volomoto Опубліковано: 18 квітня 2023 Поділитись Опубліковано: 18 квітня 2023 (змінено) Якось було нічого робити і я вирішив тикнути щупом осцилографа в розетку, а там ось така картина: Якщо зблизити і розтягнути, то воно отак: Якщо ще розтягнути, то ось так: А якщо взяти спектр, то ось так: Тобто маємо пульсації напргуги частотою десь 15 кГц і амплітудою 25-30 В. Така картина спостерігається на всіх трьох фазах і розумний лічильник показує коефіцієнт гармонік (THD) напргуги 11-12 %: В нормативах я знайшов таке: Цитата Сумарний коефіцієнт гармонічних спотворень напруги електропостачання, ураховуючи всі гармоніки до 40-ї включно, для мереж низької напруги має бути меншим чи рівним 8 %. Тобто в моєму випадку явно більше, але в мене 300-а гармоніка, відповідно я не розумію чи її враховують її при аналізі мережі. Та й взагалі я не знаю з якої сторони з цим боротись, бо місцевий ремінь включив окуня типу частота хороша, напруга в нормі — шо ви в нас хочете. Але ці 15 кГц дають електромагнітні наводки і фонять мені на осцилографі, коли я працюю з колами, які повністю ізольовані від мережі, і це трохи харить. Чи може хтось щось порадити? Змінено 19 квітня 2023 користувачем volomoto Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
yur43 Опубліковано: 19 квітня 2023 Поділитись Опубліковано: 19 квітня 2023 Майструвати фільтр. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
volomoto Опубліковано: 19 квітня 2023 Автор Поділитись Опубліковано: 19 квітня 2023 Фільтр повинен майструвати той, хто створює ці перешкоди, але якось формально ініціювати пошук винного. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Vladdi Опубліковано: 19 квітня 2023 Поділитись Опубліковано: 19 квітня 2023 А Ви впевнені, що експеримент достатньо чистий? 15-20 кГц то розповсюджений діапазон частот роботи блоків живлення, адаптерів, pfc у різних приладах, і т.ін. Для чистоти експерименту потрібно виключити всі фактори, а саме вимкнути та відключити абсолютно всі прилади та споживачі, підключити заземлення із достатнім (перевіреним) опором до екрану щупа, та ще й в точці, до якої відстань неекранованої ділянки щупа не перевищує довжину антени для обстежуваного діапазону. А перед тим заміряти такий же шум на самому заземленні. Виходячи із характеру наведених кривих дуже схоже на відображення наведеного приймання на кабелях вхідних ланцюгів. 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
volomoto Опубліковано: 19 квітня 2023 Автор Поділитись Опубліковано: 19 квітня 2023 14 хвилин тому, Vladdi сказав: А Ви впевнені, що експеримент достатньо чистий? 15-20 кГц то розповсюджений діапазон частот роботи блоків живлення, адаптерів, pfc у різних приладах, і т.ін. Для чистоти експерименту потрібно виключити всі фактори, а саме вимкнути та відключити абсолютно всі прилади та споживачі, підключити заземлення із достатнім (перевіреним) опором до екрану щупа, та ще й в точці, до якої відстань неекранованої ділянки щупа не перевищує довжину антени для обстежуваного діапазону. А перед тим заміряти такий же шум на самому заземленні. Виходячи із характеру наведених кривих дуже схоже на відображення наведеного приймання на кабелях вхідних ланцюгів. Я впевнений що експеримент чистий, бо проводив заміри на вході в будинок при відключеному споживанні зі сторони будинку. На 15 МГц працюють промислові випрямлячі на IGBT, наприклад у зарядних станціях, частотниках для двигунів і тому подібному. Побутові імпульсні блоки працюють переважно на 50-150 кГц. Та навіть якщо б і працювали на 15 кГц, то їхньої потужності всеодно не вистачить, що давати аж 10% пульсацій напруги. Це повинно бути щось на десятки кіловат. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Vladdi Опубліковано: 19 квітня 2023 Поділитись Опубліковано: 19 квітня 2023 А на землі/нулі теж такі наведення? ВЛ то є гарна антена, про це треба пам'ятати... Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
volomoto Опубліковано: 19 квітня 2023 Автор Поділитись Опубліковано: 19 квітня 2023 Тільки що, Vladdi сказав: А на землі/нулі теж такі наведення? ВЛ то є гарна антена, про це треба пам'ятати... В мене нуль заземлений на вході в будинок, тому між нулем і землею нема нічого крім шуму. Лінія нова, підключення по TN-C-S. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Дед Звукарь Опубліковано: 19 квітня 2023 Поділитись Опубліковано: 19 квітня 2023 Якщо поруч є велика ФЕС, або якесь підприємство з частотним приводом - шукайте ноги там. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
