romalex4 Опубліковано: 5 лютого 2018 Поділитись Опубліковано: 5 лютого 2018 (змінено) доброго дня, прошу покритикувати мою схему монтажу системи опалення та ГВП будинку. Передбачаю режими роботи: 1 - режим запуску та розігріву ТПК. При досягненні теператури подачі - вмикається насос і подає гарячу води через з - ходовий зиішувальний та зворотню котла, піднімаючи температуру біля 60 С. 2 - режим завантаження БНН, після розігріву котла гаряча вода поступає через відкритий 3-ходовий розподільчий клапан на теплообміник БНН, повертаючись на зворотню ТА. 3 - режим роботи системи опалення та завантаження ТА. При досягненні на зворотній лінії БНН 60-65 гр С, 3-ходовий перемикає потік на СО+ТА, по мірі прогрівання будинку починається завантаження ТА. - режим роботи ЕК у нічний час: подібний до ТПК, тільки без режиму розігріву. Прошу прискіпливо віднестися, дякую Змінено 5 лютого 2018 користувачем romalex4 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
ytry Опубліковано: 5 лютого 2018 Поділитись Опубліковано: 5 лютого 2018 Держи мою критику: Схема слишком замороченная и дорогая. Выглядит эффектно, но эффективности и надежности тут не вижу. Куча точек регулирования и исполнительных механизмов. Такой бойлер не эффективен. Температура теплоносителя не достаточно высокая, для отдачи расчетной мощности. Бери бак в баке типа BUZ. Посмотри мою ветку https://www.stroimdom.com.ua/forum/showthread.php?t=220611 . У меня все работает лучше, чем хотелось изначально. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
murava Опубліковано: 5 лютого 2018 Поділитись Опубліковано: 5 лютого 2018 Бак в баке не ва́риант на лето - проще гвс греть электрикой Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
romalex4 Опубліковано: 6 лютого 2018 Автор Поділитись Опубліковано: 6 лютого 2018 Схема слишком замороченная и дорогая. - дорога? так, тим більш, що все покупне. З приводу "заморочки" - намагався спростити до мінімуму. Выглядит эффектно, но эффективности и надежности тут не вижу. з приводу - надійності, будь ласка уточніть. Куча точек регулирования и исполнительных механизмов. так як я бачу: - один балансувальний клапан на завантаженні БНН та один на ТП. - плюс дві темостатні голови - на СО та ТП. - управління котлом - управляє насосом котла; - управління ЕК також управляє насосом. Такой бойлер не эффективен. Потреба у додатковому БНН виникла через велику відстань від ТА до місць розбору ГВ, вимушений. Тим більше, розраховував у літній період гріти воду електрикою в нічний час. Температура теплоносителя не достаточно высокая, для отдачи расчетной мощности. характеристика котла говорять, що на виході до 85 грС, буду бачити Посмотри мою ветку подивися, по-доброму посміявся. вибач, нагадався анекдот: "если неожиданно пришли гости, а у вас ничего нет - пошлите служанку в погреб за фунтом копченой колбасы, ветчины, соленых огурцов...". Доречі, на випадок пропадання електрики. в мене теж 1,5 д труби з пелюстковими клапанами. Добавлено через 12 минут доречі, підкажіть, в якому місці потрібно підключити розширювальний бак, зовсім забув Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Oleg9293 Опубліковано: 6 лютого 2018 Поділитись Опубліковано: 6 лютого 2018 Переставте насос узла подмеса на низ и уберите обр.клапан с подачи от котла.Схема взята из Атмоса и не чего кроме головняков она не принесёт.Есть кто смантажил эти схемы,но её недостатки видеть не хотят.Зачем коссвенник между ТТ и ТА и тем болие на обратке?Куча насосов на одной ветке после ТА и так же два между ТТ котлом и ТА.На работу ТТ котла будет влиять насос от косвенника.Обратка из т.