Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

Home Assistant Накопичення досвіду

mib

Рекомендовані повідомлення

В 04.10.2024 в 13:10, mib сказал:

но похоже оно малость занижает

якщо це solcast.com то в мене найбільша різниця йде в хмарну погоду (як от зараз), воно якось занадто панікує, зелене - прогноз, жовте фактичне

image.thumb.png.b00007b0748f2f1a4d63f576066e05e2.png

• Лайк 2
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

1 час назад, standov сказал:

якщо це solcast.com

Поставил и его, в итоге у меня сейчас их три :-)

Все показывают разное :-)

Solcast в более менее ясный день угадал с точностью 90% остальные занизили почти вдвое

Последних два дня когда пасмурно solcast обещает 2+ кВт факт около одного :-) Остальные прогнозируют еще больше

Вроде как скоро будут более менее ясные дни понаблюдаю что будет

• Лайк 1
Посилання на коментар

6 минут назад, mib сказал:

Solcast в более менее ясный день угадал с точностью 90% остальные занизили почти вдвое

Я хз хто третій, бо в опенхабовському лише два доступних сервіси, але цих двох по різному азімут задавався, може з цим пов'язана різниця в 2 рази?)

• Лайк 1
Посилання на коментар

14 минут назад, standov сказал:

Я хз хто третій

Первых два это forecast.solar и open meteo как я понял второй берет данные у первого но чуть иначе их интерпритирует

14 минут назад, standov сказал:

але цих двох по різному азімут задавався, може з цим пов'язана різниця в 2 рази?)

Да у solcast азимут от -180 до +180 у первых двух просто 360

У меня 190 градусов, я в первых двух так и указал в solcast вышло что то вроде 150 югозапад 157 уже юг, может и в этом дело

Посилання на коментар

4 минуты назад, mib сказал:

У меня 190 градусов, я в первых двух так и указал в solcast вышло что то вроде 150 югозапад 157 уже юг, может и в этом дело

Пересчитал от 0 чистый север получается у меня 170 поменял, но это по идее только улучшит прогноз, а мне его нужно ухудшить :-)

• Хаха 1
Посилання на коментар

32 минуты назад, mib сказал:

Пересчитал от 0 чистый север получается у меня 170 поменял, но это по идее только улучшит прогноз, а мне его нужно ухудшить :-)

Я вже не пам'ятаю як там треба, але зараз подивився в мене 153 і це південь-захід. Тобто в теорії 170 це 10 градусів на захід від півдня. В сонячні дні прям співпадає прогноз до процентів, може щось ще недовраховвано? 

Screenshot_20241007-211858.png

• Лайк 1
Посилання на коментар

3 минуты назад, standov сказал:

Я вже не пам'ятаю як там треба, але зараз подивився в мене 153 і це південь-захід. Тобто в теорії 170 це 10 градусів на захід від півдня. В сонячні дні прям співпадає прогноз до процентів, може щось ще недовраховвано? 

Ну вот 170 скорее это правильней, угол крыши у меня 30 взял из проекта, мощность панелей 2380 я указал 2,4 там такие мелочи как 20 ввести не давало, так же указал что инвертор от панелей берет 1400 это прям видно что в прогнозе они обрезают в планку 1,4

Фактор такой же как у вас

Есть еще одно подозрение, один из форумчан у которого такой же инвертор как у меня жаловался что его эффективность в пасмурную погоду заметно хуже чем у его отдельного мппт контроллера, но там еще куча переменных есть которые могут влиять

Завтра будет солнечно нужно будет посмотреть, обещает аж 6,5 квт форекаст вообще 11 :-) Главное еще эти 6,5 суметь потребить что бы и в этом погрешности не было

Посилання на коментар

Панове, а ви правда користуєтесь отими "піанінамі" на 50 перемикачів в апі? Чи не можна то все замінити якщо не автоматизацією то хоча-б сценами, тобто схлопнуть інтерфейс до 5 кнопок за якими будуть фактично вмикатися-вимикатися якісь комбінації?

Змінено користувачем standov
  • Лайк 1
Посилання на коментар

15 минут назад, standov сказал:

Панове, а ви правда користуєтесь отими "піанінамі" на 50 перемикачів в апі? Чи не можна то все замінити якщо не автоматизацією то хоча-б сценами, тобто схлопнуть інтерфейс до 5 кнопок за якими будуть фактично вмикатися-вимикатися якісь комбінації?

