Firetuf Опубліковано: 9 червня 2016 Поділитись Опубліковано: 9 червня 2016 Голый СИП в земле - однозначно нельзя. А вот в трубе ПЭ в земле - совсем другое дело. . Да нет уж - нельзя прокладывать провода в земле не открыто, не закрыто. ПУЭ, гл. 2.3. Только кабели, и то, только те кабели, которые предназначены для прокладки в земле, о чем должен указать производитель, как о свойствах кабеля, так и о способе его прокладки. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
jenkins Опубліковано: 9 червня 2016 Поділитись Опубліковано: 9 червня 2016 Да нет уж - нельзя прокладывать провода в земле не открыто, не закрыто. ПУЭ, гл. 2.3. Только кабели, и то, только те кабели, которые предназначены для прокладки в земле, о чем должен указать производитель, как о свойствах кабеля, так и о способе его прокладки. Помоему это уже гдето обсуждалось. Чисто формально - да, как бы нельзя. Но мы ж то не в землю ложим, а в трубу. А где труба проходит это уже ее проблемы. АВВГ так же не предназначен для земли, хотя в лотках гофрах трубах итд - да. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Firetuf Опубліковано: 9 червня 2016 Поділитись Опубліковано: 9 червня 2016 Помоему это уже гдето обсуждалось. Чисто формально - да, как бы нельзя. Но мы ж то не в землю ложим, а в трубу. А где труба проходит это уже ее проблемы. АВВГ так же не предназначен для земли, хотя в лотках гофрах трубах итд - да. Здесь главное - это разделение понятий провод и кабель. У провода нет оболочки в качестве доп. защиты, как электрической, так и механической (последствия понимаешь). Поэтому, я 100-пудово соглашаюсь с этим запретом. Что касается кабеля АВВГ/ВВГ - не путай. Открыто прокладывать в земле - нельзя никак. А вот в трубе - можно. Это указано и в стандартах, и в описаниях. Но есть виды кабелей, которые предназначены только для внутренней прокладки, вот их, как и провода, нельзя в землю. Ок? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
jenkins Опубліковано: 9 червня 2016 Поділитись Опубліковано: 9 червня 2016 Сугубо по моему мнению, у СИП изоляция хоть и одинарная но качественнее чем даже две изоляции АВВГ. Она исходно должна выдерживать гораздо большие издевательства чем на то расчитанная у АВВГ - во первых СИП постоянно подвержен движению, под постоянным ультрафиолетом (на что АВВГ вообще не расчитан, хоть под землей это и не важно), и диапазон температур реальный ( а не теоретический ) -30 +70 постоянно испытывает изоляцию СИПа. К тому же СИП расчитан держать неплохую механическую нагрузку на расяжение, АВВГ -нет. ПЭ труба для СИПа - та же вторая изоляция, только еще круче. Вобщем чисто с формально-нормативной точки зрения - да, СИП не предназначен для прокладки под землей, но с моей точкки зрения, СИП в трубе под землей даже лучше чем АВВГ. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
LM Опубліковано: 9 червня 2016 Автор Поділитись Опубліковано: 9 червня 2016 Вобщем, куплен люминиевый кабель АВВГ 4*16 (многожильный) и КОРОS-овская гофра для подземной укладки внутр.диам. 50мм. Можно было б и 40-ку гофру, т.к. умом понимаю, что если чего, то никто не будет вытаскивать кабель, а скорее всего, просто раскопается, выбросится и заменится на новый. Но .. 40-ки не было, поэтому взял 50 - хуже не будет. Хотя трубень впечатляющая, но кабель без протяжки затолкал не без труда - относительно гибкий. Осталось подключить местных аватаров для прокопки траншеи. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
jenkins Опубліковано: 9 червня 2016 Поділитись Опубліковано: 9 червня 2016 Попробуйте на земле положить и зафиксировать гофру с учетом нужных загибов, и затем протянуть кабель. Если получится - есть хорошие шансы на возможность сменяемости кабеля в будущем. Вообще идеальный вариант - сначала заложить трубу в земле, немного присыпать, и лишь потом протягивать кабель. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
blacktigra Опубліковано: 9 червня 2016 Поділитись Опубліковано: 9 червня 2016 Еще вопрос: какой кабель брать на ввод (под землю, АВВГ) - моножилу или многожильный? Плюсы-минусы обоих как для ввода? (А)ВБбШВ. Он жестче, но у него выше сопротивляемость пробою изоляции от влаги за счет дополнительного слоя изоляции. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
