Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

Питання щодо СО від чайника

Hajdamaka

Рекомендовані повідомлення

Не проходьте повз, допоможіть зробити вибір щодо типу розводки, розміщення в котельні приборів і вибору труб, бо мій гуманітарний мозок за останні три тижні вже закипає :fool:

Поки опалення робиться тільки на 1му поверсі (80м2), на другий виводиться лише стояк. Система зимуватиме без запуску, порожня. Обвязка котельні теж робитиметься наступного року. Зараз задача прокласти всі необхідні труби під стяжкою. Монтаж робитимемо самостійно, тож серед основних вимог: бюджетність, надійність і простота в монтажі. Система планується закрита двотрубна. Обвязка котельні в майбутньому планується міддю. Котел на початку планується електро, на перспективу - газовий або ТТ.

На першому поверсі буде 2 радіатори (в спальні (на плані позанчена 6) і в котельні, на плані 5) і 50м2 ТП - зала-студіо, санвузол, хол. В залі окрім ТП ще стоятиме камінна топка з розводкою повітря по кімнатах - можна догріватися періодично, якщо замерзнемо. Хоча попередні розрахунки показують, що і ТП має вистачити для обігріву, тепловтрати виходять близько 60Вт/м2. Це був вступ, тепер питання.

 

Щодо труб. Спочатку думали над ППР, армованим скловолокном (benninger), але відмовилися, бо страшно лишати його на зиму - боюся, після замерзання він стане занадто крихким. Наступним варіантом стала мідь на пайку, але виникла альтернативна ідея зробити колекторну розводку на ці 2 батареї тією ж трубою, що і ТП - рехау 17мм, так можна? Позаяк з"єднань-фітінгів-трійників там практично не буде, то вартість цього варіанту з колектором на 2-3 гнізда буде меншою або прирівнюватимсь до міді, а роботи - менше. Чи є в цьому логіка і якийсь резон?

 

Наступне питання - наскільки критично, якщо стояк на другий поверх йтиме по зовнішній стіні, а не внутрішній? Стіни газоблок 40см. І якої товщини утеплювач краще брати на труби?

 

Радіатори - плануємо Кермі, але не знаю, які краще брати - бічне підключення+термоклапан з термоголовкою Данфос, чи нижнє підключення з вбудованим термоклапаном (до нього ж все одно треба термоголовку докуповувати?). Чи є якась різниця в цих варіантах окрім естетичної? Що простіше підключити? Які деталі треба докупити, щоб під"єднати труби до радіаторів, окрім тих, що в комплекті (повітровідводи, кронштейни)?.. Дурне питання, знаю, але я тут список на закупівлю складаю і голову над кожним пунктом ламаю...

 

Дякую, що дочитали :rolleyes: Не впевнена, що виклала всі питання, які мене мучать, тож далі ще уточнюватиму. Буду дуже вдячна за поради і роз"яснення! Наступні питання стосуватимуться вибору труб на розводку води))

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Дуже багато питань.

Досвідчених сантехніків це лякає:).

Пропоную задавати по одному.

 

Зовнішня стіна - це з боку вулиці чи все ж в приміщенні?

В приміщенні - не критично.

 

До радіаторів довести буде ІМХО оптимальніше звичайною металопластиковою трубою.

 

Для підключення радіатора з боковим підключенням потрібні:

1.кран для радіатора, або кран для радіатора під термоголовку і термоголовка,

2.кран що регулює (нижній),

3.кран Маєвського.

Можете запитати в любій сантехнічній точці, вам допоможуть, а потім сусідок навчите.

  • Лайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Ніколи не розумів людей, знаходячих кошти на такі не дешеві матеріали, а на монтаж заощаджують. Потім болить голова, матеріал (буває) йде в утіль, шукають монтажників, щоб переробити, не всі погоджуються, а ті що зважаться, беруть подвійну ціну. Ви часом і ліки собі самі не готуєте?:D

Не в образу.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Зовнішня стіна в приміщенні малося на увазі.

