Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

Россияне к нам принесли войну

Скромный прораб

Рекомендовані повідомлення

ТОМ КУПЕР (переклад Микола Ковальчук, Тетяна Саніна, Ростислав Семків)

ВІЙНА В УКРАЇНІ, 17-18 ТРАВНЯ 2022

Спойлер

Всім доброго ранку! [Опубліковано 19.05.2022 об 11.00 за Києвом, останні доповнення – станом на 18.00].

.

СТРАТЕГІЯ

Британські медіа повідомляють, що зараз путін – з покроковою допомогою командувача генштабу валерія герасімова – здійснює безпосереднє керівництво воєнними діями в Уркаїні на оперативно-тактичному рівні, тобто аж до рівня командира бригади / полковника, що значить – напряму керує діями батальйонно-тактичних груп (як правило, чисельністю 700-800 осіб): www.theguardian.com/.../putin-involved-russia... . Але видається, що путін вже відсторонив герасімова й взяв керівництво повністю в свої руки, в чому й криється причина катастрофи армії рф у її спробах форсувати Сіверський Донець.

18 травня керівник штабу Тероборони України заявив, що станом на зараз 25 із 32 бригад ТО беруть участь у військових операціях. Як зрозуміло з численних звітів, вони далеко не завжди «захищають територію, за яку відповідальні»: навіть легкоозброєні бригади долучені до наступальних операцій, особливо на північ від Харкова.

.

ПОВІТРЯ

Вранці 18 травня дві російські ракети завдали удару по Дніпру. Одна знищила «об’єкт транспортної інфраструктури», а другу збила ППО: її уламки пошкодили два приватних будинки й поранили жінку. Схоже, це був удар ракетами Х-22, випущеними з Ту-22М-3: це доволі великі ракети й тому навіть їх уламки спричиняють шкоду.

Увечері 18 травня повітряна тривога була по всій Україні, але єдиний звіт про реальну атаку надійшов з Одеської області. Лише одна ракета прилетіла з Чорного моря, проте, здається, не завдала жодних суттєвих руйнувань.

ПКС Росії продовжують робити по 250-300 вильотів на день. Більшість з них їхні А-50 (SDRLO / AWAC - літаки радіолокаційного стеження - перекл.) спрямовують на цілі на Донбасі. Водночас, російські ПКС продовжують докладати зусиль, щоб перешкодити розгортанню українських систем ППО між Сумами та Харковом. Видається, що росіяни втратили там вчора один Су-34: візуального підтвердження немає, проте Київ заявив, що літак збила 57-ма бригада й ще з‘явився радіоперехват, в якому повідомляють про загоряння лівого мотора й екіпаж збирається катапультуватися.

Різні джерела вказують, що українські повітряні сили за вчора й сьогодні, можливо, втратили чотири літаки: видається, що один збили над Трипіллям й ще один біля Кам’яної Яруги (на схід від Харкова). Ще два могли бути знищені під час уже згаданого вище авіаудару по об’єкту в Дніпрі. Але станом на зараз жодних візуальних підтверджень цьому не надходило.

.

БИТВА ЗА ДОНБАС

Харків… 14–16 травня для звільнення Тернової [на північ від Харкова – ред.] було залучено додаткову бригаду Тероборони, а вчора українці звільнили село Дементіївку за 7 км на південь від кордону з росією.

Але важливішими є численні повідомлення, що українці звільнили Зарічне: як мені відомо, це село на східному березі Сіверського Дінця. Інакше кажучи: напевне, українці укріплюють плацдарм на південь від Вовчанська.

Ізюм… Схоже, українці вибили росіян із Довгенького, багато повідомлень за минулі дні свідчать про нові російські напади на це село, а також на Богородичне, далі на схід. Більше того, українська артилерія знищила заховану на одній з ферм російську систему радіоелектронної боротьби Р-330Ж «Житєль»: twitter.com/Blue_Sauron/status/1526978990015139840 , а також – як повідомляють – ще один понтонний міст росіян на Сіверському Дінці на південь від Ізюма.

У районі Лимана… Тримає оборону український гарнізон в Олександрівці, на південь від міста, проте росіяни захопили Новоселівку і Дробишеве, що на північному заході, та Ставки, що на півночі, тож до Лимана їм зостається 2–3 км.

Далі на південний схід… Загалом, територія між Сєвєродонецьком і Попасною зазнає інтенсивних повітряних та артилерійських ударів. Як повідомляють, повітряні атаки настільки часті, що українські сили протиповітряної оборони працюють безперервно. Всупереч своїм звичним практикам, російські ПКС обирають цілі не тільки на лінії фронту, але й за 10–15 км углиб, як-от Бахмут, де 17 травня зазнав удару житловий будинок, загинуло п’ятеро цивільних осіб (серед них дворічна дитина).