jenkins Опубліковано: 9 червня 2016 Поділитись Опубліковано: 9 червня 2016 (А)ВБбШВ. не подходит, ибо пока назовешь эту марку продавцу, подумают что заика :D 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Шарманщик Опубліковано: 9 червня 2016 Поділитись Опубліковано: 9 червня 2016 Ребяты, не заморачивайтесь... Самое бюджетное на сей день - АВВГ в двухслойной трубе от Копоса. Есть у них такая весчь, спецом для подземной прокладки кабеля... Удачи! Добавлено через 3 минуты Вобщем, куплен люминиевый кабель АВВГ 4*16 (многожильный) и КОРОS-овская гофра для подземной укладки внутр.диам. 50мм. Можно было б и 40-ку гофру, т.к. умом понимаю, что если чего, то никто не будет вытаскивать кабель, а скорее всего, просто раскопается, выбросится и заменится на новый. Но .. 40-ки не было, поэтому взял 50 - хуже не будет. Хотя трубень впечатляющая, но кабель без протяжки затолкал не без труда - относительно гибкий. Осталось подключить местных аватаров для прокопки траншеи. И это - кирпичи не забудьте... это не стёб... я таки "прокололся" на своем участке при первичной прокладке... есть моя история на форуме. С тех пор всем рекомендую на легких грунтах - кирпич поверху... У себя вааще укладывал поперек трассы, впритык друг-к-другу... ещё и притаптывал усердно... Опыт... он не всегда положительным бывает.. тут уж и добавить нечего... 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
blacktigra Опубліковано: 9 червня 2016 Поділитись Опубліковано: 9 червня 2016 Ребяты, не заморачивайтесь... Самое бюджетное на сей день - АВВГ в двухслойной трубе от Копоса. Если сравнить цену АВВГ+труба и АВББШВ, то еще надо подумать что получится бюджетнее. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
jenkins Опубліковано: 9 червня 2016 Поділитись Опубліковано: 9 червня 2016 Если сравнить цену АВВГ+труба и АВББШВ, то еще надо подумать что получится бюджетнее. труба может обеспечить сменяемость провода без крушительных работ, а сам АВБЕШАЛЬМЕ - нет Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
LM Опубліковано: 9 червня 2016 Автор Поділитись Опубліковано: 9 червня 2016 И это - кирпичи не забудьте... это не стёб... я таки "прокололся" на своем участке при первичной прокладке... есть моя история на форуме. С тех пор всем рекомендую на легких грунтах - кирпич поверху... У себя вааще укладывал поперек трассы, впритык друг-к-другу... ещё и притаптывал усердно... Опыт... он не всегда положительным бывает.. тут уж и добавить нечего... Я на заре своей трудовой деятельности работал на заводе электриком: и что такое магнитный пускатель, и трубогиб знаю не понаслышке - подключали эл.двигатели кабелем в металлической трубе в механическом цехе. И в земле прокладывали. Давно правда это было. Но то, что кабель в земле обязательно кирпичами сверху защищать - это осталось в памяти. Делали даже типа короба из кирпичей - по бокам как бы стенки лотка получались и сверху поперек кирпичами перекрывали. Кирпичи тогда были бесплатными Получается надо будет демонтировать часть ФЭМов во дворе и вырезать бетон под ними под траншею. А потом все в обратной последовательности. Благо всего 15 метров получается траншеи, остальное - подъем по столбу к счетчику и в гараже к щитку. Отверстие в фундаментном блоке уже сделано. ЗЫ. Я дома даже канализационную трубу к септику "перекрыл" в траншее кирпичами Добавлено через 2 минуты Если сравнить цену АВВГ+труба и АВББШВ, то еще надо подумать что получится бюджетнее. Да куда бюджетнее: гофра КОПОС - 21 грн, кабель - 31 грн метр, чуть больше 1000 грн все получилось. Спасибо всем откликнувшимся в ветке ! 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
trik Опубліковано: 10 червня 2016 Поділитись Опубліковано: 10 червня 2016 спрошу здесь. А чем лучше защитить гофру возле столба от вандалов, дураков и пожаров? Вот те 2 м от счетчика в землю. Абестоцементной трубы 50мм в продаже не наблюдаю. Может одеть на нее кусок металлической квадратной трубы, уходящей на метр в землю? Можно так по ПУЭ, или чего там у нас сейчас действует? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
blacktigra Опубліковано: 11 червня 2016 Поділитись Опубліковано: 11 червня 2016 Металлорукав оцинкованый, или трубу стальную. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
LM Опубліковано: 30 червня 2016 Автор Поділитись Опубліковано: 30 червня 2016 Двигаюсь дальше: установил распредщит в гараже и короба 100*60 мм. Получилось вроде так ничего, но напрягает "колхоз" с окончанием короба - врезку короба в короб (фото 2) сделал аккуратно, а вот оконцовка (фото 3) получилась похабная (IPhone поворачивает фотки, чтобы просмотреть нормально - надо уще раз кликнуть на открывшемся фото) Собственно, на фото все видно. Есть ли заводские заглушки для короба 100*60 мм? На базаре чего-то не увидел. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
