МакДо Опубліковано: 13 листопада 2024 Поділитись Опубліковано: 13 листопада 2024 20 хвилин тому, NBB сказав: так ввечері на кілька годин камінна топка і вночі вмикаю, в листопаді було десь 40-55 кВт за ніч з підігрівом 120л води сьогодні залишив на день котла і при такій погоді 2-4С тепла за день котел десь 45 кВт спожив, бачу скільки буде за ніч Просто для ремарки: маю тепло акумулятор на 1700л, в ньому три тени вже по 3кВт. За ніч йде стільки ж енергії (бойлер теж рахую), але по нічному тарифу. ТА вистачає на наступний день з легкістю в таку погоду. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
NBB Опубліковано: 13 листопада 2024 Поділитись Опубліковано: 13 листопада 2024 1 час назад, МакДо сказал: Просто для ремарки: маю тепло акумулятор на 1700л, в ньому три тени вже по 3кВт. За ніч йде стільки ж енергії (бойлер теж рахую), але по нічному тарифу. ТА вистачає на наступний день з легкістю в таку погоду. за ніч 50 кВт? ну теж ніби вистачає на дер, коли опалення вмикати вночі ( і бойлер), як треба камін пару годин розпалити можна, навіть в мороз так робили минулий сезон Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
volomoto Опубліковано: 15 листопада 2024 Поділитись Опубліковано: 15 листопада 2024 150 кВт*год за половину листопада на опалення. 50 кВт*год на нагрів води в бойлері. 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
newbee2020 Опубліковано: 15 листопада 2024 Поділитись Опубліковано: 15 листопада 2024 (змінено) Взагалі не вмикав електро котел поки що, день через день камін 2-3 корзинки дуба - поки вистачає Змінено 15 листопада 2024 користувачем newbee2020 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Vikctor Опубліковано: 15 листопада 2024 Поділитись Опубліковано: 15 листопада 2024 7 минут назад, newbee2020 сказал: Взагалі не вмикав електро котел поки що, день через день камін 2-3 корзинки дуба - поки вистачає Дуб дорожче ел.енергії. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
newbee2020 Опубліковано: 15 листопада 2024 Поділитись Опубліковано: 15 листопада 2024 (змінено) 7 минут назад, Vikctor сказал: Дуб дорожче ел.енергії. не впевнений. якщо грубо прикинути, 6 кубів дуба сухого колотого (зілок) це десь 3 тони. ціна нехай 2200 грн за куб (500 кг). в 1 кг 4 квт - 25-30% втрати на димохід. 1500 кВтгод за 2200 грн = 1 грн 50 коп. менше нічного тарифу Змінено 15 листопада 2024 користувачем newbee2020 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Vikctor Опубліковано: 15 листопада 2024 Поділитись Опубліковано: 15 листопада 2024 10 минут назад, newbee2020 сказал: не впевнений. якщо грубо прикинути, 6 кубів дуба сухого колотого (зілок) це десь 3 тони. ціна нехай 2200 грн за куб (500 кг). в 1 кг 4 квт - 25-30% втрати на димохід. 1500 кВтгод за 2200 грн = 1 грн 50 коп. менше нічного тарифу Щось з розрахунками не те, бо ще жодного разу не було щоб топити дровами було дешевше ніж електрикою. 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
newbee2020 Опубліковано: 15 листопада 2024 Поділитись Опубліковано: 15 листопада 2024 Только что, Vikctor сказал: Щось з розрахунками не те, бо ще жодного разу не було щоб топити дровами було дешевше ніж електрикою. ну так і тарифу майже 5 грн ніколи не було Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Vikctor Опубліковано: 15 листопада 2024 Поділитись Опубліковано: 15 листопада 2024 7 минут назад, newbee2020 сказал: ну так і тарифу майже 5 грн ніколи не було Ну, не зовсім так - наразі скільки там вночі - 1,3грн здається. З тарифом на електроопалення. Але в будь-якому разі ціна на дрова завжди корелюється з цінами на газ/електрику і дорожчають дрова при подорожчанні газу/електрики доволі сінхронно. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
newbee2020 Опубліковано: 15 листопада 2024 Поділитись Опубліковано: 15 листопада 2024 13 минут назад, Vikctor сказал: Ну, не зовсім так - наразі скільки там вночі - 1,3грн здається. З тарифом на електроопалення. Але в будь-якому разі ціна на дрова завжди корелюється з цінами на газ/електрику і дорожчають дрова при подорожчанні газу/електрики доволі сінхронно. газ давно не дорожчав, а ЕЕ зовсім недавно. дрова теж наче тримаються по ціні Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
