standov Опубліковано: 11 травня 2023 Автор Поділитись Опубліковано: 11 травня 2023 (змінено) Новий практичний рецепт Так чогось повелося що в будинку багато чого прив'язано до часу дня - щось увімкнути ввечері, щось вимкнути, десь використати як додаткову умову. Я вирішив що зручно мати якісь глобальні флаги що позначають настання якогось "ключового" часу. Момент часу може бути або календарним (певна година) або астрономічним (фаза сонця), в мене використовуються обидва варіанти: Заведено два "флаги-айтеми". Перший це флаг який встановлюється на інтервал часу коли сім'я вкладається спати (календарний час) Другий флаг встановлюється коли сонце заходить (астрономічний час) Contact Home_ModeInbed "Час сну [MAP(uk.map):%s]" <ecohouse> (Home) ["Status"] Contact Home_ModeEvening "Вечірній час [MAP(uk.map):%s]" <ecohouse> (Home) ["Status"] Попередньо, в опенхабі, потрібно встановити astro бондінг, та вказати координати вашого будинку, після чого вам стануть доступні для вашого будинку розклади різноманітних астрономічних подій як для сонця так і для луни. astro:sun:home [ geolocation="50.xxxxxx, 30.xxxxxx,100", interval=60 ] astro:moon:home [ geolocation="50.xxxxxx, 30.xxxxxx", interval=60 ] Проксі логіка для встановлення флагів: rules.JSRule({ name: 'States update', description: "", triggers: [ triggers.GenericCronTrigger("0 0/1 * * * ?") // every 1 minutes ], execute: e => { let now = time.ZonedDateTime.now(); let now_hour = now.toLocalTime().hour(); if ((now_hour >= 23) || (now_hour <= 7)) { // 23:00 - 7:59 items.getItem('Home_ModeInbed').postUpdate('OPEN'); } else { items.getItem('Home_ModeInbed').postUpdate('CLOSED'); } let sunActions = actions.get("astro","astro:sun:home"); if(null === sunActions) { console.log("sunActions not found, check thing ID"); } else { let sunEvent = "SUN_SET" let is_evening = undefined; if (sunActions.getEventTime(sunEvent,now,"START").isBefore(now)) { is_evening = true; } else if (sunActions.getEventTime(sunEvent,now,"END").isAfter(now)) { is_evening = true; } else { is_evening = false; } items.getItem('Home_ModeEvening').postUpdate(is_evening ? 'OPEN' : 'CLOSED'); } } }); Тут важливий нюанс - щоб то корректно працювало, в ОС опенхаба має бути виставлена правильна докальна таймзона. Все, тепер в опенхабі доступно два "контакти", перший відкритий кожного дня в інтервалі 23:00-7:59, другий кожного дня в різний час який співпадає із заходом сонця. Реальний сценарій який використувує один з контактів - включаємо підсвітку сходів на другий поверх у вечірний (по сонцю) час: rules.JSRule({ name: "Switch stairs light", triggers: [triggers.ItemStateChangeTrigger('Home_ModeEvening')], execute: (event) => { items.getItem("LivingRoomLight_Stairs").sendCommand((event.newState == 'OPEN') ? "ON" : "OFF"); } }); Другий контакт (Home_ModeInbed) використувується в багатьох інших сценаріях опосередковано, наприклад для розрахунку температури догріву вентиляції (коли всі сплять вона менша на 2 градуси) Змінено 11 травня 2023 користувачем standov 3 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
labuda Опубліковано: 13 липня 2023 Поділитись Опубліковано: 13 липня 2023 Доброго дня. Чи можете кинути скріни інтерфейсу на ОН, хочеться побачити як це виглядає для користувача на телефоні або планшеті Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Rusel1 Опубліковано: 16 липня 2023 Поділитись Опубліковано: 16 липня 2023 13.07.2023 в 13:05, labuda сказав: Доброго дня. Чи можете кинути скріни інтерфейсу на ОН, хочеться побачити як це виглядає для користувача на телефоні або планшеті Доброго дня. Варіантів оформлення інтерфесу велика, як стандартних так і "кастомних". Користувався матеріалами з форумів: community.openhab.org/t/oh3-main-ui-examples/117928/18 github.com/BangerTech/openHAB3WebUI Я для себе оформив так. 0-02-05-a9c1660a1e97a54bb23fd8ab3cac5350374ba5960939a9c90c66724b712f384f_f82b333e.mp4 13.07.2023 в 13:05, labuda сказав: Доброго дня. Чи можете кинути скріни інтерфейсу на ОН, хочеться побачити як це виглядає для користувача на телефоні або планшеті 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