Тут з’явився новий російський підрозділ — батальйонно-тактична група 36-ї гвардійської мотострілецької бригади (https://twitter.com/GeoConfirmed/status/1525841871033061377 ). Разом з тим, українці відновили потужну лінію фронту від річки Борова через Метьолкіне і Воронове до Борівського.

Вранці 16 травня росіяни увійшли до Тошківки, що на південь від Сєвєродонецька, а 17 травня закріпилися в цьому селищі.

Як і два дні тому, ситуація на фронті в районі Попасної зостається найскладнішою. За минулі два дні росіяни захопили Тошківку, Оріхове та Новозванівку. Очевидно, українці посилили втомлені боями 24-ту механізовану бригаду і батальйон «Донбас»: за новою інформацією, їм вдалося зупинити російський наступ на Пилипчатине і Трипілля, на захід від Попасної. «Натомість» росіяни атакували Катеринівку, що на північному сході, та з півночі атакували північний фланг 30-ої механізованої бригади у Троїцькому (що на південь від Попасної).

Про те, що Попасна стала новим місцем зосередження сил росіян, свідчить поява у цьому районі 76-ої дивізії ВДВ (https://twitter.com/GlobalGeoNews/status/1527027678653693952 ), підрозділів 1-ої танкової армії, посилених бойовими машинами підтримки танків «Термінатор-2», а також однієї батальйонно-тактичної групи 40-ої бригади морської піхоти, озброєної танками Т-80БВМ. 76-та дивізія забезпечена найкращими солдатами, які зосталися в росіян, а «Термінатори» озброєні — серед іншого — двома нарізними автоматичними гарматами калібру 30 мм 2А42, які виявилися неприємним сюрпризом для українців (через радіус дії та ударну силу). Безперечно, це чимале зосередження сил, і схоже, наступною вони атакуватимуть Комишуваху (це найкоротший шлях на північ, до фронту біля Сіверського Дінця).

.

МАРІУПОЛЬ

За даними “вишестоящіх органів” у москві, станом на вчора з «Азовсталі» евакуювали 959 українців, серед яких 80 поранених, 51 з них доставлено до Новоазовської лікарні на окупованій території Донецької області. Конашенков [генерал-майор, офіційний представник МО Росії – перекл .] пояснив, що їх «далі розподілятимуть із Таганрога». Київ, схоже, не коментує це заяви. Поки глава так званого ДНР пушилін «обіцяє» перетворити комплекс «Азовсталь» на «технопарк» для туристів (чому би просто не зруйнувати економічний центр регіону...?), росіяни обстрілюють деякі частини комплексу, що вказує на те, що всередині все ще є опір.

.

ПІВДЕНЬ

Із сукупності українських звітів про те, що російська армія зосереджується аби поновити наступ чи то на Кривий Ріг, чи то на Запоріжжя, випливає, що росіяни розгортають оборону в глибині на всьому шляху від Високопілля на півночі до Херсона на півдні. Більше того, 14 травня “вишєстоящіє органи” в москві повідомили про потужну контратаку українців у Вишневому, на південь від Запоріжжя. Цю атаку схоже відбили, [для українців вона закінчилась – перекл.] втратою близько 40 танків — серед яких кілька Т-72М, що надійшли із Польщі — та інших транспортних засобів. Росіяни продемонстрували докази знищення шести Т-72 і ще двох БМП.

Тим часом, Інтерфакс-Україна повідомив interfax.com.ua/news/general/833101.html , що в Мелітополі було підірвано російський бронепоїзд, або принаймні було сильно пошкоджено локомотив, який тягнув 10 паливних баків. Під час такого ж інциденту ввечері 17 травня «партизани» влаштували засідку та вбили кількох офіцерів російської армії в районі Мелітополя.

 

  • Лайк 4
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

1 хвилину тому, Propeller сказав:

Ну, пробуйте.

Не правильна відповідь.Від Вас мало б прозвучати - я попробував, більш не варто.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

4 хвилини тому, badgy сказав:

зараз путін – з покроковою допомогою командувача генштабу валерія герасімова – здійснює безпосереднє керівництво воєнними діями в Уркаїні на оперативно-тактичному рівні, тобто аж до рівня командира бригади / полковника, що значить – напряму керує діями батальйонно-тактичних груп (як правило, чисельністю 700-800 осіб): www.theguardian.com/.../putin-involved-russia... . Але видається, що путін вже відсторонив герасімова й взяв керівництво повністю в свої руки, в чому й криється причина катастрофи армії рф у її спробах форсувати Сіверський Донець.

