Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

ПВУ_DIY

yur43

Рекомендовані повідомлення

Только что, TaurosRMK сказал:

Та просто, якщо і датчики підключені до контролера, то можна там же і ККД рахувати )) А то яке число виходить, це вже інше питання.

42! дуже гарне число яке хз як вийшло )

імхо дивайс має бути "джерелом правди", якщо він не може щось порахувати правильно (а лише по температурі не може) то він не має фантазувати та видавати бажане за дійсне. Усіляка статистика з пальця має рахуватися в прикладному лейері на максимально-високому рівні, тоді її ніхто не зможе використати як якусь авторитетну, а лише щось собі почесати. Уж повірте пОграмісту з 20ти річним стажем. Збирайте температури а математику ра***те в графані наприклад, або в ХА, там же можна внести якусь поправку алгоритмічну, наприклад по кількості закритих засувок 

• Лайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

15 хвилин тому, standov сказав:

Збирайте температури а математику ра***те в графані наприклад, або в ХА, там же можна внести якусь поправку алгоритмічну, наприклад по кількості закритих засувок

Та то не я рахую, питання не до мене )) хоча тоже хотів таке зробити для свої вентиляції, але потім передумав, бо то ще без того багато роботи ))

Тільки цікаво, а чому не рахувати щось в тій же ESP32, а краще в НА?

Посилання на коментар

1 минуту назад, TaurosRMK сказал:

бо нашо, чим простіше тим надійніше, якщо шось не потрібно для самої залізки то воно має бути винесено туди де воно потрібно. 

Принцип «KISS»

• Лайк 2
Посилання на коментар

5 хвилин тому, TaurosRMK сказав:

Это принципы из разработки по 

У вас может быть много источников данных. И источники данных - это источники) они не считаю- передают сырые данные. А есть обработчики данных. У вас может быть много разных сервисов, которые слушают потоки одних и тех же данных, но в своих целях. И соответственно на каждом из них свои калькуляции.

• Лайк 1
Посилання на коментар

4 хвилини тому, standov сказав:

бо нашо, чим простіше тим надійніше, якщо шось не потрібно для самої залізки то воно має бути винесено туди де воно потрібно. 

Принцип «KISS»

Я думаю это больше по солид, так как с точки зрения Тауроса это и есть симпл - считать КПД сразу))

Посилання на коментар

1 минуту назад, ЯД сказал:

Я думаю это больше по солид, так как с точки зрения Тауроса это и есть симпл - считать КПД сразу))

я вище писав, рахувати ккд можна якщо залізка може це зробити адекватно, якби залізка мала якісь пресостати наприклад то по кісу віддавати замість кучі сирих даних лише порахований ккд - це тема досить робоча, можна було-би навіть солід зону відповідальності притягнути. АЛЕ коли це чисто алгоритмічна історія, яка просто *дублює* інші дані, то це вже явно не кісс, а просто оверінженірінг баз жодної мети окрім "можу порахувати - порахую".

• Лайк 1
Посилання на коментар

з живого прикладу, якщо в вас є лічильник напруги/струму, який може правильно визначати зсув між струмом/напругою, то віддавати реактивну/активну потужність це абсолютно здрава історія як не крути, двічи здрава якщо це rms. АЛЕ якщо у вас є лічильник чисто скалярний то віддавати окрім струму та напруги ще нашось їх скалярне множення то концентрована дичина

• Лайк 1
Посилання на коментар

1 хвилину тому, standov сказав:

я вище писав, рахувати ккд можна якщо залізка може це зробити адекватно, якби залізка мала якісь пресостати наприклад то по кісу віддавати замість кучі сирих даних лише порахований ккд - це тема досить робоча, можна було-би навіть солід зону відповідальності притягнути. АЛЕ коли це чисто алгоритмічна історія, яка просто *дублює* інші дані, то це вже явно не кісс, а просто оверінженірінг баз жодної мети окрім "можу порахувати - порахую".

