Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

TaurosRMK

Пользователи
  • Публікації

    1 672
  • Зареєстрований

  • Відвідування

Усі публікації користувача TaurosRMK

  1. Я також простий користувач, який декілька років назад дізнався про НА. Спочатку для тесту встановив його на голий Debian на старий допотопний ноутбук, який ледве вигрібав сам по собі, але НА тягнув, з поправкою на то, що коли оновлюєш якусь прошивку ESPHome, то довго йшла компіляція і завантаження прошивки. А сам НА в цілому працював норм, правда девайсів не дуже багато. Десь півроку назад встановив НА з чистого листа на міні ПК на базі N100 (ціна питання N100/8GB/256 SSD m2 +/- $100 на алі) і на цьому міні ПК все працює значно краще. Хоча може N100 і забагато, але хай буде 😁 Основна задача - автоматизація вентиляційної системи, ще додатково є декілька Zigbee пристроїв і Bluetooth датчиків по кімнатах. В цілому автоматизувати нема що, крім системи вентиляції. Там контролер на базі ESP32 через інтеграцію ESPHome доданий в НА, по плану вся автоматизація буде написана в коді ESPHome, а в самому НА буде тільки відображатися вся інформація.
  2. Підкажіть яка саме? Пробував колись декілька Wi-Fi девайсів додати в НА, здається через Tuya Local, так воно все рівно зв'язується через інтернет, тому що потрібно залогінитися в аккаунт розробника від Tuya і звідти підтягуються пристрої. Але можу помилятися, можливо і без інтернету працює. Хоча працювало воно якось дивно, після того вирішив купити Zigbee донгл і беру девайси вже на Zigbee.
  3. Іншого датчика немає, але є інший девайс, тоже RS485, його підключав, програма знаходить. Програму сканер пошукаю, дякую. upd Сканував би довго і нічого не знайшов би, бо проблема була у відламаному дроті в місці пайки на платі з датчиком. Там дуже тонкі дроти і мініатюрне місце пайки, враховуючи те що раніше неодноразово той датчик витягував з корпусу, то мабуть в один прекрасний момент відломився дротик. Перепаяв, все працює, адреса 20 і швидкість 115200, такі які встановив 😄
  4. Як скинути або прочитати параметри датчика на RS485? Є один датчик температури і вологості, раніше підключав і перевіряв його, все працювало, але не пригодився. Тепер пробую його підключити і не виходить зв'язатися. Точно знаю що змінював адресу і швидкість з 9600 на 115200, але не пам'ятаю яку адресу поставив. Пригадую що або 10 або 20, але перепробував на обох швидкостях адреси від 1 до 20 і не знаходить нічого. На самому датчику немає можливості зробити скидання до заводських параметрів. Є USB-RS485 і Modbus Poll, але цю програму відкриваю лише вдруге ))) Видає помилку timeout error.
  5. Хто мав справу з I2C мультиплексорами або може наштовхнути на думку що не так? Є три сенсори I2C, один з них уже декілька місяців підключений до основної ESP32 (про яку згадував вище), працює без помилок, інший нещодавно підключив для тесту до іншої ESP32 (обидві ESP поруч) напряму проводом довжиною 12-13 м, все працює без помилок більше тижня. Валявся це один сенсор, вирішив і його прикрутити десь Тут вже довжина кабелю трохи менша, десь 9-10 м, але якщо аналогічний сенсор працює на 12-13 метрах, то і цей мав би. Щоб не городити три окремі ESP, замовив I2C мультиплексор TCA9548A на алі, який недавно приїхав. Підключив до основної ESP, мультиплексор знаходиться, сенсори шлють дані при старт, а дальше починаються помилки, то CRC, то від самого мультиплексора, деякі сенсори оновлюють дані, інші ні. Підключаю до мультиплексора по одному сенсору, помилки є, але буквально 1-2 за 10-15 хв часу. Підключаю сенсори до окремих ESP, працюють без помилок, навіть враховуючи що там кабелю більше 10-ти метрів. В чому може бути проблема? Плата китайська і цим все сказано? Напряму до ESP працює, а через мультиплексор не хоче. Швидкісь ставив саму меншу, не допомогло. @yur43 здаєтсья ви також TCA9548A використовуєте, все ок, помилок немає? Які довжини кабелів?
