Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

Процесс жизни в частном доме.

Nic-олаевна

Рекомендовані повідомлення

22 часа назад, normal сказал:

а коли ногою став на саму маленьку "голову" і воно випустило купу якогось жовтого пилу мені в обличчя... Я як став на ноги і до сих пір в тому лісі мене ніхто не бачив :)

Хоча потім казали, що то був дуже смачний гриб дощовик і я дійсно міг би зібрати мішків п'ять, але краще то без мене :)

 

у діда на поліссі це чудо називали "пурхалки" і ми їх взагалі не торкалися бо вважали отруйними 😁 повно було їх.

  • Лайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Вот, точно так. Один куст зацепила косой- там одни ветки так и торчат. Меня эти кустики вполне устраивают - расползания особо там не надо. Ну и грунт в этой части - глина. Понемногу сею ячмень каждый год, потом им же мульчирую. Не совсем аккуратно и красиво, но грунт по-троху перестраиваится. В принципе все растет. Может не так и пышно. Но пока и не кормила ничего. Со строикой руки не доходят.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Панянки, а можете фото викласти, як виглядає ваш чебрець? 

Передивилась архів і знайшла світлину, що показує куточок, який є суцільною помилкою для мого саду. З серії-"я спробувала і зрозуміла, як не повинен виглядати мій сад". Зараз цей куточок має зовсім інший вигляд, наче там ніколи і не росли жимолость, троянда, чебрець, чистець і усіляке подібне. Але показую тому, що тут росло два сорти чебрецю. Звичайний, дві подушки, і по другий бік троянди повзучий варієгатний з білими квітами.

 На фото дуже показово, як ростуть звичайний і повзучий чебрець. Звичайний росте подушками, але і вони з часом розповзаються і займають все, куди можуть дотягнутись. Повзучий не має такої гарної подушки і росте, як заманеться. Як бачите ростуть на піску, більше там нема нічого, ні компосту, ні добрив. Єдине, що  добавляла вапна, коли саджала чебрець. 

Якщо в вас він росте повільно, то причина в тому, що щось в ваших умовах не збігається з тим, до чого він звик.

 

 

 

IMG_4490.JPG

Змінено користувачем allanek
  • Лайк 2
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

2 часа назад, allanek сказал:

Панянки, а можете фото викласти, як виглядає ваш чебрець? 

Так, якщо знайду фото.  Або на днях зроблю, якщо дощ скінчиться. Але зараз він зовсім нєпрєзєнтабєльний!

Я його і садила дещо утиснутим - між бардюриною та іншими квіточками, але в агресивності мною не помічений. І я його майже не щіпаю - мені він в чаї не подобається зовсім, але як іду повз - так обов'язково потріпаю за чубрину для аромату! Грунт у нас звичайний, огородний. Може кислуватий - за бур'янами визначила. 

Змінено користувачем voglya
  • Лайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Існують дуже схожі по зовнішньому види трави: душиця, материнка, тимьян, чебрець. А ще є сучасні схрещення між ними. І якщо точно не знати між ними різницю, то така плутанина....Я купувала на базарі чебрець. Посадила. Одні знайомі сказали що то у мене материнка, а не чабрець. Інші - що то не чабрець і не материнка, а щось інше. То я толком і не знаю, що у мене. Але я сушу цю травичку на чай, вона мені дуже смачна і її ми випиваємо в першу чергу.

Насушила в цьому році пелюсток з квітів чорнобривців. Ну таке....Аби я раніше знала, що воно ніяке, то і часу б не витрачала. Може треба було сушити всю квітку, а не лише пелюстки, не знаю

  • Лайк 2
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

В 07.03.2023 в 03:14, Dendnepr сказал:

Молодой лист буряка вполне себе не хуже листьев салата. 

Ещё из интересного - цвет кабачка в кляре.

ЗЫ. В этом году и ревень семена купил и монгольд и черемши и даже обычной репы (жена уж очень хочет ее садить )

Треба все пробувати на собі, бо у кожного свій смак. Ніколи не їла молодого листя буряка в салаті, да і квіток кабачка також. Ми взагалі дуже обмежені в фантазії приготування. Я іноді дивлюсь що готують китайці, у них мабуть і кора з дерева ідету їжу.

Рівень у нас ріс на дачі. Варила компот з його черешків. Компот за смаком схожий на яблучний. А якщо черешок і лист уже не молодий, то з'являється кислинка. Люди варять ще з них варення, але я не варила.

Черемшу у нас щовесни продають цілими жмутами бабусі на базарі. Думаю збирають у лісі. Раз купила і більше не хочу. На вигляд листя конвалії, а на смак бадилля часнику))) Але, для тих хто хоче ароматної зелені - саме воно.

