sly Опубліковано: 30 червня 2022 Поділитись Опубліковано: 30 червня 2022 Приветствую! Помогите советом плиз.. Выбираю между UTP и FTP (одескабель, 0,51 жила, 4 пары, для наружного использования и т.п.) До каждой камеры, расположенной на столбах, метров 50-60, прокладка в пэ трубе в грунте, в одной из труб возможно будет идти и кабель 220в. Если смысл брать экранированную витую пару? Понятное дело, что в таком случае будут и экранированные разъемы и т.д. Или можно забить и взять UTP? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
denis-k Опубліковано: 1 липня 2022 Поділитись Опубліковано: 1 липня 2022 Если в земле и не рядом с 6 кВ то забейте и берите БЕЗ экрана 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
volomoto Опубліковано: 1 липня 2022 Поділитись Опубліковано: 1 липня 2022 З точки зору передачі сигналів, на швидкості 100 Мбіт/с з екранування толку мало в незашумленому середовищі толку мало. А ще менше з нього толку, якщо обидва кінці екрану "висять" в повітрі, тобто світч чи патч панель мають незаземлений корпус. Але якщо різниця в ціні невелика, то я б взяв екранований і робив підключення до мережерового обладнання через модуль грозозахисту. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
sly Опубліковано: 1 липня 2022 Автор Поділитись Опубліковано: 1 липня 2022 1 минуту назад, volomoto сказал: якщо обидва кінці екрану "висять" в повітрі, тобто світч чи патч панель мають незаземлений корпус. даже не сомневался, что будет подобное замечание и потому написал про правильность подключения. Ну да, забыл написать, что свитч с заземлением Но Вы все равно не удержались. 2 минуты назад, volomoto сказал: через модуль грозозахисту. как он выглядит, можно пример? Буду благодарен. Позапрошлая гроза унесла hdmi каналы в дорогом ресивере и проекторе Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
sly Опубліковано: 1 липня 2022 Автор Поділитись Опубліковано: 1 липня 2022 (змінено) 2 минуты назад, sly сказал: как он выглядит, можно пример? уже нагуглил, спасибо за подсказку. Буду искать многоканальный, так как поштучно ставить - цена кусается... Змінено 1 липня 2022 користувачем sly 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
volomoto Опубліковано: 1 липня 2022 Поділитись Опубліковано: 1 липня 2022 7 хвилин тому, sly сказав: даже не сомневался, что будет подобное замечание и потому написал про правильность подключения. Ну да, забыл написать, что свитч с заземлением Но Вы все равно не удержались. Ну от я прочитав про роз'єми, але не побачив нічого про заземлення корпуса, тому не міг втриматися 7 хвилин тому, sly сказав: Буду искать многоканальный, так как поштучно ставить - цена кусается... Я не знаю як зараз, але до війни можна було знайти одиночні по 100-150 грн за штуку, якщо 100мбіт і ноунейм китай, і десь 350 за 1гбіт юбіквіті. На фоні ціни за хорошу зовнішню камері (4+ тис. грн) не так вже багато. В мене всього дві камери на опорах, тому взяв юбіквіті - www.technotrade.com.ua/Products/Ubiquiti-ETH-SP-G2.php. Всі інші камери заведені кабелем Cat5e FTP прямо в екрановану та заземлену патч-панель. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
uafisher Опубліковано: 1 липня 2022 Поділитись Опубліковано: 1 липня 2022 (змінено) 15 часов назад, sly сказал: в таком случае будут и экранированные разъемы А ГДЕ они будут и какая ЦЕЛЬ этих разъёмов? 2 часа назад, volomoto сказал: взяв юбіквіті скільки штук на камеру?) 2 часа назад, sly сказал: свитч с заземлением Друзья - давайте начнём с того, для ЧЕГО всё это. Исходя из этого будет возможно принять правильное решение. Т.е. очевидно мы предполагаем речь о защите от статики грозовых разрядов - но пройдите по пунктам и вы поймёте где ошибка.. Змінено 1 липня 2022 користувачем uafisher Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