короче, дєда надовго не хватить)

  • Хаха 2
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

15 хвилин тому, ЧортПобьєрі сказав:

Гриценка- президентом.А Мішу прем'єром.

А Дуліньку?

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

1 хвилину тому, Музей сказав:

А Дуліньку?

Я, на жаль, не знаю хто це🤷‍♂️

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

15 минут назад, ЧортПобьєрі сказал:

Гриценка- президентом.А Мішу прем'єром.

Гріценко керуючі МО распродав підарас літакі, танкі, ППО та інше. Якби його зараз в президенти, то напевно від так само продавав би м777, та вже брав би передплату за хаймарси...

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

1 хвилину тому, Vikctor сказав:

Гріценко керуючі МО распродав підарас літакі, танкі, ППО та інше. Якби його зараз в президенти, то напевно від так само продавав би м777, та вже брав би передплату за хаймарси...

Це питання до товариша Пропелера.Я лиш погортав його форумну біографію.

  • Хаха 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Lana Zerkal (FB)

 

Сьогоднішня заява Єврокомісії щодо виділення коштів на боротьбу з енергетичною залежністю росії ставить на місце всі держави, які намагаться «торгуватися».

Єврокомісія оприлюднила великий, повноцінний план посилення енергетичної безпеки, вартістю в 300 мільярдів євро. Логіка документа проста: це гроші, які будуть витрачатись на альтернативні та відновлювальні джерела енергії. Не просто не-російські, а чисті і конкурентні.

Гроші не будуть «виділятися» - це напрямок використання єропейських грошей, який передбачає і енергоефективність, і пошук альтернативних джерел постачання, і пришвидшення переходу на відновлювальну енергетику.

Масштабний і великий план, який також посилає меседж державам, які намагаються «торгуватися». Це полегшить Європі дискусію з Угорщиною. Гроші на відмову від російських енергоносіїв є, але вони потребують чітких проектів та прозорого використання, а не шантажу заявами.

Це, до речі, і для України важливий меседж. У новій програмі є гроші на підтримку України, але лише на виживання. За серйозні кошти доведеться поборотися відкрито, пропонуючи зрозумілі проекти.

Ми маємо сильні сторони: вуглецево нейтральна атомна енергія, перспектива постачання водню, зрозумілі проекти відбудови зруйнованої війною інфраструктури. Але «договорняків» не буде, як би цього комусь не хотілося.

 

  • Лайк 11
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

5 минут назад, Музей сказал:

92D25AB3-C1C2-428D-AC83-978C0FE507A0.jpeg

Это количество не покроет даже недельного потребления какого-то закарпатья, не то что сделает погоду в масштабах страны.

У нас 9-12 млн тонн годовое потребление.

  • Лайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Тільки що, ozor сказав:

Журі хоч віддадуть, як комплімент від закладу?

Ні, такі нам самим потрібні.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

1145797135_.png.f8fb75a63e55223f8dc0ac81379e03de.png

 

Нам вдалося відібрати у РФ ініціативу та змусити її відмовитися від головної мети, – Залужний на засіданні військового комітету НАТО.

Главком ЗСУ зазначив, що українська армія не просто веде оборону, а й контратакує окупантів.

"Проведено низку успішних контрнаступальних дій. Вдалося розблокувати Харків та Миколаїв, ведуться бої на Херсонському напрямку", - зазначив Залужний.

  • Лайк 14
  • Дякую 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

5 минут назад, Propeller сказал:

Lana Zerkal (FB)

 

Сьогоднішня заява Єврокомісії щодо виділення коштів на боротьбу з енергетичною залежністю росії ставить на місце всі держави, які намагаться «торгуватися».

Єврокомісія оприлюднила великий, повноцінний план посилення енергетичної безпеки, вартістю в 300 мільярдів євро. Логіка документа проста: це гроші, які будуть витрачатись на альтернативні та відновлювальні джерела енергії. Не просто не-російські, а чисті і конкурентні.

Гроші не будуть «виділятися» - це напрямок використання єропейських грошей, який передбачає і енергоефективність, і пошук альтернативних джерел постачання, і пришвидшення переходу на відновлювальну енергетику.

Масштабний і великий план, який також посилає меседж державам, які намагаються «торгуватися». Це полегшить Європі дискусію з Угорщиною. Гроші на відмову від російських енергоносіїв є, але вони потребують чітких проектів та прозорого використання, а не шантажу заявами.