Я бы, даже имея например все данные необходимые для ккд, не считал бы на есп, как минимум потому, что это не ее задача. Имхо задача есп - получить данные с датчиков. И передавать на обработку куда то дальше. Дальше есть аналитика - обработка данных.

Добавился новый датчик где либо, который можно применить к более правильному определению ккд - особенно если на другой есп. Гораздо ж удобнее будет добавить их в алгоритм на ХА, слушая доп данные.

Но вообще у каждого может быть свое видение. Если знаешь что ничего больше не будет и система не будет расширяться или развиваться - то для скорости и простоты можно сделать как угодно) 

Посилання на коментар

Я бачу це так. В мене до контролера на ESP32 підключені потрібні сенсори для вентиляції. Припустимо я знайду формулу розрахунку ККД з урахуванням потоків, вологості і тд. Цю формулу можна спокійно записати в ESPHome і дані виводити в якийсь віртуальний сенсор, він же буде відображатися в інтерфейсі НА. Все, наче робочий варіант, відсоток ККД показує, що ще треба 😀

Посилання на коментар

6 минут назад, TaurosRMK сказал:

Припустимо я знайду формулу розрахунку ККД з урахуванням потоків, вологості і тд

ну вам окрім формули ще треба мати всі потрібні дані, якщо ви їх будете мати то чого не

8 минут назад, TaurosRMK сказал:

Все, наче робочий варіант, відсоток ККД показує, що ще треба

ніхто не може вам заборонити робити з вашою есп все що ви захочете, тут більше розмова про то як прийнято робити, прийнято воно зазвичай не просто так, зазвичай так буває що розуміння причин чогось, на перший погляд сумнівного, приходить занажто піздно, коли вже витрачено уйму часу. Але знову таки, ніхто не може вам заборонити робити так як вважаєте за потрібне )

• Лайк 1
Посилання на коментар

Мій ККД максимально вірний, бо будинок максимально герметичний і потоки не можуть відрізнятися. 

Якщо хтось з виробників організує виробництво таких комбайнів, доцільно зробити дисплей на ПДУ і показник ККД в додатку. Покупець таке любить.

Посилання на коментар

3 години тому, yur43 сказав:

будинок максимально герметичний і потоки не можуть відрізнятися. 

Це не вірне припущення бо:

• Потоки залежать від температури, і розраховані за замірами зробленими літом, будуть відрізнятись від потоків розрахованих за замірами зробленими зимою.
  • Потоки змінюються в залежності від стану забрудненості фільтрів.
  • Рівень герметичності оболонки будинку не є чинником що забезпечує незмінність потоків. Потоки можуть бути однаковими чи відрізнятись незалежно від рівня герметичності оболонки будинку. Ну і немає такого поняття "як максимально герметичний", бо навіть результати тестів що відповідають самим жорстким стандартам показують, яким є потік при певному перепаді тисків, і він є далеким від нуля, і може бути цілком достатнім для різниці потоків. 
Змінено користувачем Dmode
  • Лайк 2
Посилання на коментар

13 годин тому, yur43 сказав:

потоки не можуть відрізнятися

А ви робили заміри, щоб це стверджувати? Здається ви вирівнюєте оберти вентиляторів, а це не значить що потоки однакові, тому що може бути різний опір каналів притоку і витяжки. Плюс забрудненість фільтрів як вказали вище, приточний забивається значно швидше ніж витяжний.

Посилання на коментар

14 хвилин тому, TaurosRMK сказав:

А ви робили заміри, щоб це стверджувати? Здається ви вирівнюєте оберти вентиляторів, а це не значить що потоки однакові, тому що може бути різний опір каналів притоку і витяжки. Плюс забрудненість фільтрів як вказали вище, приточний забивається значно швидше ніж витяжний.

уявіть коробку з двома отворами, замість повітря - рідина. Чи можуть потоки відрізнятися?

Посилання на коментар

20 хвилин тому, yur43 сказав:

уявіть коробку з двома отворами, замість повітря - рідина. Чи можуть потоки відрізнятися?

