Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

Сад і все про нього.

allanek

Рекомендовані повідомлення

27 хвилин тому, allanek сказав:

Іра, чи то в мене щось з зором, чи то зовсім десь в іншому місці. Але я пам'ятаю, що вчора, коли читала твій допис про огірки, пеларгонію та добриво, ну не бачила я цих фото. От що хочеш кажи, але не було їх тоді:crazy: Чи ти їх пізніше додала, чи то інет в мене гальмував та вони пізніше завантажились? Чи то так вплинула тема з мега- тролем форуму  pleasantry.gif.e76e5f3e0a3cd089101e2bf480d15b4b.gif, прости Господи🤣.

Спокойствие, только спокойствие ( с), все норм не було їх, мені було ліньки писати новий пост, тим більш не було нічого нового і я просто додала в старий фотки, ти думаєшь чому я в модери пішла, щоб робити такі дива🤣

  • Хаха 3
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

1 година тому, Nic-олаевна сказав:

Дякую. Цікавий опис, у нас в продажу такого нема. Якщо купувати, то тільки інтернетом. А ціна то дуже гарна. Я б таке додавала в теплицю, бо вона у нас на одному місці уже 5 сезонів (чи 4, не пам'ятаю), то бачу що там грунт почав біднішати. Я додаю восени під перекопку суперфосфат, а навесні Курник, але бачу що того мало.

Пеларгонії дуже гарні. Скільки штук у вас посаджено на ящик і який приблизний літраж ящика? Хочу в наступному році з одного ящика виселити фуксію і посадити туди червону Каліопе, але ніяк не визначусь, скільки їх туди запхати, 2 чи 3. Ящик у мене літрів на 8, глибокий, але короткий

Це добриво тільки по інету, я замовляю на Укрпошту

Про ящики, там різні і 80 см, і 90, і 50 бо треба було заповнити пройми на терасі і все щоб було сіре та однакове..в 50 одненька, в 80 та 90 скільки впихнула, де 3 де 4..літраж приблизно 16 та 18 літрів...якщо треба знайду точно

PS, Наталка Діденко, та що пище про погоду, попередила  🫣що сьогодні / завтра дуже потужна магнітна буря, як ксже моя свекруня- страшетельна, так що бережіть себе

  • Дякую 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

3 години тому, Сарочка сказав:

З городом в цьому році все погано. Огірків  в мене майже не було, і всі вже жовти. Помідори взагалі ще не почалися толком. Багато довелося викинути через то, що попеклись на сонці. Баклажан з перцем радують- от прям дуже гарні 

пеларгонія що з насіння вирощувала мені такі сподобалась. Гарно расте і на північній стороні і що в горщиках на сонці. На сонці кущі менші, в тені більш пухнасті 

IMG_0533.jpeg

А я казала  )) що ці " метелики" гарні

  • Лайк 2
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Я теж спіймала себе на думці, що ці "метелики" ампельних пеларгонії мені подобаються, навіть, більше, чим набиті кульки того ж Чемпіону. В мене , таки, заквітли пеларгонії, старі суцвіття зрізаю, нові з'являються. Але заквітли набагато пізніше, чим зазвичай. Тож, повторюю, що це не моє, обрізати на зиму, тримати десь в темному холодному приміщенні і , майже, всю весну та початок літа дивитись на лопухасті кущі. лопухів мені і так в саду вистачає.

Наташа згадала за гортензію Полар Бір. Можна мати безліч сортів, але ця гортензія ніколи не загубиться серед них. Дійсно, красуня. Восени, коли обрізала, то зменшила кількість гілок. І це вплинуло на китиці. Вони гарні і рясні. Кущі вкриті  китицями. Тож краще залишати менше гілок, бо цвітіння потужне і враження, що кількість китиць тільки збільшилась.

  • Дякую 2
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

  • 2 тижні потому...
  • 2 тижні потому...

Перці в цьому році радують. І кольори і кількість відмінна. Трохи яскравого в тему

IMG_5318.thumb.jpeg.607472f0a0eaa0688d4634efffe2623e.jpeg

 

  • Лайк 4
  • Дякую 2
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Підкажіть, будь ласка, що робити з падалицею? Дуже багато яблук та сливи посипалося. Деякі яблука ледь пошкоджені, деякі взагалі цілі, але ж не визріли, вже 6  відер 10л назбирала, от куди їх? І що з гнилими яблуками та сливами? На купу? Закопувати? Чимось пересипати?

