Sharkan Опубліковано: 19 вересня 2023 Поділитись Опубліковано: 19 вересня 2023 1 годину тому, blacktigra сказав: А ви ще не пробували рахувати гроші? Бо я декілька разів приміряв на себе таку схему, і поки не бачу економічного сенсу. 4 панелі, кріплення, кабель, мппт контролер, комутація ТЕНа. Нехай без вартості робіт. Чи коли хочеться, то це гірше ніж болить? Ні, я ще глобально не рахував. Кабель у мене є, кріплення сам, ТЕНи є, комутація сам (хіба компоненти). Тобто основні витрати це панелі + МППТ. Останній я дивився (перше ліпше) в районі 1000 грн. коштує. Панелі не дешеві, так. Взагалі - це проект не миттєвий, тобто на довший час розрахований. Так що потрохи, крок за кроком - дасть Бог і осягнемо 😀 Ну а стосовно обленерго і т.д. - хочеться їм платити якнайменше - всяким там облгазам, обленерго і т.д. Питання вже, напевно, принципове. Гнилі кантори, чесно скажу. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
k-master Опубліковано: 19 вересня 2023 Поділитись Опубліковано: 19 вересня 2023 6 хвилин тому, Sharkan сказав: Дякую, зрозуміло і логічно. Напевно в моєму випадку без МППТ таки не обійтись. Я про них колись давно читав - але вже ж прогрес пішов вперед - треба знову розбиратись. МППТ купується один на всі панелі, правильно ? Тобто якщо 4 панелі включити таки послідовно, то одного МППТ буде достатньо щоб керувати системою панелі + ТЕН ? Головне знайти такий мппт, бо наприклад якщо ви подивитесь али то вам буде купа мппт для зарядки акумів, а не просто вихід з максимальною потужністю. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Sharkan Опубліковано: 19 вересня 2023 Поділитись Опубліковано: 19 вересня 2023 2 хвилини тому, k-master сказав: Головне знайти такий мппт, бо наприклад якщо ви подивитесь али то вам буде купа мппт для зарядки акумів, а не просто вихід з максимальною потужністю. Я вже почав переглядати просто через гугл - і справді так. Практично всі для зарядки акумів. А вони існують взагалі такі що працюють на вихід з максимальною потужністю ? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
volomoto Опубліковано: 19 вересня 2023 Поділитись Опубліковано: 19 вересня 2023 56 хвилин тому, Sharkan сказав: Я вже почав переглядати просто через гугл - і справді так. Практично всі для зарядки акумів. А вони існують взагалі такі що працюють на вихід з максимальною потужністю ? Малоймовірно що знайдете такі, бо по складності вони недалеко втекли від інверторів, а використання дуже нішеве. Ви за 350$ можете купити на алі гібридний інвертор на 3 кВт, який має і MPPT, і зараядку акумів, і ДБЖ, і генерацію стандартної напруги 220 В 50 Гц. Є суто мережеві інвертори з лімітером десь в таку ж ціну, якщо не хочете заморочуватись з акумуляторами. Тоді з системи буде хоч якийсь толк, бо досвід показує, що в сонячній енергетиці півміри еквівалентні викиданню грошей на вітер. Різні кулібіни будуть говорити, як вони обхитрили всіх, але в кулібіна, як і в самурая, нема мети, а тільки шлях. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
k-master Опубліковано: 19 вересня 2023 Поділитись Опубліковано: 19 вересня 2023 10 хвилин тому, volomoto сказав: Малоймовірно що знайдете такі, бо по складності вони недалеко втекли від інверторів, а використання дуже нішеве. Ви за 350$ можете купити на алі гібридний інвертор на 3 кВт, який має і MPPT, і зараядку акумів, і ДБЖ, і генерацію стандартної напруги 220 В 50 Гц. Є суто мережеві інвертори з лімітером десь в таку ж ціну, якщо не хочете заморочуватись з акумуляторами. Тоді з системи буде хоч якийсь толк, бо досвід показує, що в сонячній енергетиці півміри еквівалентні викиданню грошей на вітер. Різні кулібіни будуть говорити, як вони обхитрили всіх, але в кулібіна, як і в самурая, нема мети, а тільки шлях. Враховуючи його питання - в нього нема у планах ставити панелей щоб інвертор видав 220/1,2-2кВт. А якщо потужності не вистачить інвертор не запуститься. Я б спитав чи може інвертор за $350 змішувати мережу та але він сказав що не бажає вдень витрачати на це мережу. Моя пропозиція - інвертор з підмісом, таймер на бойлер щоб бойлер вмикався у пік сонця, в інший час інвертор підмішує та економить. 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
