roverspam Опубліковано: 23 жовтня 2022 Поділитись Опубліковано: 23 жовтня 2022 Добрый день всем. Есть 3-х фазный ввод в дом, одну из фаз я хочу сделать переключаемой на генератор в случае надобности. Есть ли уже какие-то готовые решения для этого дела, чтобы, например, передёргнул рубильник и источник для этой фазы уже с генератора (и в случае появления электропитания в общей сети ничего плохого не произойдёт, напряжение появится только в тех 2-х других фазах и просто достаточно будет переключить источник на общую сеть... Спасибо! Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Вячеслав_В Опубліковано: 23 жовтня 2022 Поділитись Опубліковано: 23 жовтня 2022 Ручний перемикач inteko.com.ua/ua/shop/product/ruchnoi-perekliuchatel-faz-generator-spamel-0-1-0-2-0-3-0-4 Якщо у Вас є трифазне навантаження, Ви від генератора "не вгадаєте" зі зсувом фаз, тобто такий перемикач для трифазних споживачів негодиться. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
roverspam Опубліковано: 23 жовтня 2022 Автор Поділитись Опубліковано: 23 жовтня 2022 3 минуты назад, Вячеслав_В сказал: Ручний перемикач inteko.com.ua/ua/shop/product/ruchnoi-perekliuchatel-faz-generator-spamel-0-1-0-2-0-3-0-4 Якщо у Вас є трифазне навантаження, Ви від генератора "не вгадаєте" зі зсувом фаз, тобто такий перемикач для трифазних споживачів негодиться. Я хочу "посадити" тільки на одну фазу, 2 інші вхідні в цей момент будуть вільні. Тобто, просто переключити однофазну мережу на користування від генератора Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Вячеслав_В Опубліковано: 23 жовтня 2022 Поділитись Опубліковано: 23 жовтня 2022 Тоді норм. Як раз у них і схемка є Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
roverspam Опубліковано: 23 жовтня 2022 Автор Поділитись Опубліковано: 23 жовтня 2022 а цей рубільник також для цих задач? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Вячеслав_В Опубліковано: 23 жовтня 2022 Поділитись Опубліковано: 23 жовтня 2022 (змінено) Так, також для подібних задач. Але він "перекидає" тільки на два положення. Тобто: отримувати живлення або "звідти", або "звідти". Коли стоїть задача отримувати живлення або з першої, або з другої, або з третьої фази, або з іншого джерела - необхідний перемикач на більшу кількість позицій. Якщо у Вас є мета - критичну фазу (на якій важливе навантаження, яке повинно завжди мати живлення) перекидати на генератор - то Ваш варіант перемикача 1-0-2 буде кращій. Змінено 23 жовтня 2022 користувачем Вячеслав_В Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Dendnepr Опубліковано: 23 жовтня 2022 Поділитись Опубліковано: 23 жовтня 2022 (змінено) Олег. Тебе нужен перекидной 4-х полюсный переключатель. На один входы цепляешь свои три фазы внешнего питания, а на другие - питание от генератора. И перемычки. Получится, что при работе от генератора у тебя все линии будут под напряжением. Будут все лампочки работать и все розетки. Твоя задача только выключить приборы, которые не потянет генератор. На переднем плане подключение от генератора (коричневый провод) Змінено 23 жовтня 2022 користувачем Dendnepr 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Dendnepr Опубліковано: 23 жовтня 2022 Поділитись Опубліковано: 23 жовтня 2022 Но если на дом идёт отдельная ветка одной фазы, то вполне можно обойтись и двуполюсным перекидным выключателем только на дом 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
engeneer Опубліковано: 23 жовтня 2022 Поділитись Опубліковано: 23 жовтня 2022 Да, можно на эту фазу поставить однополосный перекидной рубильник типа Hager SFB132. Но есть одно "но" - на этой линии после переключателя не должно быть трёхфазных приборов, иначе можно сжечь генератор. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Рома :) Опубліковано: 29 жовтня 2022 Поділитись Опубліковано: 29 жовтня 2022 (змінено) Добрый день. Купил однофазный генератор, хочу подключить к одной из трех фаз в доме через Hager SFB132. Возник вопрос: как разъединить ноль источников город/генератор? Может тогда лучше использовать Hager SFB216 (второе фото)? Змінено 29 жовтня 2022 користувачем Рома :) Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Dendnepr Опубліковано: 29 жовтня 2022 Поділитись Опубліковано: 29 жовтня 2022 Ищите переключатель трёхфазный плюс ноль. И все фазы у вас будут работать. Главное вырубить сильные