Sharkan Опубліковано: 17 березня 2015 Поділитись Опубліковано: 17 березня 2015 (змінено) В світлі останніх змін цін на енергоносії у всіх виникає питання - чим же ж вигідніше опалювати будинок ? Я спробував конкретно для свого будинку, площею 140 квадратних метрів (з них 40 квадратів теплі підлоги) і тепловтратами 9 кіловат (максимальне значення, брав найсуворіші умови) порахувати що ж вигідніше: газ, електроопалення чи комбіновано (вдень газ вночі електрика) ? Я також спробував детально розписати що і як рахував. Якщо десь є помилки - прошу вказати - з задоволенням виправлю. Кому лінь вникати в саму суть і методику розрахунків, пропоную відразу табличку для порівняння. (як її вставити в текст ???) Кому ж цікаво як рахувалось - все описано нижче. Вихідні дані: - були зроблені розрахунки (див. внизу) тепловтрат будинку для різних темпеатур; для розрахунків витрат газу (електроенергії) бралася середня температура місяця (статистика за 20 років) з офіційних джерел - ціна на газ бралась: до 200 кубів - 3,6 гривні/м3, після 200 кубів - 7,2 гривні/м3 - все рахувалось в кіловатах, при згорянні 1 м3 газу виділяється 8,5 кВт тепла (в довіднику ГОСТАх взагалі-то між 9 і 10 кВт, але якість газу у нас, самі знаєте, з іншої сторони конденсаційником можна підтягнути трохи, тому і взяв значення 8.5) - ціни на електрику брав станом на 2017 рік: до 3000 кВт*год. - 0,9 гривні, після 3000 кВт*год - 1,68 гривні - при опалюванні електрикою третину доби (8 годин, з 23.00 до 7:00) враховувався нічний коефіцієнт 0.5 Приклад розрахунку у випадку опалення газом за січень: Тепловтрати будинку склали 5,6 кВт/годину, тобто для підтримання в будинку температури 20°С нам потрібно витрачати кожну годину 5,6 кВт енергії, тобто за добу це 5,6х24= 134,4 кВт, за місяць, відповідно 134х30=4032 кВт. Як вже писалось вище, при згорянні 1 м3 газу виділяється 8,5 кВт тепла. Тобто на місяць нам потрібно 4032 кВт/8,5 кВт = 474,4 м3 газу. З цих 474,4 м3 газу, 200м3 оплачується по 3,6 гривні (200х3,6=720 гривень), решта 274,4 м3 по 7,2 гривні (274,3х7,2=1975,68 гривень). В сумі за січень місяць до оплати 2695,68 гривень. Приклад розрахунку у випадку опалення електрикою за січень: Знову ж таки, як і в випадку з газом, для підтримання в будинку температури 20°С нам потрібно витрачати кожну годину 5,6 кВт енергії, тобто за добу це 5,6х24= 134,4 кВт, за місяць, відповідно 134х30=4032 кВт. Тут потрібно взяти до уваги два моменти: 1) До 3000 кВт електроенергія коштує 0,9 грв./кВт (пільговий тариф), від 3000 кВт електроенергія коштує 1.68 грв./кВт 2) При відповідному оформленні документів в дію входить так званий нічний тариф на нічне використання електроенергії з коефіцієнтом 0,5 (половина ціни). Він діє з 23:00 і до 7:00. Штука вигідна і тому його тут врахуємо Нічним тарифом ми можемо користуватись тільки вночі, тобто 8 годин, третину доби, або 33,33% доби. Решту часу (16 годин, амо 66,66% доби) ми опалюємо за завичаиним тарифом. Ми використали на опалення 4032 кВт електроенергії. 3000 кВт по 0,9 гривні, решту 1032 кВт - по 1,68 гривні. Крім того, третину часу був пільговий тариф (коеф. 0,5). Отже: з пільговим тарифом (0,9 гривні): 3000 кВт * 0,9 гривні * 0,33 (1/3 доби, ніч) * 0,5 (нічний тариф) = 445,5 гривень 3000 кВт*0,9 гривні*0,66 (2/3 доби, день) = 1782 гривні решта буде оплачена по тарифу 1,68 гривні: 1032 кВт*1,68 гривні*0,33(1/3 доби, ніч)*0,5(нічний тариф)=286,1 гривні 1032 кВт*1,68 гривні*0,66 (2/3 доби, день) = 1144,3 гривні Сума: 445,5+1782+286,1+1144,3=3657,9 гривень Приклад розрахунку за січень комбінованого опалення: вдень газом, вночі електрикою за нічним тарифом. Тут також все просто. На опалення витратили 4032 кВт. 