roverspam Опубліковано: 11 серпня 2023 Поділитись Опубліковано: 11 серпня 2023 (змінено) Ніколи раніше не замислювався над тим, що водяний насос - це відносно потужний асинхронний двигун і його "поведінка" в цілому відрізняється від "поведінки" інших користувачів електроенергії. Вони мають відносно великі пускові токи, які, по-перше, щось "випльовують" в мережу, що не дуже гарно впливає на інших користувачів, а по-друге, потребують особистого захисту. Маю 2 насоси: 1. Для водозабезпечення будинку - Optima Jet 150-PL (1.3 кВт) з гідроакумулятором на 24л 2. Для поливу - Optima MH-N 1300inox (1.3 кВт), до якого також підключене реле тиску з контролем сухого ходу Optima PC-10A Зараз вони обидва підключені до спільної мережі кімнат (так вийшло, проектували до мене), на цей гілці висить ще холодильник і ця гілка має спільний автомат (зараз не можу сказати якого типу). Іноді вони працюють обидва одночасно. Як я розумію, це не айс. Я планую їм, по-перше, виділити окрему гілку, яку розгалуджити на дві і кожного з них "посадити" на окремий автомат, а також на всю цю гілку почепити ПЗІП 3-го типу(а також кожен з насосів ще підключити через фільтр по типу APC PM1W-RS). Тепер у мене виникли питання, які автомати краще брати? Начебто для асинхронних двигунів є автомати типу D, але я нещодавно взнав про автоматичні вимикачі захисту двигуна і що вони, по-перше (це так?) мають в собі теплове реле (реле тиску Optima PC-10A не має ж нічого спільного з тепловим реле?), а по-друге, вони якраз "заточені" під асинхронні двигуни. Я прав, що мені треба ставити "автоматичні вимикачі захисту двигуна" (і бажано на кожний з насосів)? Що ще потрібно для надійного захисту насосів від будь-яких випадків, а також від їх впливу на мережу? Також усі типи цих "автоматичних вимикачів захисту двигуна" чомусь для 3-х фазних двигунів (з можливістю підключити 1-фазний), наприклад Тобто, як я це бачу: Чи вірна в цілому моя схема і що краще додати/прибрати/переробити повністю? Дякую заздалегідь! мій насос водозабезпечення: Мій насос для поливу (з реле тиску): Приклад автомата для захисту двигуна, який я, так би мовити, "нагуглив": 0,1-0,16A 16kA MM501N Hager: Змінено 11 серпня 2023 користувачем roverspam Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Shturman1 Опубліковано: 11 серпня 2023 Поділитись Опубліковано: 11 серпня 2023 якщо ви дійсно хочете покращити умови роботи ваших насосів, то дивіться в сторону пристроїв плавного пуску. Автомати захисту двигунів дійсно є тільки трифазні оскільки їх сфера використання в основному це промисловість де більшість двигунів трифазні. ПЗІП для вирішення даної задачі взагалі ні до чого. Ну і чисто моя думка, що двигуни повинні комутуватись контакторами, а не контактами реле тиску. Я думаю, що реле тиску просто довго не живуть якщо включають і виключають насоси напряму. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
roverspam Опубліковано: 11 серпня 2023 Автор Поділитись Опубліковано: 11 серпня 2023 8 часов назад, Shturman1 сказал: якщо ви дійсно хочете покращити умови роботи ваших насосів, то дивіться в сторону пристроїв плавного пуску. Автомати захисту двигунів дійсно є тільки трифазні оскільки їх сфера використання в основному це промисловість де більшість двигунів трифазні. ПЗІП для вирішення даної задачі взагалі ні до чого. Ну і чисто моя думка, що двигуни повинні комутуватись контакторами, а не контактами реле тиску. Я думаю, що реле тиску просто довго не живуть якщо включають і виключають насоси напряму. тобто для однофазних двигунів автомати захисту двигунів не дуже й потрібні? А чому ПЗІП ні до чого, вони ж "плюються" в мережу стартовими токами? Реле тиску вже живе 2 роки і поки що відчуває себе гарно... Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
igorrius Опубліковано: 14 серпня 2023 Поділитись Опубліковано: 14 серпня 2023 В 11.08.2023 в 17:38, roverspam сказал: тобто для однофазних двигунів автомати захисту двигунів не дуже й потрібні лишним не будет , есть у всех производителей , позволяют точно выставить ток сработки 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Shturman1 Опубліковано: 14 серпня 2023 Поділитись Опубліковано: 14 серпня 2023 В 11.08.2023 в 17:38, roverspam сказал: А чому ПЗІП ні до чого, вони ж "плюються" в мережу стартовими токами? ПЗІП обмежують напругу, а не струм. Вони реагують на сплески напруги. А при пусках двигунів напруга просідає Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Enot123h Опубліковано: 14 серпня 2023 Поділитись Опубліковано: 14 серпня 2023 В мене 6А тип С на насос 800Вт ніколи не вибивало Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Shturman1 Опубліковано: 14 серпня 2023 Поділитись Опубліковано: 14 серпня 2023 як на мене, автор теми трохи заморочується з цим питанням. Пускові струми в побутовій техніці звичайно присутні, але їхній вплив є незначним. З такою логікою можна і на міксер кухонний так само городити там теж є пускові струми 3 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
roverspam Опубліковано: 14 серпня 2023 Автор Поділитись Опубліковано: 14 серпня 2023 2 часа назад, Shturman1 сказал: як на мене, автор теми трохи заморочується з цим питанням. Пускові струми в побутовій техніці звичайно присутні, але їхній вплив є незначним. З такою логікою можна і на міксер кухонний так само городити там теж є пускові струми взяти для насосів звичайні автомати типу D і не морочити собі (і вам усім тут) яйка? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Enot123h Опубліковано: 14 серпня 2023 Поділитись Опубліковано: 14 серпня 2023 1 час назад, roverspam сказал: взяти для насосів звичайні автомати типу D і не морочити собі (і вам усім тут) яйка? Тип С достатньо 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
newbee2020 Опубліковано: 17 жовтня 2023 Поділитись Опубліковано: 17 жовтня 2023 пусковий струм х5 діє декілька секунд, В чи С нема різниці - автомат призначений для захисту кабелю, а не для обмеження якихось сплексів і захисту іншої битовухи. ставте узо або диф автомат для захисту людей і не заморочуйтесь. ті фільтри теж непотрібні 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Рекомендовані повідомлення
Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування
Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар
Створити акаунт
Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!
Зареєструвати акаунтУвійти
Вже зареєстровані? Увійдіть тут.
Увійти зараз