Poulain Опубліковано: 19 серпня 2019 Автор Поділитись Опубліковано: 19 серпня 2019 Почну з самого важливого: з фундаменту. Будинок й візуально почав просідати на один вугол, при чому за три місяці навіть майже на очах ширились тріщини по глині. ПОки я шукала, хто знається на підливці фундаменту - бо бачила на форумі в одній темі, як робили те, що я хотіла зробити, наслухалася багато від селян. Так ось, ніколи не слухайте селян, що для них гарно та швидко - не завжди краще для будинку в цілому. Але вони дуже переймалися та намагалась допомогти, як могли. "хтось колись ось таке робив" Наприклад: - розкопати просто цей вугол, підсунути каменюку та залити цементом. - розкопати цей вугол знутри хати, підняти хату домкратом, підсунути каменюку, залити цементом. - ось є майстер, який робить гранвідсівом дешево. "Майстер" прийшов, подивився - "тут фундамент є, я знаю цю хату, просто закріпити, треба гранпил купити та я зроблю. А якшо там в хаті сире від полу - то ж її довго не топили, взимку протопиш, вже не буде сиріти, замажеш, тут хата тепла, грубка гарна. Тріщини росли. Щось мені підказувало, що не треба їх слухатися, а шукати того, хто розбирається. Нарешті на початку липня мене познайомили з майстром, який готов був узятися за підливку та розумівся на такому. В нього є помічник, який собі таку хату ремонтував. Так я взнала, що якщоб моя хата була обложена кирпичом - то треба було б підливати зсередини, щоб кірпич не впав)) Вже гарно. Майстер цей в найкращих традиціях форуму намагався мене схилити "оце знести та побудувати новий поруч, місця ж багато")) Але фінансовий аспект - вбухати гроші в фундамент ддя нового та потім залишитися без хати та з голим фундаментом такі зіграв свою роль) ТО ж приступили. Завезли 10т піску, 10т щебеню, 50 мішків цементу ПЦ-500 на розрахунок 5,5м3 бетону по периметру, глибина 60 см. Почали копати з проблемного вугла. Те, що було "фундаментом" - це просто насипан під будинок великий щебінь з піском (без натяку на цемент) та обкладений кирпичами, які зверху старанно багато років мазали глиною разом з хатою. Стовпа від землі см на 30 та нижнього бруса нема, згнив в труху та мурахи допомагали. Йой. Але саме цікаве чекало з іншого вугла, який візуально нікуди не сідав та не тріскався. Він та вся стіна від нього десь 10 метрів довжиною почала вивалюватися від землі на 30-40 см десь, навіть якщо руками грести)). Ніхто не чекав сюрпризу, то ж раптово зробили диру прямо в хату)) В труху й нижній, й наступний брус. Відбили до живого дерева, підлили, потім замурували кирпичами те, що відвалилось. Я вже сміялась, ще так пару років, та до даху домурується, й буде кірпичний будинок) Інші сторони будинку не були такими печальними. Але одну каменюку знайшли) До чого я так покроково? Бо для мене це перший досвід, якщо б не форум - я б й повірила селянам)) Але наслідки підіймання домкратом були б дуже печальні - розвалилось би все нафік. Як було зроблено? Де сиріло, просто намазували шар за шаром глини з соломою, то ж й не видно було, поки не тронули. Тепер я хожду відбиваю цю глину знутри - воно там по тій проблемній стіні й шар майже 40 см біля полу, й сире страшне, мокре. Ніяким прогрівом там вже нічого не зробиш, тільки наново. А тепер уявляю, що мене цю всю красу ще гранпилом по-сіляньськи утрамбували, якщо не домкрат та каменюка. Воно б там собі далі гнило. То ж якщо купувати стару хату - навіть якщо ззовні так собі нічого - то перше це фундамент. Це "мою" ще перед продажем не підмарафетили. А якщо б підмарафетили - я б була спокійна, що все добре. Виклала кілька фото, знімала - руки тремтіли) Малий жовтий Пиж теж приймав участь - возив бітономешалку та тачку. Все влізає, якщо треба впихнути)) 13 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Poulain Опубліковано: 26 серпня 2019 Автор Поділитись Опубліковано: 26 серпня 2019 Була така гарненька біленька грубка) Ми їй навіть користувались навесні, та ще й не самі, нам всім дуже повезло! Полізли чистити - тепер чищу будинок від груби. Той димар, що на горищі - відносно нічого, якщо не враховувати трубу, яка трималась на глині)) Ну хоч глина)) Заклали-укріпили-замазали. А ось груба та - це повне прикре самогубство) Хто це будував, та навіщо - не можу зрозуміти. Не угоріли - то й добре. Вся груба під глиною в дирках від згорілих цеглин, які не вогнетривкі, а такі собі, з дирочками, покладені навіть не на глину, а на пісок з трошки глиною) То ж їх можна руцями навіть без ломіку діставати, якщо вони ще самі не повипадали, й якщо в руках не розсипеться)) Дивна конструкція ліжаку (дошка, на якої лежать цеглини, обмазані тим самим піском майже без глини!) - після того, як її розібрала - показала якусь дивну стіну/перегородку з цегли, яку розтрощило вже туди-сюди, вже добряче закопчену - тобто оця конструкція з дошкою була зроблена пізніше, та підгорілу балку, потім поверх цього ще шар отої пісчаної суміші, яка теж прогоріла. Все це добряче замантулено тим піскоглиняним розчином. В мене слів немає. Мабуть, тут жили люди, які хотіли загинути в полум'ї або задихнутись. Іншого варианту в мене нема. Тут якраз я згадала підгорілий матрац, який я викинула ще навесні. Пожежники, @%$^& Тепер починаю розуміти, навіщо було две печі в одній кімнаті. Жив хтось один, велику піч було топити довго та дорого, то ж зробили оцю перегородку та конуру з грубою. Підгоряло - замазували. ПОтім димаря наконстроліли з цегли в "Дирочку". Мрак. Які творчі незамутненні люди все це робили)) Як сказав хлопець, то що чистив - " це якась баба мурувала, мужик би так не зробив!")) Але є велика піч в ідеальному стані. А я її знести думала. А ось как вийшло. Перегородку цю теж однозначно під розборку. Буде одна велика кімната, яка й була раніше. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
DimaF Опубліковано: 27 серпня 2019 Поділитись Опубліковано: 27 серпня 2019 Почну з самого важливого: з фундаменту. Вы по всему периметру укрепили, или только в проблемных местах!? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Poulain Опубліковано: 27 серпня 2019 Автор Поділитись Опубліковано: 27 серпня 2019 Вы по всему периметру укрепили, или только в проблемных местах!? Звісно по периметру, але почали спочатку з вуглів, потім доливали периметр Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
DimaF Опубліковано: 28 серпня 2019 Поділитись Опубліковано: 28 серпня 2019 Звісно по периметру, але почали спочатку з вуглів, потім доливали периметр Это правильно! Вы отчаянный и смелый человек! Безумству храбрых, поем мы песню......(с.)) Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
саме та Опубліковано: 28 серпня 2019 Поділитись Опубліковано: 28 серпня 2019 Вітаю. Люблю такі хатки, там навiть повітря інше. Коли стіни побілені, не стоїть нічого зайвого... Для літнього відпочинку -чому б і ні! Але переносити під цей дах сучасний побут вважаю недоцільним, ні з точки зору фінансів, ні з точки зору витраченого часу Все має бути просто, не обтяжуйте себе складностями з якими будете постійно шукати сторонніх людей для ремонту. Подивіться ось тут реконструкцію сторічної хати, там все добре видно, що під штукатуркаю, і взагалі може стане у нагоді. А скільки рочків донці, і взагалі, що вона думає проте що прийдеться тут жити більше ніж 3 літніх місяці? 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Lukreciya Опубліковано: 28 серпня 2019 Поділитись Опубліковано: 28 серпня 2019 (змінено) там навiть повітря іншеага, з присмаком багаторічної гнилі.) таке відновленя - скоріше за все не виправдає витрат, але це більше щось таке духовне, ніж матеріальне. Дякую, що нагадали мені про пройдений мною шлях і вибір.) Змінено 28 серпня 2019 користувачем Lukreciya 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
саме та Опубліковано: 28 серпня 2019 Поділитись Опубліковано: 28 серпня 2019 Добавлено через 10 минут не виправдає витрат Я мала на увазі доцільність зусиль і що хочемо, щоб було на виході. Як на мене дуже достойно вийшло і я б особисто вкладалася/підтримувала такий будинок Але коли в таку хату ставлять пластикові вікна, клеють шпалери і т.д.=@ , то це дійсно не випрадає витрат Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Lukreciya Опубліковано: 28 серпня 2019 Поділитись Опубліковано: 28 серпня 2019 Я мала на увазі доцільність зусиль і що хочемо, щоб було на виході. я вас зрозуміла.) на виході будуть ті самі піднивші стіни на новому фундаменті. Саме через це я 7 років потому прийняла рішення про знесення старої хати та будівництво нової. і я дуже добре пам ятаю свої враження від різниці у повітрі в старій та новій будовах. 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Poulain Опубліковано: 28 серпня 2019 Автор Поділитись Опубліковано: 28 серпня 2019 я вас зрозуміла.) на виході будуть ті самі піднивші стіни на новому фундаменті. Саме через це я 7 років потому прийняла рішення про знесення старої хати та будівництво нової. і я дуже добре пам ятаю свої враження від різниці у повітрі в старій та новій будовах. То в мене ще є 7 років попереду, щоб натренуватись)) Добавлено через 1 минуту Это правильно! Вы отчаянный и смелый человек! Безумству храбрых, поем мы песню......(с.)) У безвиході й не на таке наважишся)) 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Рекомендовані повідомлення
Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування
Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар
Створити акаунт
Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!
Зареєструвати акаунтУвійти
Вже зареєстровані? Увійдіть тут.
Увійти зараз