Вот как раз пытаюсь уменьшить всю навигацию, у меня 45 устройств, из которых десяток датчиков все остальное релешки с энергомониторингом

Сценарии, расписания живут своей жизнью

Из релешек до 10 которые я клацаю руками, что то каждый день что то раз в неделю что то раз в месяц, остальные никогда но иметь возможность включить/выключить нужно

Так же есть дашборд бмс в нем по сути нужен постоянно SOC и остальное от случая к случаю

В итоге получается какой то поток информации перемешанный с шумом

Второй день главный дашбор выглядит так плюс с него пара ссылок в табы или на другие дашборды для более полной информации

Screenshot_2024-10-14-00-18-25-769_io.homeassistant.companion.android.thumb.jpg.972952c5ed2f977bcdadd67096351cd0.jpg

Там где нет энергии, прячется, но если прокрутить ниже там все мои релешки

Было бы интересно на ваши дашборды форумчан посмотреть, что то перенять

Посилання на коментар

12 часов назад, mib сказал:

Было бы интересно на ваши дашборды форумчан посмотреть, что то перенять

в мене не НА, а openhab але думаю це можна відтворити на HA
в oh інтерфейс по дефолту розділено на 4 вкладки

1. огляд - пуста, тут можна накидать свого, в мене погода, екстрені повідомлення, діаграмма "потоків" по інвертору, відкриття воріт, вимкнення всього світла в будинку.
2. місця - всі-всі контроли у вигляді дерева, згруповані від місця розташування поверх/комната/дивайс...
3. обладання - всі-всі контроли у вигляді дерева, але згруповані по обладнанню (інвертор, бойлер і тп)
4. властивості - тут знову всі контроли але згруповані по властивостім (вологість, температура і тп)

далі є можливіть створювати додаткові сторінки декількох типів, наприклад вентиляцію я зробив як мнемосхему інтерактивну (можна міняти засувки, уставки, режими).

Screenshot_20241014-125500.thumb.png.e9330c236b2eebacb8632cad8ed4ec23.pngScreenshot_20241014-125511.thumb.png.98ad4bc0de7bef895030f88637b7da15.pngScreenshot_20241014-125530.thumb.png.3c39ee93a0173796427747b3f4f26f70.pngScreenshot_20241014-125540.thumb.png.cda275f0a05b37afeaa35e0a46abb973.pngScreenshot_20241014-125554.thumb.png.67e144954bc009debecf3cc29f4854d5.pngScreenshot_20241014-125605.thumb.png.69d5157f437d2e64fd59649b283befec.pngScreenshot_20241014-125629.thumb.png.385a41dff9ba700e7bf7f15728d93eea.pngScreenshot_20241014-130141.thumb.png.584b662d2eb204c98517ceff08f48c0e.png  

• Лайк 2
Посилання на коментар

• 2 тижні потому...
В 07.10.2024 в 18:17, standov сказал:

якщо це solcast.com то в мене найбільша різниця йде в хмарну погоду (як от зараз), воно якось занадто панікує, зелене - прогноз, жовте фактичне

image.thumb.png.b00007b0748f2f1a4d63f576066e05e2.png

яка це карточка, що дозволяє такий графік відобразити? plotly-graph-card ?

Змінено користувачем S K
Посилання на коментар

13 минут назад, S K сказал:

яка це карточка, що дозволяє такий графік відобразити? plotly-graph-card

це графана

Посилання на коментар

1 час назад, S K сказал:

супер, бо в мене більшість даних в InfluxDb

ну в такому випадку мастхев

Посилання на коментар

1 час назад, S K сказал:

супер, бо в мене більшість даних в InfluxDb

А почему или для чего?

Если можно для общего развития, я не про графану я про бд

Посилання на коментар

25 минут назад, mib сказал:

А почему или для чего?

Influxdb більше підходить для зберігання даних, хоть вічно.  Встроєна база даних, або база даних MariaDb, яка теж використовуэться в Home Assistant швидко може заповнитись, бо має обмеження. Я сам ще розбираюсь з InfluxDb. Єдиний її мінус - це те що вся історія в Home Assistant штатно зберыгаэтсья в вбудованый базі, або в базі MariaDb, а ця база для Home Assistant чужа. Якщо підключити графану, то можна будувати прикольні графіки, які можна розміщувати на дашбоарди Home Assistant. Це якщо дуже коротко.

• Лайк 1
Посилання на коментар

14 минут назад, S K сказал:

Якщо підключити графану, то можна будувати прикольні графіки, які можна розміщувати на дашбоарди Home Assistant. Це якщо дуже коротко.

Ну вот я это как раз вчера начал делать, потом решил что мне это пока не нужно и все снес :-)

14 минут назад, S K сказал:

Influxdb більше підходить для зберігання даних, хоть вічно.  Встроєна база даних, або база даних MariaDb, яка теж використовуэться в Home Assistant швидко може заповнитись, бо має обмеження. Я сам ще розбираюсь з InfluxDb.

Стандартно ХА хранит 10 дней если не менять в recorder для дашборда история всего 24 записи в день это то что хранится вечно

Я в recorder убрал ненужные для меня данные у 17 из 20 розеток/автоматов вольтаж и у всех убрал амперы ну и бинарные датчики убрал которые больше всего писали, а данные от них нужны только в моменте

Полез в это когда на гугл диске от бекапов начало место заканчиваться, бекапы были по 400-500 мегабайт, а я пока храню последних 20 сейчас четвертый день после чистки и репака бекап пока 150 мегабайт но база приростает каждый день по 100 мегабайт :-) Очень много пишет JK BMS там надо тоже убрать лишнее

Какого размера у вас база и как с бекапами InfluxDb

Змінено користувачем mib
Посилання на коментар

53 минуты назад, mib сказал:

А почему или для чего?