Звичайна рєпа...І що потім з нею робити?

  • Лайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

07.03.2023 в 00:09, semengv сказав:

А чего не посадите? Чабрец компактно растет

Чабрець, садить? Я його нарвати на любому схилі можу, так само дикої шипшини чи гльоду, за мелісу не пам'ятаю, але м'яту та ромашку насилу позбувся, то все дешевше купити в аптеці. Мені здається це все такі ендеміки як і липа чи вишня, з липи вже зовсім нічого не робимо, а з вишні максимум вино, але після того як навіть ліптон почав кидати ароматизатори в чорний чай і закарпатський натуральний зник, то ми швидко перешли на свій продукт. Але виявляється, що ні сушеної липи чи вишні ніде не купиш на чай, доведеться ще якісь рози з пелюстками садити, бо всі сучасні чаї м'яко кажучи спаскудились нище нема куди... Чи може то тільки в нашому АТБ?

Змінено користувачем normal
  • Лайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

1 годину тому, Nic-олаевна сказав:

душиця, материнка,

  або орегано. Це одна і та рослина. І росте душиця подушкою. В мене була до появи чебрецю, росла , дійсно, подушкою, не розповзалась. Тому і питала дівчат за фото, бо була думка, що в них душиця росте, а не чебрець.

Добавлю, що в них зовсім різні вимоги до грунту і поливу. Душиця полюбляє  вологий грунт і потребує постійного поливу, чебрець посухостійка рослина.

Змінено користувачем allanek
  • Лайк 2
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

По цьому фото важко щось сказати. Мені здалось, чи квіти білого кольору? Якщо це і чебрець, то в нього там стільки конкурентів, що  і хотів би, то йому нема куди розповзатись.

і квіти, в обох рослин, зібрані в суцвіття, а тут виглядає так, наче квіточки окремі. Якщо збільшую фото, то зображення розпливається.

Змінено користувачем allanek
  • Лайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Досвід з мікорізою протестирован на баклажанах и перцах( насіння замочени 24 січня) сорт одін. В ґрунт потрапили десь днів через 12.
Подкормка одинаково и добриво так саме всім.
 С перцем різниці я не бачу , трохі більше лістья, але кількість совпадае, корінчікі теж не особо мали різницю, тому ,покі роблю висновок( предварітельно)що з перцем майже одинаково, що е, що нема. 
С баклажанами більше різниця.
В більших горщиках с застосуванням препарату в стаканах -ні( закончилась)

Ось покі мої дослідження-

це мені вже трохі лякає . Темпи роста шалени , час на « болеет» після пересадкі- відсутній. Рослина не останавливается в рості, на час, потрібний для адаптации к новому горщику.  Одну рослинну покі с касети витягувала, то чутно було як кориння надирвались( звичайно при такому растюхе був гаплик)
А я це не планувала, воні в мене в тому році дуже погано переносили пересадки и до 10 днів потим без роста були. Я це помьятаю дуже гарно. К 20 травню в тому році, баклажани були в мене таких розміров як зараз в великому горщике.

до высадки в горщиков до теплиці , ще залишаться місяц, за місяц в мене воні майже плоди почнут в’язати и формувать кущи мені потрібно буде по іншому ніж я планувала. А також потрібно буде застосувать «горшочную посадку в пакети» бо ґрунт в теплице буде все ж такі холодний.

Инший мінус- де брати стількі місця, щоб зараз більш великі горщикі разтошувати. А якщо я би планувала висадку в ґрунт (20 травня приблизно, то ця рослина взагалі буде перерощеною )

 Тому , якщо з препаратом, то напевно треба срокі посіва насіння треба здввнути на 45-50 діб и робіть посів десь в перших чіслах березня. 
 

DD85BEB1-102C-42A9-82DF-7BE458A6C19D.jpeg

  • Лайк 4
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

По салатам.  Саджаю руколу, японську листову гірчицю  , айсберг( до голови він в мене майже ніколи не дорастает, тому що я успеваю его прибрать, але він не стае гірьким , в еду останнім) одеській кучерявий, 2-3 куща мангольда різнокольорового , много шпіната він без смаку, тому він основа для інших- той же гірчиці , або руколи. Редис, якій ціликом с листьями ( гарни покі маленька головка) росткі буряка целиком , як вкраплення кольорових « плям»

Це все « перша зелень» потім це не цікаво ні кому. 
Рву огромну миску, потим рву руками на великі фрагменти и заправляю горчіцей зерновой+ масло+ уксус. Сверху прітрушіваю пилком пчелиним для краси и густоти «соусу»

  • Лайк 2
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

10 часов назад, allanek сказал:

По цьому фото важко щось сказати. Мені здалось, чи квіти білого кольору? Якщо це і чебрець, то в нього там стільки конкурентів, що  і хотів би, то йому нема куди розповзатись.