anatol33 Опубліковано: 15 листопада 2024 Поділитись Опубліковано: 15 листопада 2024 Помилка в підрахунках. Якщо звичайно брати готові порубані дрова, які достатньо висохли, то вийде з 1 складометра 400 кг, це я вже перевірив, бо спеціально зважував. Друга помилка - в 1 кг твердих порід ніяк не буде 4 квт, а лише 3 квт. Далі йде втрата енергії, тобто ККД котала буде в кращому разі 80%, а в гіршому 70%. Таким чином, якщо взяти звичайни котел з ККД 75% і ціну за дрова 2200, то вийде 2200 * 0,4 * 3 * 0,75 = 1980 або приблизно 2 грн за 1 квт. Тобто виходим на ціну 1 квт по нічному тарифу, тільки без лишньої замороки з дровами. 3 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
newbee2020 Опубліковано: 15 листопада 2024 Поділитись Опубліковано: 15 листопада 2024 1 минуту назад, anatol33 сказал: Помилка в підрахунках. Якщо звичайно брати готові порубані дрова, які достатньо висохли, то вийде з 1 складометра 400 кг, це я вже перевірив, бо спеціально зважував. Друга помилка - в 1 кг твердих порід ніяк не буде 4 квт, а лише 3 квт. Далі йде втрата енергії, тобто ККД котала буде в кращому разі 80%, а в гіршому 70%. Таким чином, якщо взяти звичайни котел з ККД 75% і ціну за дрова 2200, то вийде 2200 * 0,4 * 3 * 0,75 = 1980 або приблизно 2 грн за 1 квт. Тобто виходим на ціну 1 квт по нічному тарифу, тільки без лишньої замороки з дровами. може і 2 грн, але все одно достатньо конкурентно. але ні разу не зустрічав що 1 кг твердої гірше ніж 1 кг якоїсь там сосни Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Vikctor Опубліковано: 15 листопада 2024 Поділитись Опубліковано: 15 листопада 2024 2 минуты назад, anatol33 сказал: Помилка в підрахунках. Якщо звичайно брати готові порубані дрова, які достатньо висохли, то вийде з 1 складометра 400 кг, це я вже перевірив, бо спеціально зважував. Друга помилка - в 1 кг твердих порід ніяк не буде 4 квт, а лише 3 квт. Далі йде втрата енергії, тобто ККД котала буде в кращому разі 80%, а в гіршому 70%. Таким чином, якщо взяти звичайни котел з ККД 75% і ціну за дрова 2200, то вийде 2200 * 0,4 * 3 * 0,75 = 1980 або приблизно 2 грн за 1 квт. Тобто виходим на ціну 1 квт по нічному тарифу, тільки без лишньої замороки з дровами. А ККД камінної топки напевно ще нижче за ТП котел. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
newbee2020 Опубліковано: 15 листопада 2024 Поділитись Опубліковано: 15 листопада 2024 Только что, Vikctor сказал: А ККД камінної топки напевно ще нижче за ТП котел. в мене 75 заявлено. на більш просунутих моделях гаврилова із більшим теплообмінником і до 80% Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
МакДо Опубліковано: 15 листопада 2024 Поділитись Опубліковано: 15 листопада 2024 (змінено) 12 хвилин тому, newbee2020 сказав: газ давно не дорожчав Проскакують новини від чинушів про підвищення тарифу на електроенергію до 7,50-9грн/квт і газ мінімум х2 з 01.05.25. Типу ми асоціюємося з ЄС. Звісно про доходи ніхто не говорить. Цей факт на 70% ваги підштовхнув мене на побудову СЕС. Блекаути пережили б з генератором. Хоч і не так комфортно (30%). Змінено 15 листопада 2024 користувачем МакДо 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
newbee2020 Опубліковано: 15 листопада 2024 Поділитись Опубліковано: 15 листопада 2024 1 минуту назад, МакДо сказал: Проскакують новини від чинушів про підвищення тарифу на електроенергію до 7,50-9грн/квт і газ мінімум х2 з 01.05.25. Типу ми асоціюємося з ЄС. Звісно про доходи ніхто не говорить. Цей факт на 70% ваги підштовхнув мене на побудову СЕС. Блекаути пережили б з генератором. Хоч і не так комфортно (30%). да, дрова (якщо є де їх правильно спалити) - це стабільність, мати прозапас десяток тисяч кіловат тепла під парканом, русня іде нах. ну і вогонь живий в будинку це те, за що варто переплатити. мене одне напрягає - сміття після кожної топки, треба прибирати, або обходити і робота не пустиш бо якщо шматок вугілля зачепить то розмалює все. ну а СЕС теж довго окупається, але це незалежність, як її оцінити. 4 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
irina1969 Опубліковано: 15 листопада 2024 Поділитись Опубліковано: 15 листопада 2024 46 хвилин тому, МакДо сказав: Проскакують новини від чинушів про підвищення тарифу на електроенергію до 7,50-9грн/квт і газ мінімум х2 з 01.05.25. Типу ми асоціюємося з ЄС. Звісно про доходи ніхто не говорить. Цей факт на 70% ваги підштовхнув мене на побудову СЕС. Блекаути пережили б з генератором. Хоч і не так комфортно (30%). нові ціни на електрику змусили поставити камін з водяною сорочкою на пеллетах для зими, СЕС для літа вже стоїть давно...це я до того, що Ви на вірному шляху 3 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