  6. Я не користувався такими вимикачами, але здається такі працюють саме як "фізичні" і клавіша завжди в одному положені. Ви можете керувати вимикачем дистанційно з додатку або фізично клавішею. Підключаються як традиційні вимикачі в розрив фази, або є варіанти з підключенням фазового і нульового проводу. Для прикладу Aqara E1 під Xiaomi, під Tuya також є варіанти www.aliexpress.com/item/1005006836585314.html.
  7. А як визначити ремонтнопридатність? Вони ж всі наче розбираються і щось там можна підкрутити 😁 Немає ж намертво запаяних корпусів.
  8. Та потрібен вже зараз, дещо треба зробити і швидше/краще це зробити саме з лізерним рівнем, ніж водяним/бульбашковим.
  9. Цікавить якийсь недорогий лазерний рівень для домашнього користування, що порекомендуєте? Не знаю чи потрібні 3D/4D, може вистачить простого по одній горизонталі і вертикалі, але може хай буде 3D/4D 😁 Використання раз в декілька місяців, нічого супер серйозного не планується робити, щоб аж так був потрібен лазерний нівелір, але інколи потрібно щось розмітити чи виставити по рівню, а бігати з водяним чи бульбашковим рівнем не завжди зручно.
  10. А це реальні цифри чи якісь теоретичні? Бо дивлюся в характеристики одного типового зволожувача, 300 мл/год, 23 Вт, 1 літр умовно за 3.5 години і піде на це точно не 0.75 кВт*год. Беру якись їнший, класом вище, продуктивність 550 мл/год, потужність 280 Вт, тут вже 1 л випарується за годину і витратиться трохи більше 0.5 кВт*год. Хоча якщо якийсь продуктивний зволожувач, який реально 1л/год випаровує, то може і буде під 0.75 кВт*год. Але чи потрібна така продуктивність? А є якісь графіки/таблички/калькулятори щоб подивитися скільки потрібно генерувати вологи при певних вхідних параметрах? Мабудь це допоможе вибрати кількість і продуктивність зволожувачів. В цілому навіть при 45% вологості можна переднагрів вмикати десь при -4С з вулиці, якщо інші вхідні дані будуть такими як в калькуляторі 😄
  11. Ну це так, але нагрівати повітря також не безкоштовно. Нагріти 200 кубів від -3С до +3С, то треба трохи більше 400 Вт потужності. За місцяць це може бути десь 250-300 кВт⋅год. Єдине що за нагрівом не потрібно постійно слідкувати, якщо є автоматика, то один раз налаштував і забув. Але з іншого боку, якщо виходить тримати вологість 45%, то там недалеко і до 50%, мабуть знадобиться ще один зволожувач, або частіше воду доливати. Я не про то щоб без нагріву обходитися взагалі, а просто якщо є зволожувачі, то можна постаратися тримати вологість вище, щоб менше витрачати ЕЕ для обігріву.
  12. Ну не знаю, буду проходити першу зиму з нормальною системою, а не саморобним теплообмінником 🙂 Якраз в пошуках зволожувачів і думаю скільки їх треба і де ставити. Навіть при умові що в кожній кімнаті зволожувач налаштований на підтримку 55%? Не тільки в приточних, але і у витяжних, або якщо не в кожній кімнаті, то якось так, щоб середня вологість була не нижче 55%. Звичайно в такому випадку простіше буде на пару градусів підігріти повітря з вулиці, ніж тримати по цілому будинку зволожувачі 24/7 😁
  13. Так якраз про це і було питання, щоб не було обмерзання то потрібно орієнтуватися на температуру повітря на викиді з витяжки, підтримувати +5С і вище, і відповідно від цього можна керувати переднагрівом. Не обов'язково жорстко ставити уставку переднагріву на умовні +3С і тримати їх постійно, в залежності від температури і вологості витяжного повітря температура вхідного повітря з вулиці може бути нижча, навіть до -3...-5С, все залежить від вологості. Тобто щоб економити на нагріванні, треба тримати вологість в будинку не нижче 50-55% 🙂
