vovarpd Опубліковано: 27 вересня Поділитись Опубліковано: 27 вересня Теоретично ще багато всього можна робити через dbus, для програмістів які шарять в пітоні буде норм ) github.com/victronenergy/venus/wiki/dbus Пробую сконфігурувати Multiplus "на столі", без наявності батареї (вона далеко і вона важка, а в наявності тільки 24в батарейка валяється). Прочитав що можна сміло подавати AC-IN і конфігурувати. Питання наступне. Так як AC IN я планую подати з розетки, то що буде якщо б я випадково переплутав нуль і фазу? Мануал пише що наче треба все строго N-PE-L на вхід і вихід однаково. Але виходу я підключати не планую. 20 годин тому, volomoto сказав: Для критичних речей воно незамінне, але в реальному житті та швидкодія і надійність майже ніколи не треба Недавно в львівському перинатальному мала лежала на ШВЛ тижня два і там таких дітей ще з десяток було. За дверима стояли 2 великі паверволи від тесли. Це хоч і критична інфраструктура але все одно електрика може пропасти навіть якщо на пару секунд то буде біда. Отам потрібна супернадійність. А в квартирі чи будинку якщо шось заглючить буде неприємно але некритично. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
smotesko Опубліковано: 27 вересня Поділитись Опубліковано: 27 вересня (змінено) 10 хвилин тому, vovarpd сказав: що буде якщо б я випадково переплутав нуль і фазу? Все нормально буде. У мене малий мультиплюс для котла був підключений в розетку вилкою, там я сам не знав де фаза. А якщо землю не підключати – то він і не матиме способу взнати де нуль а де фаза, навіть якби хотів. Змінено 27 вересня користувачем smotesko 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Mr. D Опубліковано: 27 вересня Поділитись Опубліковано: 27 вересня 22 години тому, smotesko сказав: Величезна перевага цих асистентів в тому що вони працюють прямо на мікроконтролері інвертора. Порівняно з автоматизаціями на лінуксі, типу HA, чи Victron GX, вбудовані асистенти надійніші, і мають гарантований час спрацювання. Victron GX можливо інсталювати не на пристроях, які виробляє саме Victron? Тобто на якомусь умовному RPi або x86? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Mr. D Опубліковано: 27 вересня Поділитись Опубліковано: 27 вересня (змінено) 1 годину тому, vovarpd сказав: Так як AC IN я планую подати з розетки, то що буде якщо б я випадково переплутав нуль і фазу? Мануал пише що наче треба все строго N-PE-L на вхід і вихід однаково. Але виходу я підключати не планую. Працювало так деякий час саме з таким пристроєм (Ground не був під'єднаний ні до інвертора, ні до споживачів). Нічого не змінилося, коли повернули в рекомендований режим. Змінено 27 вересня користувачем Mr. D 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
volomoto Опубліковано: 27 вересня Поділитись Опубліковано: 27 вересня 21 годину тому, vovarpd сказав: теоретично вже можна через Remote Ve Configure. Це костиль, бо всеодно треба скачувати файл і звавнтажувати у VEConfigure. 21 годину тому, vovarpd сказав: Десктопна це звичайно не дуже зручно, плюс треба окремий адаптер, але ця вся техніка дуже давно на ринку і програма теж, воно все відлагоджено, відтестовано і працює просто і напевно надійно. Та ніхто не заперечує, але питання у зручності, бо в вимагати в 2024 році ноутбук з віндовсом і пряме кабельне підключення до інвертора це відсталість. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Mr. D Опубліковано: 27 вересня Поділитись Опубліковано: 27 вересня 26.09.2024 в 06:14, vovarpd сказав: Короче по 10квт батареї прислали відповідь що там type b. В цій таблиці є Ground, а мені відповіли, що Ground'а в CAN роз'ємі Jsdsolar BG48100 немає. CAN High та CAN Low на таких же pin'ах, до речі. Мабуть, ще раз треба спробувати з під'єднанням Ground. Раніше зв'язку з Must'ом не було. ) Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