blacktigra Опубліковано: 30 червня 2016 Поділитись Опубліковано: 30 червня 2016 Есть ли заводские заглушки для короба 100*60 мм? На базаре чего-то не увидел. Они есть к дорогим коробам. К китаю типа енекст или дкс их в продаже не видел. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
LM Опубліковано: 30 червня 2016 Автор Поділитись Опубліковано: 30 червня 2016 Они есть к дорогим коробам. К китаю типа енекст или дкс их в продаже не видел. Тут как раз - китай Разница в цене в 6-8 раз и здравый смысл не позволили сделать "правильный" выбор: короб 60*60 (даже не 100*60, но зато чистый англичанин - по уверениям продавца) стоил 600 грн против 100 за китайский. Как для декора, не несущего другой функциональной нагрузки, ИМХО, дороговато. Ладно, попробую что-то соорудить поаккуратнее, остатки для экспериментов есть. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
LM Опубліковано: 20 липня 2016 Автор Поділитись Опубліковано: 20 липня 2016 Хочу вместо рубильника на вводе в дом в щит поставить вот такую девайсину: ru.aliexpress.com/item/CHINT-high-power-rail-type-circuit-breaker-air-switch-1P2P3P4P-100A125A-DZ158-125/32599052552.html За и против? УЗО на каждую фазу и автоматы само собой будут на каждую ветку потребителей. Речь идет о вводном рубильнике - чтобы одним движением отключить все. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Tyxa Опубліковано: 21 липня 2016 Поділитись Опубліковано: 21 липня 2016 Помоему это уже гдето обсуждалось. Чисто формально - да, как бы нельзя. Но мы ж то не в землю ложим, а в трубу. А где труба проходит это уже ее проблемы. АВВГ так же не предназначен для земли, хотя в лотках гофрах трубах итд - да. Чисто формально і на літній взимку їздити ніззя, хоча машина ж їде. Може начіпляєте на гуму ціпків та будете їздити?... А для землі є АВБбШв- навіщо лисапед видумувати. А про немає моножили великих перерізів та 16 квадратів гнути трубогібом- Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
jenkins Опубліковано: 21 липня 2016 Поділитись Опубліковано: 21 липня 2016 Чисто формально і на літній взимку їздити ніззя, хоча машина ж їде. Може начіпляєте на гуму ціпків та будете їздити?... А для землі є АВБбШв- навіщо лисапед видумувати. А про немає моножили великих перерізів та 16 квадратів гнути трубогібом- Ви пробували гнути 4 монолітних жили 16мм кв в потрійній оболочці одна з яких оцинкована сталь? Ви пробували реально придбати собі десяток метрів такого кабеля, а не бухти по 50м і більше? Трубу і простіший кабель купити можна без проблем, прокласти також, замінити кабель в трубі можна, броньований без труби - перекопати всі газони, відмостку ітд треба. Тріпатись усі уміють, поки не спробують... Броньований кабель для домашнього використання - те ж що бульдозером по трасі їхати, де можна лісапЄдом Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Tyxa Опубліковано: 21 липня 2016 Поділитись Опубліковано: 21 липня 2016 спрошу здесь. А чем лучше защитить гофру возле столба от вандалов, дураков и пожаров? Вот те 2 м от счетчика в землю. Абестоцементной трубы 50мм в продаже не наблюдаю. Может одеть на нее кусок металлической квадратной трубы, уходящей на метр в землю? Можно так по ПУЭ, или чего там у нас сейчас действует? труба, чи якщо вже працює- кутова сталь. Можете попросити хай хай вам вуха на нього наварять, щоб прибити, якщо сварки на місці немає. Можна тільки тоді ще треба заземлити Добавлено через 9 минут Ви пробували гнути 4 монолітних жили 16мм кв в потрійній оболочці одна з яких оцинкована сталь? Ви пробували реально придбати собі десяток метрів такого кабеля, а не бухти по 50м і більше? Трубу і простіший кабель купити можна без проблем, прокласти також, замінити кабель в трубі можна, броньований без труби - перекопати всі газони, відмостку ітд треба. Тріпатись усі уміють, поки не спробують... Броньований кабель для домашнього використання - те ж що бульдозером по трасі їхати, де можна лісапЄдом Гнули і 240 квадратів АВВГ, правда утрьох. Придбати можна хоч 5 метрів ( В Дніпрі на Електалі) В Києві я думаю вдосталь таких фірм. А що з броньованим, вибачте станеться? Замориться працювати ?:D. Прокладати просто треба по правилах з подушкою на потрібній глибині, цегла ну і стрічка сигнальна, ага Так можна і простіший в трубі, я не проти. Але пхати туди СІП- це щось безглузде. Для ДОМАШНЬОГО використання- це перл. Це як один електриг розповідав, що ВВГ то кабель для виробництва, а ШВВП- то домашній Є специфікація і призначення. І якщо вам треба капати котлован, то ви повезете туди бульдозер, а не Лісапед! Добавлено через 9 минут Більшість ВЛ з опори біля ТП спуск АВБбШв у ТП частіше за все 25 з + на опорі гільзи. Що там гнути? ви що бантики з нього в'язати зібралися... Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
