ЯД Опубліковано: 16 липня 2023 Поділитись Опубліковано: 16 липня 2023 Всем хорошего дня Порисовал схему щитков в дом, прошу понимающих и знающих людей посмотреть, не натупил ли где или может можно что сделать по другому. Из вводных - 3ф 15кв. Заземление думаю TN-C-S От вводного автомата со столба линию думаю в свой щиток на улице, где будет заземление и разделение линии на Гараж и Дом. Гараж пока что только в проекте) В доме будет щиток на вводе с РН (стабами) от которого будут отдельные ветки на 1 и 2 этаж Насос питается из котельной, отопление и ГВП - газовый котел. Тырнет - тож котельня и оттуда вифи. На данный момент я хз как подключаются стабы, и можно ли их просто вместо РН закинуть. Так не до конца понял как все таки УЗИП вешается и будет ли от него толк, если от уличного щитка 22м до щитка в доме. Еще момент с линией на гараж. так как гараж еще только в планах, но откатные ворота будут раньше, сначала закину линию к воротам. Но хз как защитить автоматику тогда (у некоторых соседей погорела автоматика, были постоянные проблемы после отключений зимой), из дома тянуть обратно к забору опять 22м не хо, и с другой стороны РН на улице тоже не хо) 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
ЯД Опубліковано: 16 липня 2023 Автор Поділитись Опубліковано: 16 липня 2023 Да, забыл добавить - гена без автоматики, планирую руцями его заводить и включать Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Energon Опубліковано: 16 липня 2023 Поділитись Опубліковано: 16 липня 2023 Ви б хоча б для початку якось логічно групи розділили згідно тому де вони знаходяться. А то якось накидали все в одну кучу 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
ЯД Опубліковано: 16 липня 2023 Автор Поділитись Опубліковано: 16 липня 2023 15 хвилин тому, Energon сказав: Ви б хоча б для початку якось логічно групи розділили згідно тому де вони знаходяться. А то якось накидали все в одну кучу Та начебто все згруповано. Спочатку поверх, потім місце. Тільки розетки на кухні поділені "навпіл", права сторона і ліва, на окремих фазах. А на другому поверсі поділено навпіл також- праве "крило" і ліве Чи я вас не так зрозумів. Але поки переглядав помітив, що загубив розетки котельні Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
BugS Опубліковано: 16 липня 2023 Поділитись Опубліковано: 16 липня 2023 PEN можна розщіпляти після лічильника? Я собі планую ТТ. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
ЯД Опубліковано: 16 липня 2023 Автор Поділитись Опубліковано: 16 липня 2023 13 хвилин тому, BugS сказав: PEN можна розщіпляти після лічильника? Я собі планую ТТ. Я можу бути не правий, але як я зрозумів з інших тем форуму - розщіпляти якомога раніше та краще до лічильника, але можна після. На основному стовпі, від якого йде розгалуження до мого стовпу, є заземлення. Від мого більше нікого не підключено. Принаймні зараз) 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
ЯД Опубліковано: 16 липня 2023 Автор Поділитись Опубліковано: 16 липня 2023 (змінено) del Змінено 16 липня 2023 користувачем ЯД del Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Chatter Опубліковано: 17 липня 2023 Поділитись Опубліковано: 17 липня 2023 PEN после "Рубильник / АВ С25"? Мсье знает толк в извращениях. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Energon Опубліковано: 17 липня 2023 Поділитись Опубліковано: 17 липня 2023 Духовка +посудомийка це одна лінія? Я б розділив Пральна машина + сушильна, ще може бути одна лінія. Коли преться, то сушиться потім по черзі у багатьох так. Але якщо дітей є трохи і людей більше в будинку проживає, то вони частіше разом працюють. А є досить потужні моделі пралок і сушилок 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
igorrius Опубліковано: 17 липня 2023 Поділитись Опубліковано: 17 липня 2023 11 часов назад, ЯД сказал: Я можу бути не правий, але як я зрозумів з інших тем форуму - розщіпляти якомога раніше та краще до лічильника, але можна після можно, но лучше ДО 1 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