volomoto Опубліковано: 19 вересня 2023 Поділитись Опубліковано: 19 вересня 2023 4 хвилини тому, k-master сказав: Моя пропозиція - інвертор з підмісом, таймер на бойлер щоб бойлер вмикався у пік сонця, в інший час інвертор підмішує та економить. Так, це хороший варіант. Оце GTIL www.aliexpress.com/item/1005003461161976.html всі хвалять. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
blacktigra Опубліковано: 19 вересня 2023 Поділитись Опубліковано: 19 вересня 2023 А як зрозуміти коли пік сонця? 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
volomoto Опубліковано: 19 вересня 2023 Поділитись Опубліковано: 19 вересня 2023 Тільки що, blacktigra сказав: А як зрозуміти коли пік сонця? Ніяк Тобто із 100% впевненістю можна знати, коли пік сонця був вчора. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
blacktigra Опубліковано: 19 вересня 2023 Поділитись Опубліковано: 19 вересня 2023 (змінено) 30 минут назад, volomoto сказал: Ніяк Тобто із 100% впевненістю можна знати, коли пік сонця був вчора. Отож бо й воно... До речі, стало цікаво чи можна якимось чином в дешевих інверторах вмикати "спляче" навантаження яке до них приєднано фізично, але находиться в режимі стендбай допоки не є достатня потужність від сонця. Наче у Дейє таке бачив, щось типу смарт-лоад називається. Але ж Дейє то трохи не дешевий інвертор. Змінено 19 вересня 2023 користувачем blacktigra Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
k-master Опубліковано: 19 вересня 2023 Поділитись Опубліковано: 19 вересня 2023 19 хвилин тому, volomoto сказав: Ніяк Тобто із 100% впевненістю можна знати, коли пік сонця був вчора. Та географічний пік завжи в той самий час, якщо панелі не рухаються то пік кожного дня в той самий час. Ну може +- але не багато Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Sharkan Опубліковано: 19 вересня 2023 Поділитись Опубліковано: 19 вересня 2023 3 хвилини тому, blacktigra сказав: Отож бо й воно... До речі, стало цікаво чи можна якимось чином в дешевих інверторах вмикати "спляче" навантаження яке до них приєднано фізично, але находиться в режимі стендбай допоки не є достатня потужність від сонця. Наче у Дейє таке бачив, щось типу смарт-лоад називається. А можна посилання на дешеві інвертори з МРРТ і т.д.? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
blacktigra Опубліковано: 19 вересня 2023 Поділитись Опубліковано: 19 вересня 2023 4 минуты назад, Sharkan сказал: А можна посилання на дешеві інвертори з МРРТ і т.д.? Чув що багато хто бере тут: www.aliexpress.com/ Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Sharkan Опубліковано: 19 вересня 2023 Поділитись Опубліковано: 19 вересня 2023 36 хвилин тому, k-master сказав: Враховуючи його питання - в нього нема у планах ставити панелей щоб інвертор видав 220/1,2-2кВт. А якщо потужності не вистачить інвертор не запуститься. Я б спитав чи може інвертор за $350 змішувати мережу та але він сказав що не бажає вдень витрачати на це мережу. Моя пропозиція - інвертор з підмісом, таймер на бойлер щоб бойлер вмикався у пік сонця, в інший час інвертор підмішує та економить. Цікавий варіант, тобто Ви по суті пропонуєте щоб бойлер вмикався тільки в певний період часу щодня, коли пік (наприклад з 12:00 до 16:00), а решту часу інвертор надавав напругу іншим споживачам, підмішуючи потужність до однієї з фаз будинку, правильно? Але тоді ціль "гріти воду" розмазується і є ризик, що бойлер не буде нагрітий. Чи я не правий? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Sharkan Опубліковано: 19 вересня 2023 Поділитись Опубліковано: 19 вересня 2023 Тільки що, blacktigra сказав: Чув що багато хто бере тут: www.aliexpress.com/ Це зрозуміло що на алі - а конкретно моделі? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