vovarpd Опубліковано: 27 вересня Поділитись Опубліковано: 27 вересня (змінено) 21 хвилину тому, volomoto сказав: Це костиль, бо всеодно треба скачувати файл і звавнтажувати у VEConfigure. 21 хвилину тому, volomoto сказав: бо в вимагати в 2024 році ноутбук з віндовсом і пряме кабельне підключення до інвертора це відсталість. Костиль частково бо треба лише ноутбук з віндовсом (найкрайняк на мак поставити віртуальну машину і туда вінду). Кабеля типу mk2-usb/mk3-usb між компом і інвертором нетреба при умові що є GX (от щойно доречі випробував). Наскільки я читав ця проблема з віндою вирішується, йдуть якісь процеси міграції всього функціоналу у victron connect, але трохи туго йде, я згоден Змінено 27 вересня користувачем vovarpd Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
vovarpd Опубліковано: 27 вересня Поділитись Опубліковано: 27 вересня 15 хвилин тому, Mr. D сказав: В цій таблиці є Ground, а мені відповіли, що Ground'а в CAN роз'ємі Jsdsolar BG48100 немає. може в BG48100 і немає, бо я питав про 200A батарею. Хто його знає що там китайці чудили. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
blacktigra Опубліковано: 27 вересня Поділитись Опубліковано: 27 вересня 4 часа назад, volomoto сказал: Це костиль, бо всеодно треба скачувати файл і звавнтажувати у VEConfigure. Мені це більше виглядає не як костиль а як атавізм, бо тоді напевно було значно складніше ніж зараз, або невиправдано дорого реалізовувати керування всіма-всіма параметрами через тернет. Скільки вже років тим мультиплюсам, подивіться лише на екран GX версії. Хоча хто б казав, я досі в Героїв третіх інколи рубаюся. Ну і на замовників ефект додатковий справляє - приїздить наче розумна людина, під'єднує ноутбук, або смартфон, щось там налаштовує. Це вам не горобцям пісюни показувати. Хоча зі свого маленького досвіду можу сказати що воно не дуже і напружує. Двічі подумаєш перш ніж щось там змінювати. Та і нема ж потреби його кожного дня конфігурувати. Основні параметри доступні через віддалену консоль або VRM. Та і все одно зараз всі багато часу за компом сидять. Однією програмою більше, однією менше... Код для ХА певно теж не дуже зручно міняти зі смартфона. 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Mr. D Опубліковано: 27 вересня Поділитись Опубліковано: 27 вересня 5 годин тому, vovarpd сказав: може в BG48100 і немає, бо я питав про 200A батарею. Хто його знає що там китайці чудили. Десь читав або хтось розбирав та написав, що в BG48100 комірки EVE. А у більших батарей якісь вже інші. Що з того краще сказати важко, але ось таке ще десь вичитав. BG48100 хтось перепродував ще в Україні (можливо, ті людини й розбирали). Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
vovarpd Опубліковано: 27 вересня Поділитись Опубліковано: 27 вересня 1 година тому, Mr. D сказав: А у більших батарей якісь вже інші. EVE наче не є найкраще, може в 200Ah вони CATL новенький поставили ))))) Хоча навряд ) Завів я той віктрон "на столі". Фазу і нуль наче не переплутав, провірив пробником. Прошивку оновив на 552, з заводу була 498 ще з серпня 2022. changelog тут. professional.victronenergy.com/downloads/firmware/file-download/?name=VE.Bus (Multis%2C Inverters and Quattros)/Changelog firmware.docx Вони там пофіксили шум ветилятор в деяких моделях, і моя наче як підпадає під список, тому раджу всім на всякий випадок оновитися бо з заводу там досить древні прошивки. Буде стояти в офісі тупо як упс на вході без всяких там ESS асистентів, думаю і комунікацію з BMS теж не сильно треба, бо то ще GX девайс докупляти, напевно можна і по напрузі хай працює, вшито дефолтне віктронівське 3.55 і флоат 3.375. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