volomoto Опубліковано: 1 липня 2022 Поділитись Опубліковано: 1 липня 2022 11 хвилин тому, uafisher сказав: Т.е. очевидно мы предполагаем речь о защите от статических грозовых разрядов - но пройдите по пунктам и вы поймёте где ошибка.. Нема такого поняття як "статичний розряд", бо розряд динамічним процесом. Тут йдеться про захист від накопичення статичного заряду наведеного грозовими розрядами. 28 хвилин тому, uafisher сказав: но пройдите по пунктам и вы поймёте где ошибка.. По яких пунктах? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
sly Опубліковано: 1 липня 2022 Автор Поділитись Опубліковано: 1 липня 2022 2 часа назад, uafisher сказал: А ГДЕ они будут и какая ЦЕЛЬ этих разъёмов? Цель - заставить экран кабеля работать. Где - понятное дело, со стороны свитча, который и имеет порты с экранированием. Ещё вопросы? Или может, таки подскажете ответ на мой изначальный вопрос в первом посте? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
sly Опубліковано: 1 липня 2022 Автор Поділитись Опубліковано: 1 липня 2022 4 часа назад, volomoto сказал: але до війни можна було знайти одиночні по 100-150 грн за штуку, Сходу, чтоб в наличии, дешевле 900 грн не нагуглил. Надо будет больше времени выделить и поискать Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
uafisher Опубліковано: 1 липня 2022 Поділитись Опубліковано: 1 липня 2022 7 часов назад, volomoto сказал: Нема такого поняття як "статичний розряд", бо розряд динамічним процесом. Тут йдеться про захист від накопичення статичного заряду наведеного грозовими розрядами. Та я виправився і сам) Ну всі розуміють про що мова. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
uafisher Опубліковано: 1 липня 2022 Поділитись Опубліковано: 1 липня 2022 6 часов назад, sly сказал: Цель - заставить экран кабеля работать. Где - понятное дело, со стороны свитча, который и имеет порты с экранированием. Если цель -заставить ЭКРАН работать -то какой смысл этом пресловутом изначальном вопросе «мне взять ФТП или ЮТП»))). Сама суть исключает варианты. Поэтому предполагаю, что вопрос изначально был -защитит ли ЮТП моё оборудование. Дальше вам подсказали-правильно-берите грозоразрядники. И пошли нюансы. А нюансы заключается в том, хотите ли защитить коммутатор и всё после него, или также камеры на опорах. Ибо заглянув в лановский порт камеры не увидите там земли (99,99%). Отсюда и вопрос где будете ставить «экранированные» джеки, многие ставят их и со стороны камеры, на что то хорошее рассчитывая.. И если мы возьмём те же убнтишные разрядники, которые упоминал специалист до динамическим грозоразрядним процессам, почитаем их схему подключения -там будет 2 (!) штуки на одну линию-одна со стороны устройства конечного, вторая перед портом внутри. Тут конечно может начаться диспут, я не буду принимать в нём участие. Моё мнение. Из практики и сотен камер и линий до 150 м на улице, есть даже посреди воды). Скорее всего с вашими 2мя камерами в обозримой перспективе ничего страшного не случиться, но точно может случиться и вероятность НЕ нулевая. Небольшая, но стремится к увеличению исходя из условий среды, допустим у меня на даче молнии любят наш уголок) Поэтому я советовал бы брать ЮТП при условии ПРАВИЛЬНО организованного заземления. Ибо если нормальной земли не будет эта фольга станет не экраном, а антенной, эффект может получиться противоположным. И ставить разрядники. НОРМАЛЬНЫЕ. УБНТ, Микротовские считаю хорошие. Есть нонеймы примитивные, дешевле. Один/два на линию решать вам, кстати на некоторых камерах и винт для земли имеется) И да, не ставил «мульти» разрядники, но думаю в их случае надо быть крепко уверенным в реализации, дабы один канал не выпалил все остальные.. Пойдёт? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
uafisher Опубліковано: 1 липня 2022 Поділитись Опубліковано: 1 липня 2022 (змінено) Вот упомянутая родная схема убнт. А вы говорили «понятное дело») Змінено 1 липня 2022 користувачем uafisher 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