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

В 23.08.2024 в 16:39, Oksana Boiko сказал:

Підкажіть, будь ласка, що робити з падалицею? Дуже багато яблук та сливи посипалося. Деякі яблука ледь пошкоджені, деякі взагалі цілі, але ж не визріли, вже 6  відер 10л назбирала, от куди їх? І що з гнилими яблуками та сливами? На купу? Закопувати? Чимось пересипати?

    Зависит от степени зрелости. Если в плодах ощущается сладость - я пускаю их на сушку (сухофрукты). Зимой сгодится.....

    Правда если падалицы десятки ведер, то столько сушки явно не съесть и приходится просто выбрасывать.....

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

2 години тому, tayatlas сказав:

    Зависит от степени зрелости. Если в плодах ощущается сладость - я пускаю их на сушку (сухофрукты). Зимой сгодится.....

    Правда если падалицы десятки ведер, то столько сушки явно не съесть и приходится просто выбрасывать.....

Та кислуваті ще, нажаль. 

Під гнилі викопали дві ями по 1м3, доведеться ще одну, а може й дві,  копати, але так і не придумала, що з відносно цілими  робити 

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

6 годин тому, Oksana Boiko сказав:

але так і не придумала, що з відносно цілими  робити 

Ягоданка
Достеменно невідомо, коли з’явився цей напій, що прекрасно втамовує спрагу. Просто хтось колись вирішив залити ягоди-падалицю

Прихований текст

(а пізніше – і свіжі) водою, а після цього додати цукор і дріжджі. В результаті вийшов схожий на квас, добре тонізуючий і освіжаючий напій.

Як приготувати: 1 кілограм будь-яких ягід (можна навіть яблука, груші, абрикоси тощо) попередньо перебрати і викласти у великий емальований або скляний посуд і залити 1 літром кип’яченої холодної води, а потім додати дріжджі (приблизно 15 грамів). Для прискорення процесу бродіння посуд з вмістом краще всього поставити в місце, де підтримується постійне тепло. Далі потрібно залишити на 4–5 днів, після розлити по пляшках, закупорити і зберігати в прохолоді.

Коли пити: оптимально подавати до обіду як аперитив.

web.facebook.com/photo.php?fbid=1318249024931233&id=988355584587247&set=a.988979544524851&_rdc=1&_rdr

 

 

Прихований текст

«Вічник» Дочинця можна сприймати по-різному – і як белетризований життєпис карпатського знахаря Андрія Ворона, і як захоплюючу українську робінзонаду, і як історичну драму швидкого злету та падіння Карпатської України, і як етнографічне дослідження. А ще це читання розширює межі мови, адже кожна сторінка книги приправлена доброю жменею діалектизмів. Тим паче, якщо йдеться про побут та їжу.

Є у «Вічнику» немало згадок про паленку – місцевий алкоголь з фруктів і ягід. Паленку вживали на свята, для бадьорості – вранці, нею ж полоскали рот, і це цілком заміняло зубну пасту.

Прихований текст

«Баба обриває молитву і підходить до горшка. Дерев’яною варішкою зачерпує паленки і врочисто підносить до губ. Смачно морщиться, очі її світліють».
«Кажуть, якщо кожного дня з’їдати 7 горіхів, то й проживеш на сім років довше. У бочки збирають падалиці з-під дерев, а відтак скислу «кериню» переганяють на пахучу паленку».

«А зуби чим чистите, що такі здорові?» «Нігда нічим не чистив. Лише полощу їх двічі на день. Вдосвіта паленкою з дичок, а увечері – ропою. Дуже добре зубам, та й кров гріє».

МИРОСЛАВДОЧИНЕЦЬ.ВІЧНИК

Історія яблучного кальвадосу йде далеко в минуле.

Прихований текст

Ще XVI столітті французький дворянин з Нормандії домігся визнання національного статусу напою. Свою назву він одержав від місцевості, де зародилося виробництво. Який міцний алкогольний напій, виготовлений за допомогою подвійної перегонки яблучного сидру, кальвадос по суті є офіційною самогонкою з яблук. Французи славляться своїм дивацтвом із перетворення домашніх виробів на символ країни. Так і яблучний самогон став захищеною торговою маркою,

Джерело: https://ekotechnik.kiev.ua/yabluchna-samogonka-nazva/
© ekotechnik.kiev.ua/

 

image.png

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Напої бродіння роблять із солодких фруктів. 