полов и радиаторогого контура,так же будет бежать,то в котел на трёхходовой, то в ТА.Принцип этой обвязки,типа первыми греются потребители,а потом ТА,это больше маральное успокоение чем эфект.Разница в нагреве между класической схемой и Вашей в 10мин не больше.Ну влючаться радиаторы и т.полы на начальном этапе разгона котла.Загонят на узел подмеса холодную обратку,тот зажмётся и опять потребители начнуть качать из верха ТА.Я не пытаюсь критиковать Ваш подход,а сам когда то планирывал такую схему, и с виду всё казалось романтично-клубнично,но полез в эти нюансы и получается,что гидравлика там не понятная.Направление потоков теплоносителя тоже скачет по трубам обвязки,а это разбалансирует связь работы ТТ котла с ТА и потребителями.Так же котёл будет фигеть от постоянно резко меняющейся обратки и потдувало можеть начать тупить на всех этаппах работы ТТ котла.Переставте все потребители на коллектор после ТА и обвязуйте по классике.Там с гидравликой проблем не будет. 3 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
romalex4 Опубліковано: 6 лютого 2018 Автор Поділитись Опубліковано: 6 лютого 2018 Переставте насос узла подмеса на низ и уберите обр.клапан с подачи от котла. тут була спроба зберегти "гравітаційку" з нососною, гравітаційка на випадок відключення світла. Зачем коссвенник между ТТ и ТА и тем болие на обратке? - завантаження БНН (косвенника) відбувається на початку роботи ТПК (ТТК) або ЕК (електрокотел по ночному тарифу) за допомогою розподільчого 3-ходового клапана Герц Каліс. Куча насосов на одной ветке после ТА и так же два между ТТ котлом и ТА "куча" складається з окремого на радіаторну систему та теплу підлогу - зменшити можливості немає, між ТА та ТПК - один під час роботи ТПК вдень, другий від ЕК по нічному тарифу. На работу ТТ котла будет влиять насос от косвенника працювати будуть в різний час. Переставте все потребители на коллектор после ТА и обвязуйте по классике.Там с гидравликой проблем не будет. ви маєте на увазі рознести котловий контур та контури опалення по різні боки ТА? Так, можливо ви маєте рацію, схема взята із Атмоса, і мені теж не зовсім все зрозуміло, тим більше я не спеціаліст, в гідравліці не розбираюся, хоча дана схема здається робочою. Зроблю спробу пояснити свою логіку: ТПК працює максимум один раз за добу 4-6 годин, за цей час - завантажує БНН а потім ТА. ЕК вмикається тільки вночі, працює 7-8 годин у тому ж режимі. Все, насоси котлової сторони більше не працюють і не "пересікаються". Сторона системи опалення працює постійно - управління термоголовами на радіаторах та температурою в стяжці ТП. З приводу непрогнозуємої роботи схеми Атмос негативних відкликів не зустрічав, хоча у декого існують побоювання. казалось романтично-клубнично,но полез в эти нюансы и получается,что гидравлика там не понятная Поки є час, хотілось би ознайомитися більш детально. в принципі рознести по різні сторони проблем немає, ТА зроблений саме так. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
vakylisa Опубліковано: 6 лютого 2018 Поділитись Опубліковано: 6 лютого 2018 тут була спроба зберегти "гравітаційку" з нососною, гравітаційка на випадок відключення світла. Схема на гравитационку проще чем вы представили, а вот ТП все равно насос, трехходовой в контуре котла и на выходе с ТА, ну и ТП там отдельная тема. По ГВ лучше пластинчатый и летом чем угодно хоть бойлер электро или если хотите то солнцем. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
romalex4 Опубліковано: 6 лютого 2018 Автор Поділитись Опубліковано: 6 лютого 2018 Схема на гравитационку проще чем вы представили нажаль, простіше не придумав - не бачу Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