МакДо Опубліковано: 15 листопада 2024 Поділитись Опубліковано: 15 листопада 2024 (змінено) 37 хвилин тому, newbee2020 сказав: да, дрова 15 хвилин тому, irina1969 сказав: нові ціни на електрику зусили поставити камін з водяною сорочкою на пеллетах для зими Колеги, я не в рожевих окулярах. В мене вже давно експлуатується твердопаливний котел та камінна топка в трошки енерго-акумулюючому облицюванні. А ще на всяк - інверторниц кондиціонер з перезакладом по продуктивності. Я тут не про тепло казав, а про забезпечення життєдіяльності будинку, в тому числі мого віддаленого місця роботи. Але дякую вам за турботу. Змінено 15 листопада 2024 користувачем МакДо Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
newbee2020 Опубліковано: 15 листопада 2024 Поділитись Опубліковано: 15 листопада 2024 це я тему в офтоп випадково перевів, каюсь і затикаюсь 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
irina1969 Опубліковано: 15 листопада 2024 Поділитись Опубліковано: 15 листопада 2024 14 хвилин тому, МакДо сказав: Колеги, я не в рожевих окулярах. В мене вже давно експлуатується твердопаливний котел та камінна топка в трошки енерго-акумулюючому облицюванні. А ще на всяк - інверторнтц кондиціонер з перезакладом по продуктивності. Я тут не про тепло казав, а про забезпечення життєдіяльності будинку, в тому числі мого віддаленого місця роботи. Але дякую явам за турботу. да ніхто не каже за рожеві окуляри🤝просто всі в одному човні і треба якось вигрібати ...у нас ТН ( низкотемпературна мережа підійшла для пеллет), електрокотел, каміно-піч, камін на пеллетах і СЕС, ще треба вітряк поставити для комплекту🤣 ТН та електрокотел ще не вмикались, мабудь і не будуть 12 хвилин тому, newbee2020 сказав: це я тему в офтоп випадково перевів, каюсь і затикаюсь а я не оффтопила, за електрокотел плачу 0 грн🙃 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
МакДо Опубліковано: 15 листопада 2024 Поділитись Опубліковано: 15 листопада 2024 10 хвилин тому, irina1969 сказав: ще треба вітряк поставити для комплекту Не дуже ефективна штука у наших широтах у порівнянні з СЕС. Мій сусід має маленьку СЕС і мріє про вітряну турбіну. Постійно йому підкидаю відео про 20вт в годину від вітряків не промислових форматів 🤭 3 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
irina1969 Опубліковано: 15 листопада 2024 Поділитись Опубліковано: 15 листопада 2024 Тільки що, МакДо сказав: Не дуже ефективна штука у наших широтах у порівнянні з СЕС. Мій сусід має маленьку СЕС і мріє про вітряну турбіну. Постійно йому підкидаю відео про 20вт в годину від вітряків не промислових форматів 🤭 там є такі красиві як квіточки)) так, штукенція неефективна, бо коханий вже б притягнув🤐 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
newbee2020 Опубліковано: 15 листопада 2024 Поділитись Опубліковано: 15 листопада 2024 5 минут назад, МакДо сказал: Не дуже ефективна штука у наших широтах у порівнянні з СЕС. Мій сусід має маленьку СЕС і мріє про вітряну турбіну. Постійно йому підкидаю відео про 20вт в годину від вітряків не промислових форматів 🤭 а ще обманюють зі всякою хернею типа спіральних вітряків, які класно крутяться тільки якщо нема навантаження 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
mib Опубліковано: 15 листопада 2024 Поділитись Опубліковано: 15 листопада 2024 2 часа назад, irina1969 сказал: да ніхто не каже за рожеві окуляри🤝просто всі в одному човні і треба якось вигрібати ...у нас ТН ( низкотемпературна мережа підійшла для пеллет), електрокотел, каміно-піч, камін на пеллетах і СЕС, ще треба вітряк поставити для комплекту🤣 ТН та електрокотел ще не вмикались, мабудь і не будуть Вот это вот уже странно ТН то уж точно заметно дешевле выходит чем пелеты 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
irina1969 Опубліковано: 16 листопада 2024 Поділитись Опубліковано: 16 листопада 2024 1 годину тому, mib сказав: Вот это вот уже странно ТН то уж точно заметно дешевле выходит чем пелеты Ні(( якщо електрика по 5, 4 і нема можливості зробити електротариф Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Рекомендовані повідомлення
Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування
Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар
Створити акаунт
Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!
Зареєструвати акаунтУвійти
Вже зареєстровані? Увійдіть тут.
Увійти зараз