Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

Процесс жизни в частном доме.

Nic-олаевна

Рекомендовані повідомлення

10 часов назад, POZITIFF сказал:

Ато наварите холодку і будете всім розповідати, що спаржа не смачна

Та ладно....То гарного соуса не вистачало😂

  • Хаха 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

10 годин тому, POZITIFF сказав:

Відправляю в сезон 95% врожаю спаржи Новою Поштою. Замовники отримують спаржу у своєму відділенні на другий день після зрізки.

І навіть коли з якихось причин вони не забирають її 3-4 дні з відділення, все одно відзначають свіжість та соковитість її.

Логістика торгових мереж значно програє і дивитись на спаржу на полицях маркетів іноді сумно.

IMG_20220506_141036.thumb.jpg.c01d70f58cedd9a60564633552509a18.jpg

Маєте білу зрізану спаржу на продаж? Звісно, в сезон.

  • Лайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

37 хвилин тому, Nic-олаевна сказав:

Та ладно....То гарного соуса не вистачало😂

Стоп. Спаржу потрібно варити з додаванням солі, цукру, четвертини лимона та сухарика білого хліба. А вже потім, соус.

Щоправда, це для білої спаржі. Зелену я не їм.

Змінено користувачем Музей
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

29 минут назад, Музей сказал:

Маєте білу зрізану спаржу на продаж? Звісно, в сезон.

Ні. Мороки з нею багато.

Зелена, фіолетова та безантоціанова.

  • Лайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

9 часов назад, Музей сказал:

Стоп. Спаржу потрібно варити з додаванням солі, цукру, четвертини лимона та сухарика білого хліба. А вже потім, соус.

Щоправда, це для білої спаржі. Зелену я не їм.

Я варила зелену і то не факт, що сортову. Ми придбали дачу, попередні власники любили "екзотику", я вирішила що у них була посажена нормальна спаржа. Але, це було ще в часи, коли у всіх були кнопкові телефони і інтернет був у одиниць. Тому, прочитати, яка спаржа як готується, було ніде. В моїх радянських кулінарних книгах написано лише як огірки квасити. Більше скажу. Для наших пенсіонерів досі є екзотикою рукола, базилік, дайкон, лук-порей, не кажучи за якісь більш складні рослини. Селеру і ту ще не всі знають. Може, тому що ми північ, і багато культур у нас не росли, доки клімат не потеплішав, не знаю. Але звичайний овочевий набір у нас досить бідний і досі

  • Лайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Та ладно, не наговаривайте на пенсов. 
Порей выращивают с времен ссср и остальное не диковинка, забыли еще огуречную траву и др.

спаржа нравится белая, но выше правильно заметили, слишком сложно, у меня не пошла.

  • Лайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

8 часов назад, Фрай сказал:

Та ладно, не наговаривайте на пенсов. 
Порей выращивают с времен ссср и остальное не диковинка, забыли еще огуречную траву и др.

Мабуть, ми спілкуємося з різними "пенсами", як ви виразилося. Мої сусіди пенсіонери, ні на дачі, ні біля дому, не знають що таке лук-порей і дайкон. Навіть сусідка молодша за мене дивувалася дайкону. Темні ми🤪 А от огіркову траву (огурошник) і редьку знають добре. Хоча для мене ота огіркова трава - колюче не зрозуміло що.

Змінено користувачем Nic-олаевна
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Так я сам и есть и пенс и бывший дачник.

Лук-порей и огуречная трава не всем нравятся, особенно вторая, потому и не выращивают, а пряные травы на любой вкус.

но то такое, пенс пенсу большая разница, одни в 50 дряхлые старики, другие в 70 бегают по утрам.

  • Лайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

11 часов назад, Фрай сказал:

спаржа нравится белая, но выше правильно заметили, слишком сложно, у меня не пошла.

Як не багато кущів, то можна спробувати накрити відром якимось кущ. Та й буде біла без доступу світла.

То як тисяча кущів, то вже треба вали городити та плівкою вкривати.

А ще проблемно вирізати фактично всліпу в землі. Дуже великий процент браку.

