за температурами, дотримувалася певних алгоритмів, відслідковувала помилки/аварії і тд. Фактично там і автоматизувати крім вентиляторів і нагрівачів немає що, але і вони мають працювати по певних алгоритмах, а не завжди в одному режимі. Відчуваю що буде не просто і можливо займе багато часу, але куди діватися 😄 Хоча до похолодання бажано мати якусь автоматизацію, в крайньому випадку можна в самому НА щось автоматизувати. Тому трохи в цій темі буде "підкажіть/допоможіть", а трохи буде показано що зроблено і як працює. Поки що показати нічого, крім стандартного коду ESPHome - датчики, переключалки і тд. По мірі прогресу буду тут щось дописувати. Поки все, далі буде 🙂 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
standov Опубліковано: 3 жовтня Поділитись Опубліковано: 3 жовтня (змінено) я би не робив повну логіку керування на есп, бо вентиляція хоч і не така критично-важна система як опалення але все-ж. Я би робив на готових pid регуляторах і вже з ними спілкувався або з esp або з HA напряму. Бо коли(не якщо а коли) есп помре то в вас вентиляція залишиться працювати просто в останніх налаштуваннях а надійність готових pid значно вище за китайські esp. якщо все-ж робити на esp то як мінімум esp32, бо esp8266 за статистикою взагалі шлак і повна лотерея. Також розраховувати що esp буде досить регулярно ребутатися (буде) дані треба зберігати в епром, кількість циклів збереження там мала, наприклад якщо ви будете зберігати результат pid алгоритму то еепром закінчиться за пару місяців Змінено 3 жовтня користувачем standov Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
TaurosRMK Опубліковано: 3 жовтня Автор Поділитись Опубліковано: 3 жовтня 9 годин тому, standov сказав: Я би робив на готових pid регуляторах і вже з ними спілкувався або з esp або з HA напряму. Маєте на увазі якісь окремі девайси? 9 годин тому, standov сказав: я би не робив повну логіку керування на есп Ну тут вже пізно )) Та й бажання щось змінювати вже немає і так возився з тим трохи довго (після останніх змін). Хоча залежно що ви мали на увазі, якщо то щоб писати весь код в самій ESP, без фактичної участі НА, то над цим я ще думаю. Спочатку думав що так буде добре на випадок коли сервер НА недоступний (наприклад після чергового вимкнення світла, бо немає резервного живлення для сервера і треба руками вмикати постійно, а це можна забути або ж нікого дома не буде на той час). В такому випадку коли появиться світло ESP запуститься і буде далі працювати, а за відсутності НА можна зайти на вебсервер ESP і щось змінити/подивитися при потребі. Хоча не впевнений що вийде все задумане там написати/автоматизувати, точніше можливо написати що завгодно, знаючи С++, але тут є нюанс 🤣 На фоні цього конструктор автоматизацій в НА чи Node Red виглядає значно простіше, але враховуючи нюанс з НА описаний вище, такі варіанти не дуже підходять. Хоча можна вирішити проблему резервним живленням для сервера. Тому над питанням як все буде автоматизовано ще треба подумати. 9 годин тому, standov сказав: як мінімум esp32 Так і є, згаданий вище контролер якраз на ESP32 і здається модуль оригінальний. Прихований текст Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
k-master Опубліковано: 4 жовтня Поділитись Опубліковано: 4 жовтня 03.10.2024 в 14:45, standov сказав: Також розраховувати що esp буде досить регулярно ребутатися (буде) Три контролера: Start time: Mon Jun 24 13:14:42 2024 EEST Current time: Fri Oct 4 19:50:16 2024 EEST Start time: Fri Jun 14 15:57:14 2024 EEST Current time: Fri Oct 4 19:55:29 2024 EEST Start time: Fri Nov 10 13:55:25 2023 EET Current time: Fri Oct 4 19:50:42 2024 EEST Той що стартанув у 2023 працює в ямі у газоні. Там і жара і мороз. Щось вони в мене не ребутаються. Усі на есп32-му. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