volomoto Опубліковано: 2 липня 2022 Поділитись Опубліковано: 2 липня 2022 @uafisherвиглядає так, що про захист камер подумали ви, а не автор теми і тим більше не я. Для мене якщо не згоріло далі свіча, то вже добре, бо я собі слабо уявляю як можна захистити камеру, яка висить десь на опорі. Свіч і камери — це дешево і швидкозамінно, а от раутер і сервери — це дорого, тому чим більше точок стікання заряду на шляху від камери до свіча — тим краще. 14 годин тому, uafisher сказав: Ибо если нормальной земли не будет эта фольга станет не экраном, а антенной, эффект может получиться противоположным Так, тому про це говорилось із самого початку теми. Якщо є фольга, то її обовязково треба заземляти, якщо ж фольги нема, то антеною служать жили витої пари, які також треба "заземлити", але без гальванічного контакту із землею, чим власне і займаються грозорозрядники. Грозорозрядник і заземлений екран доповняють один одного і обов'язково щоб було хоча б щось одне. Обидва — ідеально. 23 години тому, uafisher сказав: скільки штук на камеру?) Один, але в мене ще є патч-панель з аналогічною функцією, тому фактично виходить дві точки як на картинці, що ви скинули. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
sly Опубліковано: 2 липня 2022 Автор Поділитись Опубліковано: 2 липня 2022 16 часов назад, uafisher сказал: предполагаю, что вопрос изначально был -защитит ли ЮТП моё оборудование. нет. Изначально вопрос был - стоит ли заморачиваться с экранированным проводом. Уже потом пошла дискуссия про грозозащиту. 16 часов назад, uafisher сказал: Ибо заглянув в лановский порт камеры не увидите там земли а я разве просто так написал, что разъем имеет смысл ставить только со стороны свитча с экранированным портом? 16 часов назад, uafisher сказал: Скорее всего с вашими 2мя камерами в обозримой перспективе ничего страшного не случиться, но точно может случиться и вероятность НЕ нулевая. ну, во первых, камер не 2, а штук 6-8 будет. А во-вторых, я вот тоже так думал. И выше писал, что в позапрошлую грозу погорел видеотракт в проекторе и ресивере. Сколько лет раньше различная аппаратура стояла - проблем не было. А тут залет весьма недешевый (только в проектор HDMI чип 900 грн с доставкой с али, который не доставляет + работа по замене столкьо же - уже было дело на другом аппарате по другой причине). Стоимость ресивера даже вспоминать не хочу Потому когда зашел разговор про грозозащиту - задумался. 17 часов назад, uafisher сказал: Поэтому я советовал бы брать ЮТП при условии ПРАВИЛЬНО организованного заземления. Т.е. все-таки FTP? 17 часов назад, uafisher сказал: Пойдёт? Ну такое. Приходится вылавливать суть среди пафоса Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
uafisher Опубліковано: 3 липня 2022 Поділитись Опубліковано: 3 липня 2022 В 02.07.2022 в 16:37, sly сказал: Т.е. все-таки FTP? В 01.07.2022 в 23:31, uafisher сказал: Да, оговорился. Конечно ФТП-при условии принятия мер. Это даст хоть некую доп зашиту. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
uafisher Опубліковано: 3 липня 2022 Поділитись Опубліковано: 3 липня 2022 В 02.07.2022 в 14:14, volomoto сказал: Один, але в мене ще є патч-панель з аналогічною функцією, тому фактично виходить дві точки як на картинці, що ви скинули. То ви захист ставите біля камери? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