 

Змінено користувачем POZITIFF
  • Лайк 2
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

14 часов назад, Nic-олаевна сказал:

Я варила зелену і то не факт, що сортову. Ми придбали дачу, попередні власники любили "екзотику", я вирішила що у них була посажена нормальна спаржа. Але, це було ще в часи, коли у всіх були кнопкові телефони і інтернет був у одиниць. Тому, прочитати, яка спаржа як готується, було ніде. В моїх радянських кулінарних книгах написано лише як огірки квасити. Більше скажу. Для наших пенсіонерів досі є екзотикою рукола, базилік, дайкон, лук-порей, не кажучи за якісь більш складні рослини. Селеру і ту ще не всі знають. Може, тому що ми північ, і багато культур у нас не росли, доки клімат не потеплішав, не знаю. Але звичайний овочевий набір у нас досить бідний і досі

Так, поки в 2014 році не опинились в Харкові і не завели собі города, зелень купувала на базарі та не знала а ні руколи, а ні листової гірчиці. Навіть не пам'ятаю базиліків шоб багато якихось було. Кріп, петрушка, зелений лук. Ну, ще тітоньку одну вартувала з фенхелем.

  • Лайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

20 часов назад, voglya сказал:

Так, поки в 2014 році не опинились в Харкові і не завели собі города, зелень купувала на базарі та не знала а ні руколи, а ні листової гірчиці. Навіть не пам'ятаю базиліків шоб багато якихось було. Кріп, петрушка, зелений лук. Ну, ще тітоньку одну вартувала з фенхелем.

Я ще думаю, що в кожному регіоні свій овочевий набір, який залежить від грунтів, води і клімату. У нас наприклад, ліси. Ми іноді на гриби дивитися не можемо, бо встигаємо наїстися, заморозити і законсервувати, а вони пруть і пруть.))) Повно лісової чорниці, малини і суниці. А от на Одещині цього нема, бо нема лісів таких як у нас. Вони мріють про чорнику, а нам тої чорники уже не хочеться, нам лохину подавай.

За мого дитинства навіть помідори у нас були майже екзотика, бо з нашим кліматом вони були вічно зелені. Я пам'ятаю лише бурі помідори з валенка з бабусиної пічки. І він був такий мені смачний....А зараз клімат потеплішав, і ми збираємо врожай абрикосів, персиків, хурми. Про це і не мріяли колись. 

  • Лайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

У нас на продаж люди навчилися вирощувати любе-голубе.На базарі повно різноманітної зелені, і селери, і порею.Ну а для себе в основному садять те що їдять щодня. Дивлюся по батькам своїм. А я ще та огородниця, вирощую виключно те, що мене радує)) Моркву з буряком мені купити простіше. А от ранню зелень, огірочки, помідорчики, перець із задоволенням! Я прямо ними любуюся як вони ростуть!

Відкриттям для мене минулого року був чебрець лимонний. От ніби нічого екзотичного а я і не знала яка вона.Така вже гарна для мене рослина, ковриком низеньким росте, цвіте все літо і аромат біля неї такий приємний, з цитрусовими нотками 

  • Лайк 3
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Насчёт буряка и ранней зелени. Очень рекомендую сажать буряк именно на зелень. Садим густо, постепенно на салаты прореживаем зелень. И к осени на корнеплод остаётся мало, но с правильным интервалом. Как-то раньше не обращал внимания, а потом заметил, что в магазинах смесь зелени содержит ботву буряка. 

  • Лайк 2
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

1 годину тому, Nic-олаевна сказав:

А от на Одещині цього нема

Нема і на Миколаївщині і на Кіровоградщині, точніше в нас є рідки лісочки, але грибів ніхто не встигає побачити, бо ті дві каліки, які в них розбираються, ще з самого ранку все вирізають, а на обід в лісі вже збирається пів району і в результаті кількість консервних банок та аккумуляторних батарейок в землі ще з часів СРСР становить таку концентрацію, що ми вже років 35 нічого крім печериць не вживаємо :)

Дуже хочеться, але боїмося, бо багато потруїлося... Ось таку фігню я знаходив у нас в 2008 році в одному маленькому лісочку, де людей практично не буває, в мене спочатку була думка "яке створіння могло загубити такі величезні мозги" (там лопатка для масштабу), а коли ногою став на саму маленьку "голову" і воно випустило купу якогось жовтого пилу мені в обличчя... Я як став на ноги і до сих пір в тому лісі мене ніхто не бачив :)

Хоча потім казали, що то був дуже смачний гриб дощовик і я дійсно міг би зібрати мішків п'ять, але краще то без мене :)

g.jpg

  • Лайк 1
  • Хаха 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

32 минуты назад, Dendnepr сказал:

Насчёт буряка и ранней зелени. Очень рекомендую сажать буряк именно на зелень. Садим густо, постепенно на салаты прореживаем зелень. И к осени на корнеплод остаётся мало, но с правильным интервалом. Как-то раньше не обращал внимания, а потом заметил, что в магазинах смесь зелени содержит ботву буряка. 