Я теж планую зробити сідр та кальвадос,але поки яблука викидаю. Занадто нестиглі

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

18 хвилин тому, Dendnepr сказав:

але поки яблука викидаю.

Куди? Питаю,  тому що ніхто  не сказав, що яблука в компостер відправив. Але судячи з тієї кількості, то Оксані треба вирити компостну яму під яблука. А от що робити зі сливами, бо від них залишиться велика кількість кісточок, то мені самій цікаво.

Змінено користувачем allanek
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

поки вирішується питання " як Оксані утілізувати яблука та сливи" покажу свої останні овочі🙃бо огірки були, помідори були і ось мої любімки баклажани, і солодкий міні перець, який буде фаршируватись ось таким сиром..сорт круглого баклажана Rotonda Bianca,білого   Half Long  горечі нема в обох сортах, врожайні,на смак значно смачніші ніж звичайні❤️, але мабудь вони не для міні терлиць ,бо  кущі здоровезні, особливо ротонда

 на наступний рік, тьху 3 рази будемо робити грядки високі на вулиці, щось мене почало затягувати

image.thumb.png.654118936bab1aa6ec93257ee09c541e.pngimage.thumb.png.0b4ed84c1102920c68a532ff50d1ef35.png

  • Лайк 3
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

1 година тому, irina1969 сказав:

щось мене почало затягувати

А ти пам'ятаєш, як на початку будівництва, ти казала:" Город? Та ніколи". А я що відповідала? Що буде і город, і полуниця.

Дивлюсь, теплиця тобі зайшла. Баклажани гарненьки. Взагалі, все гарненьке. Тож Наташа Ніколаєвна не дарма нас тут агітувала за теплицю. До речі, сподіваюсь, що з нею все добре.

  • Лайк 1
  • Дякую 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

6 хвилин тому, allanek сказав:

А ти пам'ятаєш, як на початку будівництва, ти казала:" Город? Та ніколи". А я що відповідала? Що буде і город, і полуниця.

Дивлюсь, теплиця тобі зайшла. Баклажани гарненьки. Взагалі, все гарненьке. Тож Наташа Ніколаєвна не дарма нас тут агітувала за теплицю. До речі, сподіваюсь, що з нею все добре.

Ніколи не кажи ніколи))

Так, зайшла...сьогодні зранку з чоловіком як раз на цю тему розмовляли і чомусь виникла аналогія з СЕС🫠

Я також вірю, що все добре (на форум заходила)

  • Лайк 1
  • Дякую 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

9 годин тому, allanek сказав:

Куди? Питаю,  тому що ніхто  не сказав, що яблука в компостер відправив. Але судячи з тієї кількості, то Оксані треба вирити компостну яму під яблука. А от що робити зі сливами, бо від них залишиться велика кількість кісточок, то мені самій цікаво.

Не розумію в чому паніка :).  В цому пості спробую всім одразу відповісти що робити з залишками.
 Яблука порізати-  що можна з їсти і на сушарку.  Потім гарненький квас можна робити, компот, чіпси, постілу, повидло, смаколикі, зефір ,да взагалі то яблуко джерело пектину для великой кількості соусів.
Можно дольки порізати, додати невелику кількість  цукру , коли віддасть сік, його зняти( він пійде на сидр , або кальвадос, і він буде одразу прозорий і фільтрований майже, можно гарячім залити в банку, на наступний рік змішайте з водою буде то що надо , коли почнеться спека, можна додати водку до такого сиропу, отримаєте лікер яблучний до коктейлів, якщо таке подобається, або основа плодового вінчіка, якщо малини додати, взагалі безліч всего можна зробити с такой основи) , потім додати ще цукру до долек і до варити варенням.
Якщо самі не їсти, то відправте військовим. . Якщо нема кому, то пишіть мені,  Я в вас вот єто вот все заберу  і відправлю тім, кому це дуже потрібно.
 

Десь ведра 2 заморожую слив -половинками суто на короля всіх існуючих пірогів - «Сливового из нью- йорк таймс» Такі не зря його рецепт печатали 10 років подряд. Він дійсно король пирогів.
Зараз сезон і слів него треба багато, але він того вартий. Якщо цікаво, надам рецепт

Всі кісточки завжди відправляю в компост і від слив і від персика. В цому році в мене шар з 200 кг персика, наприклад. Ни чого в цому складного не бачу. Звісно вони не перегнивають за 2 рокі, але вони гарно підходять до дренажного слою замість керамзита в горщиках.  Якщо на грядку компост то взагалі ті кістки не заважають. 
яблуко паданку, що зовсім геть гнила, то я скидаю також в компост, потім туди бурьян, картон, і через два рокі гарна земля виходить. 