uafisher Опубліковано: 3 липня 2022 Поділитись Опубліковано: 3 липня 2022 В 02.07.2022 в 14:14, volomoto сказал: Свіч і камери — це дешево і швидкозамінно, а от раутер і сервери — це дорого, Ого… У мене камера часто дороще роутера. Роутер це або МК за 100, або 220+ якщо це сікюріті гєтувей або 300+ дрім машин від убнт, але камери меньше 150$ на вулиці взагалі майже не ставлю, а є і тисячі $, свічі наприклад 16 РОЕ якись Хік/Дахуа це вже 200+ за один, а Кінетік і 500$, а зараз взагалі подорощали ще і дефіцит. Ок, ну і зовнішні точки доступу WiFi, часто густо це 200+. Тому мені не байдуже захистити і камеру і свіч і все інше що на ньому, а як правило це РОЕ свіч який вже далі через аплінк іде на звичайний комутатор, і аж потім лінк на роутер. Хоча це таке, ладно.. П.С. Пригадую на форумі описував автор випадок, статіка зайшла через піщалку сірени, яка звісно була на зовнішній стіні будинку… А централь зараз часто ланом до мережі, здається так у людини далі і побігло.. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
sly Опубліковано: 3 липня 2022 Автор Поділитись Опубліковано: 3 липня 2022 1 час назад, uafisher сказал: але камери меньше 150$ на вулиці взагалі майже не ставлю наприклад? самі ходові? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
uafisher Опубліковано: 4 липня 2022 Поділитись Опубліковано: 4 липня 2022 (змінено) 13 часов назад, sly сказал: наприклад? самі ходові? У мене це 8Мп з АкуСенс від Хіквіжен. І бажано не хужіше G2. Наприклад 2383G2 (173$) , або ще краще 2386G2 (205$), ціліндри якщо щоб далеко ІЧ світило це 2Т серії, якщо маленькі це наприклад 2086 (230$). Це не найкращі/найцікавіші, це типові для мене, з золотим співвідношенням ціна/якість/функціонал. Є вже і 3ххх серія, але особисто я не ставив, війна внесла корективи. Мабуть має бути краще за попередню лінійку. Ну а там підбираєте яка саме камера потрібна -циліндр, купол, і т.і. Яка відстань, задачі. Під номери свої камери, чи рішення. І звісно камери будуть трохи/не трохи відрізнятись між собою, наприклад ті ж 2383 і 2386 трохи функціонал по аналітиці інший, і схоже якість картинки. Хоча може це і ефект плацебо, но здається різниця у зображенні є. Так що при наявності (можливості) я краще поставлю 86 ніж 83. На опори майже завжди вішаю циліндри, на стіни -не рідко купол. І зараз є аналогічні від Дахуа, цікаві. Наприклад HFW3841EP-SA, 195 баков. Є ще ЗетПро/Унівью -але останнім часом вони наче зупинились у розвитку, там гарна якість/картинка і ціна норм, те що Хік майже (!) зробив у +/- 18-19 роках у Унівью було у 16. Порівнюючи з Самсунг і навіть з Аксіс (!!!) було що Унівью по картинці їх рвало за «смішні» гроші. Ще год-два тому я майже тільки їх і ставив, і гарантія збільшена, АЛЕ усяких їхніх «ДіпМінд» в Україні не представлені (апаратний СмарБар не розглядаємо), ЗетПро просуває свій софт з аналітикою, короче зараз мені таке не цікаво. Тобто по камерам від Унівью/ЗетПро буде непогана камера, просто 8Мп, з непоганою картинкою, гарантією 3 роки (звичайно 2 роки, але у мене є можливість, я міг давати 3)- але без цільової класифікації. Ну і далі класом вище, Самсунг, Тіанді, etc. Там все буде дороще, але свої плюшки і по функціоналу, реалізації, по секюрності. У приватних будинках мабуть у більшості випадків це і не цікаво, що наприклад відеоприок іде не зашифрований, або наприклад що у популярного бренду може бути зашиті дефолтний/безпарольний ONVIF юзер, і т.і. Підключайся і дивись потік безкоштовно) Інколи і керування доступне. Ну а комусь цікаво)). Ми ж розуміємо -воно все в інтернеті.. Або наприклад на Тіанді можно інтегрувати евенти/алерти (у т.ч. розпізнавання) з Телеграмом, зручна річ, особливо офіси/рітейл. Ну і є варіант можно камери без АІ, але з гарною картинкою (наприклад тіж Унівью/ЗетПро/кращі), далі сервак і софт, який все/щось робить. Но це вже зовсім інший огород, свої нюанси. Змінено 4 липня 2022 користувачем uafisher 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
k-master Опубліковано: 4 липня 2022 Поділитись Опубліковано: 4 липня 2022 03.07.2022 в 21:10, uafisher сказав: свічі наприклад 16 РОЕ якись Хік/Дахуа це вже 200+ за один А навіщо? б/в cisco на olx на 24 poe порта коштує аж 1500-2000 грн. І це L3 керований свіч. На 48 портів трохи дорожче але там є ньюанси по потужності щоб усі 48 як poe працювали. Єдиний недолік - шумить. Якщо немає потреби щоб все було нове та з гарантією то за 1500 береться для роботи, а ще за 1500 ставиться ще одна поруч на випадок якщо зламається перша. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