потребители Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Dendnepr Опубліковано: 29 жовтня 2022 Поділитись Опубліковано: 29 жовтня 2022 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Zergus Опубліковано: 31 жовтня 2022 Поділитись Опубліковано: 31 жовтня 2022 (змінено) В 23.10.2022 в 19:32, roverspam сказал: Добрый день всем. Есть 3-х фазный ввод в дом, одну из фаз я хочу сделать переключаемой на генератор в случае надобности. Есть ли уже какие-то готовые решения для этого дела, чтобы, например, передёргнул рубильник и источник для этой фазы уже с генератора (и в случае появления электропитания в общей сети ничего плохого не произойдёт, напряжение появится только в тех 2-х других фазах и просто достаточно будет переключить источник на общую сеть... Спасибо! Собі поставив простеньке автоматичне РВФ 3L/1N на 1 фазу - лінію освітлення (всього 3 фази - 1 світло, 1 розетки, 1 резервне опалення). До нього приєднано 1 фаза мережа, 1 фаза безперебійник, 1 фаза генератор з АВРом. Якщо пропадає мережа перекидає на безперебійник, якщо посідають аккамулятори, заводить і перекидає на генератор (можна було б не морочитись з АВРом, але вирішив повністю "автоматизуватись") і в зворотньому порядку 😀 Схема простенька, САМОРОБНА, тому ні в якому разі не нав'язуючи, просто ділюсь досвідом. Досить зручно не бігати в підсобку, особливо зараз. Єдине, підійде лише на фазу з невеликим навантаженням, на розетки або опалення я б не ризикнув, ну або ж складнішу треба схему+обладнання відповідне, а так вже з рік - політ нормальний при мінімальному бюджеті, а головне - "незапланована зустріч" фаз мінімальна, бо автоматика. НМД Змінено 31 жовтня 2022 користувачем Zergus 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Dendnepr Опубліковано: 31 жовтня 2022 Поділитись Опубліковано: 31 жовтня 2022 А как аккумы на бесперебойник заряжаются? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Zergus Опубліковано: 1 листопада 2022 Поділитись Опубліковано: 1 листопада 2022 (змінено) 13 часов назад, Dendnepr сказал: А как аккумы на бесперебойник заряжаются? ИБП с зарядным встроенным, мне большой мощности не надо, зарядный ток до 30 ампер пишут в инструкции, но это врятли, если 20 есть то и то хорошо. Пока сеть есть стоят "на зарядке", сеть пропала, разряжаются до установленного предела (3 акаммулятора на 100 a/h на сутки точно хватает), после чего - заводится "гена", дает электрику и заряжает аккумуляторы, и так по кругу (либо до появления сети, либо окончания бензина, если сеть так и не появилась - ну такого т.т.т. пока небыло 😀 Змінено 1 листопада 2022 користувачем Zergus 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Zergus Опубліковано: 1 листопада 2022 Поділитись Опубліковано: 1 листопада 2022 (змінено) 16 часов назад, Zergus сказал: Собі поставив простеньке автоматичне РВФ 3L/1N на 1 фазу - лінію освітлення (всього 3 фази - 1 світло, 1 розетки, 1 резервне опалення). До нього приєднано 1 фаза мережа, 1 фаза безперебійник, 1 фаза генератор з АВРом. Якщо пропадає мережа перекидає на безперебійник, якщо посідають аккамулятори, заводить і перекидає на генератор (можна було б не морочитись з АВРом, але вирішив повністю "автоматизуватись") і в зворотньому порядку 😀 Схема простенька, САМОРОБНА, тому ні в якому разі не нав'язуючи, просто ділюсь досвідом. Досить зручно не бігати в підсобку, особливо зараз. Єдине, підійде лише на фазу з невеликим навантаженням, на розетки або опалення я б не ризикнув, ну або ж складнішу треба схему+обладнання відповідне, а так вже з рік - політ нормальний при мінімальному бюджеті, а головне - "незапланована зустріч" фаз мінімальна, бо автоматика. НМД Якщо цікаво - можу накидати схемку на А4, але треба трішки часу, то не обіцяю, що "прямо одразу і зможу". ЕЕ це в мене хобі, а не робота і тим паче не бізнес Змінено 1 листопада 2022 користувачем Zergus Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Dendnepr Опубліковано: 1 листопада 2022 Поділитись Опубліковано: 1 листопада 2022 1 час назад, Zergus сказал: ИБП с зарядным встроенным, мне большой мощности не надо, зарядный ток до 30 ампер пишут в инструкции, но это врятли, если 20 есть то и то хорошо. Пока сеть есть стоят "на зарядке", сеть пропала, разряжаются до установленного предела (3 акаммулятора на 100 a/h на сутки точно хватает), после чего - заводится "гена", дает электрику и заряжает аккумуляторы, и так по кругу (либо до появления сети, либо окончания бензина, если сеть так и не появилась - ну такого т.