romalex4 Опубліковано: 6 лютого 2018 Автор Поділитись Опубліковано: 6 лютого 2018 а вот ТП все равно насос, трехходовой в контуре котла и на выходе с ТА, ну и ТП там отдельная тема вибачте, не зрозумів ідею. По ГВ лучше пластинчатый и летом чем угодно хоть бойлер электро или если хотите то солнцем. Є в мене в ТА у нижній частині теплообміник на випадок використання сонячної енергії. Поки не розглядаю з причини неадекватної ціни на геліосистему. Теж задумка завантаження БНН через 3-ходовий Каліс з можливістю скинути надлишок в ТА (влітку важливо проти закіпіння) Поміняв дещо в схемі Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Oleg9293 Опубліковано: 6 лютого 2018 Поділитись Опубліковано: 6 лютого 2018 вибачте, не зрозумів ідею. Є в мене в ТА у нижній частині теплообміник на випадок використання сонячної енергії. Поки не розглядаю з причини неадекватної ціни на геліосистему. Теж задумка завантаження БНН через 3-ходовий Каліс з можливістю скинути надлишок в ТА (влітку важливо проти закіпіння) Поміняв дещо в схемі Вечером отпишусь со своими мыслями из практики.Я не то имел в виду,что б на один насос повесить и т.пол и радиаторы.У Вас все насосы висят на одной ветке,а это плохо!Только разделение контуров котла и потребителей через ТА.Тогда нормальная разделенная гидравлика.Она оч важна в работе всей СО в целом. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
romalex4 Опубліковано: 6 лютого 2018 Автор Поділитись Опубліковано: 6 лютого 2018 ви мабуть мали на увазі так: Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
romalex4 Опубліковано: 6 лютого 2018 Автор Поділитись Опубліковано: 6 лютого 2018 а ось і сонячний колектор на такому ж принципі: Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
ytry Опубліковано: 6 лютого 2018 Поділитись Опубліковано: 6 лютого 2018 Переставте насос узла подмеса на низ и уберите обр.клапан с подачи от котла.Схема взята из Атмоса и не чего кроме головняков она не принесёт.Есть кто смантажил эти схемы,но её недостатки видеть не хотят.Зачем коссвенник между ТТ и ТА и тем болие на обратке?Куча насосов на одной ветке после ТА и так же два между ТТ котлом и ТА.На работу ТТ котла будет влиять насос от косвенника.Обратка из т.полов и радиаторогого контура,так же будет бежать,то в котел на трёхходовой, то в ТА.Принцип этой обвязки,типа первыми греются потребители,а потом ТА,это больше маральное успокоение чем эфект.Разница в нагреве между класической схемой и Вашей в 10мин не больше.Ну влючаться радиаторы и т.полы на начальном этапе разгона котла.Загонят на узел подмеса холодную обратку,тот зажмётся и опять потребители начнуть качать из верха ТА.Я не пытаюсь критиковать Ваш подход,а сам когда то планирывал такую схему, и с виду всё казалось романтично-клубнично,но полез в эти нюансы и получается,что гидравлика там не понятная.Направление потоков теплоносителя тоже скачет по трубам обвязки,а это разбалансирует связь работы ТТ котла с ТА и потребителями.Так же котёл будет фигеть от постоянно резко меняющейся обратки и потдувало можеть начать тупить на всех этаппах работы ТТ котла.Переставте все потребители на коллектор после ТА и обвязуйте по классике.Там с гидравликой проблем не будет. Спасибо, за меня тоже ответили)) Добавлено через 2 минуты - Добавлено через 12 минут доречі, підкажіть, в якому місці потрібно підключити розширювальний бак, зовсім забув Вы критики просили, вот я и дал вам то, что вы просили. Объяснять нету времени, извините. Тем более, люди знающие уже отписались в теме. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Oleg9293 Опубліковано: 6 лютого 2018 Поділитись Опубліковано: 6 лютого 2018 а ось і сонячний колектор на такому ж принципі: Эл.