Да, белого цвета. Кочка компактна - см 30-40 диаметром. Думаю, что чабрец. Это не с рынка - с магазина. То, что у них брала ранее - сортность соответствовала. Надо поискать в записях название сорта. 

По конкурентам - не так страшно. Там не выдерганный ячмень в основном. Ну и стерильной земли там нет. По забору то от соседа какой-то вьюнчик вечно лезет. Ну то таке. Не идеально конечно. Стройка еще идет. И с двух сторон еще забора нет.

  • Дякую 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Сарочка, дякую за відгук по мікоризі. Я після вашого першого посту про мікоризу, розвела і собі того препаратах на 1 літр води і полила ним квіти що вкорінюються і розсаду томатів, що ростуть у мене уже для теплиці. Томати сидять в прозорих стаканах і добре видно коріння. З того часу пройшло уже приблизно 2 тижня. Не бачу я шаленого коріння чи шаленого росту томатів. Вони і без мікоризи виглядали б так само. Я подумала, що мало налила під корінь мікоризної води, але по вашому відгуку тепер розумію, що не все так просто з тим препаратом. Дивилась відео в Ютубі, то дядько казав що у них мікориза не працювала доти, доки вони не стали підкислювати воду для поливу. Я знаю що у нас вода дуже жорстка, а значить з вапном і думаю, що моїй мікоризі теж треба підкислення.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Сарочка, про розсаду баклажанів. Якщо умови гарні, то вони ростуть досить швидко і без мікоризи. Думаю вона тут не сильно допомогла. Я посіяла баклажани 5 березня, вони ще навіть не зійшли. Теж планую висаджувати їх в теплицю. Єдине, що можна зробити, щоб трішки їх "тормознути" - полити їх монофосфатом калію і поставити у досить прохолодне але світле приміщення. Десь +12-15 град. І це добриво і температура уповільнять ріст ваших баклажанів

  • Лайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

1 час назад, Сарочка сказал:

 2-3 куща мангольда різнокольорового 

Який він на смак?

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

13 минут назад, Nic-олаевна сказал:

Який він на смак?

Солодкуватий буряковий. Я його садила на мікрозелень на підвіконня. В якості мікрозелені мені сподобався.

  • Лайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

1 година тому, Nic-олаевна сказав:

Сарочка, про розсаду баклажанів. Якщо умови гарні, то вони ростуть досить швидко і без мікоризи. Думаю вона тут не сильно допомогла. Я посіяла баклажани 5 березня, вони ще навіть не зійшли. Теж планую висаджувати їх в теплицю. Єдине, що можна зробити, щоб трішки їх "тормознути" - полити їх монофосфатом калію і поставити у досить прохолодне але світле приміщення. Десь +12-15 град. І це добриво і температура уповільнять ріст ваших баклажанів

Да вже 2 раза монофосфатом калія проліла. Ростуть в приміщенні при 16-17 градусах, але под фітолампами. Не думаю, що можливо 3 застосування , и температуру теж вже не вдасться опускать.  
В останні дні виношу в теплицю и там 13-20 градусов. Зараз взагалі 21, може через те и не бачу щоб тормозілся ,вдома вже нема где ставить - все в рассаде, ще трохі и буду думать що пора починать отапливать теплицю , щоб залишать растюхі на ніч. 

  • Лайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

1 година тому, Nic-олаевна сказав:

Який він на смак?

В моноваріанте сирим мені не зовсім подобається . Він трохі солоний и це якось странно, як солонуватий шпінат.  В міксе зелені не відчувалися и не солірует , така себе “ зеленка и зеленка»

Але кущи декоративни( тому саджаю різнокольоровий з жовтими и червоними и зеленими стеблами  ,рослина велика, расте в мене біля клумби групой, як капусти кале, спочатку видираю повністю -так проредживаю посадку, потим остаеться 5 кущив от сили.  Остеться красунчик и можно зризать листи все  літо, осень до морозів , потим под снігом теж зелений.

Доросли листи досить широкі, можливо в них щось завернуть типу а-ля голубци .  Також шпінат досить швидко стрелкуется , а мене подобается хлеб с сиром и шпінатом, то мангольд его ( жовтий и зелений) заменеяет. Можно тушить и взагалі во все рецепти где пікінска капуста або шпінат замінять. То вважаю це цікавой рослинної . 20 дорослих кущів то це богато, а до 5-7 вполне можно саджать ,  насиній десь сею 20 штук приблизно. 

  • Лайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

50 хвилин тому, semengv сказав:

По конкурентам - не так страшно. Там не выдерганный ячмень в основном. Ну и стерильной земли там нет.

Про усілякі травки. З власного досвіду збирання грабель. Вони, з часом, можуть натворити такого, що сад перетворюється з охайного на якесь божевілля і прибирати їх потребує досить багато зусиль. І завжди є небезпека, що в нестриманому бажанні захопити місце, хтось з них залюбки задавить не тільки яку-небудь траву але і ялівці, наприклад. В двобою між чебрецем та лісовою суницею, переможе суниця і обидві рослини затопчуть ялівець. До того ж, більшість з усіляких багаторічників та травок потребують уваги до себе, їх потрібно буде омолодити і з ними нема статичної картинки там, де вона потрібна.

Лісова суниця, як грунтопокривна рослина, подобається більше ніж чебрець. Бо до самого снігу одночасно вкрита квітами та смачними ягодами. І крім води нічого не вимагає, шкідникам не цікава.

 

 

 

Изображение 2718.jpg

  • Лайк 3
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

51 хвилину тому, Сарочка сказав:

то мангольд его ( жовтий и зелений) заменеяет.

Мангольду не маю, від тих, хто його вирощує, чула, що варять зелений борщ з ним, замість щавлю(кваска).

Звичайний щавель в мене росте по всій ділянці і набагато смачніший, ніж сортовий. Бо сіяла (навіщо?) і порівнювала.

  • Лайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

  • 3 тижні потому...

Шановне форуме суспільство, у мене Хелп і SOS.

Що сталося з моїм бересклетом форчуна? Лист спочатку білішає, тоді підсихає кінчик. Якщо доторкнутися, то легко відпадає.

Якщо взяти в руки і подивитись, то я б сказала що на листочку окрім побіління є чорні мікроточки, як пил. На глаз не можу зрозуміти від чого - щось грибкове чи шкідники?

Тиждень тому обробляла Брунькою. Там написано що препарат і від хвороб і від шкідника. 

Порадьте вихід, може хто таке уже бачив на своєму бересклеті?

IMG_20230330_164059.thumb.jpg.947fdc5a02086954b0f7bf730eef67de.jpg

IMG_20230330_164137.thumb.jpg.0ed1042904d4b2e45502e7a8aee41d1c.jpg

IMG_20230330_164146.thumb.jpg.cd818b561f26bab3b3c5b2c68acb8326.jpg

Змінено користувачем Nic-олаевна
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Брунька

Улюблений препарат, яким бризькають наївні дачники з подачі сумашедших торговців пестицидами.

Містить в своєму складі чотири діючі речовини:

Фосфориста кислота -
сильно подразнює шкіру і слизові оболонки. Речовина належить до 2 класу токсичності
Заборонена в Європі

Імадоклоприд - відноситься до 3 класу небезпеки для людини і 1 класу небезпеки для бджіл. Високотоксичний для птахів і водних організмів.  Період напіврозпаду в грунті до 100 днів.
Заборонений в Європі.

Фосфід алюмінію - добротна отрута. При реакції з водою виділяється токсичний газ - фосфін. Також реагує з вологою в повітрі.

Лямбда-цигалотрин
Препарати на основі лямбда-цигалотрину відносяться до 2 і 3 класів для людини і 1 і 2 класів для бджіл.

  • Лайк 6
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

8 годин тому, Nic-олаевна сказав:

Порадьте вихід, може хто таке уже бачив на своєму бересклеті?

Спершу треба поставити діагноз. Я думаю, це борошниста роса. www.syngenta.ua/news/cpecialni-kulturi/boroshnista-rosa-v-sadah-poperediti-i-zahistiti

Сінджента рекомендує Топаз. Я якось використовувала Топаз, але результат мені не сподобався. Можливо,він не на всякій культурі добре працює.

Група "Амістар"  працює від +10 ( Я використовую його для газонів під самий кунець сезону. Ефективний.)

Я довіряю табличці в цьому файлі. Використала би Тілт.

Тобто, треба або чекати поки потепліє, або спробувати Хорус при температурі від +5.

Я би почекала, коли почнеться вегетація. Можливо, рослина сама скине уражене листя і можна буде трохи почистити, перш ніж застосовувати фунгіціди.

 

 

Фунгициды, применяемые на газоне — Средства от болезней на газоне.pdf

  • Лайк 1
  • Дякую 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз
×
×
  • Створити...