volomoto Опубліковано: 12 жовтня Поділитись Опубліковано: 12 жовтня 11 годин тому, beavis сказав: Маю на увазі до інвертора під'єднана тільки ж одна БМС? БМС другого акума ніяк не спілкується з першою? Чи там один виробник і все ок? З інвертором спілкується саморобний монітор батареї, який складається з Victron SmartShunt 500A та VE.Direct->CAN конвертера на базі ESP32. БМС в мене різні і не вміють спілкуватись ні з інвертором, ні між собою. А навіть якщо б вміли, то всеодно точність вимірювання SoC в них далеко від віктронівського шунта. Отак воно виглядає: 2 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
volomoto Опубліковано: 12 жовтня Поділитись Опубліковано: 12 жовтня 14 годин тому, yur43 сказав: хімія однакова? Звичайно 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
volomoto Опубліковано: 12 жовтня Поділитись Опубліковано: 12 жовтня До мене сьогодні приїхали комірки МВ31 і все як книжка пише: є різьбові втулки, в комплекті алюмінієві та мідні шини (і два набори гвинтів), плівка гарно наклеєна та майже ідеальна геометрія. Прихований текст 7 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
yur43 Опубліковано: 13 жовтня Поділитись Опубліковано: 13 жовтня 11 годин тому, volomoto сказав: Отак воно виглядає: github.com/Sleeper85/esphome-yambms якраз під Ваші задачі. Відмінно працює програмний захист кожної комірки, верхнє і нижнє балансування, співпрацює з шунтом віктрон. 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
volomoto Опубліковано: 13 жовтня Поділитись Опубліковано: 13 жовтня (змінено) 9 годин тому, yur43 сказав: якраз під Ваші задачі. Цей проект з'явився недавно і я на нього переїду, коли зроблю нову збірку на ліфері. Коли я робив свою батарею, то нічого такого в у відкритому доступі не було, тому довелось взяти за основу github.com/sijones/VE.DirectMQTTCANBUS і дописати потрібний функціонал. Змінено 13 жовтня користувачем volomoto 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Vikctor Опубліковано: 14 жовтня Автор Поділитись Опубліковано: 14 жовтня Цей плаваючий режим якимось дивним чином працює. Не впевнений що це корисно для комірок. Я поки що новий користувач акб LifePo4 і тому дивлюся на показники bms не два рази на тиждень чи на місяць, а 4-5 разів на день. В більшості випадків комірки мають сталі показники зарядженості. Як на скріні ліворуч. Спостерегаючи за показниками протягом скажемо 5 хвилин виявити хоч якись зміни не вдається. балансування вимкнуте, заряд комірок не змінюється. Вчора в черговий раз зазірнувши в додаток bms здивувався, що рівень зарядженості комірок сильно виріс, але при цьому балансування так само вимкнене. Я не став спостерігати але години через 3-4 все повернулося до стану як на скріні ліворуч. І ось сьогодні знов потрапив в той час, коли явно відбулася сесія заряджання (скрін праворуч.) Зайшов через півгодинки - показники зарядженості комірок ще на 1-2 тисячні зросли. Принаймні показники синьой (найбільш зарядженой) комірки. Раз в кілька хвилин з'являється на секунду-дві струм балансування, причому зі знаком минус при увімкнутому Balance OFF і нульовому струмі заряду. Між двома скрінами є ще суттєва відмінність (майже вдвічі) -показники Cycle Capacity. Може хтось вже розбирався з тім Charging Float Mode. Від нього є користь чи я даремно мучаю комірки? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
vovarpd Опубліковано: 14 жовтня Поділитись Опубліковано: 14 жовтня На скріні справа Cell Volt Diff 0.007, тобто баланс не буде працювати якщо ви там нічого в настройках не міняли. Баланс працює коли різниця від 0.01 по замовчуванню. 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Dmode Опубліковано: 14 жовтня Поділитись Опубліковано: 14 жовтня 32 хвилини тому, Vikctor сказав: Може хтось вже розбирався з тім Charging Float Mode. Від нього є користь чи я даремно мучаю комірки? Щоб щось зрозуміти треба бачити графіки заряду по кожній комірці. А загалом має бути так: досягнення SOC100 рівня, утримання напруги RCV протягом часу визначеного у RCV Time, далі зниження напруги до рівня RFV та утримання її на протязі RFV Time. Це корисно бо балансувати варто на верхах, а після балансування спуститись нижче. Не знаю також чи Ваша Дея добре відпрацьовує цей режим. Для прикладу мій Люкс не коректно відпрацьовує цей режим (не витримує заданий час), як і багато інших китайських інверторів. На ваших же скрінах видно що на першому напруга нижча за поріг балансування (припускаю що він 3.45), а на другому вищий за поріг балансування але дельта 0.007 нижча за поріг 0.01, тому в обох скрінах балансування не активне. 