Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

Реєстрація прав власності кожного з спадкоємців на 1/2 частину земельної ділянки

Кіберик

Рекомендовані повідомлення

Яка процедура оформлення права власності на 1/2 частину присадибної земельної ділянки у випадку прийняття спадщини в рівних частинах на двох спадкоємців?

 

Куди треба звертатися для отримання документів, посвідчуючих право власності на 1/2 частину земельної ділянки окремо кожного з двох спадкоємців? В разі необхідності поділу ділянки на рівні частини підкажіть процедуру та установи, які роблять такий поділ та документальне оформлення.

 

Підкажіть з чого почати в такій ситуації:

 

Право власності на земельну ділянку було оформлено Державним актом на землю в 2006 році на батька (оригінал знаходиться у державного нотаріуса). Після його смерті нотаріально було оформлено право власності окремо на земельну ділянку та на будинок в рівних частинах на дочку та сина в 2007 році. Державні акти на землю дочкою та сином отримано не було по причині складності процедури оформлення. Будинок оформлений на дочку та сина належним чином .

Ділянка та будинок юридично не поділені на частини.

 

Ділянка знаходиться в Бориспільському р-ні Київської обл.

Власники зареєстровані в м. Києві

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Насамперед вам потрібно розібратися, що будете робити з майном в майбутньому: оформлювати спадщину та продавати чи ні.Якщо продавати, то шукаєте землевпорядну фірму в бориспільському районі, яка вас влаштує по ціні та термінах за послуги та замовляєте технічну документацію щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі, на основі якої проводите державну реєстрацію земельної ділянки у спільну сумісну власність (без виділення часток в натурі). Кадастрові реєстратори дадуть вам витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку, з яким ви звертаєтеся до відділу реєстрації речових прав на нерухоме майно, де кожен із співвласників отримує витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно зі зазначеними частками власності - по 1/2.

Якщо кожен із співвласників хоче будуватися на своїй частині, то потрібно робити поділ будинку та земельної ділянки з виділенням часток в натурі (на місцевості) та оформляти так, як описано зверху!!!

  • Лайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Ділянку ми продавати не збираємося. Ділити ділянку теж не будемо.

Акт про право власності на землю, оформлений на покійного батька, підшитий в спадковій справі у нотаріуса. А нам необхідно мати на руках документи, які підтверджують наше право власності на землю (не важливо чи кожному спадкоємцю окремий документ, чи один документ з двома прізвищами). І невже для цього необхідно повторно проходити процедуру з оформлення технічної документації, яку покійний батько вже проходив?

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

І невже для цього необхідно повторно проходити процедуру з оформлення технічної документації
Так, потрібно!!!

Виходячи з цього

Ділянку ми продавати не збираємося. Ділити ділянку теж не будемо
, вам потрібно зробити так:

 

шукаєте землевпорядну фірму в бориспільському районі, яка вас влаштує по ціні та термінах за послуги та замовляєте технічну документацію щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі, на основі якої проводите державну реєстрацію земельної ділянки у спільну сумісну власність (без виділення часток в натурі). Кадастрові реєстратори дадуть вам витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку, з яким ви звертаєтеся до відділу реєстрації речових прав на нерухоме майно, де кожен із співвласників отримує витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно зі зазначеними частками власності - по 1/2
  • Лайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Кіберик, без проблем!!!Чим зможу, тим допоможу!

Не могли ли бы сказать, какое минимальное время необходимо для землеустроительной организации для разработки технической документации и файла, при условии, что согласование меж и знаков с соседями делается за пол дня и то, что ранее земля была уже приватизирована, просто сейчас отсутствуют кадастровый номер. Можно ли технически эту работу, выполнить например за три дня? Спасибо

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

выполнить например за три дня

Теоретично можна, а практично все залежить від налагоджених взаємовідносин землевпорядної фірми та територіального органу Держземагентства!

Закон України "Про землеустрій", стаття 28:

пункт г) виконувати роботи із складання документації із землеустрою у строк, передбачений договором. Максимальний строк складання документації із землеустрою не повинен перевищувати шести місяців з моменту укладення договору.

  • Лайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Повторну процедуру проходити не потрібно.ідеальні частки можуть бути визначені внатурі шляхом звернення до суду із позовом про виділення часток внатурі.в справі буде призначена експертиза,якою будуть виділені частки і на підставі якої буде ухвалене рішення.рішення має пряму силу правовстановлюючого документа.реєструється відповідно і все.з повпгою,вікторія
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Вика&Руслан,в судовій практиці розбираєтеся, а от земельне законодавство взагалі не знаєте.Навіщо давати абсурдні рекомендації.Людина приймає спадщину, є свідоцтва про право на спадщину.Яким боком до цього суд?У них же не спірне питання, коли спадкоємці не можуть поділити спадкове майно.
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Згідно із ч.1 ст.88 ЗКУ,«1.*Володіння, користування та розпорядження земельною ділянкою, що перебуває у спільній частковій власності, здійснюються за згодою всіх співвласників згідно з договором, а у разі недосягнення згоди - у судовому порядку. В таких справах призначається судова будівельно-технічна експертиза, за одним із варіантів, запропонованих якою, і встановлюється порядок користування.Як основа для визначення порядку користування (фактично, поділу земельної ділянки) використовуються частки у праві власності у будинковолодінні,але суд може відступити від ідеальних часток.

Також я мала на увазі норми.ч.3-4ст.88 ЗКУ: це правила щодо виділення частки учасника спільної часткової власності, закріплення за співвласником частини земельної ділянки у користування,враховуючи норми ст.364 цку.

За судовою практикою *поділ земельних ділянок, що перебувають у спільній частковій власності, здійснюється відповідно до варіантів, запропонованих судовою будівельно-технічною експертизою.

Звичайно,також є практика вирішення спорів відповідно до технічної документації, розробленої поза судовим процесом,тобто як ви пропонували виготовлення

відповідної будівельно-технічної документації. Але треба не забувати що успадкували

вони також і по половині домоволодіння,яке також можливо захочуть поділити або

встановити порядок користувпння. Звичайно,якщо йдеться про поділ прямокутної

ділянки,можна обійтись і без експертизи,можна взагалі поділитись за простою

домовленістю і без землевпорядників.але буває і поділ за варіантом,що не відповідає

ідеальним часткам,або ділянка має складну форму,нетипово розміщене

домоволодіння і т.і.,тоді в хід часто йде компенсація на відшкодування відступлення

від ідеальної частки.є ситуації,коли виділити внатурі взагалі неможливо,межі

користування встановити ще можна,а виділити ні. Іншими словами норми

П.в.ч.1 ст.87,ч.1,3,4 ст.88 земельного кодексу,ст.358,364 цивільного кодексу передбачають і судове вирішення питання.нічого абсурдного в свому коментарі не бачу.подивіться єдиний реєстр судових рішень.є маса їх коли люди спадщину в частках отримали,а розпоряджатись користуватись і поділити і виділити їх за допомогою однієї лише домовленості і землевпорядної організації не можуть.я про нерухомість говорю.

 

Добавлено через 19 минут

Це все я вела до того,що якщо все ясно і зрозуміло то дійсно через нотаріально оформлений договір про порядок користування із відповідною землевпорядною документацією можна зробити,якщо ж ні,якщо є нюанси і спір при розподілі внатурі-тоді судове вирішення питання також можливе.просто зазвичай на стадії виготовлення технічної документації,винесення меж і тд і тп часто і починають виникати ці самі спори.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Вика&Руслан, ви описали все вірно, але рішення суду буде лише підставою до складання технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельної в натурі(на місцевості). Перечитайте: стаття 21 закону України "Про Державний земельний кадастр", Постанова КМУ "Про затвердження порядку ведення Державного земельного кадастру" - починаючи з пункту 107(а можна й все).
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

С этим согласна.я имела ввиду что разделить можно и по договоренности по технике и по суду по судебной стройтех експертизе.спасибо за поправку) с уважением,вика
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Теоретично можна, а практично все залежить від налагоджених взаємовідносин землевпорядної фірми та територіального органу Держземагентства!

Закон України "Про землеустрій", стаття 28:

пункт г) виконувати роботи із складання документації із землеустрою у строк, передбачений договором. Максимальний строк складання документації із землеустрою не повинен перевищувати шести місяців з моменту укладення договору.

Спасибо, теперь можно понять сложность процесса. А вот еще с чем пришлось сегодня столкнуться. Нужен вытяг на земельный участок с ДЗК. В комплект документов для подачи заявления на получение вытяга входить справка о денежной оценке участка. Участку ранее был присвоен кадастровый номер. Какой механизм получения этой справки, как практически ее получить в ДЗК, что для этого нужно? Что вправе потребовать в ДЗК от меня для получения такой справки ? Ведь кроме акта с кадастровым номером у меня ничего больше нет. Заранее спасибо

Змінено користувачем Дод
уточнение
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

денежной оценке участка

Нормативну грошову оцінку, як і витяг з Державного земельного кадастру, надає територіальний відділ Держземагентства(а не ДЗК). Для цього потрібні копії паспортних даних, ідентифікаційного коду та державного акту, але точний перелік документів уточнюйте по місцю розташування земельної ділянки.

  • Лайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Нормативну грошову оцінку, як і витяг з Державного земельного кадастру, надає територіальний відділ Держземагентства(а не ДЗК). Для цього потрібні копії паспортних даних, ідентифікаційного коду та державного акту, але точний перелік документів уточнюйте по місцю розташування земельної ділянки.

Спасибо. Пошагово иду по этому пути. Очень интересно, но знаний не хватает. Прошу пояснить, почему при сдаче заявления денежную оценку участка меня попросили в Держземагенстве при получении справки и подачи заявления на вытяг принести файл от землеустроителей. Должна ли быть у меня на руках техдокументация на мой участок и этот файл? В то же время мой участок есть на кадастровой карте Украины. Зачем еще от меня файл в формате Х.... или как там его? Заявление на оценку приняли. Файла в формате Х.... у меня нет пока, мне его никто не давал, присвоен был кадастровый номер и выдан новый акт с этим номером. Даже интересно, получить новые знания в этой области. Только непонятно зачем мне все это. Где та умная голова, которая уже почти 20 лет все запутывает ситуацию. Спасибо за разъяснение.

Змінено користувачем Дод
уточнение
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Должна ли быть у меня на руках техдокументация на мой участок и этот файл

Ні, технічна документація після отримання правовстановлюючого документу передається в архів.

 

ачем еще от меня файл в формате Х.... или как там его
Файл у форматі XML кадастрові реєстратори "підвантажують" через архів, інформація в Національній кадастровій системі оновлюється(одна з причин його замовлення, оскільки є можливість того, що інформацію в базу завантажували ще за допомогою формату in4(коли ви отримували акт?), а програмне забезпечення НКС витяги з IN4 не друкує).

 

все это
вам потрібно для отримання витягу з ДЗК з правильною, якщо можна так висловитися, інформацією про земельну ділянку та власника у витязі з ДЗК!

Додам, що файл у форматі XML, виготовить вам будь-яка землевпорядна фірма вашого регіону.Вам вибір зупинити на тій, яка вас влаштує по ціні!

  • Лайк 1
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Ні

 

Файл у форматі XML кадастрові реєстратори "підвантажують" через архів, інформація в Національній кадастровій системі оновлюється(одна з причин його замовлення, оскільки є можливість того, що інформацію в базу завантажували ще за допомогою формату in4(коли ви отримували акт?), а програмне забезпечення НКС витяги з IN4 не друкує).

 

Понятно стало теперь, поэтому уточняю ситуацию.

 

Спасибо, акт получили в декабре 2012 года, примерно полгода шел процесс оформления на приватизированый земельный участок в 1999 году, почти уже 14 лет назад. Получили этот акт уже с кадастровым номером, что касается файла ХМ..., как я могу знать есть он где-то на мой участок или все еще его нет? А он так нужен сейчас, как мне сказали. Поэтому не могу понять дальнейший алгоритм моих действий? Что в очередной раз к землеустроителям обращаться? Ведь это же все время и договор новый с фирмой? На кадастровой карте Украины мой участок есть уже. А тут сразу: " Нужен файл ХМ... Откуда знают, что его нет? Нигде не смотрели, только сказали, акт 2012 года ....Ух? Спасибо.

Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

как я могу знать есть он где-то на мой участок или все еще его нет

алгоритм моих действий

Організація, яка вам виготовляла новий держ акт з кадастровим номером(той, що ви отримали в грудні 2012р.) вже робила цей XML файл, тому у вас два шляхи:

-звертаєтеся до кадастрових реєстраторів з пропозицією пошуку наявності вашої ділянки в НКС по кадастровому номеру(якщо програма видасть "завантажено пакетно" - без XML файла не обійтися, якщо видасть "реєстрація земельної ділянки" - теоретично можна обійтися без XML файла).

-звертаєтеся до землевпорядної фірми, яка вам робила переоформлення, та просите, щоб вони скинули вам на електронний носій (бажано флешку) XML файл, але додавши перед цим до нього "блок державний акт"(в ньому відображена інформація про серію держ акта, номер, за яким він зареєстрований у книзі реєстрації та дата), оскільки ця інформація відобразиться у витязі.

Якщо йти по першому шляху, то інформації про держ акт у витязі не буде.Нотаріус може такий витяг не прийняти(але це потрібно уточнювати у самих нотаріусів). Це ще одна з причин, чому від вас вимагають новий файл.

Якось так!

  • Лайк 2
Посилання на коментар
Поділитися на інших сайтах

Створіть акаунт або увійдіть у нього для коментування

Ви маєте бути користувачем, щоб залишити коментар

Створити акаунт

Зареєструйтеся для отримання акаунта. Це просто!

Зареєструвати акаунт

Увійти

Вже зареєстровані? Увійдіть тут.

Увійти зараз
×
×
  • Створити...