т.т. пока небыло 😀 т.е. они питание получают от одной фазы. а в сеть отдают по другой? Или речь не о фазах, а о линиях? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Dendnepr Опубліковано: 1 листопада 2022 Поділитись Опубліковано: 1 листопада 2022 1 час назад, Zergus сказал: Якщо цікаво - можу накидати схемку на А4, але треба трішки часу, то не обіцяю, що "прямо одразу і зможу". ЕЕ це в мене хобі, а не робота і тим паче не бізнес По свободе нарисуйте, пожалуйста. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Zergus Опубліковано: 1 листопада 2022 Поділитись Опубліковано: 1 листопада 2022 (змінено) 44 минуты назад, Dendnepr сказал: т.е. они питание получают от одной фазы. а в сеть отдают по другой? Или речь не о фазах, а о линиях? Так, все вірно, отримують від однієї (та що на розетки виділена), а віддають через РВФ на іншу. Бо "закільцювати" немає змісту, перехід між L/ДБЖ/Генератор має відбуватись непомітно (при зникненні струму) для побутових приладів (в моєму випадку роутерів і камер) та лампочок освітлення Змінено 1 листопада 2022 користувачем Zergus 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Zergus Опубліковано: 1 листопада 2022 Поділитись Опубліковано: 1 листопада 2022 42 минуты назад, Dendnepr сказал: По свободе нарисуйте, пожалуйста. Так, добре, на вихідних "заморочусь" 😀 буду радий якщо і Вам стану в нагоді 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Zergus Опубліковано: 2 листопада 2022 Поділитись Опубліковано: 2 листопада 2022 (змінено) 23 часа назад, Dendnepr сказал: По свободе нарисуйте, пожалуйста. Заморочився раніше і ось, що вийшло 😁 ОСОБЛИВОСТІ: 1) Дуже важливо дотримуватись "фазності", т.я. ДБЖ (наскрізний нуль, як пишуть в мануалі) при переході мережа/АКБ може "міняти місцями" фазу/нуль, тож щоб випадково при зникненні мережі на N контакт РВФ не пішла фаза, наполегливо раджу перевірити - де у ДБЖ на виході фаза при роботі від мережі (окремо), а де - при роботі від АКБ (окремо), якщо зміни не відбуваються все ок, якщо ж міняється місцями, перевернути вилку живлення ДБЖ від мережі "догори ногами". РВФи виключають можливість зустрічей фаз між собою та L/ДБЖ/Генератор, але не впевнений що буде, якщо подати фазу на нульовий контакт (експрементувати так не хочеться зовсім); 2) Крім обов'язкового заземлення генератора через окремий контакт "заземлення" (як правило на лицьовій панелі), заземлити один із виходів на розетці генератора, отримавши таким чином нормальний вихід фаза/нуль (за замовчуванням генератор видає "дві фази" по 110В з кожної "дірки"); 3) Основний і дублюючі роутери є для того, щоб мати можливість віддалено їх перезавантажувати, адже вони мають особливість підвисати і відрубати камери, та власне з самими камерами те ж саме; 4) Wi-Fi автомат на вводі (дорога зараза, згоден) для підстраховки, щоб мати можливість віддалено відрубити "стовп", а у разі крайньої необхідності і "резерви", від будинку; 5) Звісно, це схемка ЛИШЕ підключення безперебійного живлення В МОЄМУ ВИПАДКУ, а саме: (електроопалення це лише резерв - підтопити поки ми в дорозі та бойлер нагріти на 2 кВт, їдимо на дачу, щоб потім не холодно було перевдягатись для рубки дров 😅 основне - пічне, тому окрема фаза на електроопалення не перевантажена); побутові розетки, те саме, потужних споживачів нема (хіба що чайник), та й "гена" б їх не витримав; зауважу, що все це доповнено (на схемі не відображав) 48 шт. автоматів номіналами від 6А до 25А та декількома УЗО, для забезпечення селективності у форс-мажорних випадках; основні елементи електрифікації, як власне і сам щит, в окремому приміщенні, не в будинку, коли ще розробляв план забудови, вирішив, що потрібно окреме цегляне приміщення для реалізації всіх своїх "тараканів", тобто до будинку підходить вже "готова" лінія з 3ма фазами від підсобки (ввід і все, що реалізовано, в підсобці), де вже все знову через "автомати" і wi-fi реле "йде" далі по будинку; 6) Основний прикол в тому, що - коли пропадає мережа, починає працювати безпеербійник від АКБ (доба точно при моєму споживанні), просідають АКБ, вмикається генератор і дає ЕЕ+заряджає АКБ (доба +/- бак на 10л), закінчується паливо ДБЖ продовжує працювати на заряджених АКБ (ще + доба як мінімум), бо якщо зробити АВР від зникнення мережі, то генератор вімкнеться, випалить бак на і так заряджені АКБ (доба +/-) і тоді аж вімкнеться ДБЖ (теж доба). Тобто: 1 доба+1 доба+1 доба, все ж краще ніж 1 доба + 1 доба); 7) Ну і головне, можна "не городити огород", а придбати з десяток 100А/h АКБ та промисловий ДБЖ кВт на 3-5 (в моєму випадку достатньо було б), але ж бюджет... мій +/- 10 т.