  14. Ви про +5С на виході? Здається тут хтось опускав навіть до +3С і казав що не обмерзає теплообмінник. Вологість фактично "враховувати" не треба, просто чим більша вологість, тим вища температура на виході з витяжки.
  15. На носі похолодання тому і відповідні питання виникають )) Для прикладу такі дані, з вулиці -5С, з хати +22С і 50% вологість, викид на вулицю буде приблизно +5С. При таких умовах можна обходитися без нагріву вхідного вуличного повітря і теплообмінник не буде обмерзати? Тут велику роль грає вологість витяжного повітря, чим вища вона буде, тим нижчою може бути температура вхідного вуличного повітря, вірно?
  16. Підозрюю що відкривання заслонки на певний кут. Це напевно як один із захистів від обмерзання, датчиком може бути датчик витяжного повітря після рекуперації.
  17. Ну не знаю... все рівно кабель треба було тягнути, протягнув 4х0.22, якраз 4 дроти для датчика потрібно. Вирішив для тесту попробувати напряму підключити I2C на довжині десь 12-13 м, закинув в ESP, а воно працює 😄 Тай таке
  18. Всі значення на 0, запускаєш автотюнінг і через деякий час він видає результати.
  19. Та я розумію, але хоча б для загального ознайомлення. Автотюнінг нарахував низькі Kp та Ki, але високий Kd. А здається Kd дуже чутливий і може все "спортити". Питання в іншому, датчик з aliexpress, тому... 😁
  20. Хто вже відточив свої PID регулятори для нагрівачів, поділіться коефіцієнтами 🙂 Пробую в ESPHome налаштувати PID регулятор для постнагріву, там є автотюнінг, пробував 3 рази, кожного разу різні коефіцієнти, але плюс-мінус схожі. Записав одні з коефіцієнтів і працює трохи неправильно, є недогрів. Пробую вручну крутити, поки нічого толкового не виходить. Наскільки розумію, PID регулятор має вийти на потрібну потужність і тримати її щоб підтримувати задану температуру. А зараз потужність гуляє на всьому діапазоні, то вмикається на 100%, то вимикається, то різні рандомні значення. Може то просто довгий процес поки регулятор вийде на потрібну потужність? Чи все ж таки регулятор так і буде працювати, тобто потужність буде гуляти, а не підтримуватися стабільна? Автотюнінг видав такі результати: kp: 0 # 0.23506 / 0.35950 / 0.38197 ki: 0 # 0.00163 / 0.00324 / 0.00479 kd: 0 # 8.46213 / 9.97621 / 7.61215 Ще сенсор DS18B20 має якусь похибку чи що, зміна значень відбувається не плавно, а стрибками на +/-0.2-0.3С, тобто показує 21.2С, потім 21С -- 21.3С -- 21.1С -- 21.4С -- і тд. На графіку видно як значення гуляють.
  21. А що не так з глушником? А де в цій темі згадувалося про датчики СО для вентиляції? Навіть не знаю... вам розрахунки показати? Хоча вони і так в темі є, але то зовсім інше 😂 --- ПС. Може зразу розрахунки зробите, щоб не витрачати час? Ввідні дані можу надати 🙂
  22. Який повинен бути інтервал оновлення даних сенсору після нагрівача? Спочатку планувалося що буде стояти сенсор РТ100/РТ1000, там оновлення даних практично моментальне. Для нагріву вуличного повітря залишився РТ1000, а от для постнагрівача прийшлося поставити DS18B20, тому що немає куди підключити РТ100/РТ1000. Так от в ESPHome можна задавати інтервал оновлень даних. Який має бути інтервал щоб це все коректно працювало з PID регулятором? Самий мінімальний 1 сек, якщо не помиляюся. Задавати великі інтервали мабудь не правильно, тому що будуть перегріви/недогріви, коли в реальності температура вже впала, а по сенсору ще ні, аналогічно і з перегрівом. Так що саме краще мінімальний в 1 сек?
  23. А для того щоб з'єднати між собою дві esp32 по CAN потрібні якісь модулі? Якщо так, то тут є нюанс, основна ESP32 ще ось такий контролер і там немає вільних виходів для підключення різних модулів, є тільки вбудований RS485. З приводу RS485 між двома ESP32 потрібно дізнати більше, чи є можливість їх робити слейвами. Якщо нічого з того не вийде, то буде окремим девайсом в НА.
×
×
  • Створити...