Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

Добрий день! Структурна схема автоматизації припливної системи вентиляції.

Vitaliy Rychak

Рекомендовані повідомлення

Я не знаю як зробити структурну схему автоматизації припливної системи вентиляції з частковою рециркуляцією підтримання вмісту СО2 в приміщенні. Я прошарив весь інтернет і майже нічого не знайшов. А мої знання в цій сфері нічим не можуть зарадити. Тому я хочу звернутися до спеціалістів.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

ок. тоді я б не сподівався отримати тут відповідь. 99% тут люди, що або купують готове, чи самі щось роблять, при цьому етап схеми в них в голові. Саме проектантів вентиляції я зустрічав на форумі в одиничній кількості... 

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

  • 3 місяці потому...

Гарне питання по автоматизації в вентиляції. Де так склалось, що це два окремі розділи. Якими, на жаль, займаються різні інженери по вентиляції і автоматизації.

Сама вентиляція – потребує більше витрат енергії (на нагрів зовнішнього повітря в холодний період року) аніж всі інші системи. І є самою енерговитратною системою в будинку.

Система вентиляції без автоматизації – «гроші на вітер» або в «трубу». Бо вентиляція подає і забирає повітря, незалежно від необхідності. Є люди чи нема, день чи ніч – вентиляції без різниці. Тому вентиляцію проектують таким чином, де люди є у всіх приміщеннях одночасно.

Наприклад, ви живете один і у вас котедж з 5 кімнатами. То вентиляція буде запроектована так, що буде подавати повітря в усі 5 приміщень без регулювання повітря. Аби живе не 1 людина, а 5 людей і кожен в своєму приміщені 24/7. Без автоматизації вентиляції – нема режимів «вночі» і «день». Що робить вентиляцію дуже дорогою в експлуатації з усіх інженерних систем разом узятих.


Як проектувальник систем вентиляції та їх автоматизації заявлю.

1. Оцінка якості повітря по СО – дуже помилкова.

СО – лише один з параметрів і зовсім не головний. Це як в акваріумі з рибками, рахувати якість води лише по кількості кисню в воді і не міняти цю воду додаючи лише кисень. Хоча кисню буде достатньо - рибки в такому акваріумі скоро помруть.

2. Головний параметр в вентиляції – ГДК (гранично допустима концентрація шкідливостей в повітрі). Яка описана діючими нормативами для різних типів приміщень.

2.1. З ГДК витікає – мінімальна кратність повітрообміну.

Або скільки об’ємів повітря в приміщені – потрібно замінити за 1 годину, щоб його якість була нижче ГДК або допустима. Для різних типів приміщень – своя мінімальна кратність повітрообміну.

2.2. Далі ми виходимо на витяжних користувачів повітрям.

Коїх в житловому будинку дуже багато: витяжні системи с/в, кухонь, каміни, печі, котли. Всі вони потребують зовнішнє повітря на заміну витяжному. Рахуємо витяжних користувачів і їх витрату повітря в м3/годину.

2.3. Виходимо на розрахунок балансу повітрообміну.

Скільки повітря подаємо і куди, а скільки забираємо з сумою припливного і витяжного повітря в м3/год.

Де подаємо припливного повітря достатньо для компенсації витяжного.

Плюс підпір (надлишок) припливного повітря над витяжним на 15-20%. Щоб будинок був стійким до зовнішніх параметрів повітря (жара, морози, волога, вітер, які впливають на ризики утворення «зворотньої тяги»).

Тепер ми знаємо витрати припливного і витяжного повітря по кожному приміщенню і в цілому по будинку.

Тепер можна переходити до проектування систем вентиляції і автоматизації.

 

3. Коли є проектні рішення по вентиляції, які можуть бути різні. З яких витікає можливість або неможливість автоматизації та спосіб автоматизації.

3.1. Автоматизація є: центральна, локальна, комбінована.

Центральна – керує припливною установкою.

Локальна – клапанами на приплив і витяжку повітря з кожного приміщення або зони.

Комбінована – сама просунута система яка поєднує центральну і локальну автоматизацію.

3.2. Типовий варіант комбінованої системи. Це клапани та електроприводи на кожну зону або приміщення, які керуються центральним контролером зі щита керування вентиляцією.  

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз
×
×
  • Створити...