volomoto Опубліковано: 19 квітня 2023 Автор Поділитись Опубліковано: 19 квітня 2023 1 хвилину тому, Дед Звукарь сказав: Якщо поруч є велика ФЕС, або якесь підприємство з частотним приводом - шукайте ноги там. Та є якісь підприємства, але якщо туди просто піду, то мене пошлють подалі. Спочатку потрібно зафіксувати сам факт поганої якості мережі, а тоді вже можна шукати. От мене цікавить формальна процедура аналізу якості мережі, бо норми пишуть що має бути в мережі, але я не можу знайти як це контролювати. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Dalet Опубліковано: 19 квітня 2023 Поділитись Опубліковано: 19 квітня 2023 2 часа назад, volomoto сказал: Та є якісь підприємства, але якщо туди просто піду, то мене пошлють подалі. Спочатку потрібно зафіксувати сам факт поганої якості мережі, а тоді вже можна шукати. От мене цікавить формальна процедура аналізу якості мережі, бо норми пишуть що має бути в мережі, але я не можу знайти як це контролювати. Заявка до них, вони привезуть аналізатор, той повісить тиждень. Потім відпишуться що проблем нема. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Dalet Опубліковано: 19 квітня 2023 Поділитись Опубліковано: 19 квітня 2023 Це може бути десь і по високій стороні. І такі так потужність там має валити добра. Гляньте на вихідних. Або в ніч Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
porterlv Опубліковано: 19 квітня 2023 Поділитись Опубліковано: 19 квітня 2023 З одного боку - цікаво. А з іншого - "коли собаці робити нічого, вона собі дупу лиже. Люди не дотягуються, тому придумують інші способи проводити час" Зі сторони користувача, чим шкідливі ті завади? 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
volomoto Опубліковано: 19 квітня 2023 Автор Поділитись Опубліковано: 19 квітня 2023 (змінено) 1 година тому, Dalet сказав: Це може бути десь і по високій стороні. І такі так потужність там має валити добра. Гляньте на вихідних. Або в ніч Та може бути і по високій, хз. Вночі є, на вихідних є, амплітуда пульсацій змінюється в діапазоні 5-30 В. 13 хвилин тому, porterlv сказав: Зі сторони користувача, чим шкідливі ті завади? Та нічим особливо не шкодять, але я великий прибічник громадського контролю, щоб всякі нехороші люди не думали, що вони можуть будь-що втикнути в мережу і їм за це нічого не буде. Змінено 19 квітня 2023 користувачем volomoto 3 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Dalet Опубліковано: 19 квітня 2023 Поділитись Опубліковано: 19 квітня 2023 7 минут назад, volomoto сказал: може бути і по високій, хз. Вночі є, на вихідних є, амплітуда пульсацій змінюється в діапазоні 5-30 В. Цікаво. Ото б мені було цікаво глянути аналізаторм. Але він до 50ї гармоніки. Хоча загальну картину показав би Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Дед Звукарь Опубліковано: 19 квітня 2023 Поділитись Опубліковано: 19 квітня 2023 5 годин тому, volomoto сказав: От мене цікавить формальна процедура аналізу якості мережі, бо норми пишуть що має бути в мережі, але я не можу знайти як це контролювати. Заява в Держенергонагляд, типу: якість електроенергії не відповідає ДСТУ. Вони повинні поставити реєстратор параметрів електромережі, а потім випишуть припис обленерго на усунення недоліків. Це в ідеалі. 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Дед Звукарь Опубліковано: 19 квітня 2023 Поділитись Опубліковано: 19 квітня 2023 2 години тому, porterlv сказав: Зі сторони користувача, чим шкідливі ті завади? Двигуни і трансформатори суттєво сильніше гріються. Некоректна робота електроніки. Наводки на звукову та відеотехніку. Паразитні струми в нейтралі. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