blacktigra Опубліковано: 19 вересня 2023 Поділитись Опубліковано: 19 вересня 2023 9 минут назад, k-master сказал: Та географічний пік завжи в той самий час, якщо панелі не рухаються то пік кожного дня в той самий час. Ну може +- але не багато А якщо в цей день в цей час нема генерації сонця? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
yur43 Опубліковано: 19 вересня 2023 Поділитись Опубліковано: 19 вересня 2023 7 хвилин тому, blacktigra сказав: До речі, стало цікаво чи можна якимось чином в дешевих інверторах вмикати "спляче" навантаження яке до них приєднано фізично, але находиться в режимі стендбай допоки не є достатня потужність від сонця. Наче у Дейє таке бачив, щось типу смарт-лоад називається. Дуже багато факторів які важко врахувати. Сонце дає надлишок - який? Інвертор увімкнув "спляче" навантаження - чи вистачить надлишку генерації щоб покрити потужність яка збільшилася ? Для цього і придумали буфер - накопичувач - акумулятор. Він вбирає в себе надлишок енергії і цей надлишок можна у нього забрати. 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
blacktigra Опубліковано: 19 вересня 2023 Поділитись Опубліковано: 19 вересня 2023 Только что, Sharkan сказал: Це зрозуміло що на алі - а конкретно моделі? Я ж не знаю що для вас означає дешевий інвертор, і які до нього вимоги. Як відповісти на питання, якщо чув тільки його частину? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
blacktigra Опубліковано: 19 вересня 2023 Поділитись Опубліковано: 19 вересня 2023 1 минуту назад, yur43 сказал: Дуже багато факторів які важко врахувати. Сонце дає надлишок - який? Інвертор увімкнув "спляче" навантаження - чи вистачить надлишку генерації щоб покрити потужність яка збільшилася ? Для цього і придумали буфер - накопичувач - акумулятор. Він вбирає в себе надлишок енергії і цей надлишок можна у нього забрати. Дякую саме за вашу відповідь, бо придивляюся до такого інвертора який у вас. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
k-master Опубліковано: 19 вересня 2023 Поділитись Опубліковано: 19 вересня 2023 1 хвилину тому, Sharkan сказав: Цікавий варіант, тобто Ви по суті пропонуєте щоб бойлер вмикався тільки в певний період часу щодня, коли пік (наприклад з 12:00 до 16:00), а решту часу інвертор надавав напругу іншим споживачам, підмішуючи потужність до однієї з фаз будинку, правильно? Але тоді ціль "гріти воду" розмазується і є ризик, що бойлер не буде нагрітий. Чи я не правий? Якщо бойлер кіловат, панелей 1,5 кіловата то +- пара годин від піка повинно бути 70-80% від номіналу у сонячний день чого цілком повинно вистачити на нагрів без мережі. Якщо він щось візьме з мережі то за інший час споживання можливо перекриє (дуже залежить від загального споживання будинку) те що він візьме від мережі. Але в похмуру погоду доведеться таймер вимикати вручну щоб не грівся від мережі. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Sharkan Опубліковано: 19 вересня 2023 Поділитись Опубліковано: 19 вересня 2023 1 хвилину тому, yur43 сказав: Дуже багато факторів які важко врахувати. Сонце дає надлишок - який? Інвертор увімкнув "спляче" навантаження - чи вистачить надлишку генерації щоб покрити потужність яка збільшилася ? Для цього і придумали буфер - накопичувач - акумулятор. Він вбирає в себе надлишок енергії і цей надлишок можна у нього забрати. Добре, тобто Ви хочете сказати що явно будуть дні, коли сонячної енергії буде в надлишку - бойлер нагрівся - відключивмя - і панелі "висять вхолосту"? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Sharkan Опубліковано: 19 вересня 2023 Поділитись Опубліковано: 19 вересня 2023 3 хвилини тому, k-master сказав: Якщо бойлер кіловат, панелей 1,5 кіловата то +- пара годин від піка повинно бути 70-80% від номіналу у сонячний день чого цілком повинно вистачити на нагрів без мережі. Якщо він щось візьме з мережі то за інший час споживання можливо перекриє (дуже залежить від загального споживання будинку) те що він візьме від мережі. Але в похмуру погоду доведеться таймер вимикати вручну щоб не грівся від мережі. Ок, дякую. Відповідь на моє ключове питання я в принципі отримав: прямо (пряме підключення) чи опосередковано (через інвертор) бойлер таки від панелей можна нагріти. Але! Це стосується тільки сонячних днів. Коли хмарно - тоді толк з сонячних панелей наближається до нуля. Треба ще почитати що пишуть кулібіни і т.д. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
volomoto Опубліковано: 19 вересня 2023 Поділитись Опубліковано: 19 вересня 2023 (змінено) 32 хвилини тому, blacktigra сказав: Наче у Дейє таке бачив, щось типу смарт-лоад називається. Є таке, але воно працює тільки в парі з акумулятором. Тобто включається смарт лоад при певному заряді (гістерезис задається в налаштуваннях) акумулятора і певній потужності сонця (також задається в налаштуваннях), а потім відключається, коли хоч щось одне стає менше нижнього порогу. І так по колу. Змінено 19 вересня 2023 користувачем volomoto 2 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
yur43 Опубліковано: 19 вересня 2023 Поділитись Опубліковано: 19 вересня 2023 16 хвилин тому, Sharkan сказав: Добре, тобто Ви хочете сказати що явно будуть дні, коли сонячної енергії буде в надлишку - бойлер нагрівся - відключивмя - і панелі "висять вхолосту"? будуть такі дні коли митися не хочеться, тоді і гріти нічого не треба Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Sharkan Опубліковано: 19 вересня 2023 Поділитись Опубліковано: 19 вересня 2023 Думаю що з ситуацією 4 панелі на бойлер +/- зрозуміло. Дуже дякую всім учасникам дискусії. Висновки наступні: 1) Так, бойлер таки можна в принципі нагріти ТЕНом від 4-х панелей, в ідеалі під'єднавши їх послідовно. 2) Це можна зробити ефективно тільки в сонячну погоду. 3) Коли хмарно, то ефективність панелей в даному випадку близька до нуля. 4) Можна збільшити ефективність у дні зі змінною хмарністю застосувавши МРРТ контролер +, в ідеалі, інвертор з акумулятором. 5) Взявши до уваги п.2 та п.3 можна сказати, що інвестувати в такий проект - штука сумнівна, оскільки мінімум пів року толку з тих 4-х панелей не буде взагалі. Я ще почитаю що пишуть різного роду кулібіни з їх путями і цілями і, якщо буде щось варте уваги, відпишусь. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Sharkan Опубліковано: 20 вересня 2023 Поділитись Опубліковано: 20 вересня 2023 Цікаво, а сонячні колектори будуть більш ефективні ніж тандем сонячні панелі+ТЕН ? По ідеї не мали би, оскільки їх тепло знову ж таки залежить від наявності сонця. Хтось пробував аналізувати це питання - або порівнювати ? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Рекомендовані повідомлення
Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування
Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар
Створити акаунт
Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!
Зареєструвати акаунтУвійти
Вже зареєстровані? Увійдіть тут.
Увійти зараз