Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

ПЕТИЦІЯ щодо ЗМЕНШЕННЯ ставки судового збору в адміністративних справах

Hate

Рекомендовані повідомлення

З 1 вересня цього року вступили в силу зміни до Закону України «Про судовий збір», які значно підвищують (в декілька разів) ставки судового збору у порівнянні із ставками, які діяли до дати вступу в силу цих змін. Відповідно до нових ставок за звернення із позовом до суду доведеться платити від декількох сотень до десятків тисяч гривень. Наприклад, у разі оскарження до суду незаконної відмови органом влади видати документ або надати публічну інформацію за нових ставок позивач змушений заплатити декілька тисяч гривень за розгляд його справи судами всіх інстанцій.

При цьому, у разі оскарження рішень, всі особи повинні сплачувати: 110% від суми першого збору на етапі апеляційного оскарження, 120% від суми першого збору - при касаційному оскарженні. Також було скасовано пільги для звільнення від сплати судового збору окремим категоріям сторін по справі.

Оскільки доходи населення суттєво зменшилися за останні півтора року, а ставки судового збору невиправдано збільшилися, то фактично більшість фізичних та юридичних осіб втратило можливість звертатися до суду, що вже відчули ті особи, які звернулися до суду з 1 вересня цього року. Зважаючи на те, що строки звернення до суду обмежено, то з 1 вересня цього року доходить до того, що деякі особи змушені позичати кошти для звернення до суду.

Як наслідок, в Україні збільшення судового збору призвело до обмеження конституційного права на судовий захист. Так, відповідно до ст. 55 Конституції України кожному гарантується право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб. Водночас нові ставки судового збору фактично унеможливлюють звернення більшості осіб до суду.

Водночас ст. 64 Конституції України передбачає, що конституційні права і свободи людини і громадянина (у т.ч. ті, які передбачені ст. 55) не можуть бути обмежені.

Отже, нові зміни ставок судового збору, що діють з 1 вересня ц.р., суперечать Конституції України.

Особливу увагу привертає значне підвищення ставки судового збору в адміністративних справах, тобто справах, де стороною спору (як правило, відповідачем) виступає орган влади.

При цьому, за корумпованої та не реформованої судової влади в України виникає ймовірність прийняття суддею НЕ справедливого рішення вже на рівні суду першої інстанції. Подальше оскарження рішення також є складною процедурою, де апеляційна інстанція лише (майже у всіх справах) ФОРМАЛЬНО переглядає рішення. У разі звернення до касаційної інстанції є велика ймовірність взагалі отримати відмову у відкритті касаційного провадження. І це при тому, що у разі апеляційного оскарження необхідно сплачувати 110% від суми першого збору, а у разі касаційного оскарження - 120% від суми першого збору.

При цьому, посадові особи різних органів влади, суб’єкти владних повноважень (їх посадові особи) (у т.ч. ДФС) фактично не несуть ніякої відповідальності за свої рішення, внесення до актів перевірок завідомо неправдивої інформації, на підставі яких до бізнесу застосовуються багатомільйонні штрафні санкції, ненадання інформації в порядку закону або надання її з порушенням строків, надання інформації, яка є недостовірною, що тягне за собою також певні наслідки, тощо.

Обов’язок оскарження в суді таких рішень, штрафів, інших незаконних дій та бездіяльності влади в разі незгоди, покладено на підприємство, що перевіряється, особу, якій відмовлено у видачі публічної інформації, особу, якій відмовлено в отриманні нею документів від органу влади, в решті решт - особу, права якої порушено.

Оскарження протиправних дій та/або бездіяльності суб’єктів владних повноважень покладається на особу, яка вважає, що такими діями (бездіяльністю) порушені її права. Оскарження незаконних (протиправних) рішень суб’єктів владних повноважень також покладається на особу заявника.

Президент України, як гарант Конституції, має відновити справедливу вартість оскарження рішень органів влади громадянами України (фізичними особами) та юридични

 

(ссылка устарела)

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

114 підписів з 25000 необхідних

До кінця збору підписів залишилося 62 дні

Никого это не интересует? Все хотят жить в коррумпированной стране и решать вопросы путем дачи взяток - обогащая коррупционеров?

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Скорее всего тут мало тех кто судиться с кем-то. Но реально ставки выросли настолько,что обычным людям не под силу фин. тянуть судовой сбор, плюс еще и оплата юристу, а если учесть,что возможно будет и апеляц. суд то сума будет немаленькая.
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Может нас спасут префекты, которых назначат после местных выборов? Вроде за обращение к префектам платить не надо.:)

Никого это не интересует? Все хотят жить в коррумпированной стране и решать вопросы путем дачи взяток - обогащая коррупционеров?
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Может нас спасут префекты, которых назначат после местных выборов?
Если сейчас творится беззаконие, еще хуже, чем при овоще, то трудно представить, что будет после выборов, когда Солидарность получит большинство в местных советах. Сейчас во всех приемных кандидатов в депутаты в Киеве идет по сути подкуп пенсионеров, инвалидов и разных социально-незащищенных слоев населения. Под видом материальной помощи раздают бюджетные деньги по 100 гривен на душу. Самое интересное, что большинство пришедших готово голосовать за кандидата подарившего аж 100 гривен, причем не только голосовать, но и перегрызть горло любому, кто скажет что-то против в адрес кандидата дающего 100 гривен - испытал на себе. После всего этого, начинаешь понимать, что вряд ли сеятели 100 гривневых купюр, заинтересованны в том, что бы социально-незащищенные слои жили лучше, иначе кто будет голосовать за 100 гривен? А если нет дела до социально-незащищенного электората, то на остальной точно насрать.
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Я сужусь з Дерземагенством(Держгекадастром), намагаюсь відстояти своє право на безоплатне отримання земельної ділянки, без "конвертів" і "додаткових послуг". В тому році за судовий збір я заплатив біля 80 грн., з вересня 2015 це б мені коштувало близько 500 грн....

Повністю підтримую петицію (свій голос поставив, поширив в Фейсбуці).

Народ подумайте для того щоб відстоювати свої права в суді, судові послуги мають бути доступними!!!!

  • Лайк 3
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

  • 3 тижні потому...

Я сужусь с ГАСК уже 3 года. Раньше мне это было более-менее доступно,

а сейчас дорого. Думаю, что это значительно уменьшило желающих судиться.

Как по мне, так это вообще должно быть бесплатно.

Если следовать их логике, то тогда любое обращение в органы власти должны быть платными. А зачем тогда мы платим налоги?

Я тоже подписался за. Только вот думаю, что там нужно было вообще вести речь о судебном сборе, а не только при обращении в админ. суд.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз
×
×
  • Створити...