Це, до речі, і для України важливий меседж. У новій програмі є гроші на підтримку України, але лише на виживання. За серйозні кошти доведеться поборотися відкрито, пропонуючи зрозумілі проекти.

Ми маємо сильні сторони: вуглецево нейтральна атомна енергія, перспектива постачання водню, зрозумілі проекти відбудови зруйнованої війною інфраструктури. Але «договорняків» не буде, як би цього комусь не хотілося.

 

Я навіть прочітав цю водяністу заяву від ЄС. Там всі ці подіі заплановани чи то до 2030, чи то до 2035. Тобто в цілому круто, але покі московія схудне, ми точно сдохнемо...

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

6 минут назад, ЧортПобьєрі сказал:

Ні, такі нам самим потрібні.

Довго думав - так і не зрозумів навіщо... Маєте на увазі поповнення обмінного фонду?)))

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

5 минут назад, ЧортПобьєрі сказал:

Це питання до товариша Пропелера.Я лиш погортав його форумну біографію.

Неправда, голубчик! Вы же хохмач, а не глунишка.

Признайтесь : вы просто читаете все посты Vikctor, считая их истиной в последней инстанции. 

  • Лайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

1 минуту назад, Propeller сказал:

Неправда, голубчик! Вы же хохмач, а не глунишка.

Признайтесь : вы просто читаете все посты Vikctor, считая их истиной в последней инстанции. 

:shock:

А я якім краєм?

  • Хаха 7
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

8 хвилин тому, murava сказав:

Это количество не покроет даже недельного потребления какого-то закарпатья, не то что сделает погоду в масштабах страны.

Тобто, на Вашу думку, -- це ніщо для України?

Польща за це не заслуговує Вашої подяки?

  • Лайк 3
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

1 хвилину тому, 7351 сказав:

Тобто, на Вашу думку, -- це ніщо для України?

Польща за це не заслуговує Вашої подяки?

Спакойно.Наше ЖЮРІ вже за нас всіх подякували👍.Поляки обтертись не можуть...

  • Конфуз 2
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

2 минуты назад, Vikctor сказал:

Я навіть прочітав цю водяністу заяву від ЄС. Там всі ці подіі заплановани чи то до 2030, чи то до 2035. Тобто в цілому круто, але покі московія схудне, ми точно сдохнемо...

тут мне импонирует главная концепция - забыть об углеводородах как об источнике энергии + энергосбережение. к 30-му году программа будет (я надеюсь) завершена, но снижение потребления начнется уже в первых лет. процесс то постепенный.

  • Лайк 2
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

1 хвилину тому, ЧортПобьєрі сказав:

Наше ЖЮРІ вже за нас всіх подякували

Як на мене -- воно не наше, бо працювало проти України, впевнений -- навмисно.

  • Лайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

5 хвилин тому, Propeller сказав:

Неправда, голубчик! Вы же хохмач, а не глунишка.

Признайтесь : вы просто читаете все посты Vikctor, считая их истиной в последней инстанции. 

Ні я читаю всіх форумчан.І ,є у мене такий огріх, дуже швидко про кожного складаю характеристику.І ніколи не помиляюсь, блін.

  • Конфуз 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

4 минуты назад, Vikctor сказал:

:shock:

А я якім краєм?

1. Вы в этой теме упоминали за кого я топил в первом туре 19-го года.

2. Вам что помешает follower ? :)

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

15 минут назад, Vikctor сказал:

Гріценко керуючі МО распродав підарас літакі, танкі, ППО та інше. Якби його зараз в президенти, то напевно від так само продавав би м777, та вже брав би передплату за хаймарси...

Знаєте що цікаво?

Наче і справедливо звинувачувати Гриценка в масовому продажу зброї за кордон, когось там з колишніх в обміні  500 ракет Х-55 на газ, Юлю в заключенні кабального контракту на газ, Кравчука в здачі ядерної зброї, Турчинова в здачі Криму, Порошенка в підписуванні Мінська.Фактично це їх провина в історичному масштабі. Проте якщо розглянути суто ті часи , в які вони були при владі, то на той момент це або  не виглядало  зрадно (подекуди ще й гроші в бюджет приносило або інші плюси в короткостроковій перспективі)або було зроблено по суті під примусом і в вимушених умовах.

  • Лайк 2
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

1 хвилину тому, 7351 сказав:

Як на мене -- воно не наше, бо працювало проти України, впевнений -- навмисно.

Ого, це з таким підходом за 30 років потрібно депортувати 70% населення України.

  • Хаха 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

  • InSAn змінив заголовок на Россияне к нам принесли войну

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз
×
×
  • Створити...