vovarpd Опубліковано: 27 вересня Поділитись Опубліковано: 27 вересня Отакий Mk2-USB нормально працює з мультіплюсами. Я його купляв вживаним разом з зарядкою старою Phoenix, і був чомусь впевнений що не підійде бо якось невнятно написано було мовляв тіки для тої зарядки. Але все ОК працює з мультіплюсами також, принаймні з 24/1600/40 і 48/3000/35. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
vitaliy17 Опубліковано: 30 вересня Поділитись Опубліковано: 30 вересня В 27.09.2024 в 09:50, vovarpd сказал: Пробую сконфігурувати Multiplus "на столі", без наявності батареї (вона далеко і вона важка, а в наявності тільки 24в батарейка валяється). Прочитав що можна сміло подавати AC-IN і конфігурувати. Ви так не робіть. Бо конфігурувати то можна без батареї, але коли після конфігурації ви його виключите, а потім знову включите без батареї, настане маленький ***ець - він закоротить нафік і AC IN і AC OUT 1, після чого вирубиться (при йьому AC IN він розблокує, а AC OUT 1 залишить закороченим). Я був, м'яко кажучи, здивований і думав що інвертору кришка. Поліз в Інет, знайшов на форумі Victron кілька тем із тією ж проблемою і коротким підсумком - "а ви так не робіть, без батареї не включайте". На щастя, після підключення батареї інвертор нормально включився і все прийшло в норму. 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Chatter Опубліковано: 30 вересня Поділитись Опубліковано: 30 вересня 53 минуты назад, vitaliy17 сказал: знайшов на форумі Victron кілька тем із тією ж проблемою бажано викласти посилання на знайдене, бо важко зрозуміти навіть оце: "закоротить нафік і AC IN і AC OUT 1, після чого вирубиться (при йьому AC IN він розблокує, а AC OUT 1 залишить закороченим" Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
vovarpd Опубліковано: 1 жовтня Поділитись Опубліковано: 1 жовтня (змінено) 12 годин тому, vitaliy17 сказав: Ви так не робіть. Бо конфігурувати то можна без батареї, але коли після конфігурації ви його виключите, а потім знову включите без батареї, настане маленький ***ець - він закоротить нафік і AC IN і AC OUT 1, після чого вирубиться (при йьому AC IN він розблокує, а AC OUT 1 залишить закороченим). Я був, м'яко кажучи, здивований і думав що інвертору кришка. Поліз в Інет, знайшов на форумі Victron кілька тем із тією ж проблемою і коротким підсумком - "а ви так не робіть, без батареї не включайте". На щастя, після підключення батареї інвертор нормально включився і все прийшло в норму. AC-OUT я не підключав. Після конфігурації multiplus виключав. Потім включав. Робив це разів зо 5. Було 1 чи 2 рази вибивав автомат в щитку нібито після змін в прошивці які вимагали reboot (не всі вимагають). Але після включення автомата все нормально завантажувалось, і я далі продовжував бавитися з конфігураціями без батареї. Проблем не наблюдається. Думаю це було через те що я налаштовував інвертор в якому trasnfer swtich 32A, а вхідний автомат в мене на ту лінію 16A, або при заряді конденсаторів можливо щось з цим пов'язано. Бо я залежності не знайшов. 1-2 рази вибило, а далі було нормально. На форумі віктрона я читав що це нормальна практика налаштувати "на столі", бо дуже часто потрібно його налаштувати на місці, коли батареї нема, а не вдома в клієнта. communityarchive.victronenergy.com/questions/102003/can-a-multiplus-ii-be-started-without-battery-conn.html Чесно кажучи в мене раніше простий victron phoenix разів зо 5 палив запобіжник (поки я тупив підбираючи якийсь номінал з наявних в кишені автомобільних :D) на старті холодильника (при працюючому компі) і він лишався без батареї, і нічого йому навіть під нагрузкою не ставалось, просто вимикався. Відео на каналі віктрона (1.27, тіп говорить що можна або з батареї або з AC-In брати напругу): В інструкції доречі нічого не знайшов що не можна вмикати без батареї. Якщо я щось пропустив то покажіть де. Змінено 1 жовтня користувачем vovarpd Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