1/3 потужності (ніч, з 23 до 7), 1342,7 кВт витрачена на електроопалення за нічним тарифом 2/3 потужност (день, з 7 до 23), 2689,3 кВт витрачена на опалення газом вдень Отже, за електрику: 1342,4 кВт*0.9 гривні*0.5 (нічний тариф) = 604,08 гривні За газ: 2689,3 кВт це 316,4 куби газу (2689,3/8,5 - вище описано чому 8,5) 200 кубів оплатиться по 3,6 гривні: 200*3,6=720 гривень, решта 116,4 куба - по 7,2 гривні: 116,4*7,2= 838,08 гривень Тобто сумарно, за у випадку комбінованого опалення за січень місяць заплатиться 2162,16 гривні. Висновки думаю може кожен зробити з таблички самостійно ;) Змінено 17 березня 2015 користувачем Sharkan 17 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Профессионал Опубліковано: 17 березня 2015 Поділитись Опубліковано: 17 березня 2015 Нееее..., так не пойдет... 4000кВт с хвостом на 140м2 да еще и без и горячей воды? Таки оказался прав, теоретический расчет, возможно даже для виртуального дома после трех дней опросов и сбора средних мировых температур в Украине. Зачем? Для кого? Для себя? Так Вам надо начинать с утепления. Для меня? Так у меня есть дом и потребление электроэнергии составляет в 1,5 меньше. В сём смысл предоставленных Вами расчетов? 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Sharkan Опубліковано: 17 березня 2015 Автор Поділитись Опубліковано: 17 березня 2015 Нееее..., так не пойдет... 4000кВт да еще и с хвостом на 140м2 и без горячей воды? Ну, в реальності воно буде явно менше, я старався найгірші випадки розглянути. Прошу представити альтернативний розрахунок, буду тільки радий Вихідні дані я всі представив. Може я десь помилився ? Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Профессионал Опубліковано: 17 березня 2015 Поділитись Опубліковано: 17 березня 2015 Прошу представити альтернативний розрахунок, буду тільки радий Може я десь помилився ? А зачем??? Вы уже как минимум в трех темах анонсировали свои расчеты, в чем их смысл? Честно не понимаю. Принять за основу, поверьте Ваши данные не соответствует действительности, например моей и уверен многих других форумчан. Почему Вы газ считаете по тарифам актуальным на сегодня, цену на электроэнергию указываете далекого 2017? Где расходы на ГВС? 2 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Sharkan Опубліковано: 17 березня 2015 Автор Поділитись Опубліковано: 17 березня 2015 Таки оказался прав, теоретический расчет, возможно даже для виртуального дома после трех дней опросов и сбора средних мировых температур в Украине. Зачем? Для кого? Для себя? Так Вам надо начинать с утепления. Для меня? Так у меня есть дом и потребление электроэнергии составляет в 1,5 меньше. В сём смысл предоставленных Вами расчетов? Тяжкий чоловік...не любить рахувати і з усіма свариться. А дарма! Математика штука вперта. І будинок у мене теплий. І рахував я для себе і для всіх - щоб правду знати - що ж все-таки вигідніше ? Крім того - може де помилку зробив - люди виправлять. До речі, електрика найдорожча ;). Вже не один (крім мене) рахував Добавлено через 1 минуту Где расходы на ГВС? Про це буде окремо, окремі розрахунки Добавлено через 1 минуту А зачем??? Вы уже как минимум в трех темах анонсировали свои расчеты, в чем их смысл? Честно не понимаю. Принять за основу, поверьте Ваши данные не соответствует действительности, например моей и уверен многих других форумчан. Почему Вы газ считаете по тарифам актуальным на сегодня, цену на электроэнергию указываете далекого 2017? Где расходы на ГВС? Та перестаньте ви плюватись і істерику закатувати :bad: Валеряночки випийте А якщо розрахунки не правильні - вкажіть конкретно ДЕ ? 4 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