standov Опубліковано: 4 жовтня Поділитись Опубліковано: 4 жовтня В ямі доречі сама тема, якщо з вологою норм, бо як я в себк встановив - мої часто ребутяться, або інколи підвисають якщо нема вотчдога, коши гроза, один був в котлі коли газовий котел вмикає розжиг, тобто разряд який провокує наводки, також доки не засунув частотнік в металевий заземлениц бокс то він рубив навколо себе регулярно еспіхі. У ямі мабуть мінімальна кількість наводок ) Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
k-master Опубліковано: 4 жовтня Поділитись Опубліковано: 4 жовтня 1 годину тому, standov сказав: В ямі доречі сама тема, якщо з вологою норм, бо як я в себк встановив - мої часто ребутяться, або інколи підвисають якщо нема вотчдога, коши гроза, один був в котлі коли газовий котел вмикає розжиг, тобто разряд який провокує наводки, також доки не засунув частотнік в металевий заземлениц бокс то він рубив навколо себе регулярно еспіхі. У ямі мабуть мінімальна кількість наводок ) Єдине де я маю проблеми це у щіті же від контактора іноді може відвалитись i2c шина. Але сама есп працює і здається що відвалюється мікросхема що на шині. Там на соплях та скрутках тимчасово тому що точно відвалюється не розбираюсь. Там де нема i2c контактори ніяк не заважають. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
TaurosRMK Опубліковано: 7 жовтня Автор Поділитись Опубліковано: 7 жовтня А які є можливі варіанти автоматизації? З того що я знаю це писати все в коді ESPHome, таким чином НА як такий ніяк в цьому не буде брати участі, тільки відображати інтерфейс. І інші два варіанти це через сам НА (конструктор, можливо через код), а також NodeRed. В цьому випадку не працює НА - не працює автоматизація. Всі датчики і обладнання вентиляції прив'язані до контролера на ESP32. Варіанти з конструкторами наче швидші і простіші, у випадку з кодом ESPHome потрібно ще розбиратися з С++. Є ще якісь варіанти? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
k-master Опубліковано: 7 жовтня Поділитись Опубліковано: 7 жовтня 1 година тому, TaurosRMK сказав: А які є можливі варіанти автоматизації? З того що я знаю це писати все в коді ESPHome, таким чином НА як такий ніяк в цьому не буде брати участі, тільки відображати інтерфейс. І інші два варіанти це через сам НА (конструктор, можливо через код), а також NodeRed. В цьому випадку не працює НА - не працює автоматизація. Всі датчики і обладнання вентиляції прив'язані до контролера на ESP32. Варіанти з конструкторами наче швидші і простіші, у випадку з кодом ESPHome потрібно ще розбиратися з С++. Є ще якісь варіанти? Ну ще є ардуіно, де можна компілювати під есп, авр, есп32 та распберрі. Але ж більшість з цього вимагає роботи з паяльником та сбору заліза. А на есп є купа готових пристроїв які можна перешити на кастомні прошивки. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
standov Опубліковано: 7 жовтня Поділитись Опубліковано: 7 жовтня (змінено) 1 час назад, TaurosRMK сказал: А які є можливі варіанти автоматизації? З того що я знаю це писати все в коді ESPHome, таким чином НА як такий ніяк в цьому не буде брати участі, тільки відображати інтерфейс. І інші два варіанти це через сам НА (конструктор, можливо через код), а також NodeRed. В цьому випадку не працює НА - не працює автоматизація. Всі датчики і обладнання вентиляції прив'язані до контролера на ESP32. Варіанти з конструкторами наче швидші і простіші, у випадку з кодом ESPHome потрібно ще розбиратися з С++. Є ще якісь варіанти? ПЛК, наприклад той самий Logo, але в лого датчики треба заводити якось окремо через модбас. Є спеціалізовані ПЛК під вентиляцію (перше шо нагуглив Контроллеры Modicon M171 / M172 для систем HVAC (electrocentr.com.ua)), але не щупав Змінено 7 жовтня користувачем standov Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