vitaliy17 Опубліковано: 1 жовтня Поділитись Опубліковано: 1 жовтня 4 часа назад, vovarpd сказал: AC-OUT я не підключав. Після конфігурації multiplus виключав. Потім включав. Робив це разів зо 5. Було 1 чи 2 рази вибивав автомат в щитку нібито після змін в прошивці які вимагали reboot (не всі вимагають). Але після включення автомата все нормально завантажувалось, і я далі продовжував бавитися з конфігураціями без батареї. Проблем не наблюдається. Ну хз. Я якраз в конфігурації обмежив вхідний струм до 20A по номіналу автомата. Тим не менше автомат при включенні вибивало. Ну і кз на виході банально визначалося тестером. От топік на форумі Victron communityarchive.victronenergy.com/questions/160135/problem-short-circuit-on-a-multiplus-ii-gx-4830003.html Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
vovarpd Опубліковано: 1 жовтня Поділитись Опубліковано: 1 жовтня (змінено) 51 хвилину тому, vitaliy17 сказав: Ну хз. Я якраз в конфігурації обмежив вхідний струм до 20A по номіналу автомата. Тим не менше автомат при включенні вибивало. Ну і кз на виході банально визначалося тестером. От топік на форумі Victron communityarchive.victronenergy.com/questions/160135/problem-short-circuit-on-a-multiplus-ii-gx-4830003.html Ще одна тема communityarchive.victronenergy.com/questions/122281/multiplus-ii-483000-ac-in-fuse-trips-when-no-batte.html Думаю враховуючи якість віктронівських мануалів, де загалом розписано все дуже детально, то якби не можна було включати інвертор від AC - то вони б це написали великими буквами в рамці в секції про встановлення. Зазвичай коли щось неможна - то там явно про це пише (наприклад про полярність, чи про співпадіння нуля і фази на AC-In, AC-out) Треба на якомусь вебінарі задати їм питання, можливо це глюк конкретної моделі мультіплюса і якоїсь конкретної версії прошивки. Бо в цих всіх темах я бачу власне про 48/3000 модель мова йде. деколи в них у мануалах є глюки, наприклад про зарядку phoenix 25/24 в мануалі нічого не пише про зарядку від DC джерела, а в даташиті пише. Офіційно мені віктрон відповів що забули проапдтейтити мануал ))) community.victronenergy.com/t/dc-90-400v-input-on-phoenix-charger-24-25/3628/6 Скоро буду налаштовувати Multiplus 48/5000 - охота б переконатися бо вже щось засумнівався )) Змінено 1 жовтня користувачем vovarpd Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
blacktigra Опубліковано: 1 жовтня Поділитись Опубліковано: 1 жовтня (змінено) 55 минут назад, vitaliy17 сказал: Ну і кз на виході банально визначалося тестером. "КЗ на виході" - то ви скоріше за все обмотку транса продзвонювали Змінено 1 жовтня користувачем blacktigra 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
smotesko Опубліковано: 1 жовтня Поділитись Опубліковано: 1 жовтня 1 година тому, vovarpd сказав: наприклад про зарядку phoenix 25/24 в мануалі нічого не пише про зарядку від DC джерела, а в даташиті пише. Офіційно мені віктрон відповів що забули проапдтейтити мануал ))) community.victronenergy.com/t/dc-90-400v-input-on-phoenix-charger-24-25/3628/6 Я теж помітив що їх зарядки допускають DC джерело живлення, і маю ідею використовувати гібридну Тойоту як генератор. Там високовольтна батарея на 201В. Можна було б в багажнику підключати високовольтний кабель – сонячний чи КГ, закидати його до приміщення, а там поруч з акумулятором зарядка. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Chatter Опубліковано: 1 жовтня Поділитись Опубліковано: 1 жовтня 20 часов назад, vitaliy17 сказал: а AC OUT 1 залишить закороченим 5 часов назад, vitaliy17 сказал: Ну і кз на виході банально визначалося тестером. Бачу забембали не тільки форум victronenergy. Там КЗ з коробки. Це UPS вихід, без батки буде КЗ. 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