zmiey Опубліковано: 17 березня 2015 Поділитись Опубліковано: 17 березня 2015 Причем здесь ГВС , ведь ясно сказанно - отопление. 4 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Профессионал Опубліковано: 17 березня 2015 Поділитись Опубліковано: 17 березня 2015 Тяжкий чоловік...не любить рахувати і з усіма свариться. А дарма! Математика штука вперта. І будинок у мене теплий. І рахував я для себе і для всіх - щоб правду знати - що ж все-таки вигідніше ? А якщо розрахунки не правильні - вкажіть конкретно ДЕ ? Ну почему сразу сориться? Три дня Вы собирали информацию о метеорологической обстановке в нашей стране, причем в нескольких темах сразу, не мешал И вот Вы выдаете свой труд ввиде расчетов, в том числе для меня! Спасибо! Так что мне теперь и платить по Вашим расчетам? . І рахував я для себе і для всіх - щоб правду знати - що ж все-таки вигідніше ? Все дело в том, что надо было начинать с другого, а именно " Прожил в доме один (два, три....) отопительных сезона, расход газа составил столько то, средняя температура в доме столько то, вот посчитал для себя, во что выльется отопление электричеством или "гибридное" отопление газ+электроэнергия, возможно пригодиться кому то мой горький опыт...Надо утепляться, утепляться.... До речі, електрика найдорожча ;). Вже не один (крім мене) рахував И здесь не правда, зависит от многих факторов: отапливаемая площадь, средняя температура в доме, менталитет проживающих... Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Sharkan Опубліковано: 17 березня 2015 Автор Поділитись Опубліковано: 17 березня 2015 Анонс: хочу прорахувати витрати для комбінації електрокотел + теплоакумолятор. Як тільки буде час і натхнення - порахую. Треба тільки знайти скільки тепла виділяється при охолодженні води на один градус Буду дуже радий якщо хтось захоче допомогти провести розрахунки (проведе паралельно) Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Dmode Опубліковано: 17 березня 2015 Поділитись Опубліковано: 17 березня 2015 Можливо Вам буде цікаво визначити для себе в який момент електроопалення стане дорожчим від газового. Оскільки тариф на електроспоживання буде рости поступово. Наприклад для мене, враховуючи тариф для садових товариств (без пільг в 3600(3000) кВтг, але і без обмежень) такий момент приблизної рівновартості електро або газовогоа опалення настане 01-03-2016, коли тариф буде 0,99 грн. А вже з 01-09-2016 електроопалення стане суттєво дорожчим. Та перестаньте ви плюватись і істерику закатувати Я помітив, що Професіонал, як правило, в будні дні дуже гостро сприймає інформацію Так що не звертайте уваги. На вихідних його трохи попускає, коли розслабляється видно Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Профессионал Опубліковано: 17 березня 2015 Поділитись Опубліковано: 17 березня 2015 Причем здесь ГВС , ведь ясно сказанно - отопление. Да потому что, в современных реалиях, а именно при новых тарифах и лимитах это очень и очень важно! Иначе все расчеты в ту или иную пользу, газа или электричества, не будут стоить и выеденного яйца. Добавлено через 9 минут Я помітив, що Професіонал, як правило, в будні дні дуже гостро сприймає інформацію Так що не звертайте уваги. На вихідних його трохи попускає, коли розслабляється видно И опять здрасте Я же уже написал, не мешал, я догадывался чем это все закончится. Не ошибся. Очередной расчет, к сожалению, далеко не объективный, виртуальный и как следствие совершенно бесполезный. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