k-master Опубліковано: 16 липня 2023 Поділитись Опубліковано: 16 липня 2023 13.07.2023 в 13:05, labuda сказав: Доброго дня. Чи можете кинути скріни інтерфейсу на ОН, хочеться побачити як це виглядає для користувача на телефоні або планшеті На опенхабі та на їх форумі є купа прикладів що можна робити, я поки нічого не робив відносно гарного інтерфейсу. по дефолту ось так: 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
labuda Опубліковано: 17 липня 2023 Поділитись Опубліковано: 17 липня 2023 Дякую. Собі теж збираюсь робити на ОН, тому і цікавлюсь Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
standov Опубліковано: 18 липня 2023 Автор Поділитись Опубліковано: 18 липня 2023 В 13.07.2023 в 13:05, labuda сказал: Доброго дня. Чи можете кинути скріни інтерфейсу на ОН, хочеться побачити як це виглядає для користувача на телефоні або планшеті у опенхаба зараз існує 3 різні типу інтерфейсу, я використjвую останній (наймолодший) MainUI, в нього з одного боку дуже багаті моливості кастомізаціїї, з іншого це дуже муторно та потребує глибокого ковиряння мануалів Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
k-master Опубліковано: 18 липня 2023 Поділитись Опубліковано: 18 липня 2023 39 хвилин тому, standov сказав: у опенхаба зараз існує 3 різні типу інтерфейсу, я використjвую останній (наймолодший) MainUI, в нього з одного боку дуже багаті моливості кастомізаціїї, з іншого це дуже муторно та потребує глибокого ковиряння мануалів Це просто малюнок з температурами у координатах? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
standov Опубліковано: 18 липня 2023 Автор Поділитись Опубліковано: 18 липня 2023 10 минут назад, k-master сказал: Це просто малюнок з температурами у координатах? так, там є спеціальний тип сторінки де на підложку ставиш картинку, в тч svg а на нєї можна насипати датчиків з прив'язкою до координат 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
k-master Опубліковано: 18 липня 2023 Поділитись Опубліковано: 18 липня 2023 14 хвилин тому, standov сказав: так, там є спеціальний тип сторінки де на підложку ставиш картинку, в тч svg а на нєї можна насипати датчиків з прив'язкою до координат А вимикач там можна поставити? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Rusel1 Опубліковано: 18 липня 2023 Поділитись Опубліковано: 18 липня 2023 (змінено) 3 години тому, k-master сказав: А вимикач там можна поставити? Тут автор відео розповідає про можливості данного виду сторінки (тайминг 01:05:16): Змінено 18 липня 2023 користувачем Rusel1 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
mib Опубліковано: 18 липня 2023 Поділитись Опубліковано: 18 липня 2023 Не сильно по теме, но возможно у кого то есть остатки или кто то торгует кабелем нужно 4-5 метров ввгнг 5х4 куплю с удовольствием Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
standov Опубліковано: 19 липня 2023 Автор Поділитись Опубліковано: 19 липня 2023 14 часов назад, mib сказал: Не сильно по теме, но возможно у кого то есть остатки или кто то торгует кабелем нужно 4-5 метров ввгнг 5х4 куплю с удовольствием прям внезапно) Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
standov Опубліковано: 19 липня 2023 Автор Поділитись Опубліковано: 19 липня 2023 20 часов назад, k-master сказал: А вимикач там можна поставити? можна. там є декілька десятків типів подій яки можна вішати на маркер на клік, звісно перемикання там теж є Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