blacktigra Опубліковано: 2 жовтня Поділитись Опубліковано: 2 жовтня (змінено) Шановні, а хтось чув про існування діагностичних залізяк для віктронів? Чи якийсь софт спеціалізований, щоб подивитися що він всередині себе бачить. І взагалі яка ситуація із запчастинами. Я чув що наче в Україні всіх посилають в Атмосферу, але монополізм мене не радує. Змінено 2 жовтня користувачем blacktigra Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
vovarpd Опубліковано: 5 жовтня Поділитись Опубліковано: 5 жовтня (змінено) Розміри коробок різних мультіплюсів 😎 Від старого 24/1200 до нових 48/5000/70. Трохи габаритні і важкі ці на 5000. То в офіси, а в квартиру таке місця багатенько займає. Що в тій техніці добре, це те що функціонал від найменшого до найбільшого по суті ідентичний і можна реалізувати всі ті самі алгоритми (версії з вбудованими gx до уваги не берем, так як це опція яка й окремо продається). Нетреба розбиратися кожен раз з якимись новими параметрами. Змінено 5 жовтня користувачем vovarpd Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
vovarpd Опубліковано: 5 жовтня Поділитись Опубліковано: 5 жовтня (змінено) 02.10.2024 в 13:15, blacktigra сказав: І взагалі яка ситуація із запчастинами. Виграв в німців аукціон (www.ebay.de/itm/387430502769) на Victron Quattro (окремо є вхід генератора, що є зручно, 24/3000/70) , заявлено робочий стан, але йому 12 років, потреби в запчастинах так розумію наразі в німця небуло (хоча може в мене така потреба виникне...) Тому питання в принципі актуальне. З того що бачив в роликах по ремонту (тут на форумі porterlv трохи віктронів вже ремонтував), то воно все важкопридатне до ремонту. Якщо німець не зажме відправити то подивимось як зиму прослужить з моєю збіркою lifepo4 24v/230 в брата прослужить. Змінено 5 жовтня користувачем vovarpd 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
volomoto Опубліковано: 7 жовтня Поділитись Опубліковано: 7 жовтня (змінено) Змонтував вчора Multiplus II 48/5000 GX + Pylontech US5000 в родичів в квартирі. Єдине місце, яке було доступне, це шафа біля входу біля електричного щитка. Перед тим як монтувати девелось розвести робочий срач: Прихований текст Найкраще було б причепити інвертор та акумулятор на стіну, але різати задню стінку шафи не хотілось, тому я використав шафу як несучу конструкцію, але туди додав ще одну несучу конструкцію на монтажних профілях. Кронштейн інвертора висить прямо на профілях, а для акума додав консолі, які підсилюють вже існуючу поличку шафи: Прихований текст Фінальний результат: Прихований текст Я не купив готового кабелю для з'єднання CAN здорової людини (Pylontech) з каном курця (VE.Can) і забув взяти RJ45 конектори, щоб обжати свій, тому комінукація з БМС не запрацювала і довелось йти через кола пекла (VEConfigure) щоб змінити пороги напруги та струму заряду. Я не хочу повторюватись, але Victron живе ще IT поняттями з 90-х і не розуміє що надворі 2024 і є така штука як IoT. Змінено 7 жовтня користувачем volomoto 3 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
outdoor24 Опубліковано: 7 жовтня Поділитись Опубліковано: 7 жовтня 41 хвилину тому, volomoto сказав: Фінальний результат їм вдвох там буде жарко Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Рекомендовані повідомлення
Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування
Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар
Створити акаунт
Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!
Зареєструвати акаунтУвійти
Вже зареєстровані? Увійдіть тут.
Увійти зараз