А чому ви вважаєте, що до радіаторів краще вести звичайною металопластиковою (на трійнику чи від колектора? якого діаметру?)? Ми від МП відмовилися через ймовірність його розшарування з часом. Тим паче там труби треба максимум метрів 20, то нам простіше закупити трішки більше тієї ж, що і на ТП буде, чи вона не підійде? Питання було в тому, чи доцільно в такому випадку робити променеву схему, якщо по кількості труби вона майже не відрізняється від трійникової, позаяк основним недоліком променевої, як я зрозуміла, є перерозхід труби.

 

За список - дякую, цього мені не вистачало)

 

Додам ще план першого поверху, чомусь він не приєднався в першому повідомленні. Щоб було зрозуміло, про який масштаб ідеться.

%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD%2B1%D0%B3%D0%BE%2B%D0%BF%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%80%D1%85%D1%83_min.jpg

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Ніколи не розумів людей, знаходячих кошти на такі не дешеві матеріали, а на монтаж заощаджують

Стосовно матеріалів так все просто скупий платить двічі, а стосовно монтажу обмежені ресурси адже якісний монтаж дорого, да і не факт що сам зробиш погано. Як казав колись батько : "в невмілого руки не болять";)

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

naupv, дякую за вашу думку. Матеріали вибираємо хороші, бо для себе. При цьому, звісно шукаємо різні можливості зєкономити, без втрати якості. А монтаж по вартості виходить щонайменше в таку ж суму, що й матеріали. На жаль, да даний момент немає можливості довірити все спеціалістам. Та й не вважаю, що розумна людина, у якої руки на місці, не зможе сама розібратися з монтажем магістралей, підключенням радіаторів і водорозеток, але, звісно, з допомогою і порадами досвідчених монтажників. Саме тому я і пишу сюди - спитати поради в тих деталях, які нам поки не зрозумілі.
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Є таке поняття, як шеф-монтаж. Ви все виконуєте самі, а людина інколи приїздить до Вас і підказує що до чого. Звісно не безкоштовно. Я Вам і поради не даю, з того приводу скільки майстрів, стільки і порад. Як то кажуть москалі-не навреди хорошими делами.
  • Лайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Я Вам і поради не даю, з того приводу скільки майстрів, стільки і порад.

Ми вже запрошували Олександра Korni на місце і він максимально відповів на всі наші питання на той момент і надав свої рекомендації щодо інженерії. Але в процесі у нас виникли ще якісь питання, які я задала. Задала на форумі саме для того, щоб почути думки різних майстрів і зробити для себе вибір. Я розумію, що у будь-якого рішення можливі різні варіанти, і я хочу ці різні варіанти почути, з врахуванням їх плюсів і мінусів.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Не проходьте повз,

Монтаж робитимемо самостійно, Щодо труб. Спочатку думали над ППР, армованим скловолокном (benninger), але відмовилися, бо страшно лишати його на зиму - боюся, після замерзання він стане занадто крихким.

На фото бененгер, Я лично его морозил почти сутки с водой в середине. Держит он холод отлично.

Лично я, не приверженец ППр, но правды ради.

6543058_290720101647(Large).thumb.JPG.9720ee2b47f29c852a5655ad7f0c7d8f.JPG

280374782_290720101648(Large).thumb.JPG.82604fd32401f43e85d691aece1f4608.JPG

  • Лайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

На фото бененгер, Я лично его морозил почти сутки с водой в середине. Держит он холод отлично.

Лично я, не приверженец ППр, но правды ради.

 

Хм. Це звичайний чи армований скловолокном? Тобто ви вважаєте, якщо він перезимує в будинку без опалення, то нічого йому не буде і можна спокійно брати його на воду і опалення і не перейматися? Мені справді важлива Ваша порада, як експерта. Мідь виходить рази в півтора дорожче в нашому випадку - не критично, але відчутно. Вже другий тиждень не можемо вирішити, брати хороший ппр чи мідь на воду і опалення...

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Мені справді важлива Ваша порада,

Это полипропилен с алюминием, другого я просто не признаю. Даже на холодную воду.

На фото ППр заполненый водой пролежал сутки в морозильной камере при температуре - 30 градусов.

Вы писали, что монтаж будите делать самостоятельно. Медь Вы сами не спаяете, ППр у Вас думаю, получится.

  • Лайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз
×
×
  • Створити...