TaurosRMK Опубліковано: 7 жовтня Автор Поділитись Опубліковано: 7 жовтня 21 хвилину тому, standov сказав: ПЛК, наприклад той самий Logo, але в лого датчики треба заводити якось окремо через модбас. Є спеціалізовані ПЛК під вентиляцію (перше шо нагуглив Контроллеры Modicon M171 / M172 для систем HVAC (electrocentr.com.ua)), але не щупав Та я не про пристрої, це я знаю, а про методи )) В контексті НА, тобто розумного будинку, з інтерфейсом і тд. В мене є схожий контролер (точніше воно називається програмоване реле), на якому все раніше працювало, але добавилося датчиків, змінилися вентилятори, а враховуючи що кількість входів і підтримуваних датчиків в тому контролері обмежена, а на додачу він не має ніякого за'язку з тим же НА, то відійшов від нього. І на додачу програми пишуться там на FBD (Function Block Diagram), що трохи нудно і не зручно. 43 хвилини тому, k-master сказав: Ну ще є ардуіно, де можна компілювати під есп, авр, есп32 та распберрі. Але ж більшість з цього вимагає роботи з паяльником та сбору заліза. А на есп є купа готових пристроїв які можна перешити на кастомні прошивки. Знову ж таки, не про пристрої, а про методи. Є контролер на базі ESP32 (фото вище скидував), тому нічого придумовувати вже не потрібно, а лише автоматизувати це все. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
standov Опубліковано: 7 жовтня Поділитись Опубліковано: 7 жовтня 4 минуты назад, TaurosRMK сказал: В контексті НА, тобто розумного будинку, з інтерфейсом і тд я не впевнений тоді що зрозумів питання ) варіанти рівно 3: 1. алгоритм на HA який керує пристроями (засувки, нагрівачі) 2. алгоритм десь в іншому місці (есп, плк, контролер ПВУ) і HA спілкується з ним для отримання даних (стан засувок, стан температур) 3. комбінований (частково так частково так). В мене 3й варіант, контролер ПВУ з яким по модбасу спідкується опенхаб, окремо догрівач який керується напряму опенхабом по під-закону, і засувка байпаса ПВУ керування якою перехвачено від контролера ПВУ до опенхаба через підсовування "фейкових" даних. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
TaurosRMK Опубліковано: 7 жовтня Автор Поділитись Опубліковано: 7 жовтня 12 хвилин тому, standov сказав: я не впевнений тоді що зрозумів питання ) варіанти рівно 3 В теорії те що можна зробити в НА, можна зробити і на ESPHome, а в НА тільки показувати інтерфейс. Але щоб все автоматизувати тільки з ESPHome, то напевно треба бути трохи вище, ніж початковий рівень ))) Тому напевно швидше буде це все зробити в НА. В мене контролер на базі ESP32 якраз для того, щоб мати всі дані з ПЛК, датчиків, релешок і тд, і в зворотньому порядку щоб керувати вентиляторами, нагрівачами та іншим. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
smartdom Опубліковано: 7 жовтня Поділитись Опубліковано: 7 жовтня 20 минут назад, TaurosRMK сказал: Та я не про пристрої, це я знаю, а про методи ну если про методы и по взрослому. то существует 3 уровня автоматизации - нижний (сенсоры исполнители), средний (контроллеры АСУ ТП) и верхний - Визуализация и прочие интерфейсы. делать вентиляцию на есп это ужас ужас. и хотябы релейные защиты нужно предусматривать. ПВВ - одна из сложнейших в инженерке зданий. особенно с эл нагревателем и всегда используют или свободно программируемые или спец контроллеры - raut, regin итп. + modbus. тем более НА отлично работает и с модбас, и с кнх. 1 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
