Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

Поїздка в Польщу на Балтику

vovarpd

Рекомендовані повідомлення

Небачу тем про польське море )

 

Зробив в Польщу шопінг-візу на 7 днів, і рішив з'їздити в Гданськ на 4 дня. Покупатися в морі, ну і заодно поєднати море з екскурсією і заїхати в IKEA може щось прибарахлитися.

 

До Гданська зі Львова 750 км, не більше чим до Одеси.

Загалом получилось 1520 км, розхід 7.0 з кондюком (кондюк був включений добрих півдороги, решту їхали вночі)

Автомобіль Ford Fiesta ST 2.0 150bhp.

 

При виїзді в Раві на кордоні проторчав в черзі 2.5 години. Прикордонники лишніх питань незадавали, спитали тільки чи є мясо, папіроси і вудка :)

 

Дороги в Польщі порівняно з нашими дуже хороші, але обемження 50 дуже нервують.. а від границі до Варшави населених пунктів багато :)

В Гданську і в Варшаві є пару відносно поганих доріг, але на фоні наших вони прекрасні, хоч там вже і ставлять знаки "вибоїна" і "колія" )))

Дороги вузькі, особливо напрямок Львів-Варшава, машин багато, плотний потік, обігнати малореально, та і майже ніхто не обганяє, всі їдуть "колєйкою".

Дороги підсвічуються, їдеш без напрягу вночі і вдень. Багато сонячних батарей на пішохідних переходах (вдень заряджаються, вночі освітлюють переходи), знаки де треба і нетреба, розмітка чотка.

 

Є такі от місця для відпочинку при трасах. Оце між Варшавою і Гданськом. Є столики, біотуалети, мусорні баки. Вночі освітлюється. Безплатно. Дороги всі також безплатні на маршруті Львів-Люблін-Варшава-Гданськ.

2_Lvd_IH7m_E1_E.jpg

x_FNJB92_Ydc4.jpg

 

Менти раз зупиняли під Любліном. Всіх з траси машин 10 зупинили і алкотестером провірили на алкоголь. Все зайняло в мене 30 сек, навіть документи на машину не дивилися. Дихнув в тестер - і зразу побажали щасливої дороги. Як згадаю ту процедуру в нас то аж зле робиться.

 

Ще в Гданську коли я петляв містом за мною їхала патрульна машина хвилин 10, вже починало це нервувати, старався не порушити.. получилось )

 

В самому Гданську велодоріжок дофігіща, ставлення до пішоходів зовсім інше.

Дуже здивувало відсутність погано запаркованих машин на головних вулицях міста. весь правий ряд вільний! В центрі звичайно також є порушники на тротуарах, але то не до порівняння зі Львовом.

 

Оскільки поїздка була досить бюджетна то і житло я вибрав відповідне.

www.booking.com/hotel/pl/patrongdansk.ru.html?sid=034f6e8f3d6efa88274b58aac531b382;dcid=2

 

Бронював на букінгу в практично за тиждень до поїздки, бюджетних варіантів багато вже не було, не рахуючи хостелів.

 

Поселився в приміщенні костьолу (понятно що таке мабуть багатьом не підійде але мене цілком влаштувало) :)

507 злотих за 4 ночі зі сніданками на двох.

В номері 2 ліжка, холодильник, плоский тв, стіл, крісло, 3 шкафчика, ванна кімната. Номер досить малий, але для мене це було некритично, тому що я там тільки ночував.

Зранку деколи будив дзвін в 6:00 :)

 

Значно більш важливим було зручне місцерозташування.

Біля ліній швидкісного трамваю, якими можна доїхати на 2 гданських пляжів (Jelitkowo і Brzezno) а також на вокзал і в центр.

Супермаркет TESCO в 5хв ходьби, а також мініринок.

 

Зупинка трамвая. На задньому плані кінцева 2 маршрутів, і костьол в якому я жив. Зліва відразу TESCO, в кадр непопав.

Cmf_Sm8_Be_Br_E.jpg

 

 

Ще немаловажно особисто для мене була повна ненапряжність персоналу. Фактично нікому до тебе немає діла і мені це подобалося. Приходиш в номер коли хочеш хоч вночі.

Була ще ніби спільна кухня якою можна користуватися, але ми так ніразу нею і не скористались.

 

Також враховуючи що на букінгу не було вказано що персонал говорить на русскій мові (в реалі отець Адам по руски досить нормально спілкувався, значно краще чим я по польськи) - це є великий плюс. Там жили французи німці англійці і поляки. Москалів небачив. Все було тихо і ніхто не шумів вночі.

 

 

Отже машину як 21 липня я лишив на безплатній парковці біля костьолу, так 25 я її завів і поїхав додому )) небуло змісту їздити машиною.

 

Громадський транспорт розвинений дуже добре.

На всіх зупинках є схеми руху.

 

Проїзд коштує 3 злотих за разовий квиток.

Однак існує карта туриста для таких як ми. Продається в кількох місцях в Гданську. Біля вокзалу, і в центрі.

