Sharkan Опубліковано: 6 жовтня 2019 Поділитись Опубліковано: 6 жовтня 2019 Маю систему опалення з двох котлів: газового і електричного. Газовий працює вдень, з 7:00 до 23:00. Електричний (двозонний лічильник + тариф на електроопалення) вночі, з 23-ї до 7-ї. В такому варіанті використовується приблизно 1000 кубів газу за сезон. Питання: якщо поставити теплоакумулятор і гріти його електрокотлом вночі, а вдень використовувати для опалення - чи буде це вигідно? Чи буде це економічніше ніж існуюча на даний момент схема? В перспективі думається про тепловий насос і теплоакумулятор. Але там також є питання...ліміт по температурі. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Heliopolis Опубліковано: 6 жовтня 2019 Поділитись Опубліковано: 6 жовтня 2019 Маю систему опалення з двох котлів: газового і електричного. Газовий працює вдень, з 7:00 до 23:00. Електричний (двозонний лічильник + тариф на електроопалення) вночі, з 23-ї до 7-ї. В такому варіанті використовується приблизно 1000 кубів газу за сезон. Питання: якщо поставити теплоакумулятор і гріти його електрокотлом вночі, а вдень використовувати для опалення - чи буде це вигідно? Чи буде це економічніше ніж існуюча на даний момент схема? В перспективі думається про тепловий насос і теплоакумулятор. Але там також є питання...ліміт по температурі. Якщо плануєте в перспективі ТН, то можна по трохи йти в цьому напрямку. Встановлюєте буфер с теплообмінником і поки що грієте елкотлом. Але Ваш перший крок потягне десь більш-менш на 1500 не наших грошей.На Ваші питання трохи важко відповісти , бо не ясно які будуть тарифи. До поки що так ,було вигідніше елтариф с двозонним лічильником. Також не зрозуміло чим опалюєте -радіатори чи ТП, яка площа, бо на радіаторном опалення буфер дуже швидко охолоне, чи його об'єм треба більше, а ТН буде низько ефективний, чи треба збільшити розміри радіатора. А там ра***те. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Sharkan Опубліковано: 6 жовтня 2019 Автор Поділитись Опубліковано: 6 жовтня 2019 Якщо плануєте в перспективі ТН, то можна по трохи йти в цьому напрямку. Встановлюєте буфер с теплообмінником і поки що грієте елкотлом. Але Ваш перший крок потягне десь більш-менш на 1500 не наших грошей.На Ваші питання трохи важко відповісти , бо не ясно які будуть тарифи. До поки що так ,було вигідніше елтариф с двозонним лічильником. Також не зрозуміло чим опалюєте -радіатори чи ТП, яка площа, бо на радіаторном опалення буфер дуже швидко охолоне, чи його об'єм треба більше, а ТН буде низько ефективний, чи треба збільшити розміри радіатора. А там ра***те. Дякую! У мене житлова площо 120 квадратів, з них 49 теплі підлоги - решта радіатори. Тепловтрати будинку 9 кВт при -22 за вікном. Тобто при -5 і вище напевно будуть в районі 4-5 кВт. Теоретично. ТН і справді буде малоефективний в парі з теплоакумулятором, оскільки він більше ніж до 50-ти градусів не нагріє теплоакумулятор. Та і електрокотел напевно таки в даному випадку буде також не дуже оптимальним щоб нагріти вночі а вдень користуватись... Об'єм ТА (грубо) рахується як 50 л на кватрат площі, тобто у мене мав би бути в районі 600 літрів. Це в 10 000 грн. вкладаєтесь спокійно. Чому Ви кажете що треба 1500 не наших грошей ? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Heliopolis Опубліковано: 6 жовтня 2019 Поділитись Опубліковано: 6 жовтня 2019 Дякую! У мене житлова площо 120 квадратів, з них 49 теплі підлоги - решта радіатори. Тепловтрати будинку 9 кВт при -22 за вікном. Тобто при -5 і вище напевно будуть в районі 4-5 кВт. Теоретично. ТН і справді буде малоефективний в парі з теплоакумулятором, оскільки він більше ніж до 50-ти градусів не нагріє теплоакумулятор. Та і електрокотел напевно таки в даному випадку буде також не дуже оптимальним щоб нагріти вночі а вдень користуватись... Об'єм ТА (грубо) рахується як 50 л на кватрат площі, тобто у мене мав би бути в районі 600 літрів. Це в 10 000 грн. вкладаєтесь спокійно. Чому Ви кажете що треба 1500 не наших грошей ? Якщо згідно Ваших розрахунків то: 50л*120м2=6000л. Якщо рахувати середню потребу в теплі то:7кВт*12 годин/40 град/1.163 =1800л. Окрім буфера треба триходовий клапан ,привід, автоматика, краніки, різьби ,тощо. Ще гроші за роботу. ТН якраз і рекомендують монтувати з буферной ємностью, а деяки ТН і до 60 гріють. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Sharkan Опубліковано: 6 жовтня 2019 Автор Поділитись Опубліковано: 6 жовтня 2019 Якщо згідно Ваших розрахунків то: 50л*120м2=6000л. Якщо рахувати середню потребу в теплі то:7кВт*12 годин/40 град/1.163 =1800л. Окрім буфера треба триходовий клапан ,привід, автоматика, краніки, різьби ,тощо. Ще гроші за роботу. ТН якраз і рекомендують монтувати з буферной ємностью, а деяки ТН і до 60 гріють. Вибачте, помилився, 50 л на 10 квадратів, не на квадрат: termico.com.ua/kak-podobrat-obem-teploakkumulyatora/ Отже перераховуємо: 12х50=600 літрів ТА. А за якою методикою Ви рахували середню потребу в теплі і чому 12 годин? Чому вийшло в літрах? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Heliopolis Опубліковано: 6 жовтня 2019 Поділитись Опубліковано: 6 жовтня 2019 (змінено) Вибачте, помилився, 50 л на 10 квадратів, не на квадрат: termico.com.ua/kak-podobrat-obem-teploakkumulyatora/ Отже перераховуємо: 12х50=600 літрів ТА. А за якою методикою Ви рахували середню потребу в теплі і чому 12 годин? Чому вийшло в літрах? Не хай буде 1,8м3-це нічого не змінює. Що до посилання,то Ваша домівка не вписується в ті норми , що там наведені в першому пункті. Стаття у першому пункті як для мене "ні про що". А взагалі так буфер для твердопаливного котла 25-50 л/кВт потужності ,ТН 20-30 л/кВт. Для елкотла :скільки плануєте запасти виходячи з потужності , часу роботи, необхідності в теплі. 12 годин як приклад розрахунку. В Вашому випадку я б рахував по максимуму роботу елкотла в льотному тарифі ,все інше газ. Тобто зараз це близько 100 кВт/ на добу.Якось так. Змінено 6 жовтня 2019 користувачем Heliopolis 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
murava Опубліковано: 7 жовтня 2019 Поділитись Опубліковано: 7 жовтня 2019 Это все очень примерные цифры вверху Дайте величину теплопотерь - и все станет ясно 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Sharkan Опубліковано: 7 жовтня 2019 Автор Поділитись Опубліковано: 7 жовтня 2019 Это все очень примерные цифры вверху Дайте величину теплопотерь - и все станет ясно Тепловтрати будинку 9 кВт при -22 за вікном. Це в найхолоднішу 5-тиденку. Думаю що там можна буде і електрокотлом напряму догріти. Тобто при -5 і вище напевно будуть в районі 4-5 кВт. Теоретично. Житлова площо 120 квадратів, з них 49 теплі підлоги - решта радіатори. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
murava Опубліковано: 7 жовтня 2019 Поділитись Опубліковано: 7 жовтня 2019 А свободной электрической мощности на отопление сколько квт? 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Скромный прораб Опубліковано: 7 жовтня 2019 Поділитись Опубліковано: 7 жовтня 2019 Тепловтрати будинку 9 кВт при -22 за вікном. Це в найхолоднішу 5-тиденку. Думаю що там можна буде і електрокотлом напряму догріти. Тобто при -5 і вище напевно будуть в районі 4-5 кВт. Теоретично. Житлова площо 120 квадратів, з них 49 теплі підлоги - решта радіатори. Пусть будут теплопотери 5кВт, умножаем на 16 часов, время работы от теплового аккумулятора. Значит надо накопить 288000кДж. Теплоемкость воды 4,2 кДж/кг*С. Если теплоаккумулятор нагревать от 30°до 90°, разница температур холодной и нагретой воды будет 60° (90–30=60) Посчитаем емкость теплоаккумулятора: 288000 / 4,2 / 60 = 1370 литров. Кругом-бегом, туда-сюда - 1,5м3. Стоимость решения в сухом остатке (бочка, обвязка) ~ 1€-1литр. И потом, да, будет экономия 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Sharkan Опубліковано: 7 жовтня 2019 Автор Поділитись Опубліковано: 7 жовтня 2019 (змінено) А свободной электрической мощности на отопление сколько квт? Взагалі дозвіл на електроопалення - 7 кВт. Можна докупити до 10-ти. Не питання. Вночі фактично всю потужність можна використовувати. У мене зараз стоїть котел Протерм Скат на 12 кВт. Вдень ще працює електроплита, електрочайник, пралка, посудомийка. Повні витрати електрики за 2019 рік по місяцях (день+ніч) у вкладеному файлі. Змінено 7 жовтня 2019 користувачем Sharkan Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Скромный прораб Опубліковано: 7 жовтня 2019 Поділитись Опубліковано: 7 жовтня 2019 Взагалі дозвіл на електроопалення - 7 кВт. Можна докупити до 10-ти. Не питання. Вночі фактично всю потужність можна використовувати. Вдень ще працює електроплита, електрочайник, пралка, посудомийка. Повні витрати електрики за 2019 рік по місяцях (день+ніч) у вкладеному файлі. На зарядку бочки 80кВт + 40кВт на компенсацию текущих (ночных) теплопотерь (120/8) - 15кВт/ч только на отопление в связке с ТА. А если, скважина и, извините, ночью приспичило? Куда, до ветру?))) А на холодильник?, дежурное освещение? Рассматривайте 20кВт, как минимум. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Sharkan Опубліковано: 7 жовтня 2019 Автор Поділитись Опубліковано: 7 жовтня 2019 Пусть будут теплопотери 5кВт, умножаем на 16 часов, время работы от теплового аккумулятора. Значит надо накопить 288000кДж. Теплоемкость воды 4,2 кДж/кг*С. Если теплоаккумулятор нагревать от 30°до 90°, разница температур холодной и нагретой воды будет 60° (90–30=60) Посчитаем емкость теплоаккумулятора: 288000 / 4,2 / 60 = 1370 литров. Кругом-бегом, туда-сюда - 1,5м3. Стоимость решения в сухом остатке (бочка, обвязка) ~ 1€-1литр. И потом, да, будет экономия 1,5 м3 це звичайно багато... Я не зовсім зрозумів цифру 288000 кДж. Де вона взялася? Добавлено через 5 минут На зарядку бочки 80кВт + 40кВт на компенсацию текущих (ночных) теплопотерь (120/8) - 15кВт/ч только на отопление в связке с ТА. А если, скважина и, извините, ночью приспичило? Куда, до ветру?))) А на холодильник?, дежурное освещение? Рассматривайте 20кВт, как минимум. Холодильник споживає мінімум. А вночі більше нічого і не працює. Скважина не задіяна. Світло ЛЕД - там від сили 20 Вт в годину вночі. 15 кВт в годину вночі на забезпеченея ТА+опалення мені здається близько до істини. Але тоді напевно я вискочу за пільгових 3600 кВт на електроопалення (45 копійок за кВт вночі) в місяць... Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
SON Опубліковано: 7 жовтня 2019 Поділитись Опубліковано: 7 жовтня 2019 В такому варіанті використовується приблизно 1000 кубів газу за сезон. При таком потреблении на 120 квадратов нуна крепко думать, стоит ли морочиться. Але тоді напевно я вискочу за пільгових 3600 кВт на електроопалення (45 копійок за кВт вночі) в місяць... Его вскоре и для населения тож выпилят. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Скромный прораб Опубліковано: 7 жовтня 2019 Поділитись Опубліковано: 7 жовтня 2019 1,5 м3 це звичайно багато... Я не зовсім зрозумів цифру 288000 кДж. Де вона взялася? 15 кВт в годину вночі на забезпеченея ТА+опалення мені здається близько до істини. Але тоді напевно я вискочу за пільгових 3600 кВт на електроопалення (45 копійок за кВт вночі) в місяць... 1кВт.ч производит 3600кДж. 80кВт (запас в ТА) = 288000Дж А выскочите или нет, из льготных килловатов, зависит исключительно от теплопотерь дома (достаточного утепления). 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Sharkan Опубліковано: 7 жовтня 2019 Автор Поділитись Опубліковано: 7 жовтня 2019 При таком потреблении на 120 квадратов нуна крепко думать, стоит ли морочиться. Ви вважаєте що це мале споживання? Вра***те що я газом грію тільки вдень. Котел протерм, конденсаційник, з датчиком зовнішньої температури і програмованим контролером. Вночі газ не гріє - тільки електрика. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Heliopolis Опубліковано: 7 жовтня 2019 Поділитись Опубліковано: 7 жовтня 2019 1,5 м3 це звичайно багато... Я не зовсім зрозумів цифру 288000 кДж. Де вона взялася? Добавлено через 5 минут Холодильник споживає мінімум. А вночі більше нічого і не працює. Скважина не задіяна. Світло ЛЕД - там від сили 20 Вт в годину вночі. 15 кВт в годину вночі на забезпеченея ТА+опалення мені здається близько до істини. Але тоді напевно я вискочу за пільгових 3600 кВт на електроопалення (45 копійок за кВт вночі) в місяць... Як Ви це забезпечити, якщо елкотел на 12 кВт? Чи ще котел на заміну? А об'єм пільгових кВт мабуть 3000 кВт? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Sharkan Опубліковано: 7 жовтня 2019 Автор Поділитись Опубліковано: 7 жовтня 2019 (змінено) Як Ви це забезпечити, якщо елкотел на 12 кВт? Чи ще котел на заміну? А об'єм пільгових кВт мабуть 3000 кВт? 3600 кВт пільгових. Я хочу прорахувати щоб розуміти: варто, не варто, економно - не економно і т.д. Тому і звернувся до форуму. Тут люди досвідчені, думаючі. Змінено 7 жовтня 2019 користувачем Sharkan Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
murava Опубліковано: 7 жовтня 2019 Поділитись Опубліковано: 7 жовтня 2019 Допускаем у вас 18 квт мощности, теплопотери 9 квтч. Если взять ТА в 1000 л, то общеизвестно, что при нагреве тонны на один грд тратится 1,13 квтч энергии. Эфективно работать вы можете, нагревая ТА до 85 и охлаждая до 30. Тоесть, грубо у вас в тонне запасается 55-60 квтч энергии. Льготного тарифа есть промежуток времени в 7 часов, из них 7 часов надо греть дом с потерями 9 квтч, 9 квт свободных остается паковать в бочку. Это мы аккурат 9х7 =63 квтч пакуем в бочку. Этой нагретой бочки вам хватит на следующие 7 часов потерь 9 квт При изменении емкости бочки, свободной киловатности, внешней температуры - результаты будут иные, но вы их тоже можете посчитать. Экономическую целесообразность - тоже. По моему мнению при наличии газа - ее нет 4 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Heliopolis Опубліковано: 7 жовтня 2019 Поділитись Опубліковано: 7 жовтня 2019 3600 кВт пільгових. Я хочу прорахувати щоб розуміти: варто, не варто, економно - не економно і т.д. Тому і звернувся до форуму. Тут люди досвідчені, думаючі. Ваше загальне споживання енергії середньо місячно 3000 кВт( газ+ електрика), дивитесь вище Ваші данні. Тобто навпіл. Тоді на заміну газа треба1500 кВт електрики по тарифу 0.45 грн/кВт і вийде приблизно 700 грн економії в місяць. За опалювальний період 4000 грн. Далі ра***те самостійно. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Sharkan Опубліковано: 7 жовтня 2019 Автор Поділитись Опубліковано: 7 жовтня 2019 Ваше загальне споживання енергії середньо місячно 3000 кВт( газ+ електрика), дивитесь вище Ваші данні. Тобто навпіл. Тоді на заміну газа треба1500 кВт електрики по тарифу 0.45 грн/кВт і вийде приблизно 700 грн економії в місяць. За опалювальний період 4000 грн. Далі ра***те самостійно. 0,45 грн. це вночі. Вдень по 90 копійок в опалювальний сезон. Дякую за інформацію. Рахуватиму. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
gvm Опубліковано: 11 жовтня 2019 Поділитись Опубліковано: 11 жовтня 2019 0,45 грн. це вночі. Вдень по 90 копійок в опалювальний сезон. Дякую за інформацію. Рахуватиму. koec.com.ua/page?root=23 Возможно эти данные не по киевскому региону, вот цены киевоблэнерго (1.2.2) 3000 квт в месяц и по 0.9 грн за квт/ч. при тарифе на отопления нет разницы между днем и ночью(если я не прав можете дать ссылку на конкретный тариф) Если нет разницы, то смысл в ТА только будет тогда, когда потери тепла будут более 3000 квт в мес. К примеру среднее потребление в час 7квт (самый холодны мес) = 7*24*31 = 5208-3000=2208квт не достающего тепла в мес. При цене = 0.9*2208 = 1987 грн столько денег вы сможете сэкономить в холодный месяц за счет ТА. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
gvm Опубліковано: 11 жовтня 2019 Поділитись Опубліковано: 11 жовтня 2019 koec.com.ua/page?root=23 Возможно эти данные не по киевскому региону, вот цены киевоблэнерго (1.2.2) 3000 квт в месяц и по 0.9 грн за квт/ч. при тарифе на отопления нет разницы между днем и ночью(если я не прав можете дать ссылку на конкретный тариф) Если нет разницы, то смысл в ТА только будет тогда, когда потери тепла будут более 3000 квт в мес. К примеру среднее потребление в час 7квт (самый холодны мес) = 7*24*31 = 5208-3000=2208квт не достающего тепла в мес. При цене = 0.9*2208 = 1987 грн столько денег вы сможете сэкономить в холодный месяц за счет ТА. Был не прав 0.45 ночью Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Рекомендовані повідомлення
Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування
Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар
Створити акаунт
Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!
Зареєструвати акаунтУвійти
Вже зареєстровані? Увійдіть тут.
Увійти зараз