standov Опубліковано: 7 жовтня Поділитись Опубліковано: 7 жовтня 4 минуты назад, TaurosRMK сказал: В теорії те що можна зробити в НА, можна зробити і на ESPHome, а в НА тільки показувати інтерфейс. Але щоб все автоматизувати тільки з ESPHome, то напевно треба бути трохи вище, ніж початковий рівень ))) Тому напевно швидше буде це все зробити в НА. В мене контролер на базі ESP32 якраз для того, щоб мати всі дані з ПЛК, датчиків, релешок і тд, і в зворотньому порядку щоб керувати вентиляторами, нагрівачами та іншим. в теорії звісно, але на моїй особистій практиці, на есп нічого робити від чого залежить шось важливо - не варто, але то все особисте. Але і на HA я-б того не робив, тому я за ПЛК ) 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
TaurosRMK Опубліковано: 7 жовтня Автор Поділитись Опубліковано: 7 жовтня 47 хвилин тому, smartdom сказав: делать вентиляцию на есп это ужас ужас Ви мабудь думаєте що то все виглядає якось так як на скріншоті? )) Ну тоді так, в такому вигляді воно не дуже надійно для вентиляції. Для саморобок і чогось неважливого ще підійде. Прихований текст А як на рахунок таких варіантів, також не підійде під вентиляцію? Раз, два, три. Здається ви представляєте собі що "автоматизувати на ESP" це взяти сам модуль ESP, десяток різних додаткових модулів, накрутити дротів, спаяти то все і запхати в якусь коробку, і казати що "це автоматизація вентиляції на ESP". Давно вже є готові контроллери на базі ESP32, які також мають додаткові модулі розширення аналогових/дискретних входів/виходів, якщо не вистачає основних. Це все як готовий продукт - підключив дроти, записав програму, працює. Не такий самий принцип у типових ПЛК (підключив, записав програму, працює)? Різниця лиш в тому, на чому пишеться програма. В мене є програмоване реле Овен ПР200, наче не іграшка, а нормальна така річ, яка в цілому може виконувати свою роботу по автоматизації вентиляції (навіть є готовий варіант заточений під вентиляцію, але то більше під типові варіанти). Але є декілька але... Не вистачає входів під датчики. Ну тут не проблема, можна купувати не дешеві датчики на RS485. Ок, добре, над цим можна думати. За допомогою ПР200 я не зміг би керувати ЕС вентиляторами по 0-10В (бо на борту виходи 4-20 мА) і зчитувати їх оберти. Для керування купив окремий модуль на RS485, ок, пів проблеми вирішено. А от зчитувати оберти не вийшло б, а зчитувати треба, тому мінус. Не дуже зручно оновлювати прошивку. Якщо щось не працює так як треба, то створюєш нову прошивку, береш ноутбук з кабелем, йдеш до того контролера, прошиваєш його, всі уставки злітають, налаштовуєш заново і знову тестуєш чи все добре. А якщо так по 5-10 разів на день приходиться, поки прошивка не буде допилена? У ПР200 немає ніякого зв'язку з інтернетом. Здається можна додатково купити якись модуль, але зараз це не просто зробити. Тоді як передавати всю інформацію в НА і команди назад на контролер? Хм... Саме для цих цілей і підключений додатковий міні контролер на базі ESP32, який по великому рахунку збирає всі дані і відправляє іх в НА, а назад отримує команди. Також підключені датчики, які не можна підключити до ПР200, і ще оберти вентиляторів зчитує. Просто цим міні контролером закрив всі ті питання, які не можна було вирішити за допомогою ПР200. А ПР200 залишився як модуль введення/виведення, бо вся програма записана в ESP32, що в рази простіше з оновленнями по повітрю, хоть по 30 раз на день, без необхідності бігати з ноутбуком і кабелем до контролера. 1 годину тому, smartdom сказав: хотябы релейные защиты нужно предусматривать. Це все звісно є, тільки цим всім щось має керувати, щось має включити релешку і зчитати дані датчика, а дальше виконувати програму згідно сценарію. 