uafisher Опубліковано: 5 липня 2022 Поділитись Опубліковано: 5 липня 2022 (змінено) 19 часов назад, k-master сказал: А навіщо? б/в cisco на olx ... Не, купівля клієнту б/в обладнання окрема тема, я пас.. П.С. До речі суто технічно - свічі 16+ беру тільки гігові, відповідно це буде дороще, і якщо Ціска буде лише 802,3аф то не всі камери/точки доступу ВайФай вона потягне вже зараз навіть по одному порту (більшість, но не всі), а завтра? І вачдог буде? Ну і скільки буде коштувати гігова Ціска з 802.3ат помножена на другу резервну - і все одно це буде Б/В обладнання? Скільки гроз воно перенесло?) А скільки вартує втрачений час та репутація виїжджати мінять? Змінено 5 липня 2022 користувачем uafisher Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Firetuf Опубліковано: 9 липня 2022 Поділитись Опубліковано: 9 липня 2022 В 30.06.2022 в 23:27, sly сказал: Приветствую! Помогите советом плиз.. Выбираю между UTP и FTP (одескабель, 0,51 жила, 4 пары, для наружного использования и т.п.) До каждой камеры, расположенной на столбах, метров 50-60, прокладка в пэ трубе в грунте, в одной из труб возможно будет идти и кабель 220в. Если смысл брать экранированную витую пару? Понятное дело, что в таком случае будут и экранированные разъемы и т.д. Или можно забить и взять UTP? Умеем же мы на форуме насоветовать так, чтобы сам ТС уже запутался чего он вообще спрашивал и хотел...((( Мое имхо, все эти грозо/ЕМС/статика - это для спецов и проф. У нас ведь не тот случай, или нет? FTP vs UTP? Я бы рекомендовал экран. Кабель хоть будет механически крепче, соответственно надежней. А на скорость или питание, в нашем конкретном случае, оно никак не влияет. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
uafisher Опубліковано: 9 липня 2022 Поділитись Опубліковано: 9 липня 2022 5 часов назад, Firetuf сказал: FTP vs UTP? Я бы рекомендовал экран. Кабель хоть будет механически крепче, соответственно надежней. О какой дополнительной механической надёжности идёт речь?) Если использовать ФТП как самонесущий кабель между подвесами - фольга не сроляет, всё равно нужен кабель с тросом ну или крепить к тросу. Бросить в землю в тонкой гофре (о, не стоит)-лопата перерубит с фольгой и без одинаково успешно. В трубе - нет вообще нагрузок. Да, где-то как-то может и выстрелит эта надёжность, типа саморезом или чем прижали, но... Но также может выстрелить экран в качестве доп антенного контура принимая на себя статику при грозе - и тогда привет всей "надёжности".. Поэтому - не просто ФТП, а ФТП+защита. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
sly Опубліковано: 9 липня 2022 Автор Поділитись Опубліковано: 9 липня 2022 20 минут назад, uafisher сказал: Если использовать ФТП как самонесущий кабель между подвесами - фольга не сроляет, всё равно нужен кабель с тросом ну или крепить к тросу. Бросить в землю в тонкой гофре (о, не стоит)-лопата перерубит с фольгой и без одинаково успешно. В трубе - нет вообще нагрузок. я уже купил ФТП. Правда, только одну катушку, надо еще (либо вот думаю на один кабель вешать по две камеры - есть ли минуса такого решения?). И да, везде будет идти в трубе - в грунте в 32 пэ, на столбы - в 20 пэ. Гофрам не доверяю. По защите - позже буду еще гуглить, буду ставить. 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Рекомендовані повідомлення
Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування
Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар
Створити акаунт
Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!
Зареєструвати акаунтУвійти
Вже зареєстровані? Увійдіть тут.
Увійти зараз