DimkaZho Опубліковано: 17 березня 2015 Поділитись Опубліковано: 17 березня 2015 в этих расчетах есть небольшая ущербность математическая, или физическая и она в следующем: лимит 200 кубов газа мал и он будет использован по любому т.е. нужно сэкономить газ тот что будет выше и по цене 7,2 грн/куб коофециент перевода возьмем ваш 8,5 (хотя я больше склоняюсь к 8) т.е. нам выгодно отапливать по ночному тарифу 0,5 до цены за полновесный киловатт 7,2/8,5*2= 1,70 грн а это стоимость киловатта в 2017 году и то там планируют 1,68 а какой будет цена газа в столь далеком 2017 году не может сванговать пока ни кто!!!! Точно известно только то, что она привязана к курсу 21 гривна за $ что в 2017 году ох как оптимистичный курс Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Sharkan Опубліковано: 17 березня 2015 Автор Поділитись Опубліковано: 17 березня 2015 а какой будет цена газа в столь далеком 2017 году не может сванговать пока ни кто!!!! Ну так а я про що ? Я якраз брав прозцінки які ТОЧНО ВІДОМО на сьогоднішній день (ціна на електроенергію відома до 2017 року включно). Як буде потім - одному Богу відомо 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Сергей_84 Опубліковано: 17 березня 2015 Поділитись Опубліковано: 17 березня 2015 Уже выкладывал, но думаю тема наиболее подходящая для активной таблички для разных теплопотерь дома, недеюсь ТС не против В ней уже учтено потребление на ГВС и электроснабжение (без которого никуда) Но пока не было времени сделать совмещенный вариант как у ТС для электро+газ. Если у кого есть время и желание может откорректировать мою (основное количество данных там уже есть) и выложить сюда... думаю многие будут благодарны. Когда появится время планировал тоже заняться...но в комбнированном варианте есть много плавающих показателей, особенно ночью...это нужно учесть и это самое сложное.. Также можно увидеть на скольо меньше платить за сезон если поддерживать в доме отличающуюся от проектируемой температуру...Стоимость отопления разными видами топлива от Сергея84.xls 10 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Сергей_84 Опубліковано: 17 березня 2015 Поділитись Опубліковано: 17 березня 2015 Висновки думаю може кожен зробити з таблички самостійно ;) Розрахунки правильні загалом проте дещо внесе в розрахунок корективи додавання витрат на ГВС та електроенергію, а без них ніяк і вони можуть дещо змінити баланс.. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Sharkan Опубліковано: 17 березня 2015 Автор Поділитись Опубліковано: 17 березня 2015 Розрахунки правильні загалом проте дещо внесе в розрахунок корективи додавання витрат на ГВС та електроенергію, а без них ніяк і вони можуть дещо змінити баланс.. Дякую! Так, безумовно, додавання витрат на ГВП та електроенергію внесе корективи. Будемо пробувати якось оптимізувати. На ГВП я зроблю окремо розрахунок, ну і ще хочу порахувати що вийде в тандемі електрокотел+теплоакумулятор. А взагалі маю мрію - написати програмку невеличку де можна було б ввести дані і відразу отримати результат. Було б ідеально Хоча, в принципі, Ваш файл з розрахунками то і є вже по суті міні-програмка Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Сергей_84 Опубліковано: 17 березня 2015 Поділитись Опубліковано: 17 березня 2015 Дякую! Так, безумовно, додавання витрат на ГВП та електроенергію внесе корективи. Будемо пробувати якось оптимізувати. На ГВП я зроблю окремо розрахунок, ну і ще хочу порахувати що вийде в тандемі електрокотел+теплоакумулятор. А взагалі маю мрію - написати програмку невеличку де можна було б ввести дані і відразу отримати результат. Було б ідеально Хоча, в принципі, Ваш файл з розрахунками то і є вже по суті міні-програмка Здійснити самі розрахунки і ввести формули це не проблема взагалі, а ось розробити алгоритм, по якому потрібно рахувати витрати по газу і електроенергії вночі так ще й з приміненням витрат на ГВС та живлення побутових приладів з врахуванням лімітів і різних місяців опалювального сезону...