1 годину тому, smartdom сказав: ПВВ - одна из сложнейших в инженерке зданий Згоден, особливо коли це якийсь гіпермаркет чи лікарня або щось таке, де все має працювати без збоїв. А коли це домашня вентиляція, то не бачу проблем взяти за основу ESP32, але не просто сам чіп і щось там ліпити з гівна і палок, а готовий продукт. Якщо цей пристрій буде виконувати поставлені задачі, а саме керувати вентиляцією, то чому б ні? Якщо схематично, то це виглядає якось так. На самому верху контролер на ESP32 як Master, а всі інші пристрої Slave, тобто ESP32 як мозок цього всього, а НА тільки інтерфейс. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
standov Опубліковано: 7 жовтня Поділитись Опубліковано: 7 жовтня А можете в 3-4 тези накидати що ви хочете автоматизувати в есп, ну тобто накидали датчики температур, може якась засувка байпаса та керування двигунами. Що має з тим зробити есп? Як буде виглядати программа. Бо про дроти і коробки то все таке, цікава программа Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
smartdom Опубліковано: 7 жовтня Поділитись Опубліковано: 7 жовтня 21 минуту назад, TaurosRMK сказал: А як на рахунок таких варіантів, також не підійде під вентиляцію? Раз, два, три "Раз" - это вообще разводняк. готовый профессиональный Regin под вентиляцию дешевле стоит. может и не проще чем еsp, но надежнее уже с stm32 играться. и нужен обязательно прессостат и отключение эл нагревателя в случае не рабочего мотора вентилятора Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
k-master Опубліковано: 7 жовтня Поділитись Опубліковано: 7 жовтня З есп насправді 2 проблеми: 1. залізо - китайці могли у конкретному пристрої щось наекономити від чого воно буде іноді виснути. Вилікується вачдогом та заміною пристрою на інший якщо проблема постійна. Ну наприклад висне коли поруч спрацьовує контактор. 2. програмний - esp-idf китайці постійно переписують та плюють на сумісність з попередніми версіями. Але якщо користуватись чимось типа esphome то рано чи пізно це помітять та вилікують. Але поки вилікують може бути купа проблем типа «воно перестає працювати просто на рівному місці», причому проблема може бути у тому що сама операційна система працює та нічого не перезавантажується, але те що треба не працює. Але це теорія, на практиці мільйони пристроїв працюють без усяких проблем. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
k-master Опубліковано: 7 жовтня Поділитись Опубліковано: 7 жовтня 53 хвилини тому, smartdom сказав: может и не проще чем еsp, но надежнее уже с stm32 играться. треба знати с/с++. У есп купа пам'яти але мало виводів, у STM32 мало RAM, багато виводів та мало у порівнянні з есп бібліотек під що завгодно. Хоча програмувати на STM32 набагато зручніше. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
smartdom Опубліковано: 7 жовтня Поділитись Опубліковано: 7 жовтня 4 минуты назад, k-master сказал: у STM32 мало RAM, stm -ы разные. на вентиляцию много и не надо. но это проф решение. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
TaurosRMK Опубліковано: 7 жовтня Автор Поділитись Опубліковано: 7 жовтня 1 година тому, standov сказав: А можете в 3-4 тези накидати що ви хочете автоматизувати в есп, ну тобто накидали датчики температур, може якась засувка байпаса та керування двигунами. Що має з тим зробити есп? Як буде виглядати программа. Бо про дроти і коробки то все таке, цікава программа Поки приблизно і дуже грубо, але щось таке очікується. Запуск вентиляції (наприклад після простою, блекауту і тд), проаналізувати чи виконуються всі умови потрібні для роботи вентиляції. Якщо все добре, продовжити роботу в штатному