 

Карта туриста з пакетом "відвідування" і "комунікація" на 72 години = 88 злотих х2 = 176 злотих на двох. (власне дає скидки в музеї, ресторани, таксі і т.п. багато музеїв безплатно, весь громадський транспорт безплатно + безплатна електричка між станціями Гданськ і Weiherowo (тобто можна покататися в Сопот, Гдиню і т.п.), яка їздить кожні 15 хвилин, відвідування зоопарку безплатно, а так білет 20 злотих)

Можна брати тільки карту туриста (13 злотих). І поповнювати її пакетом "комунікація" за 40 злотих на 72 години, а також на 24 години (ціни не памятаю).

 

Трамвай PESA. Самі круті які там були (були ще попрощє). Дуже тихі, повністю низькопідлогові, кліматизовані, з моніторами всередині, на зупинках підгружається карта гугл і прилеглі вулиці. На деяких зупинках є LCD табло де відображається час очікування на трамвай.

VZo_Fgh_Jm_OFI.jpg

 

На зупинці в автоматі можна купити разовий квиток. Автомати не на кожній зупинці, тому можна квиток купити і у водія.

 

Квиток треба самостійно закомпостувати в салоні.

Контролери є досить часто, ми 2 рази на них попадали.

Щоб зайти і вийти з трамвая-автобуса треба самостійно біля дверей нажати кнопку. Тоді двері відкриються.

  • Лайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

По пляжах.

До пляжу Jelitkowo від мого готеля було +-13-14 кілометрів.

goo.gl/maps/8WfoU

 

до пляжу Brzezno 11 км.

goo.gl/maps/0i0PU

 

Трамваєм я за півгодини заїжджав до обох (до центру хвилин 15 включно з часом очікування трамвая). Дуже швидко їздять, як метро в Києві, практично повністю по виділених лініях.

 

До дикого пляжу біля Westerplatte 14 км, я туда на кораблі приплив. а там сів на автобус (їздять по розкладу.. заходиш і виходиш через любі двері, водію пофіг чи в тебе є квиток чи ні, то робота контролерів. автобуси МАН, всі в яких їздив кліматизовані і кліма реально працює) і в центр. потім ввечері трамвайом додому.

goo.gl/maps/ZTDI9

 

 

Море я очікував що буде холодніше, морально до цього підготувався. Ніби 21 градус мало бути, але залазиш в море без напрягів і сидиш там скільки хочеш. Не холодно ніяк. Вітряно і були трохи хвилі.. Медуз нема. Завжди легкий вітерець, навіть в обід, хоч сонце і жарить. Ввечері стає досить прохолодно, дехто вже вдівав кофти.

 

Вода значно менш солона чим в Чорному морі.

 

Пляжі довгі чисті з душем і переодягальнею, смітниками і біотуалетами. Все безплатно. На пляжах місця достатньо, через людей не переступаєш. Ніхто не напрягає носінням гарячої кукурузи, пива і іншого непотребу.. Пива і т.п. можна випити неподалік в кафе, так само як і кукурузу купити в парку )

 

Пляж в Гданську в Jelitkowo. Позаду парк.

5_Rw7_FF3n_t8.jpg

 

А це сопотський пляж (заїжджав в Сопот на електричці)

GCKRXEj_Y12_E.jpg

 

А це 500 метровий мол в Сопоті. Вхід платний 7.50 злотих (вночі безплатний). Звідтам можна сісти на кораблі.. Є стилізований піратський корабель за 30 злотих який пливе в море і назад, десь 1 годину.. Але нам на ньому не вийшло покататися, тому що були хвилі і рейс відмінили.

Wfbqme_DGo7_Q.jpg

 

Центр Сопота. Там народу зазвичай немеряно на прилеглих вулицях. Толкучка і москалів дофіга. В Гданську такого небуло.

d59yi_Kp7_BMA.jpg

 

Всякі яхти в Сопоті. Покататися одна година від 60 злотих, але не менше 5 чоловік. Може є і дешевше, особо не розглядав.

Dj_XNjubhx24.jpg

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Вернулися в Гданськ і на слідуючий день покаталися на піратському кораблі по Мотлаві з центру до Вестерплатте (місце де почалася 2 світова). Ціна квитка 30 злотих.

zxa_Icg_RMZo_U.jpg

x88_Lvo_Kx_Yto.jpg

Kbao_Po4j0h_Y.jpg

 

моя на верхній палубі, зла на мене трохи була в той день після обіду )))

GLn_897_MQ8_M.jpg

 

на задньому фоні море.

8_DZXOyu_Ih_A.jpg

 

Бардзо ладна променада, як казав поляк )) погуляти можна по дорозі до монумента Westerplatte.

mb_Vys_Xjp_Nus.jpg

 

Монумент

h_Zd_G8_Sm6_XCM.jpg

 

Дикий пляж там також є.