А ви думаєте що ваш будинок така коробка? Тоді мабуть немає сенсу взагалі вмикати приточний вентилятор, може працювати тільки витяжний і тоді буде  майже 100% точний баланс. Тому що при максимально герметичному будинку один витяжний вентилятор витягне рівно стільки повітря, скільки затягне через приточні канали. У випадку коли два вентилятори працюють на однакових обертах, але при цьому опір приточних і витяжних каналів різний, то не може бути балансу, тому що один з вентиляторів буде мати більшу продуктивність за інший.

Чисто для цікавості, дайте показники температур на даний час, вологості в будинку і який приблизно розхід повітря. Можна прикинути по калькулятору Zern, побачите чи співпадають розрахунки і ефективність ваша з тою що по калькулятору.

Посилання на коментар

14 хвилин тому, TaurosRMK сказав:

Чисто для цікавості, дайте показники температур на даний час, вологості в будинку і який приблизно розхід повітря. 

Я обовязково зроблю це, але не зараз.

• Лайк 1
Посилання на коментар

21.10.2024 в 20:24, yur43 сказав:

У вас не коробка з двома отворами, а реальний будинок, тому можуть.

• Лайк 2
  • Хаха 1
Посилання на коментар

В 21.10.2024 в 06:59, yur43 сказал:

будинок максимально герметичний і потоки не можуть відрізнятися

В мене будинок теж "герметичний", але потоки точно відрізняються (я міряв), бо по перше все одно є витоки/притоки (банальний кухонний зонт), кожне вікно воно теж не ідеально герметичне бо резинка зі сторони петель працює досить умовно, є двері де є пороги і тп. Плюс у вас є великий об'єм повітря, яке не рідина і  пряцює як демпфер, тобто в моменті за рахунок різницю тиску компансує нерівність потоків.

Пс свого часу ввімкнув разом з каміном кухонний зонт то з ревізії на шиделі поперх в хату дим з димоходу, а ви кажете герметично)

Пс2 колись мені вентиляційщик порадив налаштовувати вентиляцію на пріоритет подачі, тобто невелике перевищення подачі над витяжкою, тоді віщбувається підпір повітря і меньше сосе з вулиці пилюки та нема підсосу холодного повітря.

Змінено користувачем standov
Посилання на коментар

38 хвилин тому, standov сказав:

ввімкнув разом з каміном кухонний зонт то з ревізії на шиделі поперх в хату дим з димоходу

Якщо там все штатно встановлено, то воно герметичне, в мене з витяжкою тільки тяга зникає в каміні, але димом не кидає (звісно якщо дверку не відчиняти)

Змінено користувачем normal
Посилання на коментар

2 минуты назад, normal сказал:

Якщо там все штатно встановлено, то воно герметичне

ага, теж так думав. ніфіга воно не герметично навіть по конструкції. там дверка монтується окремо від "шахти", дверка просто на притіркку, того вистачає із запасом при наявності тяги але коли зонт перетягує то біда. від греха заклеїв лентою

image.png.3195ecde0c8db9071b4702f64d9e882f.png

Посилання на коментар

23.10.2024 в 15:09, volomoto сказав:

У вас не коробка з двома отворами, а реальний будинок, тому можуть.

то мабуть всі давно мій будинок бачили. Каміна немає, витяжки немає, все максимально герметично, аж страшно.

Посилання на коментар

1 хвилину тому, yur43 сказав:

Каміна немає, витяжки немає, все максимально герметично, аж страшно.

Вікон і дверей також нема?

Посилання на коментар

6 хвилин тому, volomoto сказав:

Вікон і дверей також нема?

є трохи, не відкриваємо їх, радіація

image.png.a4f044cc39f44b6395bd52a8b4ef0879.png

давно не калібрував вбудований сенсор СО2. Виніс "пінгвіна" на вулицю, наче все вірно показує.

Змінено користувачем yur43
Посилання на коментар

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз
  • Створити...