ЯД Опубліковано: 17 липня 2023 Автор Поділитись Опубліковано: 17 липня 2023 3 години тому, Energon сказав: Духовка +посудомийка це одна лінія? Я б розділив Пральна машина + сушильна, ще може бути одна лінія. Коли преться, то сушиться потім по черзі у багатьох так. Але якщо дітей є трохи і людей більше в будинку проживає, то вони частіше разом працюють. А є досить потужні моделі пралок і сушилок Дякую за відповідь. Так, духовка з посудомийкою - одна лінія, і пралка з сушильною також одна. Нас поки що мало) Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
ЯД Опубліковано: 17 липня 2023 Автор Поділитись Опубліковано: 17 липня 2023 6 годин тому, Chatter сказав: PEN после "Рубильник / АВ С25"? Мсье знает толк в извращениях. Планировал сделать полное отрубание ввода. Рубильник - это мех. разъединитель контактов, вроде так правильно называется Знаю, что ПЕ нельзя разрывать после заземления. Про ПЕН не знаю Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
BugS Опубліковано: 17 липня 2023 Поділитись Опубліковано: 17 липня 2023 8 годин тому, Chatter сказав: PEN после "Рубильник / АВ С25"? Мсье знает толк в извращениях. Так планується повторне заземлення за автоматом. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
standov Опубліковано: 17 липня 2023 Поділитись Опубліковано: 17 липня 2023 1. око ріже ото розділення PEN|PE на трьох шинах, то вже як на мене якийсь перебор, особливо коли в вас вийшло що фізичне заземлення на одній шині а PE провідникі на іншій а між ними перемичка, я знаю так деякі роблять але як на мене то трохи дичина. 2. подумайте про включення інвертора з батарейками бо тільки гена, ще і з ручним запуском ви замахаєтесь зимою 3. узіп імхо не від відстані а від реальності, які сусіди поруч, чи є в них молнієвідводи, які дерева, лінія і тп, ну і взагалі то якщо у вас 22м то є сенс поставити 1 на стовпі, другий наступного класу в будинку - індуктивність проводу 22м вже вистачить щоб воно адекватно працювало каскадами. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
standov Опубліковано: 17 липня 2023 Поділитись Опубліковано: 17 липня 2023 (змінено) 1. око ріже ото розділення PEN|PE на трьох шинах, то вже як на мене якийсь перебор, особливо коли в вас вийшло що фізичне заземлення на одній шині а PE провідникі на іншій а між ними перемичка, я знаю так деякі роблять але як на мене то трохи дичина. 2. подумайте про включення інвертора з батарейками бо тільки гена, ще і з ручним запуском ви замахаєтесь зимою 3. узіп імхо не від відстані а від реальності, які сусіди поруч, чи є в них молнієвідводи, які дерева, лінія і тп, ну і взагалі то якщо у вас 22м то є сенс поставити 1 на стовпі, другий наступного класу в будинку - індуктивність проводу 22м вже вистачить щоб воно адекватно працювало каскадами. 4. забагато транзитних автоматів (4ф 25) - між щитами звичайні рубільнікі логічніше, бо селективність автоматів отак просто то міф і дуже ймовірна ситуація коли при спрацюванні 16а автомата десь від кривої праски у вас буде вирубати поверх а в то і будинок Змінено 17 липня 2023 користувачем standov 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
igorrius Опубліковано: 17 липня 2023 Поділитись Опубліковано: 17 липня 2023 кстати, узо 2п 25 ампер 10мА есть не у всех производителей у брендовых изделий навряд такое будет , максимум 16 ампер для такого тока утечки 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
ЭлектроМеханиК Опубліковано: 19 липня 2023 Поділитись Опубліковано: 19 липня 2023 Я когда читаю про TNCS и получение PEN после счетчиков - так и вижу этих диванных теоретиков..... Умные люди вам не зря про ТТ намекнули. Но не буду мешать ))) Дискутируйте. 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
volomoto Опубліковано: 19 липня 2023 Поділитись Опубліковано: 19 липня 2023 1 годину тому, ЭлектроМеханиК сказав: Я когда читаю про TNCS и получение PEN после счетчиков - так и вижу этих диванных теоретиков..... На трансформаторній підстанції є лічильник і після нього йде PEN — це також результат роботи диванних теоретиків? І яке взагалі відношення має лічильник (тобто вузол обліку) до системи заземлення? 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