це важче... Так щей щоб було найбільш наближене до реальності, а то зявляться "деякі", кому щось не сподобається і взагалі не потрібне .. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Sharkan Опубліковано: 17 березня 2015 Автор Поділитись Опубліковано: 17 березня 2015 Здійснити самі розрахунки і ввести формули це не проблема взагалі, а ось розробити алгоритм, по якому потрібно рахувати витрати по газу і електроенергії вночі так ще й з приміненням витрат на ГВС та живлення побутових приладів з врахуванням лімітів і різних місяців опалювального сезону...це важче... Так щей щоб було найбільш наближене до реальності, а то зявляться "деякі", кому щось не сподобається і взагалі не потрібне .. Ну ідеально всеодно не вирахуємо, але думаю +/- 10-15% таки можна вирахувати. Тепловтрати ж будинків якось рахують - і з реальністю сходиться доволі таки непогано. Просто потрібно в першу чергу порахувати скільки електроенергії в місяць використовє середньостатична сім"я, скажімо, з 4 чоловік. Потім прикинути що можна перенести на нічне використання (наприклад пралку, сушку, хлібопічку, посудомийку...). І так потрохи зможемо на якесь значення вийти. Те ж саме і з водою. Константувати, наприклад, що для 4-х чолові хватить на добу 150 літрів бойлера нагрітого до 60 градусів. Ну 2 дні на місяць взяти екстрім - на 2 дні 4 бойлери (гості і т.д.). Ну а ті всепропалонасслілі і ще різного роду нитіки з параноїками просто напросто ігноруються. Їм ніколи не вгодиш. Не варто і пробувати... В тандемі газовий котел+електрокотел там ще геморой виходить з "кусанням насосів". Треба якось продумати систему щоб працювали гармонійно в тандемі. Хоча це вже тема окремого топіка. На все свій час. 1 Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Профессионал Опубліковано: 17 березня 2015 Поділитись Опубліковано: 17 березня 2015 Розрахунки правильні загалом проте дещо внесе в розрахунок корективи додавання витрат на ГВС та електроенергію, а без них ніяк і вони можуть дещо змінити баланс.. Так щей щоб було найбільш наближене до реальності, а то зявляться "деякі", кому щось не сподобається і взагалі не потрібне .. ТС! Вам повторили все, что я написал несколькими постами ранее, оперировать объективными и реальными цифрами, не забывать о ГВС, но все было или не услышано, или попросту принято в штыки, печально. Прислушайтесь к тем, кого Вы считаете авторитетами. Ничего, ничего, можете не благодарить. Я, поверте переживу, смотрите подпись Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Сергей_84 Опубліковано: 17 березня 2015 Поділитись Опубліковано: 17 березня 2015 оперировать объективными и реальными цифрами) приведите критерии объективности цифр... только не используйте фразу "площадь дома", в контексте теплопотерь и стоимости отопления от этой фразы меня уже тошнит.... Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Профессионал Опубліковано: 17 березня 2015 Поділитись Опубліковано: 17 березня 2015 приведите критерии объективности цифр... только не используйте фразу "площадь дома", в контексте теплопотерь и стоимости отопления от этой фразы меня уже тошнит.... Есть сказать что конкретное по моим постам или с чем то конкретно моим не согласны в этой теме? Конечно, не всегда все зависит от площади. Здесь люди прекрасно укладываются 3500 кВт на 180 м2. И как пример один из критериев здесь, хотя бы та же температура в доме. Что ни как не вписывается ни в одну из ваших таблиц, по оценке стоимости энергоносителей. По поводу тошноты... Тошнит, когда стыдливо стараются промолчать по поводу бойлера верх ногами или котла 24кВт в дом 80м2... Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