Скільки регіонів, стільки і кулінарних традицій. Якщо чесно, не второпаю, як ту зелень буряка вживати? Я знаю що є спеціальний буряк, листовий, мангольд називається. А от бадилля із звичайного буряка у нас завжди йшло на годування худоби. Я якось варила "свекольник", закладала в нього весь буряк з бадиллям. На вигляд вийшло червоне, а на смак - як борщ із щавелем. Для мене це розрив шаблонів. Я люблю за зовнішнім виглядом розуміти, яке воно має бути на смак, а тут був сюрприз🤨

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

15 минут назад, normal сказал:

Нема і на Миколаївщині і на Кіровоградщині, точніше в нас є рідки лісочки, але грибів ніхто не встигає побачити, бо ті дві каліки, які в них розбираються, ще з самого ранку все вирізають, а на обід в лісі вже збирається пів району і в результаті кількість консервних банок та аккумуляторних батарейок в землі ще з часів СРСР становить таку концентрацію, що ми вже років 35 нічого крім печериць не вживаємо :)

Дуже хочеться, але боїмося, бо багато потруїлося... Ось таку фігню я знаходив у нас в 2008 році в одному маленькому лісочку, де людей практично не буває, в мене спочатку була думка "яке створіння могло загубити такі величезні мозги" (там лопатка для масштабу), а коли ногою став на саму маленьку "голову" і воно випустило купу якогось жовтого пилу мені в обличчя... Я як став на ноги і до сих пір в тому лісі мене ніхто не бачив :)

Хоча потім казали, що то був дуже смачний гриб дощовик і я дійсно міг би зібрати мішків п'ять, але краще то без мене :)

g.jpg

Знатні у вас дощовики на фото. У нас теж таке добро є, правда менші за розміром. Їх ніхто у нас не бере, бо вважають за сміття. У нас основні гриби - то підберезовики, підосиновики, білі гриби, опеньки, польські гриби, сироїжки. А ще є маслята (теж їх уже мало хто бере, бо всім набридли). Є грузді білі і чорні, "волнушки", лисички. Але цих грибів мало і треба знати місця де вони ростуть. Є і інші специфічні гриби, як от "свинушки", сморчки - але то на любителя. І що ви думаєте? Всі ідуть у магазин по печериці і гливи! У нас в природі їх дуже важко зустріти. Таке багатство в лісі, а ми хочемо штучно вирощеного.

  • Лайк 2
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

48 хвилин тому, Nic-олаевна сказав:

бадилля із звичайного буряка у нас завжди йшло на годування худоби

Дружина якось кидала в салат молоде листя, то непогане, але істи все літо би не зміг :) От малесенькі зелені огірки (до 5см) можу їсти весь сезон свіжими і зиму консервованими, а якщо не вспіли молодими зрізати, то вже як кормовий сорт, хто ті водяві огірки по 25см зимою з АТБ їсть... Але це все фігня якщо ви не пробували чай з кукурудзяних рилець - дружина купила пачку чабрецю та цих рилець... Взагалі я просив липу, але вона не знайшла і сказали рильця теж дуже цілющі, ну чабрець напевно всі пробували, а от після рилець я сказав що не на стільки ще хворий :) Рідкісна шняга...

 

Змінено користувачем normal
  • Лайк 1
  • Хаха 3
  • Конфуз 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

1 час назад, normal сказал:

- дружина купила пачку чабрецю та цих рилец..

А чего не посадите? Чабрец компактно растет, цветет мелкими цветочками и очень пахучий. У меня три кустика, но на чай еще не собирала. Вообще набросала себе список растюх, что надо посадить для чаю на зиму. Нынче в магазине чаи у нас сомнительного качества пошли. Один себе уже придумала - ежевика и черноплодная рябина. Могу добавить малины лист и  мелисы. Закидываю в термос-кружку и занимаюсь стройкой. А там и чай готов. Ну и наморозила этого добра.  Мелису насушила. Как-то так.

  • Лайк 2
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Молодой лист буряка вполне себе не хуже листьев салата. 

Ещё из интересного - цвет кабачка в кляре.

ЗЫ. В этом году и ревень семена купил и монгольд и черемши и даже обычной репы (жена уж очень хочет ее садить )

  • Лайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

12 годин тому, Nic-олаевна сказав:

Я ще думаю, що в кожному регіоні свій овочевий набір, який залежить від грунтів, води і клімату. У нас наприклад, ліси. Ми іноді на гриби дивитися не можемо, бо встигаємо наїстися, заморозити і законсервувати, а вони пруть і пруть.))) Повно лісової чорниці, малини і суниці. А от на Одещині цього нема, бо нема лісів таких як у нас.

Найбільш яскравий контраст між Карпатами, де тільки смереки ростуть, і Закарпаттям - достатньо спуститися в долину, а там: виноград, кавуни, персики...

  • Лайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

5 годин тому, semengv сказав:

Чабрец компактно растет,

Радила б  дуже обережно ставитись до чебрецю. На початку свого аматорського захоплення облаштування ландшафту саду була  зачарована цією рослиною, мала кілька сортів і багато місць, де він ріс в якості грунтопокривної рослини. Росте швидко, агресивно розповзається, іноді може вимокати взимку, старіє і тоді з'являються прогалини голих чорних стеблин,  уникати цього можна за допомогою стрижки.

Самий смачний на запах, то лимонний , він і росте повільніше, як і інші варієгатні сорти.

В квітнику, що на світлинах, 3 або 4 сорти, відрізняються кольором листя і квітів (був сорт з білими квітами), термінами цвітіння. З часом позбулась чебрецю зовсім. Але лимонний та варієгатний сорти не тільки запашні , ще і декоративні. В одного, в залежності від сорту, темно-зелене з жовтим листя, в другого біле-зелене, теж має різні сорти.

Изображение 2748.jpg

Изображение 2713.jpg

  • Лайк 4
  • Дякую 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

5 часов назад, allanek сказал:

де він ріс в якості грунтопокривної рослини

У меня наверное другой сорт - не почвопокровный. Растет очень компактно, такой себе кочечкой.  Посадила 3 года назад 3 кустика.  Понемногу заполняю у себя полосу вдоль дома - там тени много.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

6 хвилин тому, semengv сказав:

У меня наверное другой сорт - не почвопокровный. Растет очень компактно, такой себе кочечкой.  Посадила 3 года назад 3 кустика.  Понемногу заполняю у себя полосу вдоль дома - там тени много.

тому і "кочечка", бо він любить сонце....чудово сіється насінням прямо в грунт

  • Лайк 2
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

47 хвилин тому, semengv сказав:

У меня наверное другой сорт - не почвопокровный.

В мене було 6-7  сортів і всі вони поводили себе однаково. Якщо умови підходять, то розповзеться.

47 хвилин тому, semengv сказав:

там тени много.

 Щоб він мав гарний вигляд, потрібне сонце. Його можна не кормити, не потребує частого поливу, але хоче багато сонця.

Я дуже обережно ставлюсь до багаторічних травок в якості декоративних рослинок. І ще обережніше до інформації, що гуляє інетом. Бо, зазвичай, багато про що замовчується про поводження рослин.

Звичайна лісова суниця, яка росте сама по собі, через рік-два може відвоювати місце у ялівцю, наприклад. Як не дивно звучить, але це дійсність. Я проходила це з лісовою суницею, зараз дивлюсь, як варієгатна снить, коли її не обмежуєш, накрила собою горізонтальний  ялівець, якщо навесні не прибрати снить з того місця, то загине ялівець. Це тільки на вигляд багаторічні травки здаються тендітними...

Змінено користувачем allanek
  • Лайк 1
  • Дякую 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

6 часов назад, semengv сказал:

У меня наверное другой сорт - не почвопокровный. Растет очень компактно, такой себе кочечкой.  Посадила 3 года назад 3 кустика.  Понемногу заполняю у себя полосу вдоль дома - там тени много.

Вот у меня тоже так. Три разных кустика, растут тремя кочечками. Один пыталась стричь. Хорошо, что не весь куст остригла, а только треть. Там потом так и остались ветки торчать, пока весь кустик не разросся. Подозреваю, что нельзя стричь одеревеневшее, наверное, нужно резать свеженькие зелененькие стебелечки. Место - суцільне сонце. Какой-то из них укореняет веточки - вот ими-то и пытаюсь размножить "кудряшку" вдоль бардюрины.

  • Лайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз
×
×
  • Створити...