igorrius Опубліковано: 19 липня 2023 Поділитись Опубліковано: 19 липня 2023 39 минут назад, volomoto сказал: І яке взагалі відношення має лічильник (тобто вузол обліку) до системи заземлення? когда разделение после счетчика- счетчик будет выдавать ошибку , когда на pen после счетчика будет идти утечка 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
volomoto Опубліковано: 19 липня 2023 Поділитись Опубліковано: 19 липня 2023 2 хвилини тому, igorrius сказав: когда разделение после счетчика- счетчик будет выдавать ошибку , когда на pen после счетчика будет идти утечка Це якщо лічильник має таку функцію, але не у всіх лічильниках, вона є. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Chatter Опубліковано: 19 липня 2023 Поділитись Опубліковано: 19 липня 2023 49 минут назад, volomoto сказал: На трансформаторній підстанції є лічильник і після нього йде PEN А шо, там счетчик прямого включения? 49 минут назад, volomoto сказал: І яке взагалі відношення має лічильник (тобто вузол обліку) до системи заземлення? Саме пряме. См. картинку. 8 минут назад, igorrius сказал: когда разделение после счетчика- счетчик будет выдавать ошибку , когда на pen после счетчика будет идти утечка ничего вышеперечисленного не будет Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
igorrius Опубліковано: 19 липня 2023 Поділитись Опубліковано: 19 липня 2023 15 минут назад, Chatter сказал: ничего вышеперечисленного не будет допустим pen до счетчика очень плох , тогда ток будет течь через второй pen после счетчика . ток от соседей может бежать через счетчик , не зря советуют не устраивать pen после счетчика, только ДО 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
volomoto Опубліковано: 19 липня 2023 Поділитись Опубліковано: 19 липня 2023 5 хвилин тому, Chatter сказав: А шо, там счетчик прямого включения? Це не до мене питання, а до великого експерта, який зрівняв всі лічильники. 1 година тому, Chatter сказав: Саме пряме. См. картинку. Окей, я трохи не так сказав. Мав на увазі, що не лічильник визначає систему заземлення, а проект, і якщо в проекті є повторне заземлення після лиічильника, то лічильник підключається відповідним чином. В мене підключено так як рисунку 14 (Bild 14), тому я заземлив PEN повторно після лічильника. Для цього треба було трохи повозитись із контуром, бо досягнути менше 4 Ом вимагало багато металу, але РЕМівці все погодили і підключили. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
standov Опубліковано: 19 липня 2023 Поділитись Опубліковано: 19 липня 2023 (змінено) так єта, в тих лічильниках які ставить дтек там жеж перемичка на PEN, розділяти до то звичайно кльово тільки вони-ж не вміють і не хочуть пломбувати шось до лічильника. Виглядає як якась сферична історія в какуумі, бо так може статися шо вони і PEN великим рендомом на стовпах заземляють і потенціал на тт буде на N і струм петлі буде не дуже і про узохі забили (не перевіряли роками) і вода грунтова пішла кудись і заземлення далеко від нормативного. І все те тільки тому що монтажники дтека не хочуть робити як треба а роблять як хочуть, але там все ще сіп і метелева перемичка на лічильнику Змінено 19 липня 2023 користувачем standov Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
ЯД Опубліковано: 19 липня 2023 Автор Поділитись Опубліковано: 19 липня 2023 Ну я всех тонкостей заземлений не знаю, чуть другая проф. Я решил в сторону TNCS потому, про она предпочтительнее во всех доках. Тема с током через счётчик по пен проводнику с намоткой на светчике - у меня подключение от столба, на котором заземление есть (столб, от которого ответвление ко мне, на столб на участке). И по идее все от соседей пойдет туда, а не через счётчик . Да и получается есть земля до счетчика, а у меня повторное. Или я ошибаюсь? 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Рекомендовані повідомлення
Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування
Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар
Створити акаунт
Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!
Зареєструвати акаунтУвійти
Вже зареєстровані? Увійдіть тут.
Увійти зараз