mib Опубліковано: 19 липня 2023 Поділитись Опубліковано: 19 липня 2023 36 минут назад, standov сказал: прям внезапно) Да сам в шоке был уверен что пишу в тему по электрике Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
standov Опубліковано: 24 липня 2023 Автор Поділитись Опубліковано: 24 липня 2023 Вийшов опенхаб 4.0. багато нового. www.openhab.org/blog/2023-07-23-openhab-4-0-release.html 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Rusel1 Опубліковано: 29 липня 2023 Поділитись Опубліковано: 29 липня 2023 24.07.2023 в 09:57, standov сказав: Вийшов опенхаб 4.0. багато нового. www.openhab.org/blog/2023-07-23-openhab-4-0-release.html Перейшов на 4.0.0, чотири дні "політ" нормальний. Чекаю Ваших прикладів використання "нового". П.С. Я дуже багато взяв для себе з Ваших прикладів. Дякую. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
standov Опубліковано: 29 липня 2023 Автор Поділитись Опубліковано: 29 липня 2023 12 часов назад, Rusel1 сказал: Перейшов на 4.0.0, чотири дні "політ" нормальний. Чекаю Ваших прикладів використання "нового". П.С. Я дуже багато взяв для себе з Ваших прикладів. Дякую. Довелося правити бібліотеку proxy бо помінялося пару методів у базового openhab-js, також злетів бондінг unifi protect (поки руки не дійшли розібратися), вилізло пару косяків з айтемами які работають з процентами (бо переробили цю частину в 4). Так начебто поки все що знайшов.. по новому все ніяк нема часу повивчати, додалася підтримка простих "сцен", але схоже зміни по функціоналу меньше навіть коли 3.4 був, максимальні зміни схоже в середині. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Rusel1 Опубліковано: 30 липня 2023 Поділитись Опубліковано: 30 липня 2023 10 годин тому, standov сказав: Довелося правити бібліотеку proxy бо помінялося пару методів у базового openhab-js, також злетів бондінг unifi protect (поки руки не дійшли розібратися), вилізло пару косяків з айтемами які работають з процентами (бо переробили цю частину в 4). Так начебто поки все що знайшов.. по новому все ніяк нема часу повивчати, додалася підтримка простих "сцен", але схоже зміни по функціоналу меньше навіть коли 3.4 був, максимальні зміни схоже в середині. Розробники написали про зміну роботи айтемів з процентами та дали варіанти рішення (скриптом, або вручну). Я руками прописав (в мене 8 айтемів в яких використовуеться величина виміру "%") це зайнало пару хвилин. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
standov Опубліковано: 30 липня 2023 Автор Поділитись Опубліковано: 30 липня 2023 6 часов назад, Rusel1 сказал: Розробники написали про зміну роботи айтемів з процентами та дали варіанти рішення (скриптом, або вручну). Я руками прописав (в мене 8 айтемів в яких використовуеться величина виміру "%") це зайнало пару хвилин. Так, я в курсі, але є не дуже мені поки зрозуміла історія з дефолтними одиницями, то ще треба буде розібратися бо поки то виглядає не дуже логічно Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
anabioz Опубліковано: 4 вересня 2023 Поділитись Опубліковано: 4 вересня 2023 Що вибрати для мінімальної автоматизації в будинок? Які ідеї, плюси та мінуси? В кожне місце/розетку/світильник, де потрібно: Прихований текст В щиток, для полегшення комутації: Прихований текст Або самі автомати: Прихований текст Ціна +/- така сама виходить, якщо б це був окремий автомат і щось з перших двох варіантів. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