режимі, якщо ні, видати помилку (наприклад прислати повідомлення на телефон) і вимкнути вентиляцію. Слідкувати за станом під час роботи, дотримуватися певних сценаріїв, якщо будуть виникати якісь аварійні ситуації, то сигналізувати про це. Вмикати нагрів коли потрібно, підтримувати температуру по ПІД, слідкувати за недогрівом/перегрівом, хоча ПІД теоретично не дасть перегріватися, а от ситуація коли нагрівач не гріє, може бути. Наприклад забув увімкнути відповідний автомат або ж нагрівач несправний, система наче працює, але нагріву немає, температура по датчику падає нижче мінімальної уставки і якщо це триває певний час, то факсується аварійна ситуація. Запускати нагрів тільки при умові що запущений приточний вентилятор. Керувати обертами вентиляторів (режим день/ніч/мінімум/***), слідкувати за можливим обмерзанням теплообмінника (по датчиках), при потребі збільшити/зменшити оберти або уставку переднагріву. Або ж оберти вентилятора падають нижче критичного рівня для нагрівача, тоді вимикати нагрівач, можливо чекати деякий час, якщо оберти не вернутся до потрібних, то фіксувати аварію. Слідкувати за фільтрами (по пресостату) і також рахувати години/дні їх напрацювання, щоб нагадати що потрібно замінити/почистити. При вимкненні вентиляції (в ручному режимі, наприклад згадувана в іншій темі проблема з димом) спочатку вимикати нагрівачі (якщо вони в той час працюють), продути ще декілька хвилин вентилятором і потім вимкнути. Можливо якісь заготовки по типу "Вимкнути вентиляцію на хх хвилин", або "Вимкнути через хх хвилин". Щоб просто одним натисканням кнопки система розуміла що вона має вимкнутися через 30 хв, або ж увімкнутися через годину. Цей пункт не такий критичний, це більше якісь додаткові фішки, які можна додавати в процесі користування. Ну і красивий дашборд з графіками і кнопочками, куди ж без цього 🤣 Хоча це вже відносить до НА. Навіть якись концепт карточки для НА намалював, але для початку треба автоматизувати 😁 Прихований текст В цілому якось так, можливо щось упустив або розписав не детально, але думаю картина зрозуміла. Нагадаю що це набірна приточно витяжна вентиляція з двома нагрівачами (пре/пост), а не готова ПВУ, тому тут немає якигось мозгів, які всім цим керують з заводу хочаб якось, а потрібно тільки трохи доробити/додати нового функціоналу, тут все треба ручками запрограмувати фактично з нуля. Зараз воно все працює вже декілька місяців, але фактично в ручному режимі і без будь якої логіки, тобто запустив і на тому все, ну окрім ПІД регуляторів, які недавно додав, бо вже була потреба в нагрівачі. Але через брак часу ніяк не можу автоматизувати це все, хоча вже треба починати, бо до похолоданні вже недалеко )) Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
TaurosRMK Опубліковано: 7 жовтня Автор Поділитись Опубліковано: 7 жовтня (змінено) 2 години тому, smartdom сказав: "Раз" - это вообще разводняк. готовый профессиональный Regin под вентиляцию дешевле стоит. Так я не про цінники і вибір конкретно цих варіантів саме під вентиляцію, а про те що на базі ESP32 є готові рішення контроллерів які вже обв'язані цифровими і аналоговими входами/виходами, при потребі мають модулі розширення, інтерфейси RS485, CAN, Ethernet, Wi-Fi і тд. І думаю серед цих варіантів можна знайти необхідні під конкретні задачі, в той час коли типові ПЛК можуть бути не такими гнучкими в плані входів/виходів, або ж не мати модулів розширення. А ті що заточені конкретно під якісь задачі (та ж вентиляція) то вони також специфічні, бо не дають свободи, потрібно підстроюватися саме під контролер і його можливості. Змінено 7 жовтня користувачем TaurosRMK Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