zmiey Опубліковано: 17 березня 2015 Поділитись Опубліковано: 17 березня 2015 В тандемі газовий котел+електрокотел там ще геморой виходить з "кусанням насосів". Треба якось продумати систему щоб працювали гармонійно в тандемі. Хоча це вже тема окремого топіка.. А якщо так, электрокотел взагалі без насоса: Эл. котел подогревает обратку с гребенки распределительной на котел , врубается датчиком протока ....- то есть выход обратки с гребенки идет ему на вход а его выход идет на газкотел .... - то есть газовый котел догревает разницу - он не успевает ( да и не нужна мне его полная мощность ) нагреть до выставленной-заданной температуры , вот газовый и догревает .... В итоге типа гибридного авто . Можно отдельно на контур полов его подключить ( параллельно - байпас в гребенке есть ) .... но я хотел именно так. Чтобы он убирал перерасход газа. Купил ваттметр и подбираю расход чтобы котел палил 200 кубов ( 199 ) - остальное электро, в планах трехзонный счетчик , а можно ИБП + стаб есть - инвертер и солнечную батарею на крышу вмонтулить .... у кого какой бюджет. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Dmode Опубліковано: 17 березня 2015 Поділитись Опубліковано: 17 березня 2015 Здесь люди прекрасно укладываются 3500 кВт на 180 м2. О великий владыка "здравого" смысла, какое это имеет отношение к правильности расчёта ТС? Добавлено через 3 минуты Купил ваттметр и подбираю расход А это чего такое, поделитесь плиз, интересно. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
budushi Опубліковано: 17 березня 2015 Поділитись Опубліковано: 17 березня 2015 Я за электрику ночью + ТА. Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Sharkan Опубліковано: 17 березня 2015 Автор Поділитись Опубліковано: 17 березня 2015 А якщо так, электрокотел взагалі без насоса: Думав про це...десь на сайті українського виробника "Терміт" був описаний тандем електрокотел + газовий. Але щось не можу на сайті знайти, десь пропало . Суть була така, електрокотел включений в зворотній потік (обратку) перед газовим котлом і, вночі, нагріває обратку на 5 градусів вище ніж нижня межа газового котла. Тобто газовий котел не запалює газ вночі, а просто його насос ганяє теплоносій через систему опалення. Тільки от там була проблема: після певного часу "ганяння теплоносія", якщо немає запалювання, то насос газового котла зупиняється . Треба говорити з форумними експертами. Не може бути щоб ніхто з них не ставив успішно таких тандемів Добавлено через 1 минуту Я за электрику ночью + ТА. Так, також варінат непоганий. Треба тільки порахувати що виходить по грошах за опалення. Правда теплоакумулятор грошенят тягне трохи...але зате потім можна використовувати його з тепловим насосом чи сонячними коллекторами Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
zmiey Опубліковано: 17 березня 2015 Поділитись Опубліковано: 17 березня 2015 А это чего такое, поделитесь плиз, интересно. Это не я делал, думаю подбирает на какую мощность включать тэны, что бы газовый котел кушал не более 200 кубов. Ще ось такє, на ворожому сайті: www.cqham.ru/forum/showthread.php?28632-%C3%E0%E7%EE-%FD%EB%E5%EA%F2%F0%E8%F7%E5%F1%EA%EE%E5-%EE%F2%EE%EF%EB%E5%ED%E8%E5-%D1%E8%ED%F5%F0%EE%ED%E8%E7%E0%F6%E8%FF Посилання на коментар Поділитися на інших сайтах More sharing options...
Рекомендовані повідомлення
Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування
Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар
Створити акаунт
Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!
Зареєструвати акаунтУвійти
Вже зареєстровані? Увійдіть тут.
Увійти зараз