jenkins Опубліковано: 21 липня 2016 Поділитись Опубліковано: 21 липня 2016 Ну і навіщо створювати собі геморойні перешкоди, а потім іх героїчно долати? Для домашнього використання я мав на увазі як раз для таких випадків як від стовба до дому, де не треба тягнути сотні метрів у складних умовах, або не треба тягнути десяток ліній поряд, як у метро чи у підземних комунікаціях у містах ітд, де від кабелю вимагається покласти його самостійно і мати надійний захист від складних умов експлуатації. Статись з ним може що завгодно, нічого вічного не має. Особливо взявши за увагу тей факт що якість наших кабелів ніяка. Для домашнього, побутового використання - в землі в межах своєї ділянки - найкращий варіант з точки зору експлуатації - технічна ПНД труба + кабель всередині. Який кабель - особливого значення не має. Цікаво, кабель до калітки (воріт), або до освітлення стежки, чи вуличного фонаря, де достатньо 3*1.5 ви теж броньований порекомендуєте? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Tyxa Опубліковано: 21 липня 2016 Поділитись Опубліковано: 21 липня 2016 Ну і навіщо створювати собі геморойні перешкоди, а потім іх героїчно долати? Для домашнього використання я мав на увазі як раз для таких випадків як від стовба до дому, де не треба тягнути сотні метрів у складних умовах, або не треба тягнути десяток ліній поряд, як у метро чи у підземних комунікаціях у містах ітд, де від кабелю вимагається покласти його самостійно і мати надійний захист від складних умов експлуатації. Статись з ним може що завгодно, нічого вічного не має. Особливо взявши за увагу тей факт що якість наших кабелів ніяка. Для домашнього, побутового використання - в землі в межах своєї ділянки - найкращий варіант з точки зору експлуатації - технічна ПНД труба + кабель всередині. Який кабель - особливого значення не має. Цікаво, кабель до калітки (воріт), або до освітлення стежки, чи вуличного фонаря, де достатньо 3*1.5 ви теж броньований порекомендуєте? Так я не бачу перешкод, тим більше геморних! Де? Я бачу лінь та небажання виконувати як треба з вашого боку. Про від стовпа до дому чи до ТП я як раз і писАв- більшість проектів Броньований для приватних будинків (15-20 метрів). І я зовсім не проти труби- я проти, аби туди пхали абищо- СІП як ви кажете і аргументували це "ну я так вважаю, мені здається". Про калитку то вже інша тема- зараз про ввідний до будинку. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
jenkins Опубліковано: 21 липня 2016 Поділитись Опубліковано: 21 липня 2016 Так я не бачу перешкод, тим більше геморних! Де? Я бачу лінь та небажання виконувати як треба з вашого боку. Про від стовпа до дому чи до ТП я як раз і писАв- більшість проектів Броньований для приватних будинків (15-20 метрів). І я зовсім не проти труби- я проти, аби туди пхали абищо- СІП як ви кажете і аргументували це "ну я так вважаю, мені здається". Про калитку то вже інша тема- зараз про ввідний до будинку. Проект це добре, реальність трохи інша. Де тут моя лінь взагалі? Що я виконувати повинен? Я собі давно зробив. Чим ввідний суттєво відрізняються від кабелю до калітки? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Tyxa Опубліковано: 21 липня 2016 Поділитись Опубліковано: 21 липня 2016 Проект це добре, реальність трохи інша. Де тут моя лінь взагалі? Що я виконувати повинен? Я собі давно зробив. Чим ввідний суттєво відрізняються від кабелю до калітки? ось тому і лайна навколо багато, бо проекти, закони, норми це добре- а реальність типу інша. Любителі паралельної реальності. ВВажаю ні про що далі розмовляти- написано що специфікація СІПу інша. Ось і все. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Рекомендовані повідомлення
Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування
Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар
Створити акаунт
Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!
Зареєструвати акаунтУвійти
Вже зареєстровані? Увійдіть тут.
Увійти зараз