Змінено користувачем Сарочка
  • Лайк 3
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

7 годин тому, allanek сказав:

А ти пам'ятаєш, як на початку будівництва, ти казала:" Город? Та ніколи". А я що відповідала? Що буде і город, і полуниця.

Дивлюсь, теплиця тобі зайшла. Баклажани гарненьки. Взагалі, все гарненьке. Тож Наташа Ніколаєвна не дарма нас тут агітувала за теплицю. До речі, сподіваюсь, що з нею все добре.

О, я теж раніше казала, що я ніколи нічого саджати не буду, бо простіше все купувати , коли потрібно свіжим.
А консервація, то позаминулий вік. Так смішно, вчора закінчила посилку с кришками 400 штук різноманітних, і це ще не кінець сезону.

Змінено користувачем Сарочка
  • Лайк 2
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Пока в компост яблоки выкидываю. Но скоро уже будем из падалицы сок делать и сидр. Весной купил пресс. Теперь надо дробилку для яблок 

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

1 хвилину тому, Dendnepr сказав:

Пока в компост яблоки выкидываю. Но скоро уже будем из падалицы сок делать и сидр. Весной купил пресс. Теперь надо дробилку для яблок  

можна використовувати соковижималку, вона буде дробити яблука гарно, можно звичайну мʼясорубку, або насадку на комбайн мʼясорубку. Можна терку с насадки комбайну типу шинкарці овочів. 200 кг нормально тре. Не думаю, що зараз ви посилити більше такой кількості Немає різниці чім яблука подробити

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

33 хвилини тому, Сарочка сказав:

Не розумію в чому паніка :)

Та яка паніка🙂? То було здивування з приводу того, що ніхто не сказав, що Оксані можна гарний компост з яблук зробити)))

Аня, коли ви встигаєте зробити оте все, про що розказали?

 

 

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Дівчата, у мене всього городу цього року чорити грядки по 3м. довжиною і 1 м.шириною, але я стільки всього виростила на них! І огірки, і помідори, перець, капуста молода, кабачки - практично ціле літо їмо з городу. І консервації вистачає, ми її багато не їмо.Про зелень мовчу, цілий сезон щось та й є. Не скажу що я прямо впахуюся на тих чотирьох грядках, у мене саме город займає мало часу, але це такий кайф піти зранку і нарвати овочів на салат з усього свого. 

  • Лайк 2
  • Дякую 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Тільки що, allanek сказав:

Та яка паніка🙂? То було здивування з приводу того, що ніхто не сказав, що Оксані можна гарний компост з яблук зробити)))

Аня, коли ви встигаєте зробити оте все, про що розказали?

 

 

 Зараз майже не буваю на форумі, то через то час є :). Шутка

Ну я ж не працюю. :) 

То чотири години витрачаю на стройку( надо ж закінчіть проєкт с верандою , нарешті, я в процесі оздоблення зараз) 2 години на хатні справи, 4 години на переробку врожаю( хоча чесно кажучі, я намагаюсь от це все робити мімоходом поміж інших діл) в 4 годи вміщаю суто збір, чистку і пхання в банці. Все інше на таймері, то відволікаюсь від штукатуркі, наприклад, щоб дістати банці із стерелізатора.

Нічого не жарю( замість жаркі по рецептам відкрила для себе духовку одразу на 4 протівеня)

Звісно духовка також на таймері, то я не боюся, що в мене щось або не доготовиться, або згорить. . 
Чесно кажу - підлогу зараз не мию- діти щось там якось намагаються,( нема часу, майже не готовлю їжу, бо менший син такі не погано готує кожен день. )

Ще в мене в « гостях» свекруха, то теж з готівкою допомагає( оказалось, щоб жити тривалий час в спокою, треба її зайняти до …. Тоді нема коли сваритися - прониклась волонтерськім рухом, вона як раз на переробці яблука і сливи, які мені зараз зносять від сусідів( це варка варення і усіляких розсольників і сушарки овочів на ЗСУ, то в мене окрема комора під цю консервацію, яка з часом поїде до хлопців)

Якось так і живемо. 

  • Лайк 2
  • Дякую 2
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз
×
×
  • Створити...