volomoto Опубліковано: 19 квітня 2023 Автор Поділитись Опубліковано: 19 квітня 2023 16 хвилин тому, Дед Звукарь сказав: Двигуни і трансформатори суттєво сильніше гріються. Некоректна робота електроніки. Наводки на звукову та відеотехніку. Паразитні струми в нейтралі. Все, крім аудіотехніки, доволі перебільшене, правда в мене зараз нема ніяких колонок і підсилювача, тому не помітив наводок. А от про паразитні струми в нейтралі не зовсім зрозумів. Можете пояснити детальніше? 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Дед Звукарь Опубліковано: 19 квітня 2023 Поділитись Опубліковано: 19 квітня 2023 1 годину тому, volomoto сказав: Все, крім аудіотехніки, доволі перебільшене, правда в мене зараз нема ніяких колонок і підсилювача, тому не помітив наводок. А от про паразитні струми в нейтралі не зовсім зрозумів. Можете пояснити детальніше? Не перебільшене. Блоки живлення техніки не розраховані на роботу в таких мережах. Візьмемо наприклад Wi-Fi-роутер, блок живлення якого пропустив гармонічну складову в сам прилад- в результаті, наприклад, збивається робота тактового генератора, шо тягне за собою постійні глюки і підвисання. Паразитні струми: коли гармоніки всіх фаз складаються в нейтралі, і виникає струм, який не корелюється з навантаженням. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
ashim1990 Опубліковано: 20 квітня 2023 Поділитись Опубліковано: 20 квітня 2023 11 часов назад, Дед Звукарь сказал: Візьмемо наприклад Wi-Fi-роутер, блок живлення якого пропустив гармонічну складову в сам прилад Навіщо він це зробив? 4 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Enot123h Опубліковано: 20 квітня 2023 Поділитись Опубліковано: 20 квітня 2023 (змінено) Може ферритове кільце на вводному кабелі допоможе Чи сердечник від ТВС взяти, на нього кілька вітків навіть влізе і він розбірний Змінено 20 квітня 2023 користувачем Enot123h Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Vladdi Опубліковано: 20 квітня 2023 Поділитись Опубліковано: 20 квітня 2023 16 часов назад, Дед Звукарь сказал: блок живлення якого пропустив гармонічну складову в сам прилад Ви хоч раз дивились осцилоскопом на те "постійне" живлення, що валить на вхід живлення побутового роутера/маршрутизатора/модема і т.ін. з їх адаптерів? Якби все було так погано, то ці пристрої взагалі б не працювали. Якщо таке має місце, перевіряйте конденсатори внутрішніх блоків. Як правило, проблеми в них. До речі, такі ж несправності виникають на старих системних платах комп'ютерів, там заміна конденсаторів - майже штатна процедура. 2 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Vladdi Опубліковано: 20 квітня 2023 Поділитись Опубліковано: 20 квітня 2023 16 часов назад, Дед Звукарь сказал: Паразитні струми: коли гармоніки всіх фаз складаються в нейтралі, і виникає струм, який не корелюється з навантаженням. Цікава думка. Що таке "струм, який не корелюється з навантаженням" в трифазній системі змінного струму? І хто його, біса такого, зазвичай корелює? Краще за все намалювати кругову діаграму трифазної системи з поясненням. Від себе додам, що оскільки ідеальних трифазних систем не буває, в нульовому провіднику геометрична сума струмів теж буде (може) мати якийсь вектор в якомусь (змінному) напрямку, це нормальне явище. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
dneprstab Опубліковано: 22 квітня 2023 Поділитись Опубліковано: 22 квітня 2023 В 19.04.2023 в 12:33, volomoto сказал: На 15 МГц працюють промислові випрямлячі на IGBT, наприклад у зарядних станціях Точно 15 мегаГерц ? Тепер зрозуміло що то за зелені спалахи над Києвом. 😉 1 3 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
US7IGN Опубліковано: 22 квітня 2023 Поділитись Опубліковано: 22 квітня 2023 В 20.04.2023 в 13:12, Vladdi сказал: Ви хоч раз дивились осцилоскопом на те "постійне" живлення, що валить на вхід живлення побутового роутера/маршрутизатора/модема і т.ін. з їх адаптерів? Якби все було так погано, то ці пристрої взагалі б не працювали. Якщо таке має місце, перевіряйте конденсатори внутрішніх блоків. Як правило, проблеми в них. До речі, такі ж несправності виникають на старих системних платах комп'ютерів, там заміна конденсаторів - майже штатна процедура. Ніт. Заміна конденсаторів та чищення контактів в перемикачах та реле для лохів. Починати треба з заміни кабелів. Ви собі не уявляєте як покращується сигнал WiFi якщо між роутером та його блоком живлення поставити кабель з безкисневої міді доларів за 300 для початку 😂 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
volomoto Опубліковано: 22 квітня 2023 Автор Поділитись Опубліковано: 22 квітня 2023 5 годин тому, dneprstab сказав: Точно 15 мегаГерц ? Це в мене якийсь автокоректор вклювився 15 кГц малось на увазі Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Рекомендовані повідомлення
Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування
Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар
Створити акаунт
Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!
Зареєструвати акаунтУвійти
Вже зареєстровані? Увійдіть тут.
Увійти зараз