ось тут я колись писав для опенхабу, для ХА суть не сильно міняється ) medium.com/@stasdovgodko/%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%8F-%D0%B0%D0%B2%D1%82%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B7%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%B4%D0%BE%D0%BC%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%B0%D0%B7%D0%B5-openhab-%D1%87%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%8C-2-%D1%8D%D0%BA%D0%BE%D1%81%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B0-%D0%B8-%D0%B8%D0%BD%D1%84%D1%80%D0%B0%D1%81%D1%82%D1%80%D1%83%D0%BA%D1%82%D1%83%D1%80%D0%B0-1b7c7d6a3935

це база яка пристосована під зберігання TS даних, які потім можна використовувати як для аналізу якихось процесів так і для просунутої логіки, яка спирається на рестроспективу.

9 минут назад, mib сказал:

Какого размера у вас база и как с бекапами InfluxDb

в мене в OH пару сотен метрик зберігаються з квнтуванням від 15 секунд до декількох хвилин, в інфлюксе ротейт налаштований на 1 рік (тобто більше року дані видаляються), зараз розмір контейнера з інфлюксом десь 3.5г диску. Бекапи засобами proxmox

• Лайк 2
Посилання на коментар

27 минут назад, standov сказал:

ось тут я колись писав для опенхабу, для ХА суть не сильно міняється )

Завтра внимательно почитаю

29 минут назад, standov сказал:

в мене в OH пару сотен метрик зберігаються з квнтуванням від 15 секунд до декількох хвилин

Если я правильно понимаю то у меня их около 500 и ха пишет кажлую секунду, была уже мысль поменять на 15-30 секунд

С другой стороны локально места с запасом, настораживают только бекапы в гугл драйв

Но я или не разобрался или в ХА рекодер сразу для всего, так бы можно было те же датчикт температуры писать раз в минуту, но они судя по базе и не являются проблемой, после того как почистил сейчас самое прожорливое это розетка через которую включен сервер ХА по сенсору power но он мне интересен на сейчас видно когда какая нагрузка, но если станет проблемой от него можно избавиться они практически синхронны с щагрузкой процессора

• Лайк 1
Посилання на коментар

для recorder краще вручну добавляти список датчиків для зберігання і в звичайній базі даних є якась межа в обєму зберігання. Не памятаю яка межа, але достатньо швидконаступає. 

В Influxdb базаданих набагато компактніша виходить. Я раніше тільки деякі датчики записував в influx, але зараз в тестовому режимі добавив запис всього, щоб перевірити які будуть обєми даних. Поки теж все тестую. 

Посилання на коментар

В доке на опенхабі радять в персіст (інфлюкс, марія і тп) зберігати тільки ті метрики які треба а не всі, бо по перше то місце а по друге зберігання на диск, навіть ссд це процедура накладна. Тому в мене з тисячі метрік в персістенті лише пару сот, і час квантування майже все раз в хвилину, 15 секунд лише "шкидкі" метрики типу напруги мережі.

Посилання на коментар

2 часа назад, S K сказал:

для recorder краще вручну добавляти список датчиків для зберігання і в звичайній базі даних є якась межа в обєму зберігання. Не памятаю яка межа, але достатньо швидконаступає. 

Я у квазиса смотрел этот подход что пишем только то что указали, тоже так попробовал недельку, данных было меньше только потому что я что то забыл добавить, плюс размер рекодера у меня был строк 300 :-)

Это важно в первую очередь для малинки точнее для сд карточки и дело не в размере базы а в том что запись каждую секунду от всего в ней протирает дырку

По ограниченности записей в базу в ХА решили как раз таки дефолтным рекодером который раз в 10 дней точнее все что старше 10 дней удаляет из базы и хранит только долгую статистику усредненную до часа

Посилання на коментар

Kvazis недолюблює InfluxDb, тому що для нього немає необхідностідля зберігання довготривалих даних. З ним дискутував на цю тему. 

Зараз спостерігаю як збільшується обєм даних в InfluxDb і в штатній БД. В Influx набагато менший обєм виходить. ЗА конкретні цифри зможупізніш сказати, тому що тільки недавно почав тестувати. Також InfluxDb суттєво меньше грузить диск операціями запису, чим штатна база. Про це знаходив інфу раніш.

Мені потрібно зберігати дані до 1 року. З штатною базою даних це занадто важко буде, враховуючи, що в мене працює Raspberry Pi з SSD. На мінікомп ще не переніс.

Змінено користувачем S K
Посилання на коментар

3 минуты назад, S K сказал:

Зараз спостерігаю як збільшується обєм даних в InfluxDb і в штатній БД. В Influx набагато менший обєм виходить. ЗА конкретні цифри зможупізніш сказати, тому що тільки недавно почав тестувати. Також InfluxDb суттєво меньше грузить диск операціями запису, чим штатна база. Про це знаходив інфу раніш.

Ну вот данных по идее должно быть столько же точнее их объем, а вот по пилежке диска может и быть разница если к примеру она хранит все в памяти и к примеру раз в минуту делает запись

Из минусов долгой статистики как я понял главный это то что к ней нет доступа кроме как из вкладки история ну и та же энергия

Посилання на коментар

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз
  • Створити...