smartdom Опубліковано: 7 жовтня Поділитись Опубліковано: 7 жовтня 27 минут назад, TaurosRMK сказал: а про те що на базі ESP32 была еще такая серия "проф" под ардуино и ценник как на.... маркетинг 29 минут назад, TaurosRMK сказал: А ті що заточені конкретно під якісь задачі (та ж вентиляція) то вони також специфічні, бо не дають свободи мы наверное о разном говорим. я о Вент Системе. у нее нет никаких других задач, как подавать свежий воздух. это классика. а Вы наверное о распределении\подачи по локальным зонам (уже этого подготовленного вентсистемой воздуха). тогда мы говорим о VAV или CAV вариантах. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
smartdom Опубліковано: 7 жовтня Поділитись Опубліковано: 7 жовтня (змінено) 49 минут назад, TaurosRMK сказал: Поки приблизно і дуже грубо, але щось таке очікується. Запуск вентиляції (наприклад після простою, блекауту і тд), проаналізувати чи виконуються всі умови потрібні для роботи вентиляції. Якщо все добре, продовжити роботу в штатному режимі, якщо ні, видати помилку (наприклад прислати повідомлення на телефон) і вимкнути вентиляцію. Слідкувати за станом під час роботи, дотримуватися певних сценаріїв, якщо будуть виникати якісь аварійні ситуації, то сигналізувати про це. Вмикати нагрів коли потрібно, підтримувати температуру по ПІД, слідкувати за недогрівом/перегрівом, хоча ПІД теоретично не дасть перегріватися, а от ситуація коли нагрівач не гріє, може бути. Наприклад забув увімкнути відповідний автомат або ж нагрівач несправний, система наче працює, але нагріву немає, температура по датчику падає нижче мінімальної уставки і якщо це триває певний час, то факсується аварійна ситуація. Запускати нагрів тільки при умові що запущений приточний вентилятор. Керувати обертами вентиляторів (режим день/ніч/мінімум/***), слідкувати за можливим обмерзанням теплообмінника (по датчиках), при потребі збільшити/зменшити оберти або уставку переднагріву. Або ж оберти вентилятора падають нижче критичного рівня для нагрівача, тоді вимикати нагрівач, можливо чекати деякий час, якщо оберти не вернутся до потрібних, то фіксувати аварію. Слідкувати за фільтрами (по пресостату) і також рахувати години/дні їх напрацювання, щоб нагадати що потрібно замінити/почистити. ну так это классика и практически любой контроллер под вентиляцию это умеет изначально делать ) а сценарии по времени и пр и пр это уже и на НА по модбасу Змінено 7 жовтня користувачем smartdom Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
TaurosRMK Опубліковано: 7 жовтня Автор Поділитись Опубліковано: 7 жовтня 30 хвилин тому, smartdom сказав: ну так это классика и практически любой контроллер под вентиляцию это умеет изначально делать ) а сценарии по времени и пр и пр это уже и на НА по модбасу Це все вже позаду )) І дана тема не для того щоб "допоможіть вибрати контролер для вентиляції", а трохи для іншого. Вже все є готове і працює, залишилося лише трохи логіки прописати, щоб працювало автоматично. Ви знову думаєте що зв'язка з ESP32 буде працювати якось гірше ніж окремий контролер для вентиляції і ні нащо не здатна. Хоча можу помилятися, але в чому різниця окремого контролера для вентиляції який має зашиту програму і моїм варіантом де є практично той же ПЛК, тільки з мозгами ESP32 яку я можу запрограмувати як мені треба? Ті ж яйця тільки в профіль, чи ні? 😁 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Рекомендовані повідомлення
Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування
Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар
Створити акаунт
Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!
Зареєструвати акаунтУвійти
Вже зареєстровані? Увійдіть тут.
Увійти зараз