Перейти до публікації
Пошук в
  • Додатково...
Шукати результати, які містять...
Шукати результати в...

B@rvinok

Пользователи
  • Публікації

    3
  • Зареєстрований

  • Відвідування

Повідомлення, опубліковані користувачем B@rvinok

  1. до речі, нагуглив статтю

    (ссылка устарела)

     

     

    Щоб відповісти на питання "Скільки метрів від ЛЕП можна жити?" давайте звернемося до нормативів. Існує документ, що регламентує розміри санітарних зон ЛЕП "Санітарні норми і правила захисту населення від дії електричного поля, що створюється повітряними лініями(ВЛ) електропередачі змінного струму промислової частоти" (утв. заступником Головного Державного санітарного лікаря СРСР 28 лютого 1984 р. N 2971-84)

    Згідно санітарних норм ЛЕП, в цілях забезпечення безпеки населення від дії ЕМП(електро-магнітного поля) уздовж траси високовольтної лінії встановлюються санітарно-захисні зони ліній електропередач, розмір яких залежить від класу напруги ЛЕП.

    Санітарно-захисною зоною ВЛ є територія уздовж лінії, в якій напруженість електричного поля не перевищує безпечного для життя значення 1 кВ/м. Відстань дії магнітного поля, що створюється ЛЕП, прямо пропорційна потужності самої лінії.

    При будівництві житлового будинку, гаража, огорожі і інших споруд допускається приймати межі санітарно-захисних зон уподовж ЛЕП на наступних відстанях від проекції на землю крайніх фазних дротів в напрямі, перпендикулярному до ВЛ. Ви також повинні забезпечити можливість обслуговування електромережі: не пристроювати огорожу до стовпа, не саджати дерева під ЛЕП.

    Для ЛЕП напругою 330 кВ розмір зони складає 20м; при напрузі 500 кВ - 30м; при напрузі 750 кВ - 40м; і при напрузі 1150 кВ - 55м. Визначити напругу ЛЕП самостійно досить просто - потрібно звертати увагу на кількість дротів в зв'язці однієї фази. Отже: 2 дроти - 330 кВ, 3 дроти - 500 кВ, 4 дроти - 750 кВ. Менший клас напруги ЛЕП визначається по кількості ізоляторів : 3-5 ізоляторів - 35 кВ, 6-8 ізоляторів - 110 кВ, 15 ізоляторів - 220 кВ.

    При будівництві житлового будинку напруженість електричного поля ліній електропередач може бути зменшена шляхом:

    - видалення житлового будинку від ВЛ на безпечну відстань;

    - застосування екрануючих пристроїв і інших засобів зниження напруженості електричного поля.

    При будівництві газопроводу відстань від ЛЕП до газопроводу при паралельному прокладенні повинно бути не менше висоти електричної опори, якщо ВЛ до 1 кВт, детальніше читайте ПОЕ- 7 "Правила облаштування електроустановок". При перетині ЛЕП і газопроводу над трубами повинен влаштовуватися захисний ізольований від землі екран.

    Що ж до гранично допустимих рівнів для безпечного життя людини, набуті наступних значень напруженості електричного поля :

    - усередині житлових будівель - 0,5 кВ/м;

    - на території зони житлової забудови - 1 кВ/м;

    Проте вказані нормативні відстані санітарних зон ЛЕП не враховують шкідливої дії магнітного випромінювання ВЛ, а тільки електричного, адже саме вплив електромагнітного поля на людину часом в десятки, а іноді і в сотні разів небезпечніше для здоров'я!

    А тепер підсумуємо! Щоб випромінювання лінії електропередач не робило вплив на безпеку вашого життя, помножте значення допустимих відстаней до ЛЕП на 10. Виходить, що сама малопотужна електрична лінія нешкідлива лише на відстані в 100 метрів! Дроти ЛЕП таять в собі напругу, максимально дотичну до порогу коронного розряду. В умовах негоди цей розряд скидає в атмосферу хмара протилежно заряджених іонів. Електричне поле, що створюється ними, навіть на великому видаленні від ЛЕП може бути значно більше допустимих нешкідливих величин.

     

    • Лайк 1
  2. на рахунок 35кВ - знайомий експерт підтвердив (електрик на пульті в обленерго)

    на рахунок шкідливості телефонів і холодильників обізнаний і змирився

    ця ділянка подобається (перебрав за півроку зо 2 десятка - відпали по різним причинам)

    в гуглі більше про електромагнітне випромінювання від ЛЕП не знайшов, тому й звернувся сюди, може тут якісь спеціалісти-електрики є

     

    ЗІ: до телевишки 630метрів, її не видно

     

    а тролів всюди вистачає )

  3. привіт

    хочемо купити будиночок в горах для постійного проживання

    за 150метрів від хати (110метрів до початку ділянки) знаходиться ось така вишка

    з того що погуглив - ніби 35кіловольт

    на скільки ця ЛЕП шкідлива для постійного проживання молодої сім'ї з малими дітьми?

    дякую

     

    ЗІ: якщо не в тому розділі-підкажіть де створити тему

    IMGP5234.jpg

×
×
  • Створити...