Pr4v_HB2oy_Yo.jpg

 

 

Походити по музеях які я собі відмітив у Львові банально не встиг. Був тільки в одному археологічному - безплатно по карті туриста. Хотів ще на корабель Soldek, залізти на базиліку і глянути Гданськ зверху, поїхати в перевернутий будинок, але часу впритик було.. тупо невстиг, адже ще і на морі хотілося трохи покупатись і позагаряти.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Погуляли по центру міста.

 

Вид з моста

3za_V61yg_Ej_Y.jpg

 

Сам центр, вулиця Targ Dlugi

uy7_Lkz_P9_WI4.jpg

 

 

Такий в них смішний водний трамвай. Коштує шось не то 10 не то 15 злотих. Думав покататися, але зробив помилку і чекав на нього в центр. а не на кінцевій.. відповідно вміщає він 40 людей, і була черга, і він взяв тільки 4 людей )) нам місця не хватило ))

f_TGTQR_for8.jpg

 

 

Також заїхав в зоопарк (трамвай + 2км пішки або пересадка на автобус). Великий він дуже, щось 140 гектарів. Півдня потратив гуляючи там.

Пару фото.

 

Якийсь кондор.. Він як взмахнув крилами і полетів до себе в замок, то це виглядало дуже круто, розмах крил під 3 метри.

NHQug_ZQ0_Bbw.jpg

 

Жирафа.

h_Ssmeta_Ax_AE.jpg

 

Мавпи,крокодили

f0_AX9_Sz_JGfk.jpg

Ky75_N0_Qc_U7_Y.jpg

4q_Fa_G4i_A_GI.jpg

a73_DP_CL4_CI.jpg

 

Короче звірів там дуже багато.

 

Добавлено через 1 минуту

Поїсти по львівських мірках дороговато, хоча в гіпермаркетах ціни +- наші, дещо є дешевше.

Наприклад бігмак меню в макдональдс 16 злотих.

Кароче на двох скромно перекусити менше 30 злотих не вийде. Нормально поїсти десь біля 50-60 злотих. В центрі дорожче. Наприклад піцца в центрі 23-30 злотих + пиво по 8-9 злотих за 0.5. Піцца кстаті така собі, недуже. Журек в центрі біля 14-16 злотих, а так то 7-9 но попроще.

 

 

Виїжджаючи до Львова заїхав в ІКЕЮ , величезний магазин, але так толком нічого і не купив. планував купити ковьор і столик. вони там були. але прикинув розміри і подумав що тащити то аж до Львова я небуду. 2 метровий ковьор був би в районі ричага кпп, незручно. якось в Краків поїду, туда і ближче вдвічі і автобан.

dn_A_k_MSj_Yy_A.jpg

 

 

По витратах на двох.

 

Бензин 2000 грн (400 злотих там і решта за гривні тут). В Гданську в Ашані заправлявся по 5.30 злотих літр, на трасах дорожчий, десь по 5.49 (BP) -5.59 (Orlen).

Курс злотого приблизно 1PLN = 4 UAH.

Можна і карточкою платити. Я платив за готель і за бензин і в ресторанах картою.

Проживання зі сніданками 507 PLN.

 

ІТОГО нам на двох на все про все вийшло в районі 1500-1600 злотих, якщо не рахувати покупок всяких шмоток і т.п. в магазинах.

 

Навігатор юзав в телефоні Automapa для Android. Все гарно нас завів, всі обмеження швидкості і радари показував чотко.

 

 

 

Поїздкою задоволений, але 4 дня то дуже мало щоб поєднати море і екскурсії по Гданську, думаю ще раз поїду туда на довший термін. Клімат мені підійшов і море також. Але мабуть то тільки в кінці липня-початок серпня там тепло.

Кароче Європа, як заїхав в Україну назад - цей весь контраст дуже в очі кидається, якось там все для людей більше зроблено.

  • Лайк 8
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

  • 5 тижнів потому...

Большое спасибо за рассказ. Я очень люблю Балтийское море, только в Литве. Куршская коса, пустые километровые песчаные пляжи, просто фантастика. Если покопаться в песке, можно найти янтарик (мы находили штук 5).

В Польше ни разу не была. Не люблю летом жару и теплую воду, поэтому мы ездим или летом в Литву, или осенью куда-то, где тепло. Подумывала о Польше летом, но мало информации, непопулярное пока направление для морского отдыха. :)

 

Думаю, в Польше лучшее время для моря как в Литве - июль, первая половина августа. Раньше - может быть холодно, позже - тоже холодно :D

  • Лайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Думаю, в Польше лучшее время для моря как в Литве - июль, первая половина августа. Раньше - может быть холодно, позже - тоже холодно :D

так. я в кінці серпня дивився погоду в Гданську то вже холодно і море холодне.. гісметео от зараз показує температуру води +15, а коли я їхав то показувало +21.

 

Нам 21-25 липня повезло з погодою.. ні каплі дощу :)

Думаю так, середина-кінець липня там найкраще, і можливо ще початок серпня туди варто їхати.

  • Лайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз
×
×
  • Створити...