mib Опубліковано: 4 вересня 2023 Поділитись Опубліковано: 4 вересня 2023 8 часов назад, anabioz сказал: Що вибрати для мінімальної автоматизації в будинок? Які ідеї, плюси та мінуси? А что вы хотите в итоге получить? У меня стоят и автоматы и отдельные розетки, из автоматизации пользуюсь только расписанием, ну и удобно там те же ворота с телефона открывать Зигби датчики температуры по комнатам используются больше как градусник ну и есть сценарии для управления котлом по мощности от времени суток и температуры ну и вкл/выкл по температуре но как правило до этого не доходит родное пза котоа отрабатывает раньше У меня все под ewelink ну и железки sonoff и с алишки нонеймы 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
anabioz Опубліковано: 4 вересня 2023 Поділитись Опубліковано: 4 вересня 2023 41 хвилину тому, mib сказав: А что вы хотите в итоге получить? Сценарії ще продумував, хочу розуміти що з цього буде краще і зручніше. Зовнішнє світло по зонам в залежності від часу, ті ж ворота гаражу, заїзду, частково внутрішнє світло, можливо штори, вентиляція, датчики присутності + світло в санвузлах, кладових ... Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
mib Опубліковано: 4 вересня 2023 Поділитись Опубліковано: 4 вересня 2023 11 минут назад, anabioz сказал: Сценарії ще продумував, хочу розуміти що з цього буде краще і зручніше. Зовнішнє світло по зонам в залежності від часу, ті ж ворота гаражу, заїзду, частково внутрішнє світло, можливо штори, вентиляція, датчики присутності + світло в санвузлах, кладових ... Ну если проводка позволяет и есть место в щите то автоматы имхо будут удобней, но в итоге будет в любом случае винигрет из всех возможных типов устройств 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
anabioz Опубліковано: 4 вересня 2023 Поділитись Опубліковано: 4 вересня 2023 7 хвилин тому, mib сказав: Ну если проводка позволяет и есть место в щите то автоматы имхо будут удобней, но в итоге будет в любом случае винигрет из всех возможных типов устройств І проводка і місце дозволяє. Дивився на ajax, але там ціна на цілий порядок вища. Хочу на безпеку/дим/перекриття води поставити ajax, а на всяку автоматизацію, маю надію, тільки zigbee запровадити. Тільки почав вивчати Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Rusel1 Опубліковано: 5 вересня 2023 Поділитись Опубліковано: 5 вересня 2023 04.09.2023 в 12:05, anabioz сказав: Що вибрати для мінімальної автоматизації в будинок? Які ідеї, плюси та мінуси? В кожне місце/розетку/світильник, де потрібно: Показати вміст В щиток, для полегшення комутації: Показати вміст Або самі автомати: Показати вміст Ціна +/- така сама виходить, якщо б це був окремий автомат і щось з перших двох варіантів. Я коли починав ставити "розумний будинок" майже три роки тому задавався таким же питанням. Вирішив почати з встановлення міні реле "по місцю" (для освітлення, витяжних вентиляторів) і поставив їх в розподільні коробки. Розетки у мене розбиті групами по кімнатах керую ними цими же реле через контактори в ел. щиті (на той момент не знайшов подібних виробів який ви навели в другому варіанті). Ставив тимчасово подивитись яка буде надійність та практичність використання. Станом на зараз нічого з обладнання не міняв, все працює. У мене Wi-Fi реле Sonoff Mini R2 перешиті на прошивку Tasmota. Всі датчики також Wi-Fi, Камери по LAN. Систама openhab 4, . Освітлення (витяжки) окрім вмикання і вимикання через "розумний будинок" повинні також керуватись фізичними вимикачами. П.С. коли робив у себе ремонт я у кожний вимикач і кожну групу розеток протянув виту пару для датчиків та керуючих сигналів. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Рекомендовані повідомлення
Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування
Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар
Створити акаунт
Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!
Зареєструвати акаунтУвійти
Вже зареєстровані? Увійдіть тут.
Увійти зараз