volomoto Опубліковано: 14 січня Поділитись Опубліковано: 14 січня 13 годин тому, yurriy сказав: Бо при роботі на малий опір мережі інвертор працює як джерело струму, а не напруги. Якраз ключовим моментом є, що інвертор може працювати і так, і так, тому термінологія дуже важлива. GFL (Grid Following) інвертор працює як джерело струму і виставляє на своєму генераторі точно таку ж напругу, яку заміряв на клемах мережі. Звичайно, що напруга в мережі буде змінюватись, бо дроти мають опір і в нас ще діє закон Ома, але інвертору пофіг на природу зміни напруги, бо алгоритм в нього простий: що заміряв – то і видав на вихід. Тут зміна напруги в мережі – це побічний ефект, а не намір інвертора, тому не інвертор піднімає напругу, а напруга піднімається через експорт потужності. GFM (Grid Forming) інвертор також міряє напругу на клемах, але його алгоритм може на внутрішньому генераторі виставляти вищу або нижчу і, відповідно, змінювати напругу в мережі. Тобто зміна напруги вже є наміром і тоді можна казати, що інвертор підвищує, або знижує напругу. Ріст напруги при експорті активної потужності і зміна напруги інвертором (через експорт чи споживання реактивної потужності) – це є різні процеси, які краще не плутати. До речі, Деє має основні GFM функції: Прихований текст 4 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Vikctor Опубліковано: 14 січня Поділитись Опубліковано: 14 січня 12 часов назад, МакДо сказал: Подав заявку на Deye Copilot. З цікавості. А що це і для чого? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
yurriy Опубліковано: 14 січня Поділитись Опубліковано: 14 січня 26 минут назад, volomoto сказал: Тут зміна напруги в мережі – це побічний ефект, а не намір інвертора, тому не інвертор піднімає напругу, а напруга піднімається через експорт потужності. Саме це я і хотів донести. Можливо, вийшло не так чітко як у вас . 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
МакДо Опубліковано: 14 січня Поділитись Опубліковано: 14 січня (змінено) 50 хвилин тому, Vikctor сказав: А що це і для чого? На скільки я зрозумів, це пілотний проєкт оновленого Deye Cloud. З основного - ШІ вираховує споживання при введених цінах на спожиту енергію з врахуванням а-ля день/ніч (багатотарифність), а також вартість проданого вами кВт мережі. З цього він вираховує коли краще споживати батарею, коли сонце, а коли мережу для забезпечення максимальної економії/прибутку. Також враховується прогноз генерації. А ще вони цей Copilot планують інтегрувати в систему ToU - якась система SmartHome. Стоямба, ToU - це Time of Use))). Тому поки хз, що то буде. Ой, а ще вони планують додати AI Assistant. Чат-бот, який розумітиме і українську. Змінено 14 січня користувачем МакДо 3 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
razzil Опубліковано: 14 січня Поділитись Опубліковано: 14 січня (змінено) 5 хвилин тому, МакДо сказав: прогноз генерації Наразі збираю прогноз генерації з двох різних сервісів, і цього ще не достатньо, щоб попасти в реальну генерацію хоча б з похибкою 20%. Схоже треба шукати адекватний сервіс прогнозу погоди і робити корекцію ще по ньому. Тому по факту може бути все не так красиво. Змінено 14 січня користувачем razzil 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
МакДо Опубліковано: 14 січня Поділитись Опубліковано: 14 січня (змінено) 5 хвилин тому, razzil сказав: Наразі збираю прогноз генерації з двох різних сервісів, і цього ще не достатньо, щоб попасти в реальну генерацію хоча б з похибкою 20%. Що казати, схоже треба шукати адекватний сервіс прогнозу погоди і вираховувати ще по ньому. Тому по факту може бути все не так красиво. Якісь іновації - це завжди позитивний сигнал здоров'я та розвитку компанії. Це лише пілотний проєкт, в який можна попасти лише за заявкою. Тому не спішіть кидати капці))). Я так розумію, вони хочуть створити альтернативу для HomeAssistant разом з ToU на борту. Це також про Time of Use))) Змінено 14 січня користувачем МакДо 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
shneider_vova Опубліковано: 14 січня Поділитись Опубліковано: 14 січня 2 хвилини тому, МакДо сказав: разом з ToU на борту це зайве. треба блек-джек і все, що до нього придається... 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
razzil Опубліковано: 14 січня Поділитись Опубліковано: 14 січня 31 хвилину тому, МакДо сказав: Якісь іновації - це завжди позитивний сигнал здоров'я та розвитку компанії Безперечно. Я лише до того, що задача з зірочкою. То дійсно цікаво, що запропонують. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
volomoto Опубліковано: 14 січня Поділитись Опубліковано: 14 січня 1 годину тому, orange22 сказав: маю зараз дею 12квт до якої можна підключити 15.6 квт панелей. 15.6кВт – це максимальна сумарна потужність, яку інвертор може відбирати від обох сонячних трекерів, але панелей ви можете підключити. 1 годину тому, orange22 сказав: Я правильно розумію, що краще підключити ці два поля на перший mttp який має 2 виходи, а решту 8 на другий. Так, так буде краще. 1 годину тому, orange22 сказав: І чи не буде гірше виробіток, якшо одне з полів на 14 панелей має ранкове затінення? Різниці між тим, коли стрінги на різних трекерах, практично не буде. В мене така ж ситуація що два стрінги підключені паралельно на PV1 і вони трохи затіняються зранку. МППТ дуже добре відпрацьовує цю ситуацію, якщо тіні різкі. 3 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
newbee2020 Опубліковано: 14 січня Поділитись Опубліковано: 14 січня 1 час назад, razzil сказал: Наразі збираю прогноз генерації з двох різних сервісів, і цього ще не достатньо, щоб попасти в реальну генерацію хоча б з похибкою 20%. Схоже треба шукати адекватний сервіс прогнозу погоди і робити корекцію ще по ньому. Тому по факту може бути все не так красиво. в більшості випадків виробіток менше прогнозу? чи часто бува що більше? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
razzil Опубліковано: 14 січня Поділитись Опубліковано: 14 січня 1 хвилину тому, newbee2020 сказав: в більшості випадків виробіток менше прогнозу? чи часто бува що більше? Сервіси дуже точно надають прогноз якщо не враховувати локальну погоду. Тут на діаграмі жовте це фактичне виробництво. Інше це три різних прогнози. Червоним я підкреслив безхмарні дні, тобто вплив погоди мінімальний. В таких випадках попадання досить влучне. 3 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
orange22 Опубліковано: 14 січня Поділитись Опубліковано: 14 січня (змінено) 1 час назад, volomoto сказал: 15.6кВт – це максимальна сумарна потужність, яку інвертор може відбирати від обох сонячних трекерів, але панелей ви можете підключити. Так, так буде краще. Різниці між тим, коли стрінги на різних трекерах, практично не буде. В мене така ж ситуація що два стрінги підключені паралельно на PV1 і вони трохи затіняються зранку. МППТ дуже добре відпрацьовує цю ситуацію, якщо тіні різкі. Тобто панелей можна підключити навіть більше ніж 15.6? Головне щоб по струму і напрузі проходили? Просто маю 2 місця на даху на схід з невеликим зміщенням на південь. Десь на 14 панелей ще. Тобто фактично можу поставити три сторінги по 14 панелей (18квт)? Змінено 14 січня користувачем orange22 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
yur43 Опубліковано: 14 січня Автор Поділитись Опубліковано: 14 січня 22 хвилини тому, orange22 сказав: Тобто панелей можна підключити навіть більше ніж 15.6? Головне щоб по струму і напрузі проходили? Просто маю 2 місця на даху на схід з невеликим зміщенням на південь. Десь на 14 панелей ще. Тобто фактично можу поставити три сторінги по 14 панелей (18квт)? можна паралелити безкінечно, але з отих 18кВт інвертор опрацює тільки 15,6, і то при якихось певних обставинах 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
yur43 Опубліковано: 14 січня Автор Поділитись Опубліковано: 14 січня 4 години тому, volomoto сказав: ... не інвертор піднімає напругу, а напруга піднімається через експорт потужності нашим політикам ще вчитись і вчитись 1 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
90BCO Опубліковано: 14 січня Поділитись Опубліковано: 14 січня 23 минуты назад, yur43 сказал: можна паралелити безкінечно, але з отих 18кВт інвертор опрацює тільки 15,6, і то при якихось певних обставинах Усі інші панелі - "для красоты". Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Vikctor Опубліковано: 14 січня Поділитись Опубліковано: 14 січня 29 минут назад, yur43 сказал: можна паралелити безкінечно, але з отих 18кВт інвертор опрацює тільки 15,6, і то при якихось певних обставинах В мене ще не було генерації в нормальну пору року, тому цікаво - чи влітку ваші поля видають номінальну генерацію? Я про те що в людини 18кВт поля на різнх скатах і навряд генеруватимуть одночасно на 100%. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
professori Опубліковано: 14 січня Поділитись Опубліковано: 14 січня 3 минуты назад, Vikctor сказал: В мене ще не було генерації в нормальну пору року, тому цікаво - чи влітку ваші поля видають номінальну генерацію? Я про те що в людини 18кВт поля на різнх скатах і навряд генеруватимуть одночасно на 100%. Когда ставят избыток солнечных панелей, то здесь попытка вытянуть максимум в феврале-марте и сентябре-октябре, а также иметь что-то в зимние месяцы. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
orange22 Опубліковано: 14 січня Поділитись Опубліковано: 14 січня (змінено) 10 минут назад, professori сказал: Когда ставят избыток солнечных панелей, то здесь попытка вытянуть максимум в феврале-марте и сентябре-октябре, а также иметь что-то в зимние месяцы. Хочется трохи збільшити виробіток в першу половину дня. Основні поля спрямовані на південний захід, а додаткові будуть на південний схід. Ну і звичайно збільшення генерації осінь-зима-весна Змінено 14 січня користувачем orange22 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Vikctor Опубліковано: 14 січня Поділитись Опубліковано: 14 січня 14 минут назад, professori сказал: Когда ставят избыток солнечных панелей, то здесь попытка вытянуть максимум в феврале-марте и сентябре-октябре, а также иметь что-то в зимние месяцы. І що в цьому поганого? 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
yur43 Опубліковано: 14 січня Автор Поділитись Опубліковано: 14 січня 28 хвилин тому, 90BCO сказав: Усі інші панелі - "для красоты". ні, працюють всі. Просто в години гарної генерації ФЕМ працюють не на повну, при цьому знижується їх деградація від перегріву. А в міжсезоння вся енергія з площі сонячного поля піде в інвертор. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
yurriy Опубліковано: 14 січня Поділитись Опубліковано: 14 січня 1 минуту назад, yur43 сказал: при цьому знижується їх деградація від перегріву Ох...Чорна панель на сонці навіть відключена до 60 запросто розігрівається. А під навантаженням до 70. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
volomoto Опубліковано: 14 січня Поділитись Опубліковано: 14 січня 12 хвилин тому, yurriy сказав: А під навантаженням до 70. Парадоксально, але факт: температура панелі під навантаженням є нижчою, ніж без навантаження. 4 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
newbee2020 Опубліковано: 14 січня Поділитись Опубліковано: 14 січня 5 минут назад, volomoto сказал: Парадоксально, але факт: температура панелі під навантаженням є нижчою, ніж без навантаження. не дуже парадоксально насправді. є стале випромінення сонця, ми частину відібрали, перенесли, стало прохолодніше 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
volomoto Опубліковано: 14 січня Поділитись Опубліковано: 14 січня 2 хвилини тому, newbee2020 сказав: не дуже парадоксально насправді. Я смайлик забув поставити 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
yurriy Опубліковано: 14 січня Поділитись Опубліковано: 14 січня 11 минут назад, volomoto сказал: Парадоксально, але факт: температура панелі під навантаженням є нижчою, ніж без навантаження. Нє, нє! Не треба нас дурить! У мене термометр прикручено до панелі . Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Рекомендовані повідомлення
Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування
Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар
Створити акаунт
Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!
Зареєструвати акаунтУвійти
Вже зареєстровані? Увійдіть тут.
Увійти зараз