грн у 2019-2020р. без АВР та Wi-Fi "плюшок", а зараз - один АКБ enersys genesis, як у мене, стільки коштує, тому для малоймущих треба щось вигадувать, от і вигадав! Ніби все, будуть питання, по мірі можливості буду відповідати 🤓 P.S. Схемка спроектована і намальована ГУМАНІТАРІЄМ за освітою і покликанням, тому... P.P.S. Чомусь при конвертації pdf (малював у ворді) jpg якість втратилась і кольори погано видно, але думаю й так все зрозуміло більш менш, що ні - запитуйте Змінено 2 листопада 2022 користувачем Zergus 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
volomoto Опубліковано: 2 листопада 2022 Поділитись Опубліковано: 2 листопада 2022 4 години тому, Zergus сказав: 2) Крім обов'язкового заземлення генератора через окремий контакт "заземлення" (як правило на лицьовій панелі), заземлити один із виходів на розетці генератора, отримавши таким чином нормальний вихід фаза/нуль (за замовчуванням генератор видає "дві фази" по 110В з кожної "дірки"); Якщо у вас підключення TN-C-S із повторним заземленням біля будинку та розділенням N та PE в головному щиті, то має бути наскрізний нуль від мережі і аж до генератора та ББЖ. Крім того не можна ще раз заземляти нуль біля генератора, щоб нічого не було, якщо: 4 години тому, Zergus сказав: але не впевнений що буде, якщо подати фазу на нульовий контакт 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Фрай Опубліковано: 2 листопада 2022 Поділитись Опубліковано: 2 листопада 2022 55 минут назад, volomoto сказал: Крім того не можна ще раз заземляти нуль біля генератора, щоб нічого не було, якщо: Если можно, подробнее для дилетанта? шо значит заземлять нуль возле генератора? Для чего? Я как раз собираюсь заземлить гену дополнительно абы заработал котел. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Zergus Опубліковано: 2 листопада 2022 Поділитись Опубліковано: 2 листопада 2022 (змінено) 1 час назад, volomoto сказал: Якщо у вас підключення TN-C-S із повторним заземленням біля будинку та розділенням N та PE в головному щиті, то має бути наскрізний нуль від мережі і аж до генератора та ББЖ. Крім того не можна ще раз заземляти нуль біля генератора, щоб нічого не було, якщо: Трішки не зрозумів 😀 наскрізний нуль же і є, я ж про це і написав/попередив. А "гена" заземлений 2чі, т.я. якщо не "занулити" розетку на ньому, не отримаєм фаза/нуль Змінено 2 листопада 2022 користувачем Zergus Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Zergus Опубліковано: 2 листопада 2022 Поділитись Опубліковано: 2 листопада 2022 (змінено) 1 час назад, Фрай сказал: Если можно, подробнее для дилетанта? шо значит заземлять нуль возле генератора? Для чего? Я как раз собираюсь заземлить гену дополнительно абы заработал котел. Теж не зрозумів, але мені можна, я теж дилетант-гуманітарій. Все, що понамальовував/зібрав/запустив - на власний страх і ризик. Рік працює, політ нормальний, АЛЕ! цілком допускаю, що щось десь можна оптимізувати/покращити/більше убезпечити і тд., тому до порад профі прислухаюсь звісно! Свою "схему" після збору тестив на предмет: КЗ на окремих лініях, зникнення мережі - це все, на що був здатен 😀 автоматика спрацювала, ніби ок. Один раз тільки чомусь в будинку 6А автомат під час штучного КЗ "пропустив" (розетка тераси для освітлення), зате в щиті вибив чітко теж 6А, інші лінії не вибивало, до вводу не дістало. Ну тут грішу на виробників - перший АскоУКРем, другий шнайдер. Єдине, що "свербить", але так і не пробував, як поведуть себе РВФи у випадку, якщо якимось чином фаза на нуль потрапить... бо інші варіанти (наприклад "залипання" контактів, перевищення 250В/просадка 180В - і тд., захист реле спрацьовує чітко - лінія тухне, на індикаторі світиться -H- (помилка) аж до перезавантаження Змінено 2 листопада 2022 користувачем Zergus Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Рекомендовані повідомлення
Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування
Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар
Створити акаунт
Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!
Зареєструвати акаунтУвійти
Вже зареєстровані? Увійдіть тут.
Увійти зараз