44 хвилини тому, Vikctor сказав: Між двома скрінами є ще суттєва відмінність (майже вдвічі) -показники Cycle Capacity. На другому скріні вже досягнуто порогу SOC100, тому напевно порахувало ємність від попередньої такої події. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
vovarpd Опубліковано: 14 жовтня Поділитись Опубліковано: 14 жовтня Cyckle Capacity це загально скільки використали ампер годин з акумулятора. Другий скрін на 2 дні старший ) У мене вже 3 тисячі з гаком )) 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Александр Аврамчук Опубліковано: 14 жовтня Поділитись Опубліковано: 14 жовтня (змінено) 59 хвилин тому, Vikctor сказав: Цей плаваючий режим якимось дивним чином працює. Не впевнений що це корисно для комірок. Я поки що новий користувач акб LifePo4 і тому дивлюся на показники bms не два рази на тиждень чи на місяць, а 4-5 разів на день. В більшості випадків комірки мають сталі показники зарядженості. Як на скріні ліворуч. Спостерегаючи за показниками протягом скажемо 5 хвилин виявити хоч якись зміни не вдається. балансування вимкнуте, заряд комірок не змінюється. Вчора в черговий раз зазірнувши в додаток bms здивувався, що рівень зарядженості комірок сильно виріс, але при цьому балансування так само вимкнене. Я не став спостерігати але години через 3-4 все повернулося до стану як на скріні ліворуч. І ось сьогодні знов потрапив в той час, коли явно відбулася сесія заряджання (скрін праворуч.) Зайшов через півгодинки - показники зарядженості комірок ще на 1-2 тисячні зросли. Принаймні показники синьой (найбільш зарядженой) комірки. Раз в кілька хвилин з'являється на секунду-дві струм балансування, причому зі знаком минус при увімкнутому Balance OFF і нульовому струмі заряду. Між двома скрінами є ще суттєва відмінність (майже вдвічі) -показники Cycle Capacity. Може хтось вже розбирався з тім Charging Float Mode. Від нього є користь чи я даремно мучаю комірки? зарядка постійно до 3.6в явно не на користь коміркам. навіщо так заряджаете? оптимально не більше 3.5в., off-grid-garage.com/my-settings/ RCV - 3.45V Змінено 14 жовтня користувачем Александр Аврамчук Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Vikctor Опубліковано: 14 жовтня Автор Поділитись Опубліковано: 14 жовтня (змінено) 1 час назад, Александр Аврамчук сказал: зарядка постійно до 3.6в явно не на користь коміркам. навіщо так заряджаете? оптимально не більше 3.5в., off-grid-garage.com/my-settings/ RCV - 3.45V Ви би якось визначились - чи то навіщо я так заряджаю, чи то повторити налаштування як у відомого німця з Австралії. Бо я їх повністю повторив, змінивши лишень один показник - знизив початок балансування з 3,45В до 3,42В. А все інше точно як тут. Вибачаюсь. Щось в мене пішло не так. Я тупо взяв і все налаштував як у Енді на скрінах, але чомусь два важливі показники не змінилися. Як так може бути я не знаю, але все вже виправив... Без вашого зауваження я не знаю коли перевірив би їх... Змінено 14 жовтня користувачем Vikctor Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Dmode Опубліковано: 14 жовтня Поділитись Опубліковано: 14 жовтня 44 хвилини тому, Vikctor сказав: Вибачаюсь. Щось в мене пішло не так. Я тупо взяв і все налаштував як у Енді на скрінах, але чомусь два важливі показники не змінилися. Як так може бути я не знаю, але все вже виправив... Цілком могло би і так залишатись якщо інвертор коректно відпрацьовує флоат режим. Бо на RVC 3.6 тоді би було скажімо годину після заряду, а решту часу було би на RFV 3.3. Що є здоровішим ніж постійна витримка на 3.5 коли без флоат режиму. 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Vikctor Опубліковано: 15 жовтня Автор Поділитись Опубліковано: 15 жовтня В 04.10.2024 в 12:47, Star1111 сказал: ще для повного, Даташит який при натискані кнопки Save on deviсe скачуется datasheet.pdf 826 \u043a\u0411 · 14 загрузок Знайшов час вивчити даташит своїх комірок. Тут раніше була дискусія стосовно того що мовляв немає ніде визначеності що є циклом заряджання для комірок (той показник, що зазвичай вказується в проміжку 2-8тис.) В даташиті чітко зазначено як він рахується і за яких умов. За власними спостереженнями навіть за умов заряджання струмом 40А температура комірок збільшується з 24 градусів (фактична температура приміщення) до 28-29 і навіть короткочасно до 30 градусів. Тобто в реалі кількість циклів заряджання буде десь між таблічних значень 1800-3500.Але чому в таблиці вказаний такий конський струм заряджання для 304-их комірок в 250А незрозуміло, бо в тому ж даташиті вказаний стандартний струм заряджання/розряджання 0,5С або 150А. Так що може менший за 250А струм заряджання при користуванні наблизить кількість циклів до більшого значення. З цікавого таки рекомендації: - Recommended SOC window 10%~90%. - Do not mix batteries of different models or different manufacturers. Ані слова про небажаність поєднання в однієї збірці однакових комірок з різних партії. Це вже домисли місцевих фахівців. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Star1111 Опубліковано: 15 жовтня Поділитись Опубліковано: 15 жовтня 5 минут назад, Vikctor сказал: конський струм заряджання для 304-их комірок в 250А незрозуміло Очепятка там напевно 150 хотіли написати, в усіх даташитах що я бачив вказано 0.5С в цьому місці 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Vikctor Опубліковано: 15 жовтня Автор Поділитись Опубліковано: 15 жовтня 5 минут назад, Star1111 сказал: Очепятка там напевно 150 хотіли написати, в усіх даташитах що я бачив вказано 0.5С в цьому місці Зверніть увагу - там фактично в 4 різних столбцях ця помилка. Якийсь дуже неуважний китаєць заповнював таблицю. І він ще дуже ледащій, бо досі не виправив помилку. Невже йому досі ніхто з покупців про це не написав? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
beavis Опубліковано: 15 жовтня Поділитись Опубліковано: 15 жовтня (змінено) 47 хвилин тому, Star1111 сказав: Очепятка там напевно 150 хотіли написати, в усіх даташитах що я бачив вказано 0.5С в цьому місці Де хотіли написати С - там і написали (в цьому ж даташиті). А тут вони пояснюють як вони рахують цикли для цього конкретного акума. Зміна значень як збільшить кількість циклів, так і зменшить. Змінено 15 жовтня користувачем beavis Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Star1111 Опубліковано: 16 жовтня Поділитись Опубліковано: 16 жовтня 10 часов назад, Vikctor сказал: Якийсь дуже неуважний китаєць заповнював таблицю. І він ще дуже ледащій, бо досі не виправив помилку. Невже йому досі ніхто з покупців про це не Це взагалі переклад, який з кітаіців ніхто не читає вони на своему читають, якщо читають Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Dmode Опубліковано: 16 жовтня Поділитись Опубліковано: 16 жовтня (змінено) 11 годин тому, Vikctor сказав: Але чому в таблиці вказаний такий конський струм заряджання для 304-их комірок в 250А незрозуміло, бо в тому ж даташиті вказаний стандартний струм заряджання/розряджання 0,5С або 150А. Так що може менший за 250А струм заряджання при користуванні наблизить кількість циклів до більшого значення. Стандарт тестування 0.5С, а максимальний дозволений струм може бути вищий за стандарт. Так в LF він 1С а у MB 0.5, тобто такий самий як стандартний. 11 годин тому, Vikctor сказав: В даташиті чітко зазначено як він рахується і за яких умов. Зверніть уваги що така к-сть циклів декларується за умов стискання. Тож без стискання можна очікувати меньшу к-сть. 10 годин тому, Vikctor сказав: І він ще дуже ледащій, бо досі не виправив помилку. Невже йому досі ніхто з покупців про це не написав? Взагалі в даташитах бардак. І якщо розібратися, то є два важливих параметри: максимально дозволений довготривалий заряд стандартний заряд. Стандартний стосується стандарту тестування, він для більшості 0.5С, щоб можна було порівнювати комірки. Довготривалий дозволений у LF серії 1С на відміну від MB серії, де він дорівнює стандартному . В деяких даташитах не приводять максимально дозволений, а в деяких максимально дозволений приводять під назвою стандартного струму або навпаки. Ось версія даташиту від 06-2020 Ось версія даташиту від 05-2021 (під стандартним привели максимальний) Ось версія даташиту від 03-2022 При цьому в цьому ж даташиті процес калібрування ємності проводиться при заряді 1С, бо це є дозволеним максимальним струмом для LF серії, хоч в таблиці цей параметр і не приведений. Змінено 16 жовтня користувачем Dmode 3 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Dmode Опубліковано: 16 жовтня Поділитись Опубліковано: 16 жовтня 11 годин тому, Vikctor сказав: за умов заряджання струмом 40А температура комірок збільшується з 24 градусів (фактична температура приміщення) до 28-29 і навіть короткочасно до 30 градусів. Перевірте яким є опір на басбарах, між зазначеними місцями. Бо щось ваші дані наводять на думку що вони нагріваються більше ніж мали би. 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Vikctor Опубліковано: 16 жовтня Автор Поділитись Опубліковано: 16 жовтня 22 минуты назад, Dmode сказал: ..Зверніть уваги що така к-сть циклів декларується за умов стискання. Тож без стискання можна очікувати меньшу к-сть. Звернув на це увагу ще тоді, коли ви показували на ескізі як змінилася з часом геометрія ваших комірок. Тому придбав оцінковані 1,5мм П-образні залізяки та 4 шпильки М10 (як вмістити на висоту 304 комірок три ряди шпильок важко собі уявляю.) Стискав навмання зрозуміло і не надто сильно, але окрему комірку витягнути руками зі зборки неможливо. Спойлер 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Vikctor Опубліковано: 16 жовтня Автор Поділитись Опубліковано: 16 жовтня 5 минут назад, Dmode сказал: Перевірте яким є опір на басбарах, між зазначеними місцями. Бо щось ваші дані наводять на думку що вони нагріваються більше ніж мали би. Немає в мене чим це перевірити. Є лишень опір комірок з bms. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Vikingua Опубліковано: 16 жовтня Поділитись Опубліковано: 16 жовтня а чому кабель до бмс не двома окремими ? був би иеньше опір в місці підключення до батареї ие саме про чорний кабель - його краще було би на 2 астини поділити і общати в 2 коннектора 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Dmode Опубліковано: 16 жовтня Поділитись Опубліковано: 16 жовтня 6 хвилин тому, Vikctor сказав: Є лишень опір комірок з bms. То опір дротів що йдуть від бмс. Позичте в когось "юрка" а краще придбайте бо з ним одразу видно якщо щось не так у з'єднанні чи обжимці. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Dmode Опубліковано: 16 жовтня Поділитись Опубліковано: 16 жовтня (змінено) Ось мої заміри збірки 24В для кума, на таких самих 304 комірках, з неоригінальними терміналами. Залежність опору від моменту затяжки. Що цікаво оригінальні термінали анодовані, і якщо їх закрутити без попереднього зачищання то стартовий показник 0.75мОм, тобто в рази вищий ніж на цих терміналах. Прихований текст Цікаво також що подвійна саморобна перемичка №4 з дротів 16мм2 має кращі значення ніж штатні басбари. Прихований текст Змінено 16 жовтня користувачем Dmode 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Александр Аврамчук Опубліковано: 16 жовтня Поділитись Опубліковано: 16 жовтня 35 хвилин тому, Vikctor сказав: Звернув на це увагу ще тоді, коли ви показували на ескізі як змінилася з часом геометрія ваших комірок. Тому придбав оцінковані 1,5мм П-образні залізяки та 4 шпильки М10 (як вмістити на висоту 304 комірок три ряди шпильок важко собі уявляю.) Стискав навмання зрозуміло і не надто сильно, але окрему комірку витягнути руками зі зборки неможливо. Приховати вміст між комірками що? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Рекомендовані повідомлення
Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування
Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар
Створити акаунт
Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!
Зареєструвати акаунтУвійти
Вже зареєстровані? Увійдіть тут.
Увійти зараз