котлом зачем греть косвенник,если я правильно понял?.Его желательно в отдельные фланцы в ТА как и ТТ котёл.Косвенник с тенами и теплообменником,а там хотите переключайте на солн.коллектора или грейте зимой ТТ котлом или эл.тенами.Переключение можно в ручном режиме или комбенированном.А так куча обр.клапанов с насосами+трехходовые,насосы качают с разной скоростью и в любом случае могут перетягивать друг дружку.Клапана начнут постукивать,трёхходовые туда-сюда клацать или крутиться.Я сейчас про ветку между тт котлом и ТА,когда на ней ещё и эл.котел с косвенником.Выносите все потребители за ТА на коллектор и не мучайтесь.Там даже нормальную обвязку не так просто отбалансировать,что б всё работало как поочерндно и в куче и не мешало при этом друг другу. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
romalex4 Опубліковано: 6 лютого 2018 Автор Поділитись Опубліковано: 6 лютого 2018 Эл.котлом зачем греть косвенник прийшлося купляти ЕК - РЕМ вимагали паспорт, для підключення 3-х фазки. З приводу конфліктів насосів між тпк та ТА. їх не повино бути, тому. що вони працюють в різний час. Особливість в тому, що в першу чергу котли завантажують БНН, а потім працюють на СО та ТА - то що називають пріоритетом ГВС. Зі складністю погоджуюся, але її причина - намагання залишити гравітаційку на ТПК у разі вимкнення світла. Ще обиеженням можливостей у виборі схеми - наявність деякого обладнання. Вже закуплено тА -1000 з одним нижнім теплообмінником(на можливість геліосистеми), ТПК - 20 кВат, шахтної конструкції з великим бункером та електроним управлінням, ЕК - 12 кВат. Ось тепер і намагаюся все це скомпонувати в адекватну систему. Одне з питань. що мені не зрозуміло, як буде працювати система опалення в той час, коли ні один з котлових насосів не працює. Читав про якусь особливість змішувальних систем в напірному та безнапірному режимах роботи. Наприклад. при підключенні користувачів через гідрострілку та колектор - всі змішувальні системи виконують на 3-х ходових, у іншому випадку - достатньо монтувати схему з зональним (двухходовим) клапаном. В мому випадку є час, коли котлові насоси працюють та створюють перепад тиску, але є час штилю. З цього приводу мабуть прийдеться змішувальний вузол ТП виконувати по схемі 3 ходового розподільчого клапану. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
romalex4 Опубліковано: 6 лютого 2018 Автор Поділитись Опубліковано: 6 лютого 2018 ще раз передивися схеми Атмоса. різниця зі стандартними тільки в під2єднанні до ТА - в одній точці. При цьому всі користувачі знаходяться на колекторі, і я думаю, що саме через це частіше і виникають проблеми адекватної роботи. В мене ж БНН стоїть в котловій схемі і ніяк не впливає на роботу системи опалення, я так думаю, чи ні? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Oleg9293 Опубліковано: 6 лютого 2018 Поділитись Опубліковано: 6 лютого 2018 ще раз передивися схеми Атмоса. різниця зі стандартними тільки в під2єднанні до ТА - в одній точці. При цьому всі користувачі знаходяться на колекторі, і я думаю, що саме через це частіше і виникають проблеми адекватної роботи. В мене ж БНН стоїть в котловій схемі і ніяк не впливає на роботу системи опалення, я так думаю, чи ні? У Вас тариф эл.отпление или просто день-ночь по 0.84 ночью?Я вобще почти всю зиму просидел на эл.отплении через ТА.Эл.тен на 15кВт и ТА на куб с головой хватает на 150кв/м до -10° на улице.Когда t° на улице ниже,то нужно дотапливать ТТ котлом.Но у меня и утепление по нынешним стандартам,не утепление).Забудьте Вы эту Атмосовскую схему.Я не хочу больше повторяться.Есть неудачные примеры,найду скину в личку как намаялись с ней.Там куча своих недостатков. Добавлено через 2 минуты Там где боллер,куча обр.клапанов.Вобщем решайте сами. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
romalex4 Опубліковано: 7 лютого 2018 Автор Поділитись Опубліковано: 7 лютого 2018 У Вас тариф эл.отпление или просто день-ночь по 0.84 ночью? так, тариф на опалення та плюс день-ніч. Я вобще почти всю зиму просидел на эл.отплении через ТА.Эл.тен на 15кВт и ТА на куб с головой хватает на 150кв/м до -10° на улице. На те саме розраховую і я, площа в мене трохи більша - 175 м.кв, термічний опір ствн біля 3,0, загальні розрахункові втрати 11,0 кВат/год (це при -21грС), при цьому середньозимова температура -0,7 грС. Забудьте Вы эту Атмосовскую схему.Я не хочу больше повторяться. якщо ви звернули увагу на останю схему - я розніс котдові та споживчі контури. Есть неудачные примеры,найду скину в личку как намаялись с ней.Там куча своих недостатков. Буду дуже вдячний. Звик довіряти інженерним розрахункам. Там где боллер,куча обр.клапанов Зверніть увагу, як все змінюється, якщо зробити без можливості гравітаційки Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Oleg9293 Опубліковано: 7 лютого 2018 Поділитись Опубліковано: 7 лютого 2018 так, тариф на опалення та плюс день-ніч. На те саме розраховую і я, площа в мене трохи більша - 175 м.кв, термічний опір ствн біля 3,0, загальні розрахункові втрати 11,0 кВат/год (це при -21грС), при цьому середньозимова температура -0,7 грС. якщо ви звернули увагу на останю схему - я розніс котдові та споживчі контури. Буду дуже вдячний. Звик довіряти інженерним розрахункам. Зверніть увагу, як все змінюється, якщо зробити без можливості гравітаційки Какой у Вас ТА?Схему его со всеми фланцами. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
romalex4 Опубліковано: 7 лютого 2018 Автор Поділитись Опубліковано: 7 лютого 2018 Какой у Вас ТА?Схему его со всеми фланцами. ТА-1000, з одним обмінником в нижній частині, фланець для ЕТ (електротен) у верхній третині, вхід -вихід парний на 180 гр., два під термометри. одни зливний, один під зривни. або группу безпеки. Здається так Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Oleg9293 Опубліковано: 7 лютого 2018 Поділитись Опубліковано: 7 лютого 2018 ТА-1000, з одним обмінником в нижній частині, фланець для ЕТ (електротен) у верхній третині, вхід -вихід парний на 180 гр., два під термометри. одни зливний, один під зривни. або группу безпеки. Здається так Блин,нарисуйте,ток не чего не забудьте!И укажите где и какие фланцы,диаметры и ревизионный люк,есть или нет?Я потом домалюю и пусть спецы если что,то поправят. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
romalex4 Опубліковано: 7 лютого 2018 Автор Поділитись Опубліковано: 7 лютого 2018 Блин,нарисуйте,ток не чего не забудьте я ще не розпакував його, але на схемі виглядає приблизно так Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Oleg9293 Опубліковано: 7 лютого 2018 Поділитись Опубліковано: 7 лютого 2018 я ще не розпакував його, але на схемі виглядає приблизно так Понятно, ТА бюджетка.Вечером нарисую. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Oleg9293 Опубліковано: 7 лютого 2018 Поділитись Опубліковано: 7 лютого 2018 Понятно, ТА бюджетка.Вечером нарисую. Вот.И не что и не чему мешать не будет. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Рекомендовані повідомлення
Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування
Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар
Створити акаунт
Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!
Зареєструвати акаунтУвійти